Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość
Post Re: Pedofile w Kościele
Kozioł napisał(a):
MARIEL napisał(a):
@Kozioł,
może Ty będziesz wiedział (jeśli kto inny odpowie to też się nie obrażę) jak zakończyła się sprawa wielebnego Williama O. Walkera pastora metodystów?

Nie mam zielonego pojęcia. Cieszę się, że sprawę ujawniono.

No tak, o tym się u nas nie mówi.
Szkoda, bo przez to obraz pedofilii w poszczególnych denominacjach jest mocno zniekształcony.

Tymczasem gdy się tylko trochę zainteresować -> http://www.reformation.com/CSA/methodistabuse.html to nie wiadomo za co najpierw się brać i co pierwsze sprawdzać... Jest tego po prostu cały stos.

Pierwszy z brzegu link, kolejny pastor metodystów oskarżony o przestępstwa seksualne na dzieciach (z pobiciem włącznie): http://www.reformation.com/CSA/hudson2.htm

Niestety prasa milczy, nie wiadomo jak ta sprawa (ta akurat z 2002r.) się skończyła :-(

Ludzi interesuje tylko temat pedofilii w KK?

So sty 18, 2014 12:19
MARIEL napisał(a):
....Ludzi interesuje tylko temat pedofilii w KK?

Tak, a to z prostego powodu. W innych kościołach przestępcę pozbawiano urzędu i stawiano przed sądem, a władze kościelne współpracowały z policją i sądem. Przypadki ukrywania byly incydentalne i wywoływały słuszne oburzenie, lokalny kryzys i ogólne potępienie. KRK natomiast systemowo przez lata ukrywał problem z pedofilią, nie informował policji, a przestępcy nadal pozostawali księżmi często popełniając swoje czyny ponownie przenoszeni z parafii do parafii. Wszystko to w fałszywie pojętej ochronie KRK, tylko ze ta ochrona nie chroniła zwykłych wiernych. A gdy wrzód pękł, to ropa rozlała się szeroko i mocno śmierdzi.

So sty 18, 2014 13:05
Kozioł napisał(a):
MARIEL napisał(a):
....Ludzi interesuje tylko temat pedofilii w KK?

Tak, a to z prostego powodu. W innych kościołach przestępcę pozbawiano urzędu i stawiano przed sądem, a władze kościelne współpracowały z policją i sądem. Przypadki ukrywania byly incydentalne i wywoływały słuszne oburzenie, lokalny kryzys i ogólne potępienie. KRK natomiast systemowo przez lata ukrywał problem z pedofilią, nie informował policji, a przestępcy nadal pozostawali księżmi często popełniając swoje czyny ponownie przenoszeni z parafii do parafii. Wszystko to w fałszywie pojętej ochronie KRK, tylko ze ta ochrona nie chroniła zwykłych wiernych. A gdy wrzód pękł, to ropa rozlała się szeroko i mocno śmierdzi.

Że tu systemowo, a tam incydentalnie to już jest Twoje osobiste przekonanie. Bardzo słuszne jest rozwiązanie polegające na wydawaniu podejrzanego duchownego od razu w ręce władz świeckich, ale to jeszcze nie znaczy, że się do niego przykładnie stosowano.
Może tutaj wrzód pękł, a tam dopiero pęcznieje?

Wrócę do przypadku pastora Walkera... 17 lat przed zejściem z tego świata był oskarżony o składanie seksualnych propozycji dwóm chłopcom na jednym z kościelnych obozów organizowanych przez metodystów.
Jak sprawę wyjaśniano, że ostatecznie rozeszła się po kościach a pastor piastował coraz znamienitsze funkcje?
Musiało minąć ponad 20 lat od śmierci wielebnego by inny poszkodowany (rzekomo, bo nie znamy orzeczenia sądu) przez niego chłopiec (dziś już mężczyzna) zdecydował się mówić.

Nie chwalmy dnia (tu: metodystów) przed zachodem słońca.

So sty 18, 2014 13:21

Kozioł napisał(a):
Jajko napisał(a):
Średnio co drugi dzień zawieszał księdza-pedofila. Niezłe tempo. Nic dziwnego, że psychicznie nie wyrobił i zrzekł się tronu.

Dlaczego się czepiasz? Zrobił świetną robotę. Jestem ciekaw ile takich suspens była za pontyfikatu JP2.

Ja się nie czepiam. Ja się raduję! Jakoś B16 tym się wcześniej nie chwalił...

So sty 18, 2014 19:05

Jajko napisał(a):
I kolejne wieści ze Świętego Sedesu:

Czego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sty 18, 2014 19:07
Moderator

Jajko napisał(a):
I kolejne wieści ze Świętego Sedesu:

@Jajko
Po lekturze tego postu i tego w nim sformułowania możemy byc pewni kilku rzeczy.
- Znasz choć troche łacinę (sedes - oznacza siedzibę, stolicę)
- Jesteś zwolennikiem niewybrednych żartów językowych
- Lubisz prowokować i omijać, bądź balansowac na granicy Regulaminu (Na forum zabrania się:- wypowiedzi wulgarnych, obraźliwych, ośmieszających lub poniżających) a ta wypowiedź jest przynajmniej w swoich intencjach, ośmieszająca
- Otrzymujesz ostrzeżenie za naruszenie § II, 4 Regulaminu

So sty 18, 2014 19:32
Zobacz profil WWW
MARIEL napisał(a):
Wrócę do przypadku pastora Walkera... 17 ...

Ja się ciesze, ze sprawa została wyjaśniona i ubolewam, ze tak późno.
Zrobiono bardzo źle, jezeli przedtem ukryto jego skłonności. Mam nadzieję, ze takich incydentów więcej nie było, bo to incydent, nie reguła.

Nigdy też nie twierdziłem, że przypadki pedofilów nie zdarzają się u metodystów. Zdarzają się wszędzie i regułą jest ich szybkie publiczne wyjaśnianie i karanie. Opisany przez ciebie przypadek nalezy do wyjatków.

Dokładnie na odwrót było w KRK. Twierdzono, ze pedofilii nie ma, ukrywano takie przypadki i nie dążono do publicznego wyjasnienia i ewentualnego ukarania. Taka była reguła. Przypadki wyjawnienia, ukarania i odsunięcia od duszpasterstwa były wyjątkami.

Cieszę się, że obecnie wszystko zmierza w dobrym kierunku i mam nadzieję, ze KRK odzyska choc część zaufania. Jak nie patrzec to najliczniejsze wyznanie i jego kryzys wpływa negatywnie na całe chrześcijaństwo.

So sty 18, 2014 22:54

MARIEL napisał(a):
[

Niestety prasa milczy, nie wiadomo jak ta sprawa (ta akurat z 2002r.) się skończyła :-(

Ludzi interesuje tylko temat pedofilii w KK?

Wiesz o tym pastorze z prasy czy z własnego doświadczenia? jak wskazują linki, które podajesz pisze się o tym. W Polsce natomiast generalnie nie pisze się o innych Kościołach, o tym co dzieje się zagranicą też się mało co pisze, bo to ludzi generalnie nie interesuje. Coraz bardziej stajemy się zadupiem i tyle.

N sty 19, 2014 0:55

Post Aż 384 księży zostało usuniętych ze stanu kapłańskiego
Aż 384 księży zostało usuniętych ze stanu kapłańskiego......przez poprzedniego papieża Benedykta XVI w latach 2011-2012 za pedofilię i nadużycia seksualne - takie dane,
Powinno być "z e r o "
Oni przysiegali "bogu"

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/religia/news-wa ... ign=chrome

N sty 19, 2014 8:39
Kozioł napisał(a):
Cieszę się, że obecnie wszystko zmierza w dobrym kierunku i mam nadzieję, ze KRK odzyska choc część zaufania. Jak nie patrzec to najliczniejsze wyznanie i jego kryzys wpływa negatywnie na całe chrześcijaństwo.

Też się cieszę.
________

Piotr1 napisał(a):
jak wskazują linki, które podajesz pisze się o tym

Linki są odnośnikami do strony kancelarii prawniczej, która wystąpiła z pozwem przeciwko wielebnemu, jest jeszcze link do gazety z lat 90-tych która pisała o przyczynach zgonu pastora, wzmiankowała o oświadczeniu superintendenta i oskarżeniu o składanie propozycji seksualnych dzieciom na obozie kościelnym.
Innych materiałów prasowych, które by kontynuowały ten temat nie znalazłam, dlatego postanowiłam spytać o to co słychać u metodystów metodystę.
Piotr1 napisał(a):
W Polsce natomiast generalnie nie pisze się o innych Kościołach, o tym co dzieje się zagranicą też się mało co pisze

Zdaję sobie z tego sprawę, ale przecież w temacie nie zaznaczono, że rozmawiamy tylko o tym co się dzieje na naszym podwórku i co opiszą polskie media.

N sty 19, 2014 8:42

MARIEL napisał(a):

Piotr1 napisał(a):
jak wskazują linki, które podajesz pisze się o tym

Linki są odnośnikami do strony kancelarii prawniczej, która wystąpiła z pozwem przeciwko wielebnemu, jest jeszcze link do gazety z lat 90-tych która pisała o przyczynach zgonu pastora, wzmiankowała o oświadczeniu superintendenta i oskarżeniu o składanie propozycji seksualnych dzieciom na obozie kościelnym.
Innych materiałów prasowych, które by kontynuowały ten temat nie znalazłam, dlatego postanowiłam spytać o to co słychać u metodystów metodystę.

To była głośna w prasie sprawa, ale jeszcze w przedinternetowej erze. Tu masz link do papierowej gazety. Masz na pierwszej stronie. Bez trudu znajdziesz dziesiątkę innych.

Piotr1 napisał(a):
W Polsce natomiast generalnie nie pisze się o innych Kościołach, o tym co dzieje się zagranicą też się mało co pisze

Zdaję sobie z tego sprawę, ale przecież w temacie nie zaznaczono, że rozmawiamy tylko o tym co się dzieje na naszym podwórku i co opiszą polskie media.[/quote]
Ok, ale poza Polską się o tym pisze.

N sty 19, 2014 9:23
Piotr1 napisał(a):
To była głośna w prasie sprawa, ale jeszcze w przedinternetowej erze. Tu masz link do papierowej gazety. Masz na pierwszej stronie. Bez trudu znajdziesz dziesiątkę innych.

Ale mnie nie interesuje ta część sprawy, która miała miejsce w "przedinternetowej erze", bo w zasadzie to, co się wtedy działo wokół pastora Walkera było związane z jego rzekomymi biseksualnymi kontaktami, zakażeniem Aids i o oskarżeniu o składanie propozycji seksualnych sprzed nastu lat.
Czekam na jakieś wieści prasowe jak skończyła się konkretna sprawa o molestowanie seksualne wytoczona Kościołowi Metodystów na początku zeszłego roku. Doprawdy nie wiem czy już tak niejasno się wyrażam :roll:

N sty 19, 2014 10:02
...

N sty 19, 2014 10:12

Kozioł napisał(a):
Jak nie patrzec to najliczniejsze wyznanie i jego kryzys wpływa negatywnie na całe chrześcijaństwo.

Jaki kryzys? I jaki "negatywny wpływ na całe chrześcijaństwo"? Można jaśniej?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N sty 19, 2014 19:57

Kryzys PR. Chyba dawno KRK nie miał globalnie takiego kiepskiego.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N sty 19, 2014 20:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 169  Następna strona