Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 39  Następna strona
 Koniec religii w szkołach? 
Autor Wiadomość
Post Re: Koniec religii w szkołach?
Owszem. Tyle, ze tu chodzi o wiedze przekazywana na lekcjach religii. To tak jakby mowic, ze nauka o roslinach i gatunkach na lekcjach biologii jest nieistotna. Najwazniejsze ze sa ... zielone i ladne.

Tak wlasnie katoliccy rodzice nieswiadomie (byc moze) przekazuja dzieciom sygnal, ze lekcje religii w szkole nic rozsadnego nie ucza.

Pn sty 27, 2014 10:20

kropeczka_ns

Wszystko, co napisałaś jest piękne i dzisiaj w wielu rodzinach tak się odbywa wprowadzanie w wiarę - najpierw dzieci ochrzczonych, później dorastających synów i córek. Jest to tzw. "standard". Dlaczego więc tak znacząca liczba młodych ludzi w polskim Kościele katolickim rozstaje się z Kościołem po przyjęciu sakramentu bierzmowania? Dlaczego rezygnują z katechezy w szkole i jeszcze zniechęcają innych do tego?
Ja twierdzę, że nie doświadczyli jednak, na tym etapie życia, spotkania z żywym Jezusem Chrystusem. Nie uwierzyli autentycznie w Niego, nie spotkali się z Nim w faktach swojego życia czyli nie mają wiary.
A co prowadzi do wiary? Kerygmat - przepowiadanie, to pierwotne przepowiadanie o zbawczym wydarzeniu epokowym, które zaistniało z inicjatywy Boga. Bóg, chcąc zbawić ludzkość, która po grzechu pierworodnym ma na Ziemi skażoną naturę (naturę skłonną do zła), posłał Swego Syna Jezusa Chrystusa do ludzi, aby przez Jego mękę i śmierć krzyżową ludzi odkupił. I tak się stało. Ale to na tym nie koniec - Jezus Chrystus ZMARTWYCHWSTAŁ i żyjąc aktualnie daje każdemu Swojego Ducha. Wystarczy, aby w to uwierzyć i On zacznie działać Swoją mocą, da każdemu, kto uwierzy w Jego Imię, Życie Wieczne. Takiej wiary brakuje wielu naprawdę pobożnym chrześcijanom (ludziom ochrzczonym) a tego na co dzień, wchodzący w dorosłość, nie słyszą. Nie słyszą w domach, nie słyszą podczas niedzielnych kazań (głoszone są zazwyczaj kazania moralizujące nie homilie), nie słyszą także na katechezie w szkole itd.
I dlatego jednoznacznie popieram, kropeczka_ns,Twoje stwierdzenie: "Tylko potrzeba nam wiary autentycznej, nie takiej od malowania jajek która w niczym nie wpływa na naszą codzienność. Bo taka wiara istnieje tylko na papierze niestety."
Trzeba więc wszędzie, gdzie jest to możliwe, głosić z radością Dobrą Nowinę (szczególnie kerygmat) zgodnie ze wskazaniami Franciszka-papieża zawartymi w adhortacji Evangelii Gaudium. Zachęcam do zapoznania się z całością nauki Ojca Świętego lub przynajmniej zwrócenia uwagi na istotne jej fragmenty, tak pilnie do zastosowania wśród wiernych i duchowieństwa w Kościele katolickim zwłaszcza w Polsce.

zsoborniki

Pn sty 27, 2014 10:24

No ale SKĄD taką wiarę wziąć? Patrzę po sobie, po żonie i po naszym dziecku. Nie ma w nas tej wiary. Ja wychowany w rodzinie letniej, żona w bardzo wierzącej. Oboje chodziliśmy na religię (w kościele). Oboje mamy bierzmowanie. Żona dobrowolnie, ja pod przymusem (już wówczas dojrzałem do niewiary). Dziecko chodziło na religię przez kilka lat. Nikt mu nie zabraniał. Do kościoła na coniedzielne rytuały udawało się z babcią, która przy okazji wkładała mu do głowy różne kerygmaty i dogmaty. I co? Po kilku latach dziecko stwierdziło, że religia jest nudna, że wiara go nie interesuje, że do kościoła chodzić nie chce. Samo, z własnej woli. Dziecko NIE MA WIARY. No i co zrobić? Zmuszać? Wmawiać? Bez sensu.

Pn sty 27, 2014 10:34
Typowe. Rodzice wiary nie przekazali (niby jak, skoro nawet na Mszę Św. dziecko chodziło z babcią), to jak ma dziecko wierzyć?

Pn sty 27, 2014 10:41

A to wiara zależy od tego z kim się chodzi na rytuały???

Pn sty 27, 2014 10:43
@Yarpen_Zigrin: tylko tyle potrafisz wyczytac z wypowiedzi Jajka?
Uwazasz, ze to rodzice "przekazuja wiare"? To skad ci niewierzacy w katolickich rodzinach?
Wiara to jest wynik spotkania z Jezusem Chrystusem. I moim zdaniem kazdy w swojej historii zycia takie spotkanie moze miec. Rodzina moze co najwyzej przygotowac grunt na to spotkanie.
Jest niewielu katolikow, ktorzy wierza gleboko i niezachwianie od pieluch.

Pn sty 27, 2014 10:45
Wiarę, Jajko, trzeba przekazać, bo sama w dziecku się nie pojawi. Jeżeli zaś rodzice, czyli osoby, z których dziecko najbardziej bierze wzór, wiarę olewają, to jak ma samo zacząć wierzyć? Babcia, choćby wychodziła ze skóry, ma niewielką szansę aby to uczynić.

Pn sty 27, 2014 10:47

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Wiarę, Jajko, trzeba przekazać, bo sama w dziecku się nie pojawi.

Czyli wiara nie jest czyms naturalnym, samoistnym, ale wmówionym. Też tak uważam. :D
I uważam, że nie trzeba tego dzieciom wmawiać.

Pn sty 27, 2014 10:50
@Yarpen_Zigrin: wiare mojemu koledze przekazala wlasnie babcia. To ona zaniosla go do chrztu, to ona chodzila z nim do kosciola. rodzice w tamtych czasach jezeli nawet wierzyli, to z powodow polityczno/karierowiczowskich sie ukrywali.
Dzis to ojciec duzej rodziny, gleboko wierzacy.

Ale jego spotkanie z wiara bylo w srodowisku oazowym, charyzmatycznym, jezuickim a potem neokatechumenalnym.
Gdyby nie babcia, nie wiadomo co by z nim dzis bylo.
@Jajko, wiara to osobiste przekonanie. Jezeli probujesz ja komus wmowic, to konczy sie jak z toba. Zeby Pana Boga spotkac, trzeba Go szukac, a przynajmniej nie zagluszac. Malo kto ma tak spektakularne nawrocenia jak sw Pawel.

Pn sty 27, 2014 10:53

Ja szukam, ale żaden bóg się do mnie nie odezwał :(

Pn sty 27, 2014 10:55
Moze za duzo gadasz? Przed komputerem i ze sluchawkami na uszach? Bog nie ma szansy.
Raczej nie przemowi do ciebie tak, jak ty to sobie wyobrazasz. Jezeli przemowi, to Go rozpoznasz.

Pn sty 27, 2014 11:00
Kael napisał(a):
@Yarpen_Zigrin: wiare mojemu koledze przekazala wlasnie babcia. To ona zaniosla go do chrztu, to ona chodzila z nim do kosciola. rodzice w tamtych czasach jezeli nawet wierzyli, to z powodow polityczno/karierowiczowskich sie ukrywali.

Mi natomiast za czasów PRL wiarę przekazali rodzice. Nie bali się też swojej wiary pokazywać i praktykować, chociaż ojciec pracował w Milicji. Nie pleć więc bzdur, że za tamtych czasów ludzie się z wiarą ukrywali, bo nie każdy tak postępował. Była to kwestia zwykłej, cywilnej odwagi.

Pn sty 27, 2014 11:02
Jajko napisał(a):
Ja szukam, ale żaden bóg się do mnie nie odezwał :(

Skoro szukasz "bogów", a nie Boga, to nie dziw się, że Bóg na Twoje prośby nie odpowiada. Nie ten adresat.

Pn sty 27, 2014 11:02
@Yarpen_Zigrin: No wlasnie: jak ktos pisze inaczej, niz ty myslisz, to bzdury. Tak wlasnie katolicy robia sobie reklame.
Ty masz takie doswiadczenia, ja mam inne. Ktore sa "prawdziwsze"? Oczywiscie twoje.
Jak ktos mysli i mowi inaczej, to bzdury.

Nie wierzysz? Sam jestes sobie winny. :(

Wyjatkowo "Dobra nowina".

Pn sty 27, 2014 11:04

Cóż, ja jestem otwarty na dowolnego boga, a nie na jednego, który akurat może wcale nie istnieje. To dopiero byłaby wtopa: czekać na sygnał od boga, którego nie ma, a ignorować pozostałych. Ja czekam na wszystkich.

Pn sty 27, 2014 11:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 39  Następna strona