Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 694 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 47  Następna strona
 Wiem, ze Boga nie ma. (dowod) 
Autor Wiadomość
Bóg mógłby robić rzeczy wbrew własnej woli (ma taką potencjalną możliwość), ale tego nie robi. W czym problem?? Toż to nawet ludzi mogą czasami czynić coś wbrew własnej woli i niepotrzebna im do tego żadna wszechmoc. Rozumiem, że pierwotna wersja "dowodu" już upadła To może wyłóż jeszcze raz powolutku, krok po kroczku "udoskonaloną" wersję dowodu??

Żadna wersja nie upadła. Dowód jest niezmienny. Nie chodzi o "robienie wbrew swojej woli", nie chodzi o wolę, chęć, a o potencjalną możliwość. Jeśli założymy jednocześnie omnipotencję i nieśmiertelność, to to się wzajemnie wyklucza, a zatem zachodzi sprzeczność, co implikuje brak desygnatu Boga we Wszechświecie, który zamieszkujemy.

So cze 04, 2005 21:05

Żadna wersja nie upadła. Dowód jest niezmienny. Nie chodzi o "robienie wbrew swojej woli", nie chodzi o wolę, chęć, a o potencjalną możliwość. Jeśli założymy jednocześnie omnipotencję i nieśmiertelność, to to się wzajemnie wyklucza, a zatem zachodzi sprzeczność, co implikuje brak desygnatu Boga we Wszechświecie, który zamieszkujemy.

To tylko językowa kwestia, co oznacza słowo "nieśmiertelność".

Dla Ciebie (jak sądzę) "Bóg jest nieśmiertelny" znaczy "Bóg NIE MOŻE umrzeć", prawda??

A dla mnie "Bóg jest nieśmiertelny" oznacza "Bóg nigdy nie umrze".

Twoje pojęcie nieśmiertelności może i generuje jakąś sprzeczność, ale moje NIE. Czyli przy moim rozumieniu nieśmiertelności dowód jest łatwy do obalenia. Zgoda??

So cze 04, 2005 21:12

Dla Ciebie (jak sądzę) "Bóg jest nieśmiertelny" znaczy "Bóg NIE MOŻE umrzeć", prawda??

Twoje pojęcie nieśmiertelności może i generuje jakąś sprzeczność, ale moje NIE. Czyli przy moim rozumieniu nieśmiertelności dowód jest łatwy do obalenia. Zgoda??

Zgoda. Bóg nigdy nie umrze, bo nie istnieje.

So cze 04, 2005 21:14

Skoro istnieję, to znaczy, że moje istnienie jest konieczne,

...
Gdyby twoje istnienie było konieczne to byłbyś wtedy kiedy cię nie było.
Coś czego istnienie jest konieczne istnieje od zawsze i nie może przestać istnieć...
Oj muszę do tej Łybackiej napisać o przywrócenie logiki w szkołach
Cytuj:
Wg definicji wszechmoc jest nieograniczoną mocą, w której zawiera się również zdolność do samounicestwienia się.

Według twojej definicji, która jest sprzeczna z zasadami logiki
Cytuj:
Ateizm jest konsekwencją racjonalizmu i światopoglądu naukowego, który uznaje logikę za podstawowe narzędzie poznawcze. Wprzedstaw moje błędy logiczne, jesli o nich wspominasz.

Kultura dyskusji wymaga czytania wypowiedzi adwersarza, a nie wymagania powtórek.
Cytuj:
Poza tym teizm dopuszcza pojęcie cudu, które definiuje się jako zjawisko nadprzyrodzone, nadnaturalne, świadczące o ingerencji Boga, zjawisko sprzeczne z logiką.

Kolejne niezrozumienie pojęć :D Cud to jest chwilowe zawieszenie praw przyrody a nie praw logiki :D

So cze 04, 2005 21:17

8) nasze rozumowanie czasami jest zbyt male aby niektóre sprzecznosci i zagadnienia objac, tak naprawde bedac na tej ziemi w znikomym procencie wiemy o wszechswiecie, a wysówajac jakies proste teorie nie mozecie na ich podstawie stwierdzic ze Boga niema, bo to by tylko dawalo do zrozumiena w jaki prostacki sposób myslicie.

.....oni wiedzieli tylko o męce, krzyżu i złożeniu do grobu, a nic nie wiedzieli o zmartwychwstaniu, zwycięstwie i życiu. Często się zdarza, że wiesz wiele o Twoich cierpieniach i porażkach a nie zdajesz sobie sprawy czego Bóg naprawdę dokonuje w Tobie.

So cze 04, 2005 21:20

Cytuj:

Zgoda. Bóg nigdy nie umrze, bo nie istnieje.

alp. 'ie, myślę że ten przykład świetnie pokazuje, jak bardzo ważne jest dokładnie precyzowanie intuicyjnie niby-oczywistych pojęć, takich jak np. "nieśmiertelność" i że czasami takie doprecyzowanie pozwala już na starcie rozwiązać pozornie bardzo trudne "paradoksy".

Do następnego "dowodu" zatem :D

So cze 04, 2005 21:25
...
Gdyby twoje istnienie było konieczne to byłbyś wtedy kiedy cię nie było.
Coś czego istnienie jest konieczne istnieje od zawsze i nie może przestać istnieć...
Oj muszę do tej Łybackiej napisać o przywrócenie logiki w szkołach

Nie popełniłem błędu logicznego. Moje istnienie jest konieczne, gdyż istnieję. To jest logiczne. Jeśli tego nie dostrzegasz, Twoje przechwałki dotyczące znajomości logiki są bezpodstawne. Poza tym Łybacka, o ile wiem, już nie jest ministrem edukacji.

Cytuj:
Według twojej definicji, która jest sprzeczna z zasadami logiki

Taka jest właśnie definicja wszechmocy, która nie musi być zgodna z zasadami logiki.

Cytuj:
Kultura dyskusji wymaga czytania wypowiedzi adwersarza, a nie wymagania powtórek.

Kultura dyskusji wyklucza stosowanie kłamstwa dotyczącego moich błędów logicznych.

Cytuj:
Kolejne niezrozumienie pojęć Cud to jest chwilowe zawieszenie praw przyrody a nie praw logiki

"Zawieszenie" praw przyrody implikuje naruszenie praw logiki, gdyż prawa przyrody są okreslone na podstawie zależności przyczynowo-skutkowych.

So cze 04, 2005 21:29

Zawieszenie" praw przyrody implikuje naruszenie praw logiki, gdyż prawa przyrody są okreslone na podstawie zależności przyczynowo-skutkowych.

Chętnie bym się dowiedziała, które z praw logiki narusza nagłe wyzdrowienie :D Może podać listę tychże praw do wyboru?

So cze 04, 2005 21:36
nasze rozumowanie czasami jest zbyt male aby niektóre sprzecznosci i zagadnienia objac, tak naprawde bedac na tej ziemi w znikomym procencie wiemy o wszechswiecie, a wysówajac jakies proste teorie nie mozecie na ich podstawie stwierdzic ze Boga niema, bo to by tylko dawalo do zrozumiena w jaki prostacki sposób myslicie.

Chcesz powiedzieć, że jestem prostakiem, bo wykazuję błędy logiczne w rozumowaniu teistów?

Cytuj:
alp. 'ie, myślę że ten przykład świetnie pokazuje, jak bardzo ważne jest dokładnie precyzowanie intuicyjnie niby-oczywistych pojęć, takich jak np. "nieśmiertelność" i że czasami takie doprecyzowanie pozwala już na starcie rozwiązać pozornie bardzo trudne "paradoksy".

Do następnego "dowodu" zatem

Nie zrozumiałeś. Ja nadal podtrzymuję swoje stanowisko. To, co napisałem tu już nieraz nie jest paradoksem, a udowodnieniem sprzeczności idei Boga.

Cytuj:
Chętnie bym się dowiedziała, które z praw logiki narusza nagłe wyzdrowienie Może podać listę tychże praw do wyboru?

Nagłe wyzdrowienie nie jest cudem.

So cze 04, 2005 21:41

Nagłe wyzdrowienie nie jest cudem.

Chyba musisz najpierw udostępnić nam słownik wyrazów alpskich, bo rozmawiamy dwoma różnymi językami

So cze 04, 2005 21:50
Chyba musisz najpierw udostępnić nam słownik wyrazów alpskich, bo rozmawiamy dwoma różnymi językami

[...] - Asienkka
To, że nie znasz przyczyn danego zjawiska [np. nagłego wyzdrowienia], nie znaczy, że jest to cudem i jest sprzeczne z prawami natury. Kiedyś jaskiniowcy uważali piorun za znak boskiej ingerencji.

So cze 04, 2005 21:57

alp. czytaj dokladnie ,napisalem NASZE ROZUMOWANIE czasami jest zbyt male. A ciebie nie uwazam za zadnego prostaka tylko za dobrze rozumujacego czlowieka. Poprostu sa to tematy które bardzo czesto nieda sie racjonalnie i filozoficznie do konca wytlumaczyc i zrozumiec.

.....oni wiedzieli tylko o męce, krzyżu i złożeniu do grobu, a nic nie wiedzieli o zmartwychwstaniu, zwycięstwie i życiu. Często się zdarza, że wiesz wiele o Twoich cierpieniach i porażkach a nie zdajesz sobie sprawy czego Bóg naprawdę dokonuje w Tobie.

So cze 04, 2005 22:01
alp. czytaj dokladnie ,napisalem NASZE ROZUMOWANIE czasami jest zbyt male. A ciebie nie uwazam za zadnego prostaka tylko za dobrze rozumujacego czlowieka. Poprostu sa to tematy które bardzo czesto nieda sie racjonalnie i filozoficznie do konca wytlumaczyc i zrozumiec.

Istotnie, wasze rozumowanie widocznie jest "zbyt małe", aby "racjonalnie i filozoficznie do konca wytłumaczyc i zrozumiec".

So cze 04, 2005 22:07

So cze 04, 2005 22:21

Nie zrozumiałeś. Ja nadal podtrzymuję swoje stanowisko. To, co napisałem tu już nieraz nie jest paradoksem, a udowodnieniem sprzeczności idei Boga.

Przykro mi, ale nie wystarczy mieć rację. Trzeba także umieć jej spokojnie i kultralnie bronić, nie obrażając rozmówców.

Jak chcesz udowodnić, że "wszechmoc" jest sprzeczna z "nieśmiertelnością", to napisz, co rozumiesz przez te pojęcia najpierw.

So cze 04, 2005 22:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 694 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 47  Następna strona