Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Stop aborcji!
Cytuj: No i powrócę może do pytania które zadałam w innym temacie. Dlaczego nie jedzenie mięsa w post jest obowiązkiem katolika a urodzenie poczętego dziecka już nie do końca i tu mamy mieć prawo wyboru?? Nie potrafię tego pojąć. Czy w oczach Boga jest coś ważniejszego od życia?? Stopniowanie jest bez sensu, oba nakazy są istotne. Powtórzę - Jezus złożył podatek świątynny za siebie i za uczniów na świątynię. A nakaz takiego ofiary nie wynikał z zapisów Biblii, ale ludzkich ustaleń - pół sykla rocznie od osoby - ustalona po powrocie Izraelitów z niewoli babilońskiej. Post w piątek to nie żadna fanaberia duchownych, ale upamiętnienie śmierci naszego Pana na krzyżu.
|
Pn sty 06, 2014 9:42 |
|
|
|
 |
olijula
|
a właśnie, że jest stopniowanie bo Jezus również stopniował grzechy. Jeśli uważa się zjedzenie mięsa równym zabiciu człowieka to popadamy w przerażający absurd!! To zaczynam się bać o swoje życie. Dla Boga życie zawsze miało największą wartość i to jest fakt a nie moje osobiste zdanie. Nie jedzmy mięsa a zabijajmy dzieci??????? Matko w jakim to kierunku zmierza???To gdzie miłość do bliźniego? Jestem przerażona wartościami niektórych ludzi.......
|
Pn sty 06, 2014 9:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): a właśnie, że jest stopniowanie bo Jezus również stopniował grzechy. Jeśli uważa się zjedzenie mięsa równym zabiciu człowieka to popadamy w przerażający absurd!! To zaczynam się bać o swoje życie. Dla Boga życie zawsze miało największą wartość i to jest fakt a nie moje osobiste zdanie. Nie jedzmy mięsa a zabijajmy dzieci??????? Matko w jakim to kierunku zmierza???To gdzie miłość do bliźniego? Jestem przerażona wartościami niektórych ludzi....... Histeryzujesz. Stworzyłaś sobie swój osobisty katalog wartości/grzechów i nie potrafisz wyjść poza niego. Odrzucenie przykazów Chrystusowego Kościoła jest odrzuceniem: cokolwiek zwiążecie na ziemi będzie związane w niebie.tak przez ciekawość - które grzechy stopniował Jezus?
|
Pn sty 06, 2014 9:56 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
olijua, oczywiście że nie można tych dwóch rzeczy wogóle porównywać, tak jak nie można porównać np lekkiego szturchnięcia kogoś do ciężkiego pobicia! Napisałaś gdzieś wcześniej to, co moim zdaniem jest najważniejsze. Temat aborcji nie jest tematem tak naprawdę kwestii wiary. Jeżeli ktoś jest wierzący to ma V przykazanie nie zabijaj, zabijać zabrania mu Bóg pod karą śmierci (wiecznej) i jeśli ktoś rozumie swoją wiarę i traktuje ją poważnie myślę że raczej nigdy tak ciężkiego grzechu jak zabicie niewinnego i bezbronnego rozmyślnie nie popełni. Są fora i miejsca (pewnie tu by się też znalazło) gdzie różni ludzie na nastu stronach argumentują kiedy to człowiek się na tyle uczłowiecza żeby był człowiekiem:) Szukają furtki, do kiedy nie trzeba chronić życia człowieka. Bo ochrona życia człowieka jest kwestią prawa, nie wiary. Jak wiemy konstytucja daje prawo do życia każdemu niezależnie od jego wyznania czy czegokolwiek. Jeśli zakładamy że potrzebny jest kodeks karny który nakłada karę za zabójstwo, za kradzież, za jazdę po pijanemu, to w te tematy wpisuje się aborcja. Zakaz aborcji to ochrona najmniejszych, najsłabszych ludzi. I tu jest klops. No bo biologia mówi że zarodek ludzki to człowiek we wczesnej fazie rozwoju. A zwolennicy aborcji gdzieniegdzie chcieliby żeby może jeszcze nawet zdolne potencjalnie do życia dziecko 24 czy 26 tygodniowe nie było na tyle ludzkie żeby je chronić. Może dojść do absurdu, o którym wspominaliście że sa kraje gdzie można zabić dziecko aż do urodzenia. Ale - uwaga- nie można bezkarnie zabić wcześniaka, który od tego dziecka jest młodszy i mniej rozwinięty! Bo te 5 minut kiedy urodziła się jego głowka i złapał oddech uczłowieczyło go na tyle, że stał się człowiekiem godnym ochrony wszystkie arbitralnie postawione granice są sztuczne i nie do obronienia. Argumentów o blastuli itp już chyba żaden myślący człowiek nie użyje bo dziecko w podstawówce wie jak wygląda płód ludzki kiedy kobieta dowiaduje się że jest w ciąży, i że bije mu już serce. też argumenty co zrobią te biedne matki które nie mają jak dziecka wychować są śmieszne przy ponad dwuletnich kolejkach do adopcji niemowlęcia! Co zrobią? Oddadzą tym którzy z utęsknieniem czekają na dziecko od lat i którzy zapewnią mu najlepszy dom! Zwróćcie uwagę że nigdy Kościół w zaden sposób nie potępiał oddania dziecka do adopcji. Może być sytuacja że to najlepsze co matka może dla dziecka zrobić.
_________________ Ania
|
Pn sty 06, 2014 10:07 |
|
 |
olijula
|
kropeczka  Cieszę się, że jest jeszcze ktoś kto nie ma klapek na oczach i nazywa rzeczy po imieniu. Szkoda, że ludzie skupiają się (dodam tu twoje porównanie) na tzw szturchnięciach a ciężkim pobiciem się nie przejmują nadto. Oczywiście jest to przenośnia względem wiary. No cóż zostaje mi wierzyć we własne sumienie, Biblię i Boga, który wskazuje mi drogę.....
|
Pn sty 06, 2014 10:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): kropeczka  Cieszę się, że jest jeszcze ktoś kto nie ma klapek na oczach i nazywa rzeczy po imieniu. Szkoda, że ludzie skupiają się (dodam tu twoje porównanie) na tzw szturchnięciach a ciężkim pobiciem się nie przejmują nadto. Oczywiście jest to przenośnia względem wiary. No cóż zostaje mi wierzyć we własne sumienie, Biblię i Boga, który wskazuje mi drogę..... Należy wierzyć we własne sumienie i ufać Bogu. Zatem pełna tej ufności odpowiedz sama sobie - czemu Jezus Bóg poddał się ludzkiemu nakazowi składania podatku świątynnego?
|
Pn sty 06, 2014 10:42 |
|
 |
olijula
|
Po prostu zrobił to bo tak nakazywało prawo i nie zamierzał czynić w tej kwestii rewolucji gdyż nie miało to takiego znaczenia. Zrobił to co nakazano nie przywiązując do tego tak wielkiej wagi
|
Pn sty 06, 2014 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Po prostu zrobił to bo tak nakazywało prawo i nie zamierzał czynić w tej kwestii rewolucji gdyż nie miało to takiego znaczenia. Zrobił to co nakazano nie przywiązując do tego tak wielkiej wagi Gdyby nie przywiązywał wagi nie płaciłby zupełnie podatku. Jezus nie obawiał się rewolucji. Najbardziej rewolucyjne co dokonywał to uzdrawianie chorych - wedle wierzeń ówczesnych Izraelitów osób ukaranych, odrzuconych przez Boga za własne lub przodków winy. Zatem ich uzdrawianie było pojmowane jako jawny sprzeciw woli Boga. Współczesne prawo kościelne nakazuje wstrzemięźliwość w jedzeniu pokarmów mięsnych w dzień ukrzyżowania i śmierci Jezusa bo tak nakazuje prawo.
|
Pn sty 06, 2014 11:10 |
|
 |
olijula
|
No to ja ci nie każę spożywać. Ja mam swoje zdanie na temat postu(ilościowy a nie jakościowy). I niech nikt nikogo nie osądza....bo to nie jest tak istotne jak sprawa ludzkiego życia. Każdy zna swoje stanowisko i kieruje się swoimi odczuciami i przekonaniami i tyle. Nie zamierzam już odbijać piłeczki. Poza tym nie ma sensu tu ciągnąć tego tematu. Niech Bóg was prowadzi.....
|
Pn sty 06, 2014 11:14 |
|
 |
kropeczka_ns
|
dziewuszki kochane nie róbcie w temacie o aborcji off topu  to ważny temat i zostańmy tutaj przy nim.
_________________ Ania
|
Wt sty 07, 2014 9:41 |
|
 |
olijula
|
Ja zeszłam troszkę z tematu bo po prostu dziwiło mnie oburzanie się na inne mniej ważne postępowanie a w stosunku do aborcji taki luz i wolna wola.....Dlatego chciałam porównać i zapytać dlaczego tak się dzieje i dlaczego ludzie nie widzą co ma większe znaczenie w oczach Boga. Ale faktycznie tutaj należy trzymać się tematu(jak dla mnie jednego z ważniejszych) ponieważ trzeba walczyć o życie i prawo do niego a nie do wyboru 
|
Wt sty 07, 2014 10:24 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Nikt tutaj nie twierdził, że aborcja to nic istotnego. Natomiast Ty, olijula, twierdziłaś, że post to nic istotnego.
Dlatego tylko o kwestii postu była dyskusja. Ale proszę już nie kontynuować w tym wątku i pozostać przy samym temacie aborcji.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt sty 07, 2014 16:11 |
|
 |
olijula
|
No niestety ale tak się nie wypowiedziałam. Należy czytać dokładnie i ze zrozumieniem ale ok temat postu zamknięty.
|
Wt sty 07, 2014 16:49 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Faktycznie, pisałaś, że nie chodzi o formę (piątek i potrawy mięsne). Sorry, źle zapamiętałem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt sty 07, 2014 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak widać dzieci są mordowane w szpitalach. Jest oszustwem i maniplacją że mord na dzieciach dzieje się pod nazwą ,,Pro Familia. Pod nazwą która ma wzbudzać zaufanie okazuje się że dzieje się mord na dzieciach. Jeżeli mord dzieje się w szpitalach pod taką nazwą to jest to podważanie zaufania i oszustwo. Dlatego tak jak lekarze mają prawo odmowy mordu dzieci, a teraz domagają się tego i położne ja jako pacjent, ojciec czy maż chcę mieć prawo wiedzieć który lekarz jest mordercą, żeby wybrać prawdziwego lekarza który tylko leczy i unikać morderców. Jest to przykład że w służbie zdrowia niszczonej przez PO, nie można mieć do nikogo i do niczego zaufania, do tego stopnia że tam gdzie jest szyld prorodzinność odbywa się mordowanie dzieci. ,,Można, można! Piękna postawa polskich położnych, które mówią publicznie NIE aborcji!
Położne ze Szpitala Specjalistycznego „Pro Familia” w Rzeszowie oświadczyły na piśmie dyrekcji tej lecznicy, że nie będą asystować w zabiegach przerywania ciąży, bo nie pozwala im na to sumienie
To jest prawdziwa postawa chrześcijańska. Stanowcze NIE dla procedury eliminacji ludzkiego życia.
Agata Rejman, jedna z położnych, która nie chce i nie będzie asystować przy zabiegu aborcji, czyli uśmierceniu człowieka, na dzisiejszej konferencji prasowej mówi wprost: w szpitalu "Pro Familia" dokonywane są aborcje. I wyznaje, że sama jako położna uczestniczyła w kilku zabiegach uśmiercania dzieci: „Zabiegi przerywania ciąży są dla położnych traumą, z którą nie mogą sobie poradzić. Ja mam dwoje dzieci. Przy każdej aborcji miałam wrażenie, że to one są zabijane” – mówiła.
Dziennikarzom opowiadała o swoich przeżyciach, bezsennych nocach. „Nie chcemy być zmuszane do zabijania. Jesteśmy położnymi, mamy pomagać przyjść nowemu życiu na świat” – tłumaczyła Agata.
Agata postanowiła dłużej nie ukrywać faktu, że lecznica "Pro Familia" jest prorodzinna. Dlatego wraz z innymi położnymi, postanowiły poruszyć publicznie ten temat. Uważają one, że aborcja powinna być całkowicie zakazana w prawie polskim. "Każde poczęte dziecko ma prawo do narodzin. Człowiek nie daje życia i nie ma prawa go odbierać” – mówiła Agata. W Polsce, aborcja jest prawnie dopuszczalna w trzech przypadkach: gwałtu, zagrożenia życia kobiety lub zagrożenia życia płodu.
W konferencji uczestniczył senator Kazimierz Jaworski. Agata Rejman zwróciła się do tego polityka, ponieważ, jako jeden z nielicznych broni nienarodzonego życia.
Sebastian
Źródło: radiovia.com.pl''http://www.fronda.pl/a/mozna-mozna-piek ... 33568.html
|
Cz sty 23, 2014 15:11 |
|
|
|