Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
| Autor |
Wiadomość |
|
formek1
|
 Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
zepp napisał(a): Biblia jest weryfikowalna , ale dopiero po śmierci. ! To jest dopiero desperacja intelektualna. Po śmierci to nie żyjemy wiec nie możemy NIC zweryfikować. Weryfikować może ktoś kto zyje
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| Cz gru 19, 2013 15:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): zepp napisał(a): Biblia jest weryfikowalna , ale dopiero po śmierci. ! To jest dopiero desperacja intelektualna. Po śmierci to nie żyjemy wiec nie możemy NIC zweryfikować. Weryfikować może ktoś kto zyje Po śmierci nie żyjesz, to jakim cudem zmartwychwstaniesz? I skąd zatem Twoje twierdzenie niebo jest pełne i piekło jest pełne.?
|
| Cz gru 19, 2013 16:26 |
|
 |
|
formek1
|
Alus napisał(a): Biblia jest weryfikowalna , ale dopiero po śmierci. !
To jest dopiero desperacja intelektualna. Po śmierci to nie żyjemy wiec nie możemy NIC zweryfikować. Weryfikować może ktoś kto zyje Po śmierci nie żyjesz, to jakim cudem zmartwychwstaniesz? I skąd zatem Twoje twierdzenie niebo jest pełne i piekło jest pełne.? tak wychodzą brednie w interpretacji Biblii. cytuje co napisałem: Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych
|
| Cz gru 19, 2013 21:17 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
Alus napisał(a): Po śmierci nie żyjesz, to jakim cudem zmartwychwstaniesz? ? majstersztyk" logicznego" myślenia. Zmartwychwstaje zawsze ktos kto jest martwy (martwy inaczej nieżywy). Inaczej : wstaje z martwych bo byłem nieżywy.Czyli ktoś kto umarł własnie za sprawą CUDU uczynionego przez Boga ożywa. Tylko o kimś nieżywym można powiedzieć że zmartwychwstał.
|
| Cz gru 19, 2013 21:25 |
|
 |
|
zepp
|
formek1 napisał(a): zepp napisał(a): Biblia jest weryfikowalna , ale dopiero po śmierci. ! To jest dopiero desperacja intelektualna. Po śmierci to nie żyjemy wiec nie możemy NIC zweryfikować. Weryfikować może ktoś kto zyje A nasza nieśmiertelna dusza?
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
| Pt gru 20, 2013 10:50 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
zepp napisał(a): Biblia jest weryfikowalna , ale dopiero po śmierci.
To jest dopiero desperacja intelektualna. Po śmierci to nie żyjemy wiec nie możemy NIC zweryfikować. Weryfikować może ktoś kto zyje
A nasza nieśmiertelna dusza? A skąd przypuszczenie że coś takiego jak nieśmiertelna dusza istnieje?
|
| Pt gru 20, 2013 12:00 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
formek1 napisał(a): A skąd przypuszczenie że coś takiego jak nieśmiertelna dusza istnieje?
A to już pytanie do innego wątku. Ten jest dyskusją o biblijnym uzasadnieniu czyśćca.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So gru 21, 2013 18:52 |
|
 |
|
formek1
|
medieval_man napisał(a): A skąd przypuszczenie że coś takiego jak nieśmiertelna dusza istnieje? A to już pytanie do innego wątku. Ten jest dyskusją o biblijnym uzasadnieniu czyśćca.
Niemożliwe. Jak zeep napisał o nieśmiertelnej duszy jakoś nie zareagowałeś. Ale jedno i drugie mieści się w temacie "czy istnieje w Biblii".
|
| So gru 21, 2013 20:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: majstersztyk" logicznego" myślenia. Zmartwychwstaje zawsze ktos kto jest martwy (martwy inaczej nieżywy).
Inaczej :wstaje z martwych bo byłem nieżywy. Czyli ktoś kto umarł własnie za sprawą CUDU uczynionego przez Boga ożywa. Tylko o kimś nieżywym można powiedzieć że zmartwychwstał. Majstersztyk kombinacji. Cytuj: tak wychodzą brednie w interpretacji Biblii.
cytuje co napisałem: Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych Wpierasz się swoich słów???....czy zapomniałeś się pisząc 12 grudnia o godz. 21,59 Cytuj: Nie. Niebo jest pełne. I piekło też jest pełne. Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych Zobacz sam co daje kombinowanie z religią - plączą Ci się katolickie prawdy wiary z głoszonymi przez ŚJ. Współczuję.
|
| N gru 22, 2013 9:42 |
|
 |
|
formek1
|
Alus napisał(a): ]majstersztyk" logicznego" myślenia. Zmartwychwstaje zawsze ktos kto jest martwy (martwy inaczej nieżywy).
Inaczej :wstaje z martwych bo byłem nieżywy. Czyli ktoś kto umarł własnie za sprawą CUDU uczynionego przez Boga ożywa. Tylko o kimś nieżywym można powiedzieć że zmartwychwstał.
Majstersztyk kombinacji.
Rozumiem że według Ciebie zmartwychwstaną ludzie którzy będą żyli a nie martwi. Cytuj: tak wychodzą brednie w interpretacji Biblii.
cytuje co napisałem: Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych Wpierasz się swoich słów???....czy zapomniałeś się pisząc 12 grudnia o godz. 21,59
Nie. Niebo jest pełne. I piekło też jest pełne. Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych ja wiem co napisałem. Tyle ze ty wycięłaś sobie fragment z mojej wypowiedzi i tak własnie interpretujesz tez Biblie. A chyba ja wiem lepiej co napisałem, Cytuj: Zobacz sam co daje kombinowanie z religią - plączą Ci się katolickie prawdy wiary z głoszonymi przez ŚJ.
Mnie sie plączą. A kto mówi że zmartwychwstaną żywi.
|
| Pn gru 23, 2013 18:47 |
|
 |
|
MaBi
|
zepp napisał(a): O ile Niebo i Piekło jest explicite opisane/przedstawione zarówno w ST jak i NT, to istnienie Czyśćca trzeba wywodzić z przesłanek nieoczywistych, będących jedną z możliwych, ale nie jedyną interpretacją .
Możesz podać jakiś przykład opisu nieba i piekła w ST?
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
|
| Pn gru 23, 2013 22:34 |
|
 |
|
MaBi
|
formek1 napisał(a): 8 Biblia mówi że żaden człowiek nie widział Boga.
"Wstąpił Mojżesz wraz z Aaronem, Nadabem, Abihu i siedemdziesięciu starszymi Izraela. Ujrzeli Boga Izraela, a pod Jego stopami jakby jakieś dzieło z szafirowych kamieni, świecących jak samo niebo. Na wybranych Izraelitów nie podniósł On swej ręki, mogli przeto patrzeć na Boga. Potem jedli i pili" (Wj 24,9-11).
_________________ "Oto czynię wszystko nowe" Ap 21,5
Ostatnio edytowano Pn gru 23, 2013 23:28 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
poprawiony cytat
|
| Pn gru 23, 2013 22:41 |
|
 |
|
formek1
|
MaBi napisał(a): 8 Biblia mówi że żaden człowiek nie widział Boga.
"Wstąpił Mojżesz wraz z Aaronem, Nadabem, Abihu i siedemdziesięciu starszymi Izraela. Ujrzeli Boga Izraela, a pod Jego stopami jakby jakieś dzieło z szafirowych kamieni, świecących jak samo niebo. Na wybranych Izraelitów nie podniósł On swej ręki, mogli przeto patrzeć na Boga. Potem jedli i pili" (Wj 24,9-11).
A w jakim celu podałeś ten werset?
|
| Pn gru 23, 2013 23:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie. Niebo jest pełne. I piekło też jest pełne. Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych ja wiem co napisałem. Tyle ze ty wycięłaś sobie fragment z mojej wypowiedzi i tak własnie interpretujesz tez Biblie. A chyba ja wiem lepiej co napisałem, [/quote] Rzecz w tym, że zacytowałam cały Twój wpis....jeszcze czasem tkwisz w nauce katolickiej, stąd takie przejęzyczenie. Cytuj: Mnie sie plączą. A kto mówi że zmartwychwstaną żywi. Oczywiście, ze żywi - dusz ludzka jest nieśmiertelna.
|
| Wt gru 24, 2013 8:42 |
|
 |
|
formek1
|
Alus napisał(a): Nie. Niebo jest pełne. I piekło też jest pełne. Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych
ja wiem co napisałem. Tyle ze ty wycięłaś sobie fragment z mojej wypowiedzi i tak własnie interpretujesz tez Biblie. A chyba ja wiem lepiej co napisałem, Rzecz w tym, że zacytowałam cały Twój wpis....jeszcze czasem tkwisz w nauce katolickiej, stąd takie przejęzyczenie. Dobre. Ty wiesz lepiej co ja myślę. Naprawdę nie dziwie sie że interpretujesz Biblie po swojemu. W czym widzisz jakieś przejęzyczenie? Cytuj: Mnie sie plączą. A kto mówi że zmartwychwstaną żywi. Oczywiście, ze żywi - dusz ludzka jest nieśmiertelna. Dusza ludzka jest śmiertelna niestety . tak mówi Biblia. A to że ty wyobrażasz sto sobie inaczej to już tylko jakieś tradycje ludzkie.
|
| Wt gru 24, 2013 8:59 |
|
|
|