Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona
 O istnieniu i o Bogu 
Autor Wiadomość

Post Re: O istnieniu i o Bogu
A co by Cię przekonało do wiary?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N sty 12, 2014 18:18

ciężko przekonać niewierzącego. Ja mogę polecić książkę Ebena Alexandra "Dowód". Na prawdę i ateista mógłby zmienić zdanie. Bardzo ciekawa i mądrze opisana. Histora dobrego neurochirurga który również był sceptyczny, po długotrwałej śmierci mózgu wrócił do życia i opisuje tamten świat, który dane mu było zobaczyć. Ale trzeba przeczytać by się ustosunkować

N sty 12, 2014 18:31

Cytuj:
Bardzo ciekawa i mądrze opisana. .... , po długotrwałej śmierci mózgu

Czy autor byl leczony przez o.Bashobore? :D

N sty 12, 2014 21:04

przeczytaj to się wszystkiego dowiesz. Na prawdę warta przeczytania książka

N sty 12, 2014 21:17

Czytalem juz relacje jednej pani dr. . Porazona piorunem, lezala 3 godziny w wodzie, ze spalonymi czesciowo wnetrznosciami i calkowicie watroba. Teraz jezdzi po swiecie i opisuje topografie piekla w ktorym przebywala. Na moje nerwy starczy. :)

N sty 12, 2014 21:34

olijula napisał(a):
ciężko przekonać niewierzącego. Ja mogę polecić książkę Ebena Alexandra "Dowód". Na prawdę i ateista mógłby zmienić zdanie. Bardzo ciekawa i mądrze opisana. Histora dobrego neurochirurga który również był sceptyczny, po długotrwałej śmierci mózgu wrócił do życia i opisuje tamten świat, który dane mu było zobaczyć. Ale trzeba przeczytać by się ustosunkować
Typowe, ze mu sie wszystko poprzestawiało po takim przeżyciu. Kiedys czytałem ksiażkę faceta, którego poraził piorun podczas rozmowy telefonicznej. Też miał różne wizje. Trzeba wziać poprawkę na chorobę.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N sty 12, 2014 21:41

Trzeba najpierw przeczytać. On był neurochirurgiem i znał doskonale możliwości mózgu. Więc wypowiedzi są przedstawione z punktu widzenia medycznego, ale łatwiej jest z gory coś założyć niż się wysilić i przeczytać aby można było się obiektywnie wypowiedzieć

N sty 12, 2014 21:52

Acro napisał(a):
No dobra. To opisałeś nam, w co wierzysz. Ale nie widzę tu ani słowa o obiecanym wyjaśnieniu, na czym polega to, że Bóg istnieje.
Wiara jest zjawiskiem pozostającym poza kontrolą naszej świadomości, więc odpowiedź brzmi: nic. Jeśli natomiast dasz mi choćby mocne przesłanki, to zacznę poważnie brać taką możliwość pod uwagę.

Ponoć wiara to łaska Boga. Więc może spytaj się Boga, czemu nie chcę, abym wierzył? :)

Pn sty 13, 2014 11:10

No to poza kontrolą świadomości, czy można do niej dojść drogą rozważań?

Niestety, ocena "mocy" przesłanek to też kwestia osobistego nastawienia.. ta sama przesłanka dla jednego będzie mocna, a dla drugiego słaba.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 13, 2014 11:16

Johnny99 napisał(a):
No to poza kontrolą świadomości, czy można do niej dojść drogą rozważań?
Można założyć, że im więcej lub silniejsze przesłanki, tym większa możliwość i siła wiary. O tyle rozważania mogą tu coś pomóc (albo zaszkodzić).

Cytuj:
Niestety, ocena "mocy" przesłanek to też kwestia osobistego nastawienia.. ta sama przesłanka dla jednego będzie mocna, a dla drugiego słaba.
Precyzyjna siła pomiaru jest pewno niemożliwa, z grubsza pewno można jednak dokonywać oceny. Pewno zgodzimy się, że widok ciężkich chmur to silnia przesłanka do wiary, że może niedługo zacząć padać, ale dokładnie jak silna, to trudno zmierzyć.

Pn sty 13, 2014 17:30

A jednak. Jeśli z jakichś powodów bardzo zależy ci, żeby nie padało, to pewnie do końca będziesz wierzył, że deszcze nie spadnie, choćbyś nie wiem jakie chmury widział.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 13, 2014 18:11

Tu pojawia się jeszcze jeden problem: rozróżnienia, na ile to jest WIARA, a na ile NADZIEJA.

Pn sty 13, 2014 18:17

Wiara jest nierozerwalnie powiązana z nadzieją.

Pn sty 13, 2014 18:39
Acro napisał(a):
Acro napisał(a):
No dobra. To opisałeś nam, w co wierzysz. Ale nie widzę tu ani słowa o obiecanym wyjaśnieniu, na czym polega to, że Bóg istnieje.
Wiara jest zjawiskiem pozostającym poza kontrolą naszej świadomości, więc odpowiedź brzmi: nic. Jeśli natomiast dasz mi choćby mocne przesłanki, to zacznę poważnie brać taką możliwość pod uwagę.

Ponoć wiara to łaska Boga. Więc może spytaj się Boga, czemu nie chcę, abym wierzył? :)

To znaczy Ty nie chcesz abyś wierzył, czy Bóg nie chce abyś uwierzył? Nie istnieje coś takiego że Bóg nie chce Twojej wiary. Ale pytanie czy Ty tego chcesz. Czy szukasz szczerze Boga i drogi do niego.

Pn sty 13, 2014 19:30

Acro pisał że kiedyś wierzył, ale doszedl do wniosku że Bóg nie istnieje

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn sty 13, 2014 20:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona