I co z Niepokalanym poczęciem?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
majanovak napisał(a): No ja twierdze, ze nie zrobilby tego, ale wielu katolikow twardo obstaje przy tym, ze w Biblii Duch Swiety mowi jedno a w tradycji co innego. Pierwsze słyszę.. Cytuj: Wg mnie jesli juz cos powiedzial w Pismie to On wie co powiedzial, schizofrenii nie ma, krotkej pamieci tez nie, wiec nie moze sobie zaprzeczac w pozniejszej tradycji kosciola. Dla mnie to tez proste, ale nie dla wszystkich i bylam tylko ciekawa twojego zdania. Jestem dokładnie tego samego zdania. majanovak napisał(a): No i jesli Biblia mowi: "gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej," "Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;" To Maria nie moze stac ponad te wersety, bo jak wszyscy wiemy jest tylko czlowiekiem. Zgadza sie? Tradycja nie moze wiec twierdzic czegos innego. Ależ tego nie należy rozumieć literalnie, tylko w kontekście - przez "wszyscy" Paweł w tym miejscu rozumie "i Żydzi, i poganie", chcąc powiedzieć, że zarówno Żydzi, jak i poganie dostępują zbawienia w ten sam sposób, czyli przez "odkupienie w Chrystusie Jezusie". Cytuj: Czyli najbezpiezcniej trzymac sie Bozego Slowa, zgadza sie? Należy trzymać się Kościoła. Samo Pismo nie wystarczy, bo pismo to przecież tylko słowa, które, jak wiadomo, mogą być tłumaczone na wiele różnych sposobów - jak zresztą każdy inny tekst. Zresztą obserwujemy to w praktyce - ile sposobów rozumienia, tyle wyznań chrześcijańskich..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 13, 2014 20:45 |
|
|
|
 |
majanovak
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Właśnie ten kontekst, który usiłujesz zignorować, jasno wskazuje, że w wersie, na który usiłujesz się powołać, chodzi o bożków, a nie o cześć należną ludziom i im oddawaną. Natomiast jak widać z tego, co ja zacytowałem, Biblia jasno naucza, że są ludzie, którym należy się cześć i mamy ją im oddawać. Niczego nie probuje zignorowac. Ale przyjmij ten werset i badz posluszny temu Slowu Yarpen_Zirgin - nie mamy oddawac czci ludziom w takim znaczeniu jak mowi Rzymian - czyli chodzi o robienie posazkow, modlitwa do nich, klanianie sie. Nie chodzi tu na pewno o szacunek, ktory jestesmy zobowiazani oddawac autorytetom czy rodzicom.
|
Pn sty 13, 2014 21:02 |
|
 |
majanovak
|
majanovak napisał(a): No ja twierdze, ze nie zrobilby tego, ale wielu katolikow twardo obstaje przy tym, ze w Biblii Duch Swiety mowi jedno a w tradycji co innego. Johnny99 napisał(a): Pierwsze słyszę.. To chyba nie czytales zadnych wczesniejszych postow. Johnny99 napisał(a): Jestem dokładnie tego samego zdania. Zobaczymy w praktyce. majanovak napisał(a): No i jesli Biblia mowi: "gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej," "Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;" To Maria nie moze stac ponad te wersety, bo jak wszyscy wiemy jest tylko czlowiekiem. Zgadza sie? Tradycja nie moze wiec twierdzic czegos innego. Johnny99 napisał(a): Ależ tego nie należy rozumieć literalnie, tylko w kontekście - przez "wszyscy" Paweł w tym miejscu rozumie "i Żydzi, i poganie", chcąc powiedzieć, że zarówno Żydzi, jak i poganie dostępują zbawienia w ten sam sposób, czyli przez "odkupienie w Chrystusie Jezusie". To oznacza, ze rodzaj ludzki. Ze dotyczy to wszystkich ludzi jako calosci. Ze wszyscy zgrzeszyli i wszyscy potrzebuja Zbawcy, Odkupiciela. Jestes osoba zbawiona Johnny? Co to znaczy wg ciebie? Johnny99 napisał(a): Należy trzymać się Kościoła. Samo Pismo nie wystarczy, bo pismo to przecież tylko słowa, które, jak wiadomo, mogą być tłumaczone na wiele różnych sposobów - jak zresztą każdy inny tekst. Zresztą obserwujemy to w praktyce - ile sposobów rozumienia, tyle wyznań chrześcijańskich.. A kosciol nie moze isc na manowce, co? Czytales wypowiedz papieza Piusa o kobietach? Takiego przywodcy kosciola myslisz, ze powinnismy sie trzymac? To bylo z natchnienia bozego? Chyba nie, co? Czy katolik nie ma wyboru? Nie moze szukac innego lidera? Czy ktos kto takie herezje glosi w ogole szanuje Slowo Boze? Kto - wystepujac jako papiez - moze cos takiego powiedziec, wiedzac ze ma wplyw na ludzi i ich myslenie? Czy to nie bezbozne? Jak to jest z ta Maria wg ciebie Johnny, co? To jest niepokalanie poczeta czy nie? Bo wg Biblii nie jest skoro jest czlowiekiem, a ty masz jaki poglad na te sprawe: katolicki czy biblijny?
|
Pn sty 13, 2014 21:15 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
majanovak napisał(a): To oznacza, ze rodzaj ludzki. Ze dotyczy to wszystkich ludzi jako calosci. Ze wszyscy zgrzeszyli i wszyscy potrzebuja Zbawcy, Odkupiciela. Właśnie. Cytuj: Jestes osoba zbawiona Johnny? Należałoby chyba odpowiedzieć: jestem w trakcie przyjmowania ofiarowanego mi zbawienia. Cytuj: Co to znaczy wg ciebie? Wyzwolenie od grzechu i "egzystencjalne spełnienie życia" (K. Rahner). Johnny99 napisał(a): A kosciol nie moze isc na manowce, co? Zasadniczo nie. Cytuj: Czytales wypowiedz papieza Piusa o kobietach? Takiego przywodcy kosciola myslisz, ze powinnismy sie trzymac? A czytałaś wypowiedzi św. Pawła o kobietach..? Chyba nie, bo nie byłoby cię na forum Kontekst, kontekst.. poza tym - sama przecież piszesz, że "wszyscy zgrzeszyli". Papieże też grzeszą. Ale, mimo grzechu, nie jest możliwe, by co do zasady którykolwiek z nich sprowadził Kościół na manowce. Cytuj: To bylo z natchnienia bozego? Chyba nie, co? Nie wszystko, co mówi papież, jest z natchnienia Bożego. Cytuj: Czy katolik nie ma wyboru? Nie moze szukac innego lidera? A czy chrześcijanin nie ma wyboru? Nie może szukać innego Chrystusa? Widzisz absurd tych pytań? Cytuj: Czy ktos kto takie herezje glosi w ogole szanuje Slowo Boze? A czy ktoś, kto grzeszy, w ogóle szanuje Słowo Boże? Chyba nie, co? Ale, chwila - przecież wszyscy grzeszą.. Cytuj: Kto - wystepujac jako papiez - moze cos takiego powiedziec, wiedzac ze ma wplyw na ludzi i ich myslenie? Czy to nie bezbozne? Każdy grzech jest bezbożny - czyż nie? Cytuj: Jak to jest z ta Maria wg ciebie Johnny, co? To jest niepokalanie poczeta czy nie? Bo wg Biblii nie jest skoro jest czlowiekiem, a ty masz jaki poglad na te sprawe: katolicki czy biblijny? Wg Biblii Jezus też był człowiekiem - był więc niepokalanie poczęty czy nie? Jak to jest "wg Biblii"? Biblijny = katolicki. Na przykładzie Whispernighta (ale także np. Lutra) możesz sobie zobaczyć, do czego prowadzi odrzucenie Kościoła. Najpierw odrzucasz Kościół - a potem zaczynają ci się "nie podobać" różne wersety biblijne, potem odrzucasz całe księgi.. oczywiście, większość nie idzie tak daleko - ale mogłaby, bo to zupełnie logiczne.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 13, 2014 22:13 |
|
 |
jhpoznan
|
Alus napisał(a): Fischer napisał(a): Alus napisał(a): Ale za to ŚJ znaleźli wiele cytatów w Piśmie św dowodzących, że Jezus nie był/nie jest Bogiem i dowodzą, że nie jest to li tylko ludzkie błądzenie, ale nauka Boga. Się czyta, się ma  Byś przeczytał, całe Pismo, też byś znalazł. Myślisz, że czemu KK przez wieki zabraniał ludziom czytać Biblię, tłumaczyć ją na języki prostego ludu?  Co do niepokalanego poczęcia - oto stanowisko biblijne: „Dlatego też jak przez jednego człowieka [Adama] grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli” (Rzym. 5:12, BT). Czy dotyczy to także Marii? Biblia mówi, że zgodnie z Prawem Mojżeszowym 40 dni po narodzeniu Jezusa Maria złożyła w świątyni jerozolimskiej dar ofiarny za grzech, by dostąpić oczyszczenia. Ona także odziedziczyła po Adamie grzech i niedoskonałość (Łuk. 2:22-24; Kapł. 12:1-8). Się czyta, się błądzi i w pysze własnej usiłuje obalić wiedzę zdobywaną przez wieki. Kościół Katolicki zabraniał przez wieki i przez wieki pozostał monolitem Kościół protestancki "studiował" Biblię i podzielił się na setki/tysiące dominacji, doprowadzając do absurdu odrzucenia Boga, który z miłości oddał swe życie za świat. Maryja wierna Bogu nie mogła omijać nadanego przez Boga Prawa. Co ŚJ mądrzejsi od Boga, nie odczytują jako cnotę, ale stanowi dla nich "dowód" grzechu Matki Jezusa. Niewiedza boli, Ignorancja razi ! Kościół Katolicki to skupisko podziałów i tysiące dominacji a nie żaden monolit. Religia protestancka i prawosławna ( a w efekcie cała masa kościołów, zborów itd ) to odłamy KK. A nawet jeżeli KK miałby byc monolitem kosztem wprowadzania wiernych w stan zacofania a mordowania takich którzy chcieli tłumaczyć Biblię na języki ojczyste - WSTYD I HAŃBA! Biblia mówi, że Maria urodziła się z człowieka, że uprawiała seks z Józefem gdyż urodziła synów i córki. I to wszystko na ten temat , może tylko warto dodać to co napisał Fisher. Tradycja świętej matki Bożej pochodzi od kultu takich bogiń Izyda i stanowiło połączenie chrześcijaństwa z naukami innych religii rzymskich przez cesarza Konstantyna - takie jest oficjalne stanowisko świata nauki.
|
Pn sty 13, 2014 22:30 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
jhpoznan napisał(a): Tradycja świętej matki Bożej pochodzi od kultu takich bogiń Izyda i stanowiło połączenie chrześcijaństwa z naukami innych religii rzymskich przez cesarza Konstantyna - takie jest oficjalne stanowisko świata nauki.[/color] Ciekawe - skąd się bierze "oficjalne stanowiska świata nauki"?
|
Pn sty 13, 2014 22:32 |
|
 |
jhpoznan
|
Johnny99 napisał(a): jhpoznan napisał(a): Tradycja świętej matki Bożej pochodzi od kultu takich bogiń Izyda i stanowiło połączenie chrześcijaństwa z naukami innych religii rzymskich przez cesarza Konstantyna - takie jest oficjalne stanowisko świata nauki.[/color] Ciekawe - skąd się bierze "oficjalne stanowiska świata nauki"? Z tego że wszyscy badacze, historycy , teolodzy i bibliści itp itd lub w większości twierdzą to samo na podstawie istniejących dowodów historycznych ( np archeologicznych ) . Poczytaj w necie , w książkach - "Szukajcie a będzie wam dane"
|
Pn sty 13, 2014 22:51 |
|
 |
jhpoznan
|
Johnny99 napisał(a): majanovak napisał(a): To oznacza, ze rodzaj ludzki. Ze dotyczy to wszystkich ludzi jako calosci. Ze wszyscy zgrzeszyli i wszyscy potrzebuja Zbawcy, Odkupiciela. Właśnie. Cytuj: Jestes osoba zbawiona Johnny? Należałoby chyba odpowiedzieć: jestem w trakcie przyjmowania ofiarowanego mi zbawienia. Cytuj: Co to znaczy wg ciebie? Wyzwolenie od grzechu i "egzystencjalne spełnienie życia" (K. Rahner). Johnny99 napisał(a): A kosciol nie moze isc na manowce, co? Zasadniczo nie. Cytuj: Czytales wypowiedz papieza Piusa o kobietach? Takiego przywodcy kosciola myslisz, ze powinnismy sie trzymac? A czytałaś wypowiedzi św. Pawła o kobietach..? Chyba nie, bo nie byłoby cię na forum Kontekst, kontekst.. poza tym - sama przecież piszesz, że "wszyscy zgrzeszyli". Papieże też grzeszą. Ale, mimo grzechu, nie jest możliwe, by co do zasady którykolwiek z nich sprowadził Kościół na manowce. Cytuj: To bylo z natchnienia bozego? Chyba nie, co? Nie wszystko, co mówi papież, jest z natchnienia Bożego. Cytuj: Czy katolik nie ma wyboru? Nie moze szukac innego lidera? A czy chrześcijanin nie ma wyboru? Nie może szukać innego Chrystusa? Widzisz absurd tych pytań? Cytuj: Czy ktos kto takie herezje glosi w ogole szanuje Slowo Boze? A czy ktoś, kto grzeszy, w ogóle szanuje Słowo Boże? Chyba nie, co? Ale, chwila - przecież wszyscy grzeszą.. Cytuj: Kto - wystepujac jako papiez - moze cos takiego powiedziec, wiedzac ze ma wplyw na ludzi i ich myslenie? Czy to nie bezbozne? Każdy grzech jest bezbożny - czyż nie? Cytuj: Jak to jest z ta Maria wg ciebie Johnny, co? To jest niepokalanie poczeta czy nie? Bo wg Biblii nie jest skoro jest czlowiekiem, a ty masz jaki poglad na te sprawe: katolicki czy biblijny? Wg Biblii Jezus też był człowiekiem - był więc niepokalanie poczęty czy nie? Jak to jest "wg Biblii"? Biblijny = katolicki. Na przykładzie Whispernighta (ale także np. Lutra) możesz sobie zobaczyć, do czego prowadzi odrzucenie Kościoła. Najpierw odrzucasz Kościół - a potem zaczynają ci się "nie podobać" różne wersety biblijne, potem odrzucasz całe księgi.. oczywiście, większość nie idzie tak daleko - ale mogłaby, bo to zupełnie logiczne. Widzę że jesteś mistrzem "łapania za słowa" Johnny99 ... Przypomina mi to pewnych ludzi , którzy ciągle o coś czepiali się Jezusa a których Jezus nazwał plemieniem żmijowym - o teraz to już mnie pewnie nie lubisz ale na całe szczęście nie spalisz mnie na stosie bo nie żyjemy w "ciemnych" czasach KK , który przecież co do zasady 'nie schodzi na manowce' jak napisałeś. I meritum: Nemo non benignus est sui iudex pskr. Biblijny nie równa się katolicki, który w zasadzie powstał 3 wieki po "zamknięciu" Biblii Papież co do zasady jest nieomylny ale przecież idąc twoim tokiem myslenia skoro jest grzeszny to teoretycznie jego dusza może po śmierci znaleźć się w piekle lub w czyścu - tylko Bóg jest Sędzią przecież - nie, niemożliwe , zaczynam pisać ze zmęczenia głupoty , zaczynam ciebie rozumieć Johnny00. i na koniec : ludzie którzy odrzucają KK zaczynają z większym szacunkiem podchodzić do Pisma Świętego - otwórz się świat i na ludzi zobaczysz że tak jest. Mateusza 23:3  !
|
Pn sty 13, 2014 23:13 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Widzę, że mamy wysyp trolli. @Majanovak, stale wychodzisz poza temat i nie czytasz uwaznie tego, co inni chcą Ci przekazać. Zlituj sie i przestań trollowac.
@jhpoznan Żal czytac zdania typu o mordowaniu tych, co tłumaczyli Biblię. Jeśli chcesz rozmawiać, proszę o wejście na trochę wyższy poziom.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn sty 13, 2014 23:34 |
|
 |
jhpoznan
|
medieval_man napisał(a): Widzę, że mamy wysyp trolli. @Majanovak, stale wychodzisz poza temat i nie czytasz uwaznie tego, co inni chcą Ci przekazać. Zlituj sie i przestań trollowac.
@jhpoznan Żal czytac zdania typu o mordowaniu tych, co tłumaczyli Biblię. Jeśli chcesz rozmawiać, proszę o wejście na trochę wyższy poziom. Przecież nie muszę podawać faktów historycznych - znasz je z całą pewnością. Żal to jest tych ludzi którzy to czynili i tych którzy tego doświadczyli. Ale masz rację przebija przeze mnie chyba gorycz , rozczarowanie i także żal więc wchodzę na wyższy poziom i zapominam o przeszłości - Kolosan 3:13 wybaczając ... niebezpieczne są te fora... trolle podobno są szkodliwe prawie jak Diabeł.
|
Wt sty 14, 2014 0:08 |
|
 |
Johnny99
|
jhpoznan napisał(a): Z tego że wszyscy badacze, historycy , teolodzy i bibliści itp itd lub w większości twierdzą to samo na podstawie istniejących dowodów historycznych ( np archeologicznych ) . Poczytaj w necie , w książkach - "Szukajcie a będzie wam dane" Czytam dużo książek i jeszcze nie natrafiłem na takie "stanowisko". Zresztą, co tu może mieć do powiedzenia biblista albo archeolog? Cytuj: Papież co do zasady jest nieomylny To też jest "oficjalne stanowisko nauki"? Cytuj: przecież idąc twoim tokiem myslenia skoro jest grzeszny to teoretycznie jego dusza może po śmierci znaleźć się w piekle lub w czyścu - tylko Bóg jest Sędzią przecież Oczywiście, że papież też może trafić do piekła. A co, jacyś archeolodzy albo bibliści napisali inaczej? Cytuj: ludzie którzy odrzucają KK zaczynają z większym szacunkiem podchodzić do Pisma Świętego - otwórz się świat i na ludzi zobaczysz że tak jest. Dokładnie przeciwnie - i cały czas to dostrzegam. Kto odchodzi od KK, ten natychmiast zaczyna przykrawać Pismo do swoich potrzeb, zaczyna je "wersetować" (opierać jakieś swoje twierdzenia na pojedynczych, wyrwanych z kontekstu i źle rozumianych wersetach, kompletnie ignorując inne), a w skrajnych przypadkach, jak to możesz zobaczyć na przykładzie opisanym wyżej, zaczyna odrzucać całe księgi (Lutrowi np. "nie podobał się" List Jakuba, bo mu nie pasował do teorii o całkowitej bezzwiązkowości uczynków ze zbawieniem). Kościół katolicki natomiast podejmuje olbrzymi wysiłek, by ani jedno słowo z Pisma Świętego nie pozostawić "bez rozpoznania", a możliwie jak najwięcej z nich wykorzystać w praktyce wiary. Nie zawsze mu to zgrabnie wychodzi, ale przynajmniej próbuje. Odłączeni w ogóle nie próbują - koncentrują się wyłącznie na zaspokajaniu swoich aktualnych potrzeb, które często zresztą w dużej mierze sprowadzają się do potrzeby odróżnienia się od katolicyzmu (znany polemista ze ŚJ, W. Bednarski, napisał kiedyś, że praktycznie cała doktryna ŚJ polega na tym, by było inaczej niż jest w KK..).
|
Wt sty 14, 2014 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jhpoznan napisał(a): Johnny99 napisał(a): jhpoznan napisał(a): Tradycja świętej matki Bożej pochodzi od kultu takich bogiń Izyda i stanowiło połączenie chrześcijaństwa z naukami innych religii rzymskich przez cesarza Konstantyna - takie jest oficjalne stanowisko świata nauki.[/color] Ciekawe - skąd się bierze "oficjalne stanowiska świata nauki"? Z tego że wszyscy badacze, historycy , teolodzy i bibliści itp itd lub w większości twierdzą to samo na podstawie istniejących dowodów historycznych ( np archeologicznych ) . Poczytaj w necie , w książkach - "Szukajcie a będzie wam dane"To może wskaż jakieś pozycje, w których można to poczytać.
|
Wt sty 14, 2014 9:03 |
|
 |
jhpoznan
|
Johnny99 napisał(a): jhpoznan napisał(a): Z tego że wszyscy badacze, historycy , teolodzy i bibliści itp itd lub w większości twierdzą to samo na podstawie istniejących dowodów historycznych ( np archeologicznych ) . Poczytaj w necie , w książkach - "Szukajcie a będzie wam dane" Czytam dużo książek i jeszcze nie natrafiłem na takie "stanowisko". Zresztą, co tu może mieć do powiedzenia biblista albo archeolog? Czytasz chyba tylko publikacje KK podtrzymujące owe tezy. Proponuję trochę obiektywizmu i poszerzenie wiedzy o inne materiały. Jakoś inni szukają i znajdują. Jeżeli chcesz , mogę zarzucić ciebie materiałami źródłowymi.Cytuj: Papież co do zasady jest nieomylny To też jest "oficjalne stanowisko nauki"? Nie podaje źródeł ponieważ uważam że pomimo ironii znasz/znacie takie źródła. W tym miejscu przytoczę: dogmat o nieomylności papieża został ogłoszony w roku 1870 na soborze watykańskim I w konstytucji dogmatycznej Pastor aeternus (Konstytucja o Kościele Chrystusowym). I jako ciekawostka: Ustanowienie tego dogmatu spotkało się ze sprzeciwem części duchownych i wiernych, w wyniku czego w 1870 powstał starokatolicyzm.Cytuj: przecież idąc twoim tokiem myslenia skoro jest grzeszny to teoretycznie jego dusza może po śmierci znaleźć się w piekle lub w czyścu - tylko Bóg jest Sędzią przecież Oczywiście, że papież też może trafić do piekła. A co, jacyś archeolodzy albo bibliści napisali inaczej? Nie zawsze ironia jest właściwa, czasami pogrąża jej autora !
Cytuj: ludzie którzy odrzucają KK zaczynają z większym szacunkiem podchodzić do Pisma Świętego - otwórz się świat i na ludzi zobaczysz że tak jest. Dokładnie przeciwnie - i cały czas to dostrzegam. Kto odchodzi od KK, ten natychmiast zaczyna przykrawać Pismo do swoich potrzeb, zaczyna je "wersetować" (opierać jakieś swoje twierdzenia na pojedynczych, wyrwanych z kontekstu i źle rozumianych wersetach, kompletnie ignorując inne), a w skrajnych przypadkach, jak to możesz zobaczyć na przykładzie opisanym wyżej, zaczyna odrzucać całe księgi (Lutrowi np. "nie podobał się" List Jakuba, bo mu nie pasował do teorii o całkowitej bezzwiązkowości uczynków ze zbawieniem). Kościół katolicki natomiast podejmuje olbrzymi wysiłek, by ani jedno słowo z Pisma Świętego nie pozostawić "bez rozpoznania", a możliwie jak najwięcej z nich wykorzystać w praktyce wiary. Nie zawsze mu to zgrabnie wychodzi, ale przynajmniej próbuje. Odłączeni w ogóle nie próbują - koncentrują się wyłącznie na zaspokajaniu swoich aktualnych potrzeb, które często zresztą w dużej mierze sprowadzają się do potrzeby odróżnienia się od katolicyzmu (znany polemista ze ŚJ, W. Bednarski, napisał kiedyś, że praktycznie cała doktryna ŚJ polega na tym, by było inaczej niż jest w KK..). W dziwnym świecie żyjesz,może za mało podróżujesz i twoje horyzonty są ograniczone do małej miejscowości - przepraszam za ironię ale twoje tak skrajne stanowisko świadczy o braku wiedzy,obiektywizmu i zacofaniu. Każdy kościół ( czytaj wyznanie religijne ) podejmuje dokładnie takie samo staranie jak KK. Biorąc pod uwagę zaangażowanie poszczególnych członków tych kościołów ( pomijając starania klasy duchownych w tych kościołach ) , odnosi się wrażenie , że to ci "odłączeni" znajdują dużo więcej radości , satysfakcji z czytania Biblii i przybliżania się do Boga. Próbujesz bronić czegoś czego nie da się bronić. Nie wiem czemu powołujesz się na Św J , jest cała masa wyznań które zabierają KK wiernych. Kiedy byłeś ostatnio na jakimś spotkaniu religijnym jakiegoś kościoła? Poznałeś osobiste życie tych ludzi? Posłuchałeś ich doświadczeń? Bez takiego podejścia nigdy nie będziesz obiektywny. Poczytaj trochę o manipulacji, psychologii człowieka , negacji oraz obiektywizmie - może wtedy zobaczysz jak bardzo nie różnisz się od tych których krytykujesz. Powodzenia. A tak na marginesie - to co piszesz o rozumieniu Biblii to wyłącznie twoja interpretacja ugruntowana na wierze w Kościół katolicki i z założenia nie jesteś obiektywny ani racjonalny. Wszystkie te zarzuty można obrócić przeciwko tobie.
|
Wt sty 14, 2014 9:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@jhpoznan, kolor czerwony jest zwyczajowo zarezerwowany dla moderacji. Chyba już zwracano Ci uwagę na ten temat.
Poza tym sprawdzaj jak cytujesz (to także kolejna uwaga!), korzystaj z funkcji podgląd przed wysłaniem. W powyższym wpisie Twoje własne słowa figurują jako słowa @Johnny' ego.
|
Wt sty 14, 2014 9:47 |
|
 |
jhpoznan
|
[quote="Yarpen_Zirgin" To może wskaż jakieś pozycje, w których można to poczytać.[/quote]
Na początek proponuję poczytaj : Carl Gustav Jung: Grundwerk. T. 2: Die psychologischen Aspekte des Mutterarchetypus. Olten: Olten und Freiburg/Br., 1984, potem proponuję : (The Two Babylons) – tytuł książki autorstwa szkockiego teologa protestanckiego Alexandra Hislopa powstałej w 1858 roku. następnie: Maciej Szymkiewicz. Archeologia i antropologia wobec koncepcji matriarchatu i Wielkiej Bogini. „Antropologia Religii. Wybór esejów.”. IV, 2010. W. Niżyński, „Teologia kultu maryjnego w katolicyzmie”. jak zaczniesz czytac te książki to w nich jest z kolei przynajmniej 100 odnośników do publikacji innych autorów następnie możesz przewertować internet - znajduje się tutaj cała masa artykułów na ten temat z podanymi źródłami dodatkowo biblioteka miejska - na hasło kult maryjny jest telewizja - bardzo fajne filmy pojawiają się na discovery,bbc i dość często prasa opisuje te tematy naprawdę dzisiaj nie jest trudno dotrzeć do takich materiałów , może należałoby troszkę mniej czasu spędzać na podróży na tym i podobnych forach...
|
Wt sty 14, 2014 10:08 |
|
|
|