Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czyściec - czy ten wyraz występuje w Biblii?
Cytuj: Nie. Niebo jest pełne. I piekło też jest pełne. Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych
W czym widzisz jakieś przejęzyczenie? Nie ma żadnego przejęzyczenia - Bóg nie jest uwarunkowany czasem, zatem prawidłowo napisałeś Niebo jest pełne. I piekło jest pełne.Cytuj: Dusza ludzka jest śmiertelna niestety . tak mówi Biblia. A to że ty wyobrażasz sto sobie inaczej to już tylko jakieś tradycje ludzkie. Biblia jasno mówi o nieśmiertelnej duszy - wskrzeszenie Łazarza jest tego namacalnym dowodem.
|
Wt gru 24, 2013 11:39 |
|
|
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Nie. Niebo jest pełne. I piekło też jest pełne. Niebo pełne żywych stworzeń a piekło umarłych
W czym widzisz jakieś przejęzyczenie? Nie ma żadnego przejęzyczenia - Bóg nie jest uwarunkowany czasem, zatem prawidłowo napisałeś Niebo jest pełne. I piekło jest pełne.
Ty mi nie musisz pisać co prawidłowo napisałem . jak coś piszę to robię to prawidłowo. Zgodnie z Biblią Cytuj: Dusza ludzka jest śmiertelna niestety . tak mówi Biblia. A to że ty wyobrażasz sto sobie inaczej to już tylko jakieś tradycje ludzkie. Biblia jasno mówi o nieśmiertelnej duszy - wskrzeszenie Łazarza jest tego namacalnym dowodem. Łazarz nie żył . Jeśli nie wierzysz to przeczytaj to sprawozdanie w Biblii. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł,
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Wt gru 24, 2013 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ty mi nie musisz pisać co prawidłowo napisałem . jak coś piszę to robię to prawidłowo. Zgodnie z Biblią Owszem zgodnie z Biblią - niebo JEST pełne i piekło JEST pełne.Cytuj: Łazarz nie żył . Jeśli nie wierzysz to przeczytaj to sprawozdanie w Biblii. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł, I ożył..... czyli Jezus dokonał wskrzeszenia czy zmartwychwstania Łazarza?
|
Wt gru 24, 2013 12:49 |
|
|
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Ty mi nie musisz pisać co prawidłowo napisałem . jak coś piszę to robię to prawidłowo. Zgodnie z Biblią Owszem zgodnie z Biblią - niebo JEST pełne i piekło JEST pełne. To wiem i to własnie pisałem. Nie wiem po co to wałkujesz? Cytuj: Łazarz nie żył . Jeśli nie wierzysz to przeczytaj to sprawozdanie w Biblii. (14) Wtedy Jezus powiedział im otwarcie: Łazarz umarł, I ożył..... czyli Jezus dokonał wskrzeszenia czy zmartwychwstania Łazarza? Słucham? Według gramatyki języka polskiego nie można powiedzieć że "ktoś dokonał zmartwychwstania kogoś". Ktoś mógł "WSKRZESIĆ kogoś." Czyli Jezus wskrzesił Łazarza i Łazarz z martwych wstał. Bo Łazarz jak czytaliśmy był nieżywy. Łazarz umarł. A potem z martwych wstał ponieważ Jezus go wskrzesił z martwych. Słowo zmartwychwstanie można użyć w zdaniu : I nastąpiło zmartwychwstanie Łazarza.Był nieżywy i zmartwychwstał. jak mówi Biblia: (15) Mam też w Bogu nadzieję, którą również oni mają, że nastąpi zmartwychwstanie sprawiedliwych i niesprawiedliwych.Język polski jest trudny ale można jakoś to pojąć.
|
Wt gru 24, 2013 13:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby różnica miedzy zmartwychwstaniem a wskrzeszeniem zasadzała się jedynie na pisowni, to wyjaśnienie w Biblii "O ciałach po zmartwychwstaniu" (1 Kor 15,35-53), odnosiłoby się także do Łazarza.
|
Cz gru 26, 2013 9:27 |
|
|
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Gdyby różnica miedzy zmartwychwstaniem a wskrzeszeniem zasadzała się jedynie na pisowni, to wyjaśnienie w Biblii "O ciałach po zmartwychwstaniu" (1 Kor 15,35-53), odnosiłoby się także do Łazarza. A jak jest według ciebie różnica między zmartwychwstaniem i wskrzeszeniem?
|
Cz gru 26, 2013 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Gdyby różnica miedzy zmartwychwstaniem a wskrzeszeniem zasadzała się jedynie na pisowni, to wyjaśnienie w Biblii "O ciałach po zmartwychwstaniu" (1 Kor 15,35-53), odnosiłoby się także do Łazarza. A jak jest według ciebie różnica między zmartwychwstaniem i wskrzeszeniem? Przeczytaj wskazane wersji z Biblii o ciałach po zmartwychwstaniu, a zrozumiesz.
|
Cz gru 26, 2013 14:53 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Gdyby różnica miedzy zmartwychwstaniem a wskrzeszeniem zasadzała się jedynie na pisowni, to wyjaśnienie w Biblii "O ciałach po zmartwychwstaniu" (1 Kor 15,35-53), odnosiłoby się także do Łazarza.
A jak jest według ciebie różnica między zmartwychwstaniem i wskrzeszeniem?[ Przeczytaj wskazane wersji z Biblii o ciałach po zmartwychwstaniu, a zrozumiesz. Czytałem .Nie ma to żadnego znaczenia. Czy może wskażesz mi różnicę?
|
Cz gru 26, 2013 17:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czytałem .Nie ma to żadnego znaczenia. Czy może wskażesz mi różnicę? Przecież to co siejesz, nie ożyje, jeżeli wprzód nie obumrze. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne...Zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe.....Jeśli jest ciało zmysłowe, powstanie też ciało duchowe......rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia, tylko po co zatem Św. Paweł zajmuje się tym nieistotnym zagadnieniem.
|
Pt gru 27, 2013 9:53 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Czytałem .Nie ma to żadnego znaczenia. Czy może wskażesz mi różnicę? Przecież to co siejesz, nie ożyje, jeżeli wprzód nie obumrze. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne...Zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe.....Jeśli jest ciało zmysłowe, powstanie też ciało duchowe......rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia, tylko po co zatem Św. Paweł zajmuje się tym nieistotnym zagadnieniem. No właśnie myślałem że ty to wiesz i mi wytłumaczysz po co.
|
Pt gru 27, 2013 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Alus napisał(a): Czytałem .Nie ma to żadnego znaczenia. Czy może wskażesz mi różnicę? Przecież to co siejesz, nie ożyje, jeżeli wprzód nie obumrze. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne...Zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe.....Jeśli jest ciało zmysłowe, powstanie też ciało duchowe......rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia, tylko po co zatem Św. Paweł zajmuje się tym nieistotnym zagadnieniem. No właśnie myślałem że ty to wiesz i mi wytłumaczysz po co. Skoro Łazarz i syn wdowy z Nain powstali w swoich materialnych/fizycznych ciałach to nie było to zmartwychwstanie w odmienionym duchowym ciele. Ale i tam nie przyjmiesz, skoro odrzuciliście prawdę o duszy.
|
So gru 28, 2013 9:57 |
|
 |
formek1
|
Alus napisał(a): Czytałem .Nie ma to żadnego znaczenia. Czy może wskażesz mi różnicę? Przecież to co siejesz, nie ożyje, jeżeli wprzód nie obumrze. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne...Zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe.....Jeśli jest ciało zmysłowe, powstanie też ciało duchowe......rzeczywiście nie ma żadnego znaczenia, tylko po co zatem Św. Paweł zajmuje się tym nieistotnym zagadnieniem.
No właśnie myślałem że ty to wiesz i mi wytłumaczysz po co. Skoro Łazarz i syn wdowy z Nain powstali w swoich materialnych/fizycznych ciałach to nie było to zmartwychwstanie w odmienionym duchowym ciele. Ale i tam nie przyjmiesz, skoro odrzuciliście prawdę o duszy. No nie było. Zmartwychwstali w ciałach fizycznych . A co to ma wspólnego z wyjaśnieniem słowa zmartwychwstanie i wskrzeszenie. Bo przecież pisałaś "Gdyby różnica miedzy zmartwychwstaniem a wskrzeszeniem zasadzała się jedynie na pisowni, to wyjaśnienie w Biblii "O ciałach po zmartwychwstaniu".
|
So gru 28, 2013 13:26 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So gru 28, 2013 14:44 |
|
 |
formek1
|
Mnie nie interesują wyjaśnienia katechizmu tylko uzasadnienie Biblijne
|
So gru 28, 2013 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Mnie nie interesują wyjaśnienia katechizmu tylko uzasadnienie Biblijne Ależ masz uzasadnienie biblijne - Biblia precyzuje, że Jezus po zmartwychwstaniu żywy wstąpił do raju i pozostał na wieki żywy, a Biblia nic nie mówi jakoby Łazarz wstąpił, czy został wniebowzięty żywy do nieba.
|
So gru 28, 2013 18:10 |
|
|
|