Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 6:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Kozioł napisał(a):
Duchowny pedofil traci wiarygodność, podobnie jak duchowny gwałciciel. Pełniąc nadal swoje funkcje podważa wiarygodność Kościoła, wiarygodność całego chrześcijaństwa

Ponownie proszę o wyjaśnienie, w jaki sposób owa utrata wiarygodności wiąże się z utratą wiarygodności "przez całe chrześcijaństwo".

Cytuj:
nie widzę powodu aby po udowodnieniu winy nadal był duszpasterzem i miał możliwość kontaktu z dziećmi, wzbudzania ich zaufania będąc jednocześnie dla nich dużym zagrożenia. Tak samo nie widzę powodu aby nauczyciel po wyroku pracował kiedykolwiek w oświacie.

Może nie mieć kontaktu z dziećmi i nie pracować jako nauczyciel, a jednocześnie pozostawać duchownym. I tak nim zresztą pozostanie - nie można przestać być duchownym.

Cytuj:
Jezeli martwisz się o utrzymanie byłych duchownych, to znacznie lepiej dla duszpasterstwa i podejrzewam takze, ze i dla samego skazanego jest pomoc w znalezieniu nowego fachu, niz przetrzymywanie go gdzieś w kącie, gdzie jeszcze może jako duchowny się przyda.

W tym jest trochę racji - nie byłoby takie głupie przygotowanie jakiejś "polityki" postępowania względem tzw. "byłych księży", właśnie biorąc pod uwagę to, że "mogą się jeszcze kiedyś przydać". W Kościele nikogo się nie skreśla na zawsze.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 20, 2014 14:54

Jajko napisał(a):
A co to zdaniem pilastra jest "problem pedofilii"??

Gdyby się okazało, że wśród księży jest więcej tego rodzaju zboczeńców niż w reszcie odpowiadającej im wiekowo męskiej populacji. Wtenczas można by mówić o "problemie"

Cytuj:
Mam nadzieję, że jeśli oskarżenia się potwierdzą, współosadzeni zadbają o to, by księżulo miło spędził czas w więzieniu.

Zazwyczaj już tak jest, że ci sami, którzy gromko zwalczają pedofilię w szeregach kleru (wyłącznie w szeregach kleru) nie uważają gwałtu za coś złego, ba , wręcz afirmują takie zachowanie, jeżeli tylko gwałcone są osoby dorosłe. :roll:

Kozioł

Cytuj:
Duchowny pedofil traci wiarygodność, podobnie jak duchowny gwałciciel

A duchowny złodziej wiarygodności nie traci. :roll:

Cytuj:
Jako osoba powinien być tak samo traktowany jak każdy inny obywatel i nie widzę powodu aby po udowodnieniu winy nadal był duszpasterzem

A taki np hydraulik po udowodnieniu winy nie może być nadal hydraulikiem?
Cytuj:
miał możliwość kontaktu z dziećmi

można odbywać posługę duchowną bez kontaktu z dziećmi (np kapelan w wojsku, albo w więzieniu)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn sty 20, 2014 15:36

pilaster napisał(a):
Jajko napisał(a):
A co to zdaniem pilastra jest "problem pedofilii"??

Gdyby się okazało, że wśród księży jest więcej tego rodzaju zboczeńców niż w reszcie odpowiadającej im wiekowo męskiej populacji. Wtenczas można by mówić o "problemie"

Zdaniem wielu ludzi problem pedofilii w Kościele występuje tu i teraz, i bynajmniej nie trzeba czekać by wśród kleru było więcej pedofilów niż w odpowiadającej im wiekowo męskiej populacji. A to dlatego, że wielu ludzi ma większe oczekiwania od kleru niż od odpowiadającej im wiekowo męskiej populacji. I dla nich jest to problem, jeśli te oczekiwania się nie spełnią. Ja to rozumiem.

Cytuj:
Mam nadzieję, że jeśli oskarżenia się potwierdzą, współosadzeni zadbają o to, by księżulo miło spędził czas w więzieniu.

pilaster napisał(a):
Zazwyczaj już tak jest, że ci sami, którzy gromko zwalczają pedofilię w szeregach kleru (wyłącznie w szeregach kleru) nie uważają gwałtu za coś złego, ba , wręcz afirmują takie zachowanie, jeżeli tylko gwałcone są osoby dorosłe. :roll:

Zazwyczaj ludzi pragną po prostu sprawiedliwej kary. I tu sprawdza się ponadczasowość kodeksu Hammurabiego, ewentualnie Starego Testamentu ("oko za oko, ząb za ząb").

Pn sty 20, 2014 19:49

Jajko napisał(a):
Zazwyczaj ludzi pragną po prostu sprawiedliwej kary. I tu sprawdza się ponadczasowość kodeksu Hammurabiego, ewentualnie Starego Testamentu ("oko za oko, ząb za ząb").

Ciekawe, jaki procent z nich sam chętnie by ją powymierz.. oj, przesadziłem? :x

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 20, 2014 19:51

Przed chwilą w TV mówili o gwałcicielu i zabójcy 10-latka, któremu po latach udowodniono zbrodnię. Krewny dziecka (chyba to był ojciec, ale mi umknęło) trzęsąc się powiedział, że gdyby go dorwał w swoje łapy to by na strzępy rozerwał. Ja bym zrobił to samo. I wielu ludzi myśli podobnie. A Ty byś nadstawił drugi policzek?

Pn sty 20, 2014 19:54

Tzn. co zrobił? Zamordował człowieka?

Jest spore pole do manewru pomiędzy nadstawieniem drugiego policzka a linczem.

Pn sty 20, 2014 19:56

Człowiek mówił w afekcie, ale myślę, że pobicie do nieprzytomności to minimum.

Pn sty 20, 2014 19:57

Czy generalnie odczuwasz ulgę, jeśli odpowiesz przemocą na przemoc?

Pn sty 20, 2014 19:58
Moderator

@Jajko
Czy nawołujesz na forum do przemocy?
:oops:

Pn sty 20, 2014 20:00
Zobacz profil WWW

Publiczne nawoływanie do popełnienia przestępstwa samo jest przestępstwem. Takich "przestępców" było już na forum wielu, i, co ciekawe, zazwyczaj rekrutowali się z grona ateistów/antyklerykałów/zwolenników pogaństwa itp. Barbarzyńcom jest bardzo smutno, że zasada "oko za oko, ząb za ząb" już nie obowiązuje. Ale zew krwi czują, oj czują..

Pn sty 20, 2014 20:06

Generalnie nie odczuwam ulgi, bo nie stosuję przemocy, ale sądzę że wielu ludzi odpowiedziałoby przemocą na gwałt i zabójstwo swojego dziecka. Nie widzę w tym co piszę żadnego nawoływania (no bo kogo miałbym nawoływać??) do zabójstwa.
Odczuwam satysfakcję, gdy złych (nawet takich mało złych, tanich cwaniaczków) ludzi dosięgnie sprawiedliwa karma.

Możesz mnie nazywać barbarzyńcą, ale do barbarzyńców stosuje się barbarzyńskie prawo. Mogę chyba tak uważać, co?

Pn sty 20, 2014 20:09
Człowiek cywilizowany różni się od barbarzyńców tym, że nawet wobec nich stosuje cywilizowane prawa, a nie barbarzyńskie obyczaje.

Pn sty 20, 2014 20:14

Jajko napisał(a):
Odczuwam satysfakcję, gdy złych (nawet takich mało złych, tanich cwaniaczków) ludzi dosięgnie sprawiedliwa karma.

Pierwsze słyszę, że odpowiedzialność karną wymierzają współwięźniowie.

Cytuj:
Możesz mnie nazywać barbarzyńcą, ale do barbarzyńców stosuje się barbarzyńskie prawo. Mogę chyba tak uważać, co?

Jednym z osiągnięć cywilizacji jest to, że prawo cywilizowane stosuje się nie tylko do ludzi cywilizowanych, ale także do barbarzyńców. Więc jeżeli odpowiada ci bycie kimś takim, jakim jesteś, to nie musisz się obawiać - ciebie również obowiązuje jedynie prawo cywilizowane, nie takie, jakie lubisz.

Pn sty 20, 2014 20:21

Dyskusja schodzi na ciekawy, ale poboczny temat. Celem powrotu do meritum wklejam poniższą fotkę.

Obrazek

Na oryginalnym zdjęciu episkopatu Dominikany arcybiskup Józef Wesołowski, papieski nuncjusz w tym kraju, stał uśmiechnięty w drugim rzędzie. Kiedy jednak wybuchł skandal pedofilski z jego udziałem, fotografię wyretuszowano - Polaka "zastąpił" emerytowany biskup Francisco José Arnáiz.
Sprawę opisała lokalna gazeta "La Opinion", zauważył ją także brytyjski "Telegraph". Po publikacji tej pierwszej wyretuszowane zdjęcie momentalnie zniknęło ze strony episkopatu.

"Telegraph" przypomina, że wycinanie niewygodnych bohaterów ze zdjęć to proceder, w którym lubował się przede wszystkim przywódca ZSRR Józef Stalin. David King, który napisał na ten temat książkę, podaje m.in. przykład zdjęcia z 1915 r., zrobionego na Syberii, w wiosce Monastyrskoje w Kraju Turuchańskim. Stalin brał wtedy udział w naradzie bolszewików, na pierwotnej wersji fotografii było 15 osób. Na kilkakrotnie wyretuszowanej z 1939 r. zostało już zaledwie dziewięć.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75248,15306156.html#ixzz2qyAeuTIO

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75248,15306156.html#ixzz2qyAAejIt

Na szczęście (lub nie, sprawa względna), z internetu nic nie znika...

Pn sty 20, 2014 20:40
Moderator

No dobrze... ale o co Ci chodzi?
Episkopat z Dominikany widocznie nie chiał mieć zdjęcia z nuncjuszem.
Nawet mimo tego, że ten nie został jeszcze osądzony ani skazany. Ba. jeszcze niczego mu nie udowodniono.

Chcieli mieć zdjęcie bez nuncjusza. I mają.
Coś w tym dziwnego?
To powód, żeby bić pianę?

Pn sty 20, 2014 20:47
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 169  Następna strona