Re: Czy wy naprawde w to wierzycie ...
Margaret_ka napisał(a):
........................................
Przypominam, że kalendarz juliański wprowadzono dopiero ok. 45r p.n.e. Nie wiemy jak ludzie żyjący w biblii liczyli czas.
Wydaje mi sie że jednak wiemy. Skoro potrafimy ustalić pełną chronologie władców Egiptu
Skoro Jeszcze przed Abrahamem bardzo ważna była w Egipcie znajomość pór roku (wylewy Nilu).
Dlatego 175 lat to 175 lat a nie 20. Skoro wszędzie indziej na świecie miesiąc był miesiącem to czemu wg pisarzy Biblijnych miał być np rokiem?
Jednak przyjęcie danych z biblii jako opowiastek i symbolicznych liczb stoi o krok od zanegowania Biblijnej prawdy - i w tym problem.
W linku kilka prawdo odnośnie Exodusu i liczb z nim związanych.
http://watchtower.org.pl/forum/topic/48 ... ilo-egipt/Poza tym o ile mi wiadomo Stary Testament był pisany przez wiele osób w długim okresie czasu więc prędzej czy później któryś z tych mędrców nauczył by sie rozróżniać rok od miesiąca jeśli jeszcze tego nie potrafił.
O tym że człowiek w tamtych latach jak i teraz nie ma prawa dożyć 175 roku życia a w wieku 100 lat mieć potomstwa już nie wspomnę.
ps. Liczę że ktoś mi na podstawie faktów wytknie błędy w rozumowaniu. Ja jestem tu nie po to by wojować z religią tylko po to by dojść prawdy i poznać za i przeciw z obydwu obozów (ateistów i teistów).
A teraz zgodnie z tym co napisałem (w ps.)
Cytuj:
w czasach Noego liczono wiek w systemie o podstawie piątkowej!
A dokładnie nie wiemy, od kiedy pojawiły się zapisy w systemie o podstawie 10-tkowej.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu w czasach Noego liczono tak czas i czy to było na całym świecie i jak to wyglądało oraz ewentualnie odnieść to do wieki 175 lat.