Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
Magdalena_i napisał(a):
W zupełności się z Tobą zgadzam. Na szczęście są ludzie którzy posiadają rozum i nie dają się namawiać.
To wyjątki. Większość to "łyka" bez większego zastanowienia, a potem wmawia dzieciom.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sie 06, 2013 10:53 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Albo wmawiają dzieciom, że Boga nie ma. Skąd ten obsesyjny strach o dzieci? Jak będą mądre, to same się zastanowią. A jak nie, to wmówi im coś kto inny. Większości polskich ateistów wmawiano w dzieciństwie katolicyzm - i co to pomogło? Pomyśl czasem sam.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sie 06, 2013 17:47 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Jajko napisał(a): Tym razem Czech wywalczył prawo do zdjęcia w religijnym nakryciu głowy. Ciekawe kiedy pierwszy Polak? Dla uzupełnienia bliższy opis: Žára [rzecznik prasowy urzędu miasta w Brnie] wyjaśnił, że choć faktycznie sprawa jest nietypowa, urząd, który reprezentuje, nie zrobił nic nadzwyczajnego. Zastosował bowiem jedynie obowiązujące w Czechach przepisy prawa, a te mówią, że każdy obywatel, który z powodów religijnych lub zdrowotnych zmuszony jest stale nosić nakrycie głowy, może mieć w dowodzie tożsamości zdjęcie w tym nakryciu, o ile nie rzuca ono cienia na twarz. ........ Lukáš Nový to pierwszy uznany przez państwo czeskie pastafarianin, ale nie pierwszy oficjalny wyznawca Latającego Potwora Spaghetti w Europie Środkowej. W 2011 roku Austriak Niko Alm wyrobił sobie prawo jazdy ze zdjęciem, na którym również miał na głowie cedzak do makaronu. O to, by mieć taką fotografię, austriacki pastafarianin musiał się jednak starać trzy lata. Początkowo urzędnicy odrzucili jego wniosek i Alm dochodził swoich praw przed sądem. ( http://m.dziennik.pl/wiadomosci/swiat/d ... w-czechach)
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Wt sie 06, 2013 19:48 |
|
|
|
 |
lokis
|
Cytuj: zmuszony jest stale nosić nakrycie głowy, Wiadomo kto przytoczyl bzdurny cytat. Kolejny atak na Kosciol! Niby biskup mitry do kapieli nie zdejmuje?  Ja zauwazylem cos bardzo ciekawego. Nie widzialem nischludnego ksiedza! Zawsze czysciutki, wystrzyzony. Na prawde! Prawdopodobnie charakter dzentelmena lub praca "czysta", kilofem pieniazkow zarabiac nie potrzeba. 
|
Wt sie 06, 2013 20:38 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Albo wmawiają dzieciom, że Boga nie ma. Skąd ten obsesyjny strach o dzieci? Jak będą mądre, to same się zastanowią. A jak nie, to wmówi im coś kto inny. Większości polskich ateistów wmawiano w dzieciństwie katolicyzm - i co to pomogło? Pomyśl czasem sam. No i ja pomyślałem. I kilka czy może kilkanaście procent społeczeństwa też. Ale większość została przy tym, co im rodzice przekazali. I pewnie większość z nich specjalnie się nad tym nie zastanawiała...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sie 06, 2013 22:50 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: No i ja pomyślałem. Żartowniś Cytuj: Ale większość została przy tym, co im rodzice przekazali. I pewnie większość z nich specjalnie się nad tym nie zastanawiała... Pewnie tak, ale ma to też swoje plusy, np. nie mają teraz w dowodach zdjęć z durszlakiem na głowie. Jakież dziwne rezultaty może czasem dać takie "myślenie".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 07, 2013 16:32 |
|
 |
Jajko
|
W Polsce nikt nie ma takiego zdjęcia. Ani niemyślący, ani myślący...
|
Pt sie 09, 2013 0:32 |
|
 |
mareta
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: No i ja pomyślałem. Żartowniś Cytuj: Ale większość została przy tym, co im rodzice przekazali. I pewnie większość z nich specjalnie się nad tym nie zastanawiała... Pewnie tak, ale ma to też swoje plusy, np. nie mają teraz w dowodach zdjęć z durszlakiem na głowie. Jakież dziwne rezultaty może czasem dać takie "myślenie". Myślę, że z tym zdjęciem to zwykła heca 
|
Pn sie 12, 2013 14:01 |
|
 |
Jajko
|
"Ateizacja jest realnym zagrożeniem dla wszystkich Polaków. Dlatego walka z nią powinna być wspólnym celem. Dziś Rząd utrudnia działanie nam, jutro - innym Kościołom!" - piszą do członków Parlamentarnego Zespołu ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski wyznawcy Kościoła Latającego Potwora Spaghetti. Posłowie jednak sprawą raczej się nie zajmą, bo w petycji doszukują się prowokacji i hucpy publicystyczno-politycznej. Posłanka PiS podejrzewa jednak, że może to być jakaś prowokacja. I od razu zaznacza: - Członków zespołu łączy wiara, przynależność do Kościoła katolickiego i wartości chrześcijańskich. Nasza działalność opiera się na tych trzech filarach. Polega na przeciwdziałaniu ateizacji, a więc walce z godzeniem w naszą religię, wartości chrześcijańskie, rugowaniem krzyża i religii z przestrzeni publicznej. http://wyborcza.pl/1,75478,14791505,Kos ... olnie.htmlCelny strzał! A zespół powinien się nazywać raczej nie przeciw ateizacji, ale do spraw klerykalizacji! Sama wiceprzewodnicząca powiedziała, że chodzi o ochronę konkretnej religii.
|
Śr paź 16, 2013 20:57 |
|
 |
Jajko
|
Christopher Schaefer został wybrany do rady miasta Pomfret w stanie Nowy Jork. Amerykanin wykorzystał okazję, żeby zamanifestować swoje przekonania religijne - jak przystało na praktykującego pastafarianina, ślubowanie składał w durszlaku na głowie. http://deser.pl/deser/1,111857,15244318 ... NajCzytSST Nie, nie sprawdzałem czy to nie jest aby fotomontaż.
|
Pt sty 10, 2014 16:54 |
|
 |
Piotr1
|
Został wreszcie wyznaczony termin rozprawy przed WSA w Warszawie w sprawie rejestracji Kościoła Latającego Potwora Spaghetti. Rozprawa odbędzie się 8 kwietnia 2014 o godzinie 13.00 w Sali B I Wydziału WSA.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
Cz mar 13, 2014 22:44 |
|
 |
JedenPost
|
No, to trzymajmy kciuki za zwrot akcji i rozsądne rozwiązanie sytuacji.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt mar 14, 2014 7:14 |
|
 |
lokis
|
Tutaj na rozsadek nie ma co liczyc. Rozsadnym by bylo zniesienie przywilejow kazdego wyznania.
|
Pt mar 14, 2014 19:47 |
|
 |
Jajko
|
Moim zdaniem nie ma szans. Nie obejdzie się bez obciachu w Strasburgu, gdzie okaże się, że Państwo polskie złamało prawo.
|
So kwi 05, 2014 16:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja nadal twierdzę, że Kościół Latającego Potwora Spaghetti być może do pewnego momentu był śmieszny, ale odkąd poszliście za daleko stał się po prostu denerwującą hucpą.
|
So kwi 05, 2014 17:24 |
|
|
|