Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 63  Następna strona
 Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentarze 
Autor Wiadomość
Post Re: Papież Franciszek - gesty,nadzieje,kontrowersje,komentar
Nie wiem czy ktoś o tym na forum przypadkiem nie wspominał, ale jest już oficjalne, poprawione tłumaczenie papieskiej adhortacji (jeszcze nie porównałam z tym listopadowym ;) )
http://info.wiara.pl/doc/1819807.Evangelii-Gaudium miłej świątecznej lektury..

So gru 21, 2013 15:28
Cytuj:
Owszem, dziekuje za przykald braterskiej milosci tradycjonalisty.
Wiecej mi nie trzeba.

Widocznie inaczej rozumiemy słowo "miłość"... .

So gru 21, 2013 16:00
sharp7 napisał(a):
Cytuj:
Owszem, dziekuje za przykald braterskiej milosci tradycjonalisty.
Wiecej mi nie trzeba.

Widocznie inaczej rozumiemy słowo "miłość"... .

Czyżby tak trudno zrozumieć...miłość - cierpliwa jest, łaskawa jest, nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego? :)

So gru 21, 2013 16:31
Przepraszam, że mam inne zdanie, prostuje błędne myślenie o mnie i nie spełniam czyiś oczekiwań. Jestem pyszny :(

So gru 21, 2013 16:50
sharp7 napisał(a):
Przepraszam, że mam inne zdanie, prostuje błędne myślenie o mnie i nie spełniam czyiś oczekiwań. Jestem pyszny :(

Nie powiedziałam, że jesteś pyszny.
Zaznaczyłam, że Przykazanie miłości i Hymn o miłości to najmniej skomplikowane wersy w Biblii, proste do zrozumienia..... i niestety stwarzające największe problemy w realizacji na codzień:(

So gru 21, 2013 16:55
Dlaczego więc pyche pogrubiłaś? Wydaje mi się, że był to przytyk do mnie. Jeśli nie to pardą.

So gru 21, 2013 17:03
sharp7 napisał(a):
Dlaczego więc pyche pogrubiłaś?

Bo wedle mojego przekonania pycha leży u podstaw niemal wszystkich grzechów.
Kiedyś słyszałam powiedzenie - pycha: rozpycha, napycha i odpycha - według mnie bardzo trafne.

So gru 21, 2013 17:08
Zgadza się.
---------------------------------------------------------------------------------
Uciekam z tego wątku, bo zaraz mnie zbanują za to, że uważam kogoś za zabawnego.

So gru 21, 2013 17:12

Obrazek

;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 24, 2013 8:41

- Chrześcijanie moralizatorzy i ideolodzy wypędzają ludzi z Kościoła - przekonywał w czwartek papież. Podkreślał, że kluczem, który otwiera drzwi do wiary, jest prawdziwa modlitwa, a nie taka, która służy rozgłosowi.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,76842,14799568,Fra ... z2ookZz0J9

Mam wrażenie, że większość naszych hierarchów to tacy właśnie moralizatorzy i ideolodzy, o jakich mówił papież.

N gru 29, 2013 1:09
Franciszek: marksistowskie podejście do reformowania Watykanu
czyli jak Franciszka widzą Rosjanie.

Tytuł dość przewrotny :)

Cz sty 09, 2014 16:26

a ja jestem dumny z takiego papieża, jest bardzo podobny do naszego, a jakże inny oczywiście obaj są niesamowici :)

N sty 12, 2014 22:59
Zobacz profil WWW
bartoszrompala napisał(a):
a ja jestem dumny z takiego papieża, jest bardzo podobny do naszego, a jakże inny oczywiście obaj są niesamowici :)

Franciszek podobny do JP2?
W czym? Ja widzę głównie róznice. Wg mnie Franciszek sprząta to, co JP2 zaniedbał albo wręcz zamiótł pod dywan, a czemu B16 nie sprostał.

Pn sty 13, 2014 11:28
Kozioł napisał(a):
bartoszrompala napisał(a):

Franciszek podobny do JP2?
W czym? Ja widzę głównie róznice. Wg mnie Franciszek sprząta to, co JP2 zaniedbał albo wręcz zamiótł pod dywan, a czemu B16 nie sprostał.

Zapominasz, że z aferami pedofilskimi w USA rozprawił się bł Jan Paweł II.
Inna sprawa, że uczyniono wokół Jana Pawła II szczelny kordon - sprawa abp Peatza tego dowodzi.
A niestety poprzez to wplątano go w obecność u jego boku zboczeńca z Meksyku.
Kolejna sprawa - media problem pedofilii podniosły gdzieś w drugiej połowie lat 90-tych, gdy papież już bardzo niedomagał, a zapewne otoczenie nie zapoznawało go z doniesieniami prasowymi.
Franciszek przez te lata osobiście mógł śledzić wszystkie te wypaczenia i podjąć radykalne działania.

Pn sty 13, 2014 12:33
JP2 z aferami się nie rozprawił, tylko zareagował gdy społeczeństwo zaczeło się z pedofilami rozprawiać.
W kordon wokoło JP2 nie wierzę. Po raz któryś wskazuję ci, ze robisz z JP2 jakiegos bezwolnego staruszka (takim był tylko przez ostatnie lata) którego wodzono za nos. O pedofilii w KK Watykan wiedział doskonale i doskonale to ukrywał. Dobrze, ze społeczeństwo wreszcie na to zareagowało! Co robił JP2 w tej sprawie przez poprzednie lata, gdy był w pełni sił, a wierni traktowali księzy jak swięte krowy? Zamiatał wszelkie nadużycia seksualne pod dywan! "Rozwiązanie" sprawy Paetza tylko tego dowodzi.

Dla tych, którzy podobnie sadzą, że KRK nic o pedofilach księdzach nie wiedział pomysł sprzed pół wieku o osrodku dla księzy pedofili na bezludnej wyspie

Druga sprawa to kuria watykańska oraz bank watykański. Czyżbys uwazała, ze JP2 był przez cały swój pontyfikat tylko marionetką, był w tym nieudolny, czy też po prostu zaniedbał, zaniechał godząc się na taki stan rzeczy i godził się na spora swobodę, samowolę i podejrzane finansowanie?

Pn sty 13, 2014 13:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 933 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 63  Następna strona