Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 19:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Obalenie cudów eucharystycznych 
Autor Wiadomość
Post Re: Obalenie cudów eucharystycznych
Z trollami już tak jest. :)

Pn gru 23, 2013 23:13

runcorn napisał(a):
"Potem przywołał znowu tłum do siebie i rzekł do niego: «Słuchajcie Mnie, wszyscy, i zrozumiejcie! Nic nie wchodzi z zewnątrz w człowieka, co mogłoby uczynić go nieczystym; lecz co wychodzi z człowieka, to czyni człowieka nieczystym. Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha!». Gdy się oddalił od tłumu i wszedł do domu, uczniowie pytali Go o to przysłowie. Odpowiedział im: «I wy tak niepojętni jesteście? Nie rozumiecie, że nic z tego, co z zewnątrz wchodzi do człowieka, nie może uczynić go nieczystym; bo nie wchodzi do jego serca, lecz do żołądka i na zewnątrz się wydala». Tak uznał wszystkie potrawy za czyste. I mówił dalej: «Co wychodzi z człowieka, to czyni go nieczystym. Z wnętrza bowiem, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, nierząd, kradzieże, zabójstwa, cudzołóstwa, chciwość, przewrotność, podstęp, wyuzdanie, zazdrość, obelgi, pycha, głupota. Całe to zło z wnętrza pochodzi i czyni człowieka nieczystym»."
(Mk 7,14-23)

Cuda eucharystyczne nie mogą być autentyczne. To co do człowieka wchodzi nie może uczynić go nieczystym, a więc analogicznie nie może uczynić go też czystym, ergo nie ma wpływu na stan duchowy człowieka. Jeśli założyć, że cuda eucharystyczne są prawdziwe, Jezus jest obecny cieleśnie w hostii po przemienieniu. Gdyby tak było, przyjmowanie komunii nie miałoby wpływu na wierzącego, a wiadomo, że godnie przyjęta uświęca. Wobec tego Jezus może być obecny w eucharystii tylko duchowo, symbolicznie.

A dlaczego Jezus miałby być obecny w eucharystii?
Gdzie o tym jest mowa?

So gru 28, 2013 23:02

runcorn napisał(a):
Nie prowadzę żadnej krucjaty tylko relaksuję się po pracowitym dniu.
Nie muszę mieć żadnych argumentów, bo wy nie macie żadnych/zostały dawno obalone.
Nie uciekam od tematu tylko go skończyłem stwierdzeniem, że wasza wiara jest irracjonalna. Nie mam pojęcia jak można wierzyć, w coś co wzajemnie się wyklucza. Opłatek jest ciałem boga-człowieka przy zachowaniu składu chemicznego opłatka. W każdym razie, żyjemy w wolnym kraju, każdy może wierzyć w co chce.

Nie jestem zwolennikiem opłatka jako ciała bo to jest bzdura ale czy jako umysł ścisły nie widzisz że wiara w "wielki wybuch" to podobna bzdura?
Wiara w powstanie życia z "bulionu pierwotnego " to taki opłatek dla ateistów.
Wiara w powstawanie gatunków na podstawie doboru naturalnego to takie stwierdzenie "Boga nie można zrozumieć".
każdy ma swoje bzdury tylko jedni na poziomie podstawowym a inni na poziomie uczelni wyższej.

Każdy w coś wierzy bo tak zostaliśmy stworzeni że ,musimy w coś wierzyć.
Tak samo aby życ musimy jeść i nic na to nie poradzisz .tak samo musimy w coś wierzyć.

So gru 28, 2013 23:12

WIST napisał(a):
Właśnie dostałem priva: "Adminie, zbanuj się sam". Mocna riposta małego człowieczka :D

Kultura wymaga aby prywatnych wiadomości nie ogłaszać wszystkim.
Zwłaszcza powinno to dotyczyć tych co maja czuwać nad forum.

So gru 28, 2013 23:14
Moderator

formek1 napisał(a):

Gdzie o tym jest mowa?

1215 Sobór Laterański IV
Papież Innocenty III wydaje dekret o tym, że Chrystus jest obecny w Eucharystii realnie pod postacią chleba i wina przez przeistoczenie:
„Kan. 1. Jeśli ktoś przeczy temu, że w Najśw. Sakramencie Eucharystii zawarte są prawdziwie, rzeczywiście i substancjalnie ciało i krew wraz z duszą i Bóstwem Pana naszego Jezusa Chrystusa, a więc cały Chrystus, i twierdzi, że tam jest tylko jako w znaku, obrazie lub poprzez swoją moc - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych”.

Wystarczy?

N gru 29, 2013 18:09
Zobacz profil WWW

Odpowiadasz ŚJ, więc zapewne - nie wystarczy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N gru 29, 2013 18:55

medieval_man napisał(a):
formek1 napisał(a):

Gdzie o tym jest mowa?

1215 Sobór Laterański IV
Papież Innocenty III wydaje dekret o tym, że Chrystus jest obecny w Eucharystii realnie pod postacią chleba i wina przez przeistoczenie:
„Kan. 1. Jeśli ktoś przeczy temu, że w Najśw. Sakramencie Eucharystii zawarte są prawdziwie, rzeczywiście i substancjalnie ciało i krew wraz z duszą i Bóstwem Pana naszego Jezusa Chrystusa, a więc cały Chrystus, i twierdzi, że tam jest tylko jako w znaku, obrazie lub poprzez swoją moc - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych”.

Wystarczy?

A papież "Innocent 56" mówi że Kopernik i Galileusz jest heretykiem bo dla nich ziemia nie jest centrum wszechświata.

Wazne co Bóg mówi w swoim słowie a nie co jakiś Innocenty wymyśla

N gru 29, 2013 20:22
Moderator

A jaki ma to związek z tematem co papieże mowili o Koperniku czy Galileuszu? Zresztą inaczej niż sugerujesz?
A jeśli chcesz dyskutowac o tym, co Bóg mówi w Biblii, to jest na to odpowiedni dział.
Pytałeś tylko dlaczego Jezus miałby być obecny w eucharystii? Gdzie o tym jest mowa?
Dostałeś konkretną odpowiedź.

Na drugi raz, zadając pytanie, napisz, że nie interesują Cie konkretne odpowiedzi.
:D

N gru 29, 2013 20:36
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
A jaki ma to związek z tematem co papieże mowili o Koperniku czy Galileuszu? Zresztą inaczej niż sugerujesz?
A jeśli chcesz dyskutowac o tym, co Bóg mówi w Biblii, to jest na to odpowiedni dział.
Pytałeś tylko dlaczego Jezus miałby być obecny w eucharystii? Gdzie o tym jest mowa?
Dostałeś konkretną odpowiedź.

Na drugi raz, zadając pytanie, napisz, że nie interesują Cie konkretne odpowiedzi.
:D

Interesują mnie odpowiedzi biblijne a nie z bajek tysiąca i jednej nocy

Pn gru 30, 2013 17:50
Moderator

Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz /jeszcze/ znieść nie możecie.
(J 16:12)

Skoro Ty nadal nie możesz, to po co pytasz?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn gru 30, 2013 18:07
Moderator

formek1 napisał(a):

Gdyby mnie interesowało tylko gadanie w kółko o Biblii to wypowiadałbym się w dziale "Biblia", a kwaśne uwagi tutaj raczej bym sobie darował.

A tak poza tym, to mnie też bajki nie interesują.
Proszę więc o większy szacunek wobec wiary innych osób.
Choćby przez nie odzywanie sie w dziale, w kórym uzasadnienia inne niż biblijne są nie tylko dopuszczalne, ale wręcz mile widziane.

Pn gru 30, 2013 21:00
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
formek1 napisał(a):

Gdyby mnie interesowało tylko gadanie w kółko o Biblii to wypowiadałbym się w dziale "Biblia", a kwaśne uwagi tutaj raczej bym sobie darował.

Kwaśne uwagi masz często
Ale rozumiem że nie interesuje cie Biblia wiec darujmy sobie nasze dyskusje.

Pn gru 30, 2013 22:25
Moderator

Nie przekręcaj, jak każdy ŚJ.

W dziale "Biblia" interesuje mnie Biblia.

W dziale "Wiara" interesuje mnie wiara.

Ty mi pokazujesz, że interesuje Cię Biblia bez wiary, ja Ci pokazuję, że interesuje mnie wiara i Biblia.

Pn gru 30, 2013 23:49
Zobacz profil WWW

Formek1 napisał(a):
Kultura wymaga aby prywatnych wiadomości nie ogłaszać wszystkim.
Zwłaszcza powinno to dotyczyć tych co maja czuwać nad forum.

Mylisz chyba prywatną wiadomość z czymś co nią nie jest. Chyba że w Twoich kategoriach tekst złożony ze zdań to taka sama wiadomość jak "aaaaaaaa". W moim myśleniu tak jednak nie jest. Podsumowałem poziom człowieka z którym dyskutowaliśmy jego własnymi słowami. Nie widzę w tym nic złego. Z chęcią to powtórzę, żeby tylko nikt nie miał wątpliwości że mieliśmy do czynienia z prymitywnym prowokatorem. I to jest właśnie moje zadanie aby to czynić. Uwierz mi że wiem co należy do moich obowiązków :)

Wt gru 31, 2013 0:25

runcorn napisał(a):

Cuda eucharystyczne nie mogą być autentyczne. To co do człowieka wchodzi nie może uczynić go nieczystym, a więc analogicznie nie może uczynić go też czystym, ergo nie ma wpływu na stan duchowy człowieka.

To nie jest poprawny wniosek logiczny. Ze zdania To co do człowieka wchodzi nie może uczynić go nieczystym nie wynika a więc analogicznie nie może uczynić go też czystym. Tego Chrystus nie mówi. Stwierdza tylko, że nie czyni go nieczystym a to może oznaczać, że a) pozostaje on w takim samym stanie b) w stanie lepszym. Bo gdy człowiek stanie się lepszy nadal prawdziwe pozostanie wyrażenie: "To co do człowieka wchodzi nie może uczynić go nieczystym" - nie uczyniło. Sprawiło, że stał się jeszcze bliższy Bogu.

N sty 05, 2014 20:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5