Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Możesz obrażać się na rzeczywistość ile chcesz, ale to jej nie zmieni. Wielu ludzi, nawet niewierzących, ma pewne oczekiwania w stosunku do Kościoła i w szczególności wśród nich jest oczekiwanie zachowania WYŻSZYCH standardów moralnych. Społeczeństwo jest też wyjątkowo czułe na zbrodnie dokonywane na dzieciach i żąda ostrych kar dla takich zbrodniarzy. Takie są fakty.

Wt sty 21, 2014 10:16

Post Re: Dramatyczny spadek zaufania do Kościoła
To, że pilaster uważa że problemu pedofilii w Kościele nie ma, nie znaczy, że tak jest w rzeczywistości. Dla większości ludzi pedofilska aktywność kleru JEST PROBLEMEM. Jeśli dla pilastra to jest w porządku, to jego sprawa.

Ja nie jestem istytucją zaufania publicznego, więc mało kogo interesują moje finanse i nie mają nic do rzeczy. Finanse instytucji utrzymywanej z podatków i datków powinny, zdaniem wielu, być jawne.

Nie wiem o ile wzrosło moje zaufanie do Kościoła, ale Franciszek powoduje, że przynajmniej chwilowo przestało spadać. Niestety nasi biskupi pracują nadal na spadek.

Poza tym, powyższe to nie jes tylko i wyłącznie zdanie Jajka:

43% - pedofilia, z którą Kościół sobie nie radzi (co ciekawe, sprawa pedofilii pojawiła się tak wysoko na liście problemów Kościoła jeszcze przed wybuchem "afery pedofilskiej" na Dominikanie)
28% - homoseksualizm
28% - nadmierna angażowanie się w politykę
23% - życie ponad stan
22% - wygórowane żądania finansowe wobec wiernych
19% - alkoholizm
18% - nieprzestrzeganie celibatu
10% - konfilkty i podziały wewnętrzne

viewtopic.php?p=774048#p774048

Wt sty 21, 2014 10:24
To spoleczenstwo to niby ty?
A niby dlaczego niewierzacy oczekuja od Kosciola czegokolwiek? Wyzsze standarty moralne? Czyli niewierzacy moze zyc jak (...) a katolik to musi nad ziemia fruwac? A dlaczego? Katolik tym sie rozni od niewierzacego, ze WIE, ze jest grzesznikiem i probuje to zmienic.

Wt sty 21, 2014 10:26
@Jajko, ty znowu jestes ta "wiekszosc"? To chyba jakas megalomania?

Czyli "pedofilska dzialalnosc kleru" to jest twoj problem? A innych naprawde nie masz? Np pedofilska dzialalnosc w rodzinach i klubach sportowych? To juz ci snu z powiek nie spedza?

Wt sty 21, 2014 10:30

Społeczeństwo to społeczeństwo, ja jestem jego częścią. I tak, mam oczekiwania, że wykładowcy na uniwersytecie będą mieli wyższą wiedzę niż "zwykli ludzie", że policjanci będą uczciwsi niż "zwykli ludzie", że kler będzie prowadził życie bardziej moralne niż "zwykli ludzie". To Cię dziwi??

Wt sty 21, 2014 10:31

Pretensje do społeczeństwa, nie do mnie. Pedofilia w Kościele razi 43% Polaków. Należę do tej części. Pedofilia w rodzinach też mnie razi. I w klubach. Wszędzie. Dziwi Cię to?

Wt sty 21, 2014 10:33

MARIEL napisał(a):
Sprawiedliwa ocena to jest wtedy, kiedy bierze się pod uwagę wszystkie owoce, nie tylko te robaczywe, czy zgniłe.

Niestety - wiarygodność o jakiej mówimy to nie kwestia sprawiedliwej oceny, tylko swoistej ekonomii zaufania. Chrześcijaństwo, np. nakaz przebaczania, stawia człowiekowi bardzo duże wymagania, jeśli chodzi o porzucenie mechanizmów obronnych, jakie ludzie wyrabiają sobie żyjąc na tym świecie, toteż nie jest dziwnym, że w tym czy innym momencie pojawi sie wątpliwość czy ten, który każe mi ciągle przebaczać, nie robi tego w trosce o swoje interesy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sty 21, 2014 10:40
Sęk w tym, że przebaczać nakazał Chrystus, a księża jedynie za nim tę naukę powtarzają.

Wt sty 21, 2014 10:44

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Sęk w tym, że przebaczać nakazał Chrystus, a księża jedynie za nim tę naukę powtarzają.

No właśnie :D :brawo:

*pogrubienie moje, żeby nie było

Wt sty 21, 2014 10:47
pilaster napisał(a):
Kozioł
Cytuj:
Uważasz, ze duchowny z wyrokiem za pedofilię będzie wiarygodny w wojsku, a szczególnie będzie wiarygodny wśród więźniów?

A duchowny z wyrokiem za złodziejstwo, albo za gwałt na dorosłej kobiecie będzie?

Także nie będzie. A co to ma do rzeczy?
Napisałeś, że tacy się przydadzą w wojsku lub w więzieniu. Jakby żołnierze nie zasługiwali na wiarygodnego kapłana i jakby skazani byli drugiego sortu, gdzie się wybrakowanych duchownych zsyła, a nie szczególnie trudnym polem misyjnym.
pilaster napisał(a):
Cytuj:
Ksiądz skazany za pedofilię, to nie ksiądz któremu się noga podwinęła, który uległ słabości (jak próbuje się to często przedstawić) ale to gwałciciel.
Oczywiście że nie. Nawet w kodeksie karnym są na to osobne artykuły.
Kodeks karny traktuje pedofili znacznie surowiej niż "zwykłych" gwałcicieli.

Polecam lekturę: Rozdział XXV. Przestępstwa przeciwko wolności seksualnej i obyczajności

Ciekawe, że "zwykłych" gwałcicieli nikt nie próbuje usprawiedliwiać.

"Zgwałcenie – zmuszenie drugiej osoby do obcowania płciowego, poddania się innej czynności seksualnej lub wykonania takiej czynności przez jedną lub wiele osób, posługujących się siłą fizyczną, przymusem, nadużyciem władzy, podstępem lub wykorzystujących niemożność wyrażenia świadomej zgody przez daną osobę. Sprawca zgwałcenia nazywany jest gwałcicielem."
za wiki

Wt sty 21, 2014 10:48
Owszem. Bo o tej innej pedofilii ani slowa nie piszesz.

Wt sty 21, 2014 10:50

A dlaczego miałbym pisać na tym forum???

Wt sty 21, 2014 10:51
Pedofilia w kościele ma osobny wątek.

Wt sty 21, 2014 10:58
Jajko a dlaczego nie? Pedofilia to NIE jest zjawisko dotyczace tylko Kosciola. Widac ciebie interesuje tylko to, czym mozna Kosciolowi dokopac, a nie "problem pedofilii w dzisiejszym swiecie: przyczyny i sposoby zapobiegania".
To jest forum dysusyjne dla powaznych ludzi, a niektorzy robia sobie z tego jedynie arene do "uswiadamiania katolikow" jacy to oni - katolicy- sa zli i tylko o tym jeszcze nie wiedza.
"Spoleczenstwo" i "wiekszosc" od nich tyle oczekuje, a tu katolicy - nic. "Spoleczenstwo" i "wiekszosc" tez nic, ale oni nie musza, a katolicy powinni. Bo tak!

Wt sty 21, 2014 11:03

Ale zauważyłaś O CZYM jest to forum? Bo mnie się wydaje, że o wierze, a co za tym idzie Kościele, a nie o pedofilii w klubach sportowych.....
Ale jeśli uważasz, że należy tu zająć się problematyką pedofilii poza Kościołem, to kto Ci broni o tym pisać?? Byle nie w tym wątku....

Wt sty 21, 2014 11:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 169  Następna strona