Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 11:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Łaska wiary 
Autor Wiadomość
Post Re: Łaska wiary
olijula napisał(a):
Życzę pięknych świąt pełnych Bożej łaski
Wzajemnie.

Pn gru 23, 2013 21:51
MIXer napisał(a):
@ olijula

Nie jestem złośliwy wobec Ciebie, tylko wobec Twojej głupiej "wiary w emocje". To do niej mam wrogie nastawienie, do Ciebie natomiast nic nie mam. Wyobraź sobie, że ja też posiadam ten dar, o którym mowa (możesz mi wierzyć lub nie), więc nie muszę Ci go zazdrościć. Nie podoba mi się jednak to, że jesteś do swoich uczuć zanadto przywiązana. Na tym polega problem. Samo uczucie złe nie jest.

Emocje czy uczucia nie są czymś głupim. Rozmawialiśmy już na ten temat jak rozumiemy miłość. Miłość nie jest czymś co jest wyprane z emocji, taka miłość wyzbyta z uczuć i emocji byłaby jakimś zimnym tworem naszej woli, wręcz przymuszonym, kalkulującym i wyrachowanym. Krzyk Jezusa na krzyżu to także emocje. Ale trzeba po prostu wiedzieć że miłość jest ponad uczucia. Jednak nie jest odłączona od emocji.

Pn gru 23, 2013 22:08
equuleuss napisał(a):
Emocje czy uczucia nie są czymś głupim.
Nigdzie nie napisałem, że są, czytaj ze zrozumieniem. Ja mówię o tym, że postawa typu "ojej, jest mi tak przyjemnie, kiedy myślę o Bogu. To oznacza, że go kocham!" jest głupia. I tyle.

Wt gru 24, 2013 2:02

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Nie muszę. Ty się lepiej zastanów jak uzasadnisz swoją tezę, że "Kosciol zbyt daleko oddalil sie od Jezusa Chrystusa i jego nauk, wystarczy zapoznac sie z Pismem Swietym i porownac z tym co robi Kosciol", skoro ja takich rozbieżności nie widzę.

Jesli nie dostrzegasz rozbierznosci to szkoda sam Franciszek o tym mowi ale ty rowniez i jego nie slyszysz, ale jest nadzieja w Jezusie Chrystusie, przy nim slepy odzyskal wzrok a gluchy odzyskal sluch, jesli Bog bedzie chcial dotknac swoja Laska Boza, rowniez odzyskasz wzrok i odzyskasz sluch.

Wt gru 24, 2013 10:12

MIXer napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Emocje czy uczucia nie są czymś głupim.
Nigdzie nie napisałem, że są, czytaj ze zrozumieniem. Ja mówię o tym, że postawa typu "ojej, jest mi tak przyjemnie, kiedy myślę o Bogu. To oznacza, że go kocham!" jest głupia. I tyle.

Moim zdaniem nie rozrozniasz milosci Bozej od milosci ludzkiej emocjonalnej, w tej pierwszej emocje i uczucie sa zupelnie inne niz w tej drugiej, to trzeba przezyc zeby zrozumiec inaczej sie nie da tego pojac.

Wt gru 24, 2013 10:16
amadeus35 napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Nie muszę. Ty się lepiej zastanów jak uzasadnisz swoją tezę, że "Kosciol zbyt daleko oddalil sie od Jezusa Chrystusa i jego nauk, wystarczy zapoznac sie z Pismem Swietym i porownac z tym co robi Kosciol", skoro ja takich rozbieżności nie widzę.

Jesli nie dostrzegasz rozbierznosci to szkoda sam Franciszek o tym mowi ale ty rowniez i jego nie slyszysz, (...)

Skoro mówił, to możesz mi bez problemu wskazać takie wypowiedzi oraz przykłady takich rozbieżności, które istnieją, a o których nie wspominał.

Wt gru 24, 2013 10:26

Życzę wszystkim i tym życzliwym i tym mniej życzliwym ;-) przepięknych Świąt Bożego Narodzenia, ciepła, miłości wszelakiej oraz Bożego błogosławieństwa a przede wszystkim wiary, która sprawi, że wszystko staje się dobre i właściwe. Wesołych Świąt!!!!

Wt gru 24, 2013 14:49
amadeus35 napisał(a):
Moim zdaniem nie rozrozniasz milosci Bozej od milosci ludzkiej emocjonalnej (...)
A Ty nie pojmujesz, że to, co się przeżywa oraz miłość to dwie różne rzeczy. I to nie jest tylko moja opinia, to jest fakt.

Wt gru 24, 2013 17:50
MIXer napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Moim zdaniem nie rozrozniasz milosci Bozej od milosci ludzkiej emocjonalnej (...)
A Ty nie pojmujesz, że to, co się przeżywa oraz miłość to dwie różne rzeczy. I to nie jest tylko moja opinia, to jest fakt.

Ale miłość jest przecież czymś co przeżywasz, czymś czego doświadczasz. W miłości są wielkie emocje, uczucia. Mogą być różne. Jednak istota miłości jest ponad tym wszystkim, od uczuć się zaczyna i one są obecne jak najbardziej. Nie możesz przecież tak na zimno z wyrachowaniem powiedzieć - od teraz będę kochać Boga, bo tak chcesz i uważasz że to jest słuszny akt woli. Ale to raczej będzie coś na zasadzie bo będę miał z tego jakieś korzyści? Nie może być miłości bez jakichkolwiek uczuć. Wola kochania to już jest jak miłość. Nie zawsze to są miłe i słodkie chwile podniebnych lotów. We mnie jest raczej krzyk Jezusa z krzyża. Kiedy kochasz to możesz zaklać nawet i trzasnąć drzwiami w chwilowym gniewie i złości, i wyjść na zewnątrz, pójdziesz potem na spacer idąc ulicami, może zamówisz jakąś kawę albo nawet drinka i poczujesz że musisz wrócić, ze chcesz tego, chcesz wrócić bo przecież to jest twoja miłość.

Wt gru 24, 2013 18:28

No to jak tam Święta ludziska? Przeżywane z miłością czy nie? ;-) Nie objadajcie się tyle bo to też grzech hehe

Cz gru 26, 2013 16:30

Moje niestety nie do końca, ale mam nadzieję, że Wy przeżyliście je głęboko. Zresztą być może owoce przyjdą po czasie, a teraz nie widzę.

Cz gru 26, 2013 19:04

Owoce bardzo często przychodzą później więc życzę cierpliwości. Wszystko w swoim czasie. Nie zbadane są wyroki Boskie

Cz gru 26, 2013 21:02
Moderator

olijula napisał(a):
to uczucie, które wypełnia każdą chwilę mojego dnia, to wielka ufność do jego zamierzeń. To uczucie, które sprawia, że wszystko co robię chcę robić w jego imię

Twoja wypowiedź przypomina niektóre opisy uczucia zakochania. Na przykład w tej piosence: Alicia Keys - Butterflyz

Warto tylko pamiętać, że z czasem takie silne uczucia zawsze mijają. Nie znam ludzi po latach związku zakochanych tak samo jak na początku. Nie znam też ludzi wierzących doświadczających po latach ciągle takich samych uniesień.

Można jednak ten początkowy czas dobrze spożytkować. Jak sama piszesz:
olijula napisał(a):
To nieustające pragnienie poznawania Boga bardziej

W takim razie na pewno dobrze by było lepiej poznać Boga oraz Kościół, który założył. Do tego jednak nie wystarczy sama Biblia, ponieważ była ona spisana w zupełnie innych czasach, przez ludzi o innej mentalności, charakterystycznej dla tamtych realiów.

Oczywiście nie znaczy to, że Biblia nie jest ważna. Biblia jest podstawą ale by najpełniej ją zrozumieć, warto sięgnąć po coś więcej. Tym bardziej, że dalszej drogi Kościoła Biblia nie przedstawia z wiadomych przyczyn.

Na forum nieraz polecane były książki Szymona Hołowni: viewtopic.php?p=777245#p777245
Natomiast jeśli chodzi o coś poważniejszego, to zachwalane są książki Benedykta XVI, takie jak "Światłość świata" albo cykl "Jezus z Nazaretu". Tutaj np. była rozmowa o jego książkach: viewtopic.php?p=780015#p780015

~ Pink Floyd, "Hey you"

N gru 29, 2013 18:22

Dlatego miłość do człowieka a miłość do Boga różnią się od siebie. A Boga staram się poznawać i zbliżyć się do niego na wiele sposobów: poprzez, rozmowę z innymi wierzącymi, księżmi, poprzez lekturę, filmy, świadectwa ludzi itp. itd.... Staram się jak najwięcej poświęcać czasu na przybliżanie się do niego na prawdę w różnorodny sposób, co nie osłabia mojego uczucia a wciąż potęguje.

Pn gru 30, 2013 10:18

Soul33 napisał(a):
olijula napisał(a):
to uczucie, które wypełnia każdą chwilę mojego dnia, to wielka ufność do jego zamierzeń. To uczucie, które sprawia, że wszystko co robię chcę robić w jego imię

Twoja wypowiedź przypomina niektóre opisy uczucia zakochania. Na przykład w tej piosence: Alicia Keys - Butterflyz

Warto tylko pamiętać, że z czasem takie silne uczucia zawsze mijają. Nie znam ludzi po latach związku zakochanych tak samo jak na początku. Nie znam też ludzi wierzących doświadczających po latach ciągle takich samych uniesień.

Można jednak ten początkowy czas dobrze spożytkować. Jak sama piszesz:
olijula napisał(a):
To nieustające pragnienie poznawania Boga bardziej

W takim razie na pewno dobrze by było lepiej poznać Boga oraz Kościół, który założył. Do tego jednak nie wystarczy sama Biblia, ponieważ była ona spisana w zupełnie innych czasach, przez ludzi o innej mentalności, charakterystycznej dla tamtych realiów.

Oczywiście nie znaczy to, że Biblia nie jest ważna. Biblia jest podstawą ale by najpełniej ją zrozumieć, warto sięgnąć po coś więcej. Tym bardziej, że dalszej drogi Kościoła Biblia nie przedstawia z wiadomych przyczyn.

Na forum nieraz polecane były książki Szymona Hołowni: viewtopic.php?p=777245#p777245
Natomiast jeśli chodzi o coś poważniejszego, to zachwalane są książki Benedykta XVI, takie jak "Światłość świata" albo cykl "Jezus z Nazaretu". Tutaj np. była rozmowa o jego książkach: viewtopic.php?p=780015#p780015

Dla wierzacych Pismo Swiete jest najwazniejsze, fundament naszej wiary to Slowo Boze nie ma nic ponad Bozym Slowem.
Jezus Chrystus jest naszym Kosciolem, a Jego nauki nasza wykladnia zycia, do czego doprowadzil kosciol wymyslony przez ludzi, wszyscy widzimy.

Pn gru 30, 2013 10:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona