| Autor |
Wiadomość |
|
JedenPost
|
 Re: Szatan - dlaczego zły
Nie uważam, by Wakan Tanka było/były czymś bliskim Logosowi, chyba że w bardzo dużym uogólnieniu, np. do podstawowego pierwiastka organizacji, źródła racjonalności przyrody. Cytuj: To jakie są najbliższe tej koncepcji pojęcia z innych kultur? Wydaje mi się, że "świętość". W sensie pierwotnym, nie ujętym w karby przez teologię.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz sty 30, 2014 14:20 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): "świętość". W sensie pierwotnym Świętość w sensie pierwotnym to mniej więcej to samo, co tabu - wyłączenie przedmiotu lub osoby z normalnego użycia. Słaba analogia na mój gust.
|
| Cz sty 30, 2014 15:00 |
|
 |
|
JedenPost
|
Nie chodziło mi o takie znaczenie, niemniej - np. ktoś, kto łamie normy zachowania z nieznanych powodów - niejako wyłącza sie z normalnego użycia  - też może być określony jako wakan. Ciekawą zagwozdkę mi w sumie zadałeś z tym poszukiwaniem pojęcia pokrewnego, mam nad czym pomyśleć. Swoją drogą - jeśli serio interesują Cię próby usystematyzowania religii Lakotów pod katem analogii do chrześcijaństwa mam gdzieś artykuł przytaczający opis takiej próby, bodaj z końca XIX wieku. Solidnie opracowane, jeśli znajdę mógłbym może jutro wrzucić skan.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz sty 30, 2014 15:27 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ależ wybacz... zapomniałem, że to Twoja religia jest tą jedyną i prawdziwą, a "ta inna" jest wykrzywiona. Wybacz mi przyjacielu, ale Twój tok myślenia sprawia, że prędzej Ciebie mógłbym posądzić o fanatyzm. Whispernight, nazywasz mnie fanatykiem bo chcę wierzyć Chrystusowi? Bo uważam że Islam idzie w złą stronę? Tak, ponieważ Bóg zostawił jasne przesłanie. Kochaj swoich nieprzyjaciół, kochaj drugiego człowieka. Nie w sensie że wszystkich trzeba lubić, bo to jest czasem niemożliwe, ale kochać ich, czyli starać się być życzliwym, pomagać, wspierać, nie odtrącać wyciągniętej ręki lecz starać się wyciągać ją jako pierwszy, nie poniżać nikogo. Ni szukać zemsty. Po prostu nie mieć w sercu nienawiści. A czym kieruje się muzułmanin kiedy zabija niewinnych ludzi? Kiedy gwałci dzieci bo tak nakazuje tradycja, kiedy to potrafi zostawić swoje własne dzieci w samochodzie z ładunkiem wybuchowym. To jest złe pojęcie religii jako ślepego fanatyzmu, tam nie ma Boga moim zdaniem, a jeśli jest, to jest to bożek ktorego nie znam i znać nie chcę. To dlatego mówię że oni nie mają w sercu prawdziwego oblicza Boga. Cytuj: equuleuss napisał(a): Pojęcie Boga w chrześcijaństwie jest najbliższe człowiekowi.
No proszę... jakoś mało przekonywująco to "zabrzmiało". Jest najbliższe, a nie jedyne i prawdzie ? To w końcu jest prawdzie, czy najbliższe prawdzie ? Bóg który stał się Człowiekiem, czy może być bliżej? I zaznał wszystkiego co ludzkie za wyjątkiem grzechu. Nawet zaznał ciemności jakiej my doznajemy wołając na krzyżu. Bóg który rozumie człowieka ale człowiek nie rozumie Boga tak często. Cytuj: equuleuss napisał(a): Nie jest prawdą że wszystkie koncepcje Boga są fałszywe.
Ale możesz tak założyć, bo skoro istnieje wiele różniących się od siebie, nie masz pewności, czy wyznajesz tę "prawdziwą" koncepcję... a jedynie wyznajesz tę, która najbardziej odpowiada Tobie. Lub też tą, którą Ci wpojono do głowy... od dzieciństwa. Bóg może objawić swoją prawdę w sercu człowieka i to jest najbardziej przekonujące.
|
| Pt sty 31, 2014 7:21 |
|
 |
|
panMK
|
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
| Pt sty 31, 2014 12:42 |
|
|
|
 |
|
merkaba
|
terz był był zły jak be cie rodzice wyzucili z domu za pyskówke a wzieli bezdomnego złodzieja na twoje miejsce
|
| So lut 01, 2014 18:32 |
|
 |
|
panMK
|
to nie była pyskówka ,tylko on się uważał za równego BOGU i za lepszego od nas.To tak jak byś był jedynakiem a nagle byś się dowiedział że będziesz miał brata .A ty byś powiedział że jest gorszy od ciebie i nie ma prawa istnieć.Więc nie porównuj się do bezdomnego ,bo tak jak i zły tak i my jesteśmy dziećmi BOŻYMI ,więc sobie nie ubliżaj.A odnośnie pyskówki to jego natura jest taka nigdy się nie zmieni.Więc wybaczenia nigdy nie będzie.Proste .
|
| So lut 01, 2014 21:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Whispernight, nazywasz mnie fanatykiem bo chcę wierzyć Chrystusowi ? Oczywiście, że nie. Ja sam wierzyłem w Chrystusa, i kochałem go szczerze i gorliwie... więc ciężko, żebym miał o to ansę do kogokolwiek, i z tego tytułu nazywał go fanatykiem. equuleuss napisał(a): Bo uważam że Islam idzie w złą stronę ? Tak ! Właśnie o to chodzi. Na tym polega fanatyzm religijny. I chcę, abyś wiedział, że ja sam, również uważam fundamentalną stronę tego wyznania jako zło wcielone... dosłownie. Jednak, ruch wahabicki nie osiągnął wartości 100%, tylko około 10%, wiec dlaczego przyjacielu postrzegasz całość Islamu jako "fundamentalistów" ? Wracając do tematu, user @JedenPost, trafnie określił Szatana, jako kozła ofiarnego, który rzekomo jest sprawcą całego zła na świecie. Nikt nawet nie pomyśli o tym, że to dualizm religijny, który jest podstawą i Islamu i Chrześcijaństwa jest sprawcą największego "zła" naszego świata... holokaustu istnień ludzkich. equuleuss napisał(a): Tak, ponieważ Bóg zostawił jasne przesłanie. Kochaj swoich nieprzyjaciół... Cały problem w tym przyjacielu, że innym (np: Islam) tego nie nakazał, a wręcz odwrotnie. Istne jasełka... equuleuss napisał(a): ale kochać ich, czyli starać się być życzliwym, pomagać, wspierać, nie odtrącać wyciągniętej ręki lecz starać się wyciągać ją jako pierwszy, nie poniżać nikogo. A więc powinieneś zacząć od wyznawców satanizmu. A jeśli nie jesteś w stanie to... Patrz niżej: equuleuss napisał(a): Nie szukać zemsty. Po prostu nie mieć w sercu nienawiści. equuleuss napisał(a): A czym kieruje się muzułmanin kiedy zabija niewinnych ludzi? Kiedy gwałci dzieci bo tak nakazuje tradycja, kiedy to potrafi zostawić swoje własne dzieci w samochodzie z ładunkiem wybuchowym. To jest złe pojęcie religii jako ślepego fanatyzmu, tam nie ma Boga moim zdaniem Moim zdaniem również nie ma ! Więc jesteśmy zgodni. Ale nie w tym problem. Problem jest w tym, że tak jak Ty przyjacielu (jako Chrześcijanin), postrzegasz satanistów, tak muzułmanin postrzega innowierców. Oni dostali jasne przesłanie od Boga... Koran, a z tej Księgi wywodzi się również i krwawy fanatyzm. Widzisz, Chrześcijanie rozprawiali się krwawo z "rzekomymi" wyznawcami Szatana w starożytnym świecie... a muzułmanie, robią to samo dziś. equuleuss napisał(a): To dlatego mówię że oni nie mają w sercu prawdziwego oblicza Boga. Rozumiem Cię. Ale my jesteśmy wychowani w "innej" moralności. Oni mówią to samo o nas.
|
| N lut 02, 2014 0:34 |
|
 |
|
Magdalena_i
|
Nie ma znaczenia w jakiej wychowani jesteśmy moralności.....
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
| N lut 02, 2014 4:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Magdalena_i napisał(a): Nie ma znaczenia w jakiej wychowani jesteśmy moralności..... Moralność jest podstawą Magdalena_i, i według tej moralności, ludzie są w stanie określić co jest "złe", a co "dobre". Dlatego to co złe dla Ciebie, może oznaczać dobro dla drugiego człowieka. Pojęcie dualizmu jest względne. Dlatego mówiłem, że dobro zawsze będzie pociągać za sobą zło. A twierdzenie, że Bóg jest dobry, a Szatan zły, jest idiotyczne. Bóg jako istota wszechmogąca, wszechwiedząca, i w ogóle "wszech..." -cokolwiek, nigdy nie stworzyłaby tego świata.
|
| N lut 02, 2014 13:50 |
|
 |
|
Magdalena_i
|
Whispernight napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Nie ma znaczenia w jakiej wychowani jesteśmy moralności..... Moralność jest podstawą Magdalena_i, i według tej moralności, ludzie są w stanie określić co jest "złe", a co "dobre". Dlatego to co złe dla Ciebie, może oznaczać dobro dla drugiego człowieka. Pojęcie dualizmu jest względne. Dlatego mówiłem, że dobro zawsze będzie pociągać za sobą zło. A twierdzenie, że Bóg jest dobry, a Szatan zły, jest idiotyczne. Bóg jako istota wszechmogąca, wszechwiedząca, i w ogóle "wszech..." -cokolwiek, nigdy nie stworzyłaby tego świata. Może ciut źle to ujęłam. W pewnym sensie rację masz, jednak " nie w całkowitym tego słowa znaczeniu " - jest podstawą. Sam zaznaczyłeś , że to co złe dla mnie może oznaczać dobre dla drugiego człowieka.Jest więc uwarunkowane moralnością nabytą. Ale i ja i ten drugi człowiek posiadamy rozum. Ja i ten drugi człowiek posiadamy świadomość .Oboje przy zdrowym czystym rozsądku , w zgodzie z czystym i zdrowym sumieniem , w prawdzie w swoich sercach stwierdzimy , iż morderstwo jest złe . Czyny złe dla jednych ludzi, określane w pewnych środowiskach jako czyny dobre dla innych ,są kamuflowane poprzez moralność nabytą i usprawiedliwiane poprzez błędną wiarę nie zgodną z prawdziwym wyborem człowieka i z prawdziwym aktem jego wolnej woli.
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
| N lut 02, 2014 14:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Magdalena_i napisał(a): W pewnym sensie rację masz, jednak " nie w całkowitym tego słowa znaczeniu " - jest podstawą. Sam zaznaczyłeś , że to co złe dla mnie może oznaczać dobre dla drugiego człowieka.Jest więc uwarunkowane moralnością nabytą. Ale i ja i ten drugi człowiek posiadamy rozum. Ja i ten drugi człowiek posiadamy świadomość .Oboje przy zdrowym czystym rozsądku , w zgodzie z czystym i zdrowym sumieniem , w prawdzie w swoich sercach stwierdzimy , iż morderstwo jest złe. Czyny złe dla jednych ludzi, określane w pewnych środowiskach jako czyny dobre dla innych ,są kamuflowane poprzez moralność nabytą i usprawiedliwiane poprzez błędną wiarę nie zgodną z prawdziwym wyborem człowieka i z prawdziwym aktem jego wolnej woli. Masz racje Magdalena_i, tak to wygląda w rzeczywistości. Ale powiedz mi teraz, jaki sens jest w przyjęciu jakiejkolwiek religii na "wiarę", skoro tak łatwo jest kogoś oszukać ? Czy fundamentalista Islamski, mordując wielu niewinnych ludzi, kobiety i dzieci, jest winny w oczach Boga, skoro był święcie przekonany, że tego właśnie od niego oczekiwał Bóg ? Wiesz... kiedyś czytałem opowieść niedoszłego zamachowca z Sudanu, który opowiadał jak bardzo był człowiekiem religijnym. Jak bardzo kochał Boga. I kiedy z samego rana przygotowywał się do swojej akcji męczeńskiej, czuł się, jak gdyby już był martwy. Serce waliło mu jak oszalałe. I panicznie bał się śmierci, jak zapewne każdy z nas by się bał. Nie chciał zabijać ludzi, bo wiedział, że to jest okropieństwo, którego nie można opisać. Jednak kochał Boga, a ten jasno nakazywał co ma zrobić (mówię o interpretacji Świętej Księgi Koran, przez Islamskich fanatyków). Kiedy wchodził w tłum ludzi, z pasem Szahida na ciele, nie mógł powstrzymać się od płaczu, a łzy same spływały mu po twarzy. Widział dzieci. Słyszał śmiech ludzi... Ci ludzie Magdalena_i, nie mordują ludzi z wielką satysfakcją i radością. Oni są tacy sami jak my. Wiedzą co jest moralne, a co nie jest. Jednak Bóg jest najważniejszy. Skoro sam Archanioł Gabriel przekazał Koran Prorokowi, jako ostatnią wolę Boga, to co maja zrobić teraz muzułmanie ? Widzisz, tego dnia nie doszło do nieszczęścia, a nasz "bohater" nie wysadził siebie i innych w powietrze. Ale wielu innych, pokonało strach i miłość do ludzi, odpalając ładunki wybuchowe. Dla Boga ! Dla jego woli ! I kto ma teraz odpowiedzieć przed Bogiem za tę straszliwą zbrodnie ? Jedyną sprawiedliwą odpowiedzią będzie... nikt !
|
| N lut 02, 2014 23:54 |
|
 |
|
zapytujacy
|
A to są ciekawe pytania Whispernight.
|
| N lut 02, 2014 23:58 |
|
 |
|
panMK
|
BÓG nas wszystkich osądzi sprawiedliwie.To jest jedyny pewniak.
|
| Pn lut 03, 2014 0:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Magdalena_i napisał(a): W pewnym sensie rację masz, jednak " nie w całkowitym tego słowa znaczeniu " - jest podstawą. Sam zaznaczyłeś , że to co złe dla mnie może oznaczać dobre dla drugiego człowieka.Jest więc uwarunkowane moralnością nabytą. Ale i ja i ten drugi człowiek posiadamy rozum. Ja i ten drugi człowiek posiadamy świadomość .Oboje przy zdrowym czystym rozsądku , w zgodzie z czystym i zdrowym sumieniem , w prawdzie w swoich sercach stwierdzimy , iż morderstwo jest złe. Czyny złe dla jednych ludzi, określane w pewnych środowiskach jako czyny dobre dla innych ,są kamuflowane poprzez moralność nabytą i usprawiedliwiane poprzez błędną wiarę nie zgodną z prawdziwym wyborem człowieka i z prawdziwym aktem jego wolnej woli. Masz racje Magdalena_i, tak to wygląda w rzeczywistości. Ale powiedz mi teraz, jaki sens jest w przyjęciu jakiejkolwiek religii na "wiarę", skoro tak łatwo jest kogoś oszukać ? Czy fundamentalista Islamski, mordując wielu niewinnych ludzi, kobiety i dzieci, jest winny w oczach Boga, skoro był święcie przekonany, że tego właśnie od niego oczekiwał Bóg ? Wiesz... kiedyś czytałem opowieść niedoszłego zamachowca z Sudanu, który opowiadał jak bardzo był człowiekiem religijnym. Jak bardzo kochał Boga. I kiedy z samego rana przygotowywał się do swojej akcji męczeńskiej, czuł się, jak gdyby już był martwy. Serce waliło mu jak oszalałe. I panicznie bał się śmierci, jak zapewne każdy z nas by się bał. Nie chciał zabijać ludzi, bo wiedział, że to jest okropieństwo, którego nie można opisać. Jednak kochał Boga, a ten jasno nakazywał co ma zrobić (mówię o interpretacji Świętej Księgi Koran, przez Islamskich fanatyków). Kiedy wchodził w tłum ludzi, z pasem Szahida na ciele, nie mógł powstrzymać się od płaczu, a łzy same spływały mu po twarzy. Widział dzieci. Słyszał śmiech ludzi... Ci ludzie Magdalena_i, nie mordują ludzi z wielką satysfakcją i radością. Oni są tacy sami jak my. Wiedzą co jest moralne, a co nie jest. Jednak Bóg jest najważniejszy. Skoro sam Archanioł Gabriel przekazał Koran Prorokowi, jako ostatnią wolę Boga, to co maja zrobić teraz muzułmanie ? Widzisz, tego dnia nie doszło do nieszczęścia, a nasz "bohater" nie wysadził siebie i innych w powietrze. Ale wielu innych, pokonało strach i miłość do ludzi, odpalając ładunki wybuchowe. Dla Boga ! Dla jego woli ! I kto ma teraz odpowiedzieć przed Bogiem za tę straszliwą zbrodnie ? Jedyną sprawiedliwą odpowiedzią będzie... nikt ! Dlaczego zakładasz że każdy z zamachowców jest taki jak ten Sudańczyk o którym piszesz? Że każdy z terrorystów ma serce przepełnione miłością? Gdyby tak było to nie zrobiliby tego co robią, w tym człowieku obudziło się sumienie i strach przez własną śmiercią, być może nie był tak mocno uwikłany w ten fanatyzm. Jednak można obejrzeć inne obrazki z tamtego świata, twarze wykrzywione nienawiścią, bo inaczej tego nazwać nie można, nienawiść przejawiająca się w paleniu flag, kukieł i wygrażania pięściami dla reszty świata. Nikt? Prawo moralne jest wpisane w serce człowieka, naturalne prawo moralne, można być skończonym ateistą ale coś w sercu powstrzymuje i mówi - nie rób tego, to jest złe. Jeśli ktoś tego nie słucha... oczywiście do Boga należy ocenianie czynów człowieka, ale oni wiedzą co robią, i wiedzą że jest to postrzegane w kategorii zła. Mają szansę z tego zrezygnować.
|
| Pn lut 03, 2014 0:17 |
|
|
|