Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 14:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: czy płód to też człowiek?
olijula napisał(a):
a jeśli ktoś ma taki światopogląd, ze można zabić każdego kto jest mu niewygodny to co? To nie jest kwestia światopoglądu tylko faktu, ze w momencie zapłodnienia zaczyna się życie człowieka. Od tego momentu każdy z nas zaczął istnieć!!

Faktem jest, ze ogólna norma w społeczeństwie nie popiera zabójstwa człowieka (choc były i sa wyjatki).
To, ze od chwili zapłodnienia płód ludzki jest na takich samych prawach jak każdy inny człowiek człowiek jest sprawą i wiedzy i światopoglądu. Taki pogląd pojawił się stosunkowo niedawno, a historyczne zakazy aborcji najczęściej chroniły nie interes jednostki (płodu, dziecka) ale rodziny, dziedziczności, porządku społecznego. Nie dziw się więc, ze wielu moze mieć zdanie odmienne od twojego, a część z nich chce miec takie samo prawo narzucania innym swojego zdania jak ty.

Pn sty 13, 2014 11:48

jhpoznan napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Ale sama Biblia odróżnia zabójstwo mężczyzny czy kobiety od zabicia płodu, które jest w PŚ traktowane jako zdarzenie mniejszej wagi.

Możesz mi podać tę różnicę bo ja nigdy nie doczytałem się żeby Biblia w części ksiąg Mojżeszowych pisała o płodzie?
Psalm 139:13-16 wspomina o zarodku że Bóg już na niego zwraca uwagę

Kozioł wyżej trafnie odgadł i podał stosowny cytat.

http://www.biblia-internetowa.pl/2Moj/21/22.html
http://www.biblia-internetowa.pl/2Moj/21/23.html

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sty 13, 2014 11:55
jhpoznan napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Ale sama Biblia odróżnia zabójstwo mężczyzny czy kobiety od zabicia płodu, które jest w PŚ traktowane jako zdarzenie mniejszej wagi.

Możesz mi podać tę różnicę bo ja nigdy nie doczytałem się żeby Biblia w części ksiąg Mojżeszowych pisała o płodzie?
Psalm 139:13-16 wspomina o zarodku że Bóg już na niego zwraca uwagę

Jeżeli lubisz sie wyróżniać, to wyróżniaj się jakością treści i uważniejszym czytaniem.
W 2Moj 21,22-23 jest mowa o poronieniu.
W 139 psalmie Bóg wskazany jest jako stwórca Dawida, jako tek który go ukształtował i dał mu wiarę. Dawid wyznaje swą wiarę, powołuje się na swą służbę Bogu (nie jako zasługę!) i prosi o dalsze prowadzenie.

Pn sty 13, 2014 12:03

Skoro mamy taką wiedzę odnośnie życia człowieka i wiemy, ze zaczyna się ono w momencie poczęcia to chyba powinno być oczywiste, że od tego właśnie momentu jest chronione. Dla mnie tym bardziej powinno być chronione gdyż samo nie ma możliwości jeszcze obrony. Jest niewinne i bezbronne. A państwo bardziej walczy o pomoc tym dorosłym cwanym ludziom, którzy mogą się sami bronić i decydować o własnym losie niż bronić tych najsłabszych w społeczeństwie czyli ludzi starych, maleńkich dzieci i tych jeszcze nienarodzonych. Co to za teoria, żeby tych najmniejszych i najsłabszych likwidować?

Pn sty 13, 2014 12:13
olijula napisał(a):
Skoro mamy taką wiedzę odnośnie życia człowieka i wiemy, ze zaczyna się ono w momencie poczęcia to chyba powinno być oczywiste, że od tego właśnie momentu jest chronione.
O tym, że nasienie mężczyzny zapładnia kobietę i tworzy się w niej zycie wiedziano "od zawsze". Ludzie nie są głupcami. A jednak ochrona od tego momentu nigdy nie była oczywista, a dzis nie jest oczywista dla większości ludzi.

Pn sty 13, 2014 12:18

Co w dzisiejszych czasach właśnie jest bardzo dziwne

Pn sty 13, 2014 13:21

olijula napisał(a):
Skoro mamy taką wiedzę odnośnie życia człowieka i wiemy, ze zaczyna się ono w momencie poczęcia to chyba powinno być oczywiste, że od tego właśnie momentu jest chronione. Dla mnie tym bardziej powinno być chronione gdyż samo nie ma możliwości jeszcze obrony. Jest niewinne i bezbronne. A państwo bardziej walczy o pomoc tym dorosłym cwanym ludziom, którzy mogą się sami bronić i decydować o własnym losie niż bronić tych najsłabszych w społeczeństwie czyli ludzi starych, maleńkich dzieci i tych jeszcze nienarodzonych. Co to za teoria, żeby tych najmniejszych i najsłabszych likwidować?

Powiedz to tzw" wojującym " feministkom :oops:

Pn sty 13, 2014 13:26
olijula napisał(a):
Co w dzisiejszych czasach właśnie jest bardzo dziwne
Dlaczego dziwne? Ludzie mieli od zawsze podstawową wiedzę wystarczająca do określenia granicy człowieczeństwa jaką dzis wskazuje KRK. Prawo jednostki było wówczas pojeciem nieznanym, a nierówność uwazana dzis za niesprawiedliwość uznawana była wręcz za dzieło Boga. Wymiar jednostkowy nie istniał, a śmierci wśród dzieci było tak wiele, że ewentualny problem mógł się wydawać wręcz marginalny.

Pn sty 13, 2014 13:44

Państwo, a także mieszkający w Polsce chrześcijanie najpierw powinni zadbać o to, by już urodzonym i żyjącym w naszym kraju dzieciom niczego nie brakowało. Dopiero wtedy mogą wymagać/nakłaniać kobiety żeby jednak rodziły, a nie usuwały.
Jeszcze niedawno byłem zdecydowanie pro life, dzisiaj już nie jestem taki pewny. Uważam, że w pewnych sytuacjach kobieta powinna mieć decydujące zdanie.

Pn sty 13, 2014 13:49

Ja zawsze jestem pro-life. Są inne rozwiązania niż zabijanie

Pn sty 13, 2014 14:38

Np. zrozumieć kobietę w bardzo trudnej sytuacji, dać jej wsparcie w czasie ciąży, a później pomóc w wychowaniu dziecka, zwłaszcza jeżeli jest bardzo chore. Dlaczego polskie państwo tego nie robi?

Pn sty 13, 2014 14:43
tanie_wino napisał(a):
Np. zrozumieć kobietę w bardzo trudnej sytuacji, dać jej wsparcie w czasie ciąży, a później pomóc w wychowaniu dziecka, zwłaszcza jeżeli jest bardzo chore. Dlaczego polskie państwo tego nie robi?

Musisz spytać poszczególnych Polaków - bo państwo to my wszyscy....nie pytaj co twój kraj może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla swego kraju i bliźniego.

Pn sty 13, 2014 14:50

tanie_wino napisał(a):

OOOOOO właśnie i o to chodzi. Pomóc urodzić i wychować dziecko. Podtrzymać gdy wydaje jej się, że upada i nie ma sił by sama iść. Trzeba pomóc w donoszeniu ciązy i pomóc w uświadomieniu, że zabicie nie jest wyjściem i pomóc w taki sposób jaki wymaga sytuacja.

Pn sty 13, 2014 14:53

Ale państwo i większość krzykaczy pro life poprzestaje na: "Trzeba pomóc w donoszeniu ciązy".
I to też nie zawsze, bo czasami ograniczają się wyłącznie do krzyczenia.

Pn sty 13, 2014 15:04
tanie_wino napisał(a):

Bo nasze społeczeństwo zrzuca odpowiedzialnośc na państwo, a administracja państwowa obdarzona takim obowiazkiem woli proste rozwiązania i w razie biedy dzieci zabiera. Jak tego 16-latka, który rozłączony z matką popełnił samobójstwo.
A w kościołach zamiast mówić o miłosierdziu, pomocy bliźniemu, miłości do drugiego człowieka, "zwykłych" odruchach człowieczeństwa, to mówią o aborcji i gender. Tu jest pole do popisu, czy to w ramach pomocy sąsiedzkiej, czy przez formy bardziej zorganizowane, a zwalanie wszystkiego na administrację państwa - ona powinna zajmowac się czyms innym.

Pn sty 13, 2014 15:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85 ... 178  Następna strona