Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
 Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne... 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne...
Niedawno oglądałem ciekawy 20-minutowy wykład William'a Lane Craig'a o Chrześcijaństwie i Islamie. Tutaj można go znaleźć: http://www.youtube.com/watch?v=O4RQMBA2f5Y

Pozwolę sobie streścić to co istotne i wpleść w to swoje własne przemyślenia. Jeżeli chodzi o fragmenty z Pisma Świętego, bądź Koranu oraz resztę źródeł, u postaw których leżą wysunięte wnioski - wszystko dostępne jest na audio oraz pewna część w panelu "Informacje" w podanym linku.

ISLAM I CHRZEŚCIJAŃSTWO - to co spójne:
*Zbawienie (od grzechu) jest istotne i potrzebne.
*Prawdziwość nadchodzącego sądu.
*Absolutna i niezaprzeczalna świętość oraz wszechsprawiedliwość jedynego Boga.

a teraz dowód na to, że wypowiedzi niektórych osób są sprzeczne z rzeczywistością:

Cytuj:
Islam z założenia nie różni się niczym od Chrześcijaństwa - wyznaje te same prawa miłości bliźniego itd
(...)
Allah to ten sam Bóg co Jahwe.
(...)
Zgadzam się w zupełności. Jednak odpowiedz, jaka otrzymałeś od @Zefciu, świadczy tylko i wyłącznie o tym, o czym mówimy... czyli nienawiści do oponentów religijnych.
Kolega odpowiedział Ci tak, jak Chrześcijanin odpowiada Muzułmaninowi. Rozmowa przestaje mieć jakikolwiek sens merytoryczny.

No więc.

ISLAM:
*Zbawienie dla tych, którzy czynią to co prawe (zresztą to co prawe też jest różnie rozumiane przez obie strony, a za przykład tej odmienności w Islamie mogą posłużyć powyższe cytaty użytkownika majanovak z rozdziału Koranu "Sura").
*Człowiek wypracowuje sobie zbawienie.
*Prawo jako narzędzie potępienia.

Fundament zbawienia: sprawiedliwe uczynki (czyli w rzeczywistości jest to coś nierealnego do osiągnięcia dla człowieka, który z natury jest niedoskonały, błądzi i poszukuje).

CHRZEŚCIJAŃSTWO:
*Wiara to sposób na otrzymanie zbawienia.
*Sprawiedliwe uczynki są tylko wynikiem prawdziwej wiary, są jej owocem oraz dowodem przemienionego życia (nie zaś jak w Islamie przyczyną zbawienia).
*Jezus Chrystus umarł jako ofiara przebłagalna za grzechy ludzkości. Wcześniej, za czasów Starego Przymierza, Żydzi musieli składać baranka paschalnego jako ofiarę za grzechy, tak za Nowego Przymierza Jezus stał się Barankiem Bożym ofiarowanym za wszelki grzech, aby zgładzić go raz na zawsze.
zatem...
*Zbawienie pochodzi z Bożej Łaski.
*Prawo jako narzędzie zbawienia.

Fundament zbawienia: Wiara w Syna Bożego jako jedynego odkupiciela ludzkości.

Która doktryna jest prawdziwa?
Wszyscy jesteśmy przekonani, że Bóg jest definitywnie najwspanialszą wyobrażalną istotą. Jego atrybutami są cechy maksymalistyczne: wszechmoc, wszechwiedza. Będzie to z pewnością istota wszechkochająca oraz moralnie doskonała. Zgadzamy się co do tego, że człowiek chce być kochanym. Uważam, że takiego Boga możemy znaleźć właśnie w Biblii, który uwieńczył swoją miłość do człowieka po przez zesłanie swego jedynego Syna - Jezusa Chrystusa.

Nadal masz problemy z tym, kogo Bóg jest wszechkochającym, a zatem czyja religia jest bardziej autentyczna? Jeżeli tak, spróbuję to zoobrazować w inny sposób.

W Islamie Bóg potępia grzeszników, a na jego miłośc zasługują tylko Ci, którzy sobie na nią zapracowali (w dosłownym tego słowa znaczeniu) i którzy sami pierw go umiłowali. Nie ma miłości dla grzeszników i niewierzących, a więc okazuje się, że Muzułmanie przeczą sami sobie, bo nie jest to WSZECHmiłość, ale miłość częściowa, ułomna. Zatem Bóg Koranu mówi do Ciebie: nie kocham Cię, bo jesteś alkoholikiem, prostytutką, narkomanem, mordercą, seksoholikiem, masz bluźniercze myśli, jesteś nieczystym/ta z dziewczyną/chłopakiem etc. Według mnie w tym przypadku większa jest miłość matki, która kocha swoje dziecko bezwarunkowo, obojętnie jak wiele zła wyrządzi. Z całym szacunkiem, ale mnie osobiście taki Bóg przeraża. Bóg karze za zło, grzech, drobne przewinienia. Miłość i sprawiedliwość toczą w Islamie ciągłą bitwę, jak zauważa Craig.

(A w NT czytamy - Mt 5,46-47: "Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią?" Jeżeli chodzi o wszechprawiedliwość - jak najbardziej jest zachowana, bo przecież nasz dług za wyrządzone zło został spłacony i w dodatku człowiek nie musiał się o tę spłatę prosić, sami zostaliśmy umiłowani pierwsi. Czy zatem sam Allah nie powinien się czegoś nauczyć z tego wersetu?)

W Chrześcijaństwie Bóg potępia grzech, ale NIE potępia grzeszników. Kocha bezwarunkowo, kocha bo Cię stworzył. Pragnie Twojej akceptacji samego siebie, ale nie rozumianej jako stan wegetacyjny bez potrzeby zmian, umierania dla grzechu, wzrastania w wierze, ale jako akceptacja rzeczywistości, jako część Bożego planu. Całe zycie dojrzewamy i wzrastamy duchowo.

Pięknie podsumował to William, zachęcając do zadania pytanie sobie samemu - Czy jesteś w stanie stanąć przed Bogiem opierając się na samych uczynkach? Ja w swej głębokiej szczerości przyznaję, że owszem potrzebuję zbawiciela i jest nim właśnie Jezus Chrystus.

Wiele zła możemy ujrzeć u ludzi, ale przy zadawaniu sobie pytania czy dana religia jest zła, bo jakiś jej przedstawiciel ukazuje ją w takich a nie innych barwach, należy odwoływać się do fundamentów. Chrześcijaństwo jest z natury dobre, bo takim go zapoczątkował Jezus Chrystus, ludzie którzy prowadzili jakieś inkwizycje etc. widocznie niedostatecznie go poznali. Natomiast muzułmanie, którzy np. zabijają, niestety są konsekwentni co do prawd zamieszczonych w Koranie, gdyż u podstaw jego nauki leży życie Mahometa - bardzo zepsute moralnie im dalej mamy iść w jego przyszłość.

No i jeszcze jedno. Nie łudźcie się, że Islam to religia pokoju. Oczywiście, są ludzie piękni, pokojowo nastawieni i też próbują nazywać się muzułmanami, ale będąc szczerym nie mogą tak o sobie powiedzieć, gdyż do Żydów, Katolików, niewierzących itd. powinni pałać nienawiścią. Mówiąc obiektywnie, dobrze, że mają w sobie miłość, ale wtedy znieważają swojego Boga - Allaha (czytaj wyżej o fundamentach wiary). Dlaczego?

“al-Nasikh wal-Mansoukh” (znoszące i to, co zniesione)" - http://www.euroislam.pl/index.php/2011/ ... w-koranie/

To moja pierwsza aktywność u was, zatem mam nadzieję, ze na start już coś od siebie dałem ;)

Wt lut 04, 2014 1:12
ajam napisał(a):
W kierunku tolerancji religijnej.
A czy ktoś tu pisze, że nie należy tolerować innych religii (oczywiście nie takich, które są agresywne).
Cytuj:
zefciu napisał(a):
Jeśli Bóg istnieje, to religie nieteistyczne są gorsze, bo nie opisują ważnego elementu rzeczywistości. Jeśli Bóg nie istnieje, to religie teistyczne są błędne. Czyli albo jedne albo drugie muszą być gorsze.

Czy to znaczy ze wyznawcy buddyzmu nie zostaną zbawieni? Bzdura!
Nie, nie znaczy. Jeśli masz zamiar dyskutować na zasadzie wmawiania mi poglądów, to ja dziękuję.
Cytuj:
Stary Testament, najstarsza księga pochodzi z okolic XII wiek p.n.e., zatem ludzie urodzeni przed tym okresem nie będą zbawieni, bo nie wierzyli wierzyli w Boga, takiego jaki został opisany w Piśmie Świętym?
Oczywiście, że tak nie będzie. Przecież chrześcijanie czczą praojców ludzkości jako świętych.
Cytuj:
zefciu napisał(a):
A skąd to wiesz?

A skąd wiesz, że chciał w takiej formie jak teraz?
Nie ma to, jak odpowiadać pytaniem na pytanie, co? Tylko że ja nie bawię się w proroka, który zawsze "wie" o co "chodziło Jezusowi".
Cytuj:
zefciu napisał(a):
Bo jest prymitywną religią pustynnych bandytów. Ale to Ty bronisz tej religii.

Ja nie bronię tej religie. Dla mnie wszystkie religie są równe. Nie ma lepszej czy gorszej.
Przecież piszesz, że takie wartości jak rozdział Kościoła od państwa i tolerancja religijna są dobre. A to są produkty cywilizacji chrześcijańskiej.
Cytuj:
Gdybyś urodził się w Arabii Saudyjskiej i wyznawał islam twierdziłbyś, że islam jest najlepszy. Gdybyś urodził się w Chinach twierdziłbyś, że to buddyzm jest najlepszy. Religie są równe.
Po pierwsze - nie widzę wynikania. Po drugie - urodziłem się w zachodniej Polsce, a wyznaję ortodoksyjne chrześcijaństwo, a nie katolicyzm.
Cytuj:
Nie. Poszukaj w książkach historycznych. Dobrowolnie chrześcijaństwo przyjęli władcy państw. Natomiast lud był zmuszany siłą do przyjęcia chrześcijaństwa. Tak było nawet i w Polsce.
Konkretnie na czym polegało to zmuszanie? Pogaństwo utrzymywało się w Polsce jeszcze kilka wieków od czasu chrztu Mieszka. Jakoś mało skutecznie zmuszano ten lud.

Wt lut 04, 2014 8:29

Podsumowując dotychczasowe wypowiedzi, można stwierdzić, że prawda leży po środku.
Zgadzam się z tym, że muzułmanie będąc w liczniejszej grupie czują się pewnie i próbują narzucić swoją kulturę, dlatego mieszanie się kultury islamskiej i europejskiej raczej nie ma większego sensu.
Można by np wypracować plan zahamowania migracji muzułman do krajów europejskich i podjąć obopólną współpracę wzajemnej tolerancji, to nigdy nie można przewidzieć jak długo by to trwało. (nie wtykajcie nosa w nasze sprawy za to my tez nie będziemy tego robić u was)
Co do sprawy czy islam jest gorszy czy lepszy - ja wypracowałem swoje zdanie o nich na podstawie mojego doświadczenia z nimi. Założę się, że ci muzułmanie nienawistnie patrzący o, których pisze majanovak swój pogląd o chrześcijanach zbudowali na podstawie tego co o nich słyszeli, a nie na doświadczeniu w kontakcie z nimi. Radykałowie islamscy są tego winowajcami podrzegując do nienawiści, od nich spora cześć wiernych islamu buduje swoja zdanie o nas. Taka jest anatomia tej nienawiści i jeżeli chcielibyśmy ją usunąć, trzeba by usunąć radykałów, zacząć już na poziomie edukacji dzieci i ostatecznie zmienić ich kulturę, bo ta nienawiść jej jej częścią.
Wychodzi na to, że nie można obwiniać wszystkich muzułaman za to jacy są. Są dobrzy i źli, a ci źli nie byliby nimi gdyby nie byli podatni na manipulację.

Wt lut 04, 2014 12:52

Koran wbrew pozorom także naucza miłości, wybaczania i dobrych uczynków. Tylko wielu źle interpretuje zawarte tam słowa. W tym tkwi szkopuł.

Wt lut 04, 2014 12:55

Muzułmanie, przynajmniej ci najgłośniejsi, stosują prosty model rozumowania: ZŁO => USA => Ameryka => chrześcijanie.
Są też Muzułmanie kierujący się miłością do Boga, a co za tym idzie, także do ludzi.
Przeraża mnie to, że wydaje się, iż Muzułmanie żyją w epoce wczesnego średniowiecza.
Nie mam nic przeciwko Muzułmanom, jako ludzią wyznającym Islam. Sprzeciwiam się tym, którzy gotowi są zabijać, zmuszać do przyjęcia swej postawy innych ludzi.

Wt lut 04, 2014 13:00
DrRichter napisał(a):
Podsumowując dotychczasowe wypowiedzi, można stwierdzić, że prawda leży po środku.
Po czym leży?
Cytuj:
Zgadzam się z tym, że muzułmanie będąc w liczniejszej grupie czują się pewnie i próbują narzucić swoją kulturę
Zupełnie nie chodzi tutaj o liczność grupy, tylko o mentalność i fundamenty światopoglądu.
Cytuj:
Można by np wypracować plan zahamowania migracji muzułman do krajów europejskich
Po co?
Cytuj:
i podjąć obopólną współpracę wzajemnej tolerancji
Czyli konkretnie co?
Cytuj:
nie wtykajcie nosa w nasze sprawy za to my tez nie będziemy tego robić u was
Co to jest w ogóle za kolektywne myślenie "my", "wy". Ja z Tobą nie należę do żadnej grupy wspólnych interesów. I nie mam ochoty, żebyś Ty się z muzułmanami w moim imieniu umawiał. Prawdopodobnie chrześcijanie (bo Żydzi praktycznie zostali już wyeliminowani) mający pecha żyć w krajach arabskich też nie mają ochoty, żebyś Ty wprowadzał swoje pomysły.
Cytuj:
Co do sprawy czy islam jest gorszy czy lepszy - ja wypracowałem swoje zdanie o nich na podstawie mojego doświadczenia z nimi. Założę się, że ci muzułmanie nienawistnie patrzący o, których pisze majanovak swój pogląd o chrześcijanach zbudowali na podstawie tego co o nich słyszeli, a nie na doświadczeniu w kontakcie z nimi. Radykałowie islamscy są tego winowajcami podrzegując do nienawiści, od nich spora cześć wiernych islamu buduje swoja zdanie o nas. Taka jest anatomia tej nienawiści i jeżeli chcielibyśmy ją usunąć, trzeba by usunąć radykałów, zacząć już na poziomie edukacji dzieci i ostatecznie zmienić ich kulturę, bo ta nienawiść jej jej częścią.
Czyli jak się wyeliminuje wszystko, czym jest islam - poglądy religijne, kulturę islamską, to wychodzi, że islam jest "tak samo dobry jak chrześcijaństwo".
Cytuj:
Wychodzi na to, że nie można obwiniać wszystkich muzułaman za to jacy są.
A kto mówi o obwinianiu muzułmanów za cokolwiek?

Wt lut 04, 2014 13:55

Cytuj:
Koran wbrew pozorom także naucza miłości, wybaczania i dobrych uczynków. Tylko wielu źle interpretuje zawarte tam słowa. W tym tkwi szkopuł.

Olijula, Koran nie naucza, ale zawiera - coś wspomina, a to jest diametralna różnica. Pisałem o tym post wyżej, ale widzę, że nie ma zwyczaju czytać wszystkiego do końca, więc pomogę do tej prawdy dotrzeć ;-)

Cytując ze strony: http://www.euroislam.pl/index.php/2011/ ... w-koranie/

"Usiłując upiększyć obraz islamu, muzułmańscy aktywiści zwykle cytują z Koranu wersety napisane w pierwszym okresie istnienia tej religii, w czasie gdy Mahomet mieszkał w Mekce. Te fragmenty powodują, że islam jawi się nam jako pokojowy i nieszkodliwy, ponieważ wersy te wzywają do miłości, pokoju i cierpliwości."

Tutaj się zatrzymajmy. Ja widzisz rzeczywiście potwierdza się, że są takie wersy i są "pokojowi muzułmanie" - cudzysłów dlatego, bo nie zgadzam się z tym, że są prawdziwymi wyznawcami), gdyż kierują się właśnie tymi fragmentami. Zresztą dla radykałów takie pokojowe króliczki są jak złoto, bo nieświadomie kłamią i ukazują Islam w dobrym - fałszywym świetle.

"Na tym polega podstęp. Owi działacze nie mówią naiwnym ludziom, że takie wersety, choć nadal można je znaleźć w Koranie, zostały anulowane czy też uznane za bezpodstawne przez jego kolejne fragmenty, które zachęcają do zabijania, ścinania głów, okaleczania, terroryzmu i nietolerancji religijnej. Późniejsze wersy zostały stworzone, gdy Mahomet miał swą główną siedzibę w Medynie."

Jak widać poglądy, które głosił Mahomet zmieniają się wraz z jego rozwojem, osiągnięciami, kolejnymi zdobyczami, władzą itd. na mniej przyjazne. Czytamy dalej...

"muzułmańscy działacze celowo ukrywają główną doktrynę islamu zwaną “al-Nasikh wal-Mansoukh” (znoszące i to, co zniesione). Oznacza to, że w sytuacjach gdy treść wersetów wzajemnie sobie przeczy, wcześniejsze zastępowane są przez późniejsze. Chronologiczny czas, w którym werset został napisany określa jego uprawnienia do ustalania polityki w islamie."

No to mamy sedno sprawy. To istnieje. Ta zasada jest prawdziwa. Jak zatem możecie twierdzić drodzy użytkownicy/czytelnicy, że Islam naucza pokoju? Pokojowi muzułmanie to tylko wypadkowa mało wierzących, mało radykalnych i konsekwentnych ludzi, a zatem nie powinni zwać się wyznawcami Islamu.

Rozmowy tutaj mają ukazać dążenie do prawdy. Jak można dążyć do prawdy, kiedy mówi się, że:

Cytuj:
Nie mam nic przeciwko Muzułmanom, jako ludzią wyznającym Islam. Sprzeciwiam się tym, którzy gotowi są zabijać, zmuszać do przyjęcia swej postawy innych ludzi.

No ale właśnie Ci co zabijają, zmuszają itd. to są prawdziwi muzułmanie - Ci wyznający prawdziwy Islam, bo wiedzą o zasadzie "al-Nasikh wal-Mansoukh" i są jej wierni jak całemu Koranowi, a ich fundamentalizm islamski jest jakby kontynuacją dzieła Mahometa. To są fakty, rzekłbym jak Pan Mariusz Max Kolonko - "Mówię jak jest". :roll:

Nie dajcie się zwieść. Prawda nigdy nie leży po środku, ale leży tam gdzie leży, czyli U STÓP KAŻDEJ RELIGII. Głoszenie takich kompromisów, zwłaszcza przez chrześcijan, jest pewna niekonsekwencją, gdyż nasz nauczyciel Jezus Chrystus, był pierwszym, który porzucił wszelki kompromis dla głoszenia prawdy, która wyzwoliła wielu i nadal to czyni, po przez żywe słowo.

Zachęcam do przeczytania całości zawartej w podanym linku. Są tam szczegółowe informacje, odnośniki do Koranu. Czarno na białym. Nie obwiniam nikogo za to, że czegoś nie wiedział, pytanie czy chcesz się dowiedzieć?

Ostatnio edytowano Wt lut 04, 2014 14:01 przez Mailo, łącznie edytowano 1 raz

Wt lut 04, 2014 13:56

Takiego kuriozum, jak wmawianie, że tylko fanatycy są prawdziwymi wyznawcami danej religii, a ludzie zrównoważeni nie maja prawa sie do niej przyznawać jeszcze chyba na tym forum nie było...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lut 04, 2014 14:00

Cytuj:
Takiego kuriozum, jak wmawianie, że tylko fanatycy są prawdziwymi wyznawcami danej religii, a ludzie zrównoważeni nie maja prawa sie do niej przyznawać jeszcze chyba na tym forum nie było...

Mają prawo, jak do wszystkiego, ale mnie to nie przekonuje. Za prawdziwy Islam uznaję ich politykę, bo do tego właśnie został stworzony. Głównie były to cele polityczne. Jeżeli mówię źle wskaż co jest nieprawdą.

Wt lut 04, 2014 14:06
andej napisał(a):
Sprzeciwiam się tym, którzy gotowi są zabijać, zmuszać do przyjęcia swej postawy innych ludzi.

Jedną małą chwilkę. Podobne wyodrębnianie, i Wasz podział na czarne i białe, jest z "szerszej perspektywy" śmieszny i żałosny zarazem. Dlaczego ?
Ano dlatego, że Allah niczym się nie różni od Boga Starego Testamentu, który to jest tak samo zawistny małostkowy i niesprawiedliwy. Jest Bogiem z manią na punkcie kontrolowania innych i niezdolny do wybaczania, rasista, dzieciobójca o skłonnościach ludobójczych. Złośliwy tyran !
Monoteizm jest "twórcą" całego "zła". A wywodzi się on z barbarzyńskiej epoki brązu, z tekstu, który jest znany, jako Stary Testament. To z tej Księgi wyłoniły się antyludzkie religie... Judaizm, Chrześcijaństwo i Islam !

Najstarszą z trzech "religii Abrahama" jest Judaizm, który pierwotnie był lokalnym plemiennym kultem wyjątkowo antypatycznego bóstwa cierpiącego na chorobliwą wręcz obsesję na tle restrykcji seksualnych. Później, w czasie, gdy Palestyna znajdowała się pod rzymską okupacją, Paweł z Tarsu utworzył sektę chrześcijan I jeszcze kilka stuleci później, Prorok Mahomet i jego zwolennicy powrócili do bezkompromisowego monoteizmu właściwego
dla pierwotnego judaizmu
. Islam oparty został na zupełnie nowej
świętej księdze znanej jako Koran, która szerzeniu wiary dodała potężną ideologię militarnego podboju. Ale rozumiem, że "Wasza religia" jest zupełnie inna !? Niestety tak się składa, że nie. Również chrześcijaństwo rozprzestrzeniane było za pomocą miecza, dzierżonego najpierw przez rzymian (od czasu, gdy cesarz Konstantyn z ekscentrycznego kultu uczynił je oficjalną religią państwową), potem przez krzyżowców, a wreszcie konkwistadorów oraz innych europejskich najeźdźców i kolonizatorów z misjonarskim zacięciem.

Czy rozumiecie, że fundament jest jeden ? Nie możecie oceniać religii na podstawie obecnej denominacji, bo to największa iluzja i zakłamanie !
Żyd, Chrześcijanin i Muzułmanin jest (i był) w takim samym stopniu mordercą, zboczeńcem i psychopatą... co człowiekiem kochającym, uczciwym i sprawiedliwym.
Islam jest po prostu młodszą religia, więc chyba łatwo to zrozumieć, że przechodzi obecnie coś w rodzaju "naszego" średniowiecza.

Reasumując, takie oddzielanie dobra od zła, i ten Wasz podział... "bo oni, to...", przypomina tylko pewne powiedzenie: "że skórą kociej finezji, próbuje się okryć świńska naturę..."
Ale jeśli ktoś ma ochotę nadal zakładać przekorna maskę, i iść w zaparte... pozostaje tylko życzyć powodzenia.

Wt lut 04, 2014 14:10

Chwileczkę. Fundamentem chrześcijaństwa jest zmartwychwstanie, życie Jezusa. Jezus Chrystus uzdrawiał i leczył duszę ludzi dla celów politycznych? Teraz ja większych bredni nie słyszałem...

Takie upraszczanie sprawy i sprowadzanie wszystkiego do militaryzmu, okrucieństwa, średniowiecza ... Po co uczyć się historii, po co studiować Biblię, Koran, po co nauka? Przecież znajdzie się taki, który na wszystko ma jedną teorię i życie od razu staje się łatwiejsze... do czasu

Wt lut 04, 2014 14:18

Mailo napisał(a):
Chwileczkę. Fundamentem chrześcijaństwa jest zmartwychwstanie, życie Jezusa. Jezus Chrystus uzdrawiał i leczył duszę ludzi dla celów politycznych? Teraz ja większych bredni nie słyszałem...

Fundamentem chrzescijaństwa jest opowieść o zmartwychwstabiu i życiu Jezusa Chrystusa. A że ktoś mgł opowiadać takie rzeczy dla celów politycznych? To chyba można sobie wyobrazić.

Wt lut 04, 2014 14:27
JedenPost napisał(a):
No jeśli religia explicite popiera to co nazywamy fanatyzmem...
Whispernight napisał(a):
Ano dlatego, że Allah niczym się nie różni od Boga Starego Testamentu, który to jest tak samo zawistny małostkowy i niesprawiedliwy.
Czego oczywiście nie uzasadnisz.
Cytuj:
Monoteizm jest "twórcą" całego "zła".
I znowu brak uzasadnienia. Politeiści nie popełniali złych czynów?
Cytuj:
Ale rozumiem, że "Wasza religia" jest zupełnie inna !? Niestety tak się składa, że nie. Również chrześcijaństwo rozprzestrzeniane było za pomocą miecza, dzierżonego najpierw przez rzymian (od czasu, gdy cesarz Konstantyn z ekscentrycznego kultu uczynił je oficjalną religią państwową), potem przez krzyżowców, a wreszcie konkwistadorów oraz innych europejskich najeźdźców i kolonizatorów z misjonarskim zacięciem.
To sobie porównaj na początek strukturę etniczną krajów chrześcijańskich i krajów islamskich. Widzisz jakąś prawidłowość?
Cytuj:
Czy rozumiecie, że fundament jest jeden ? Nie możecie oceniać religii na podstawie obecnej denominacji, bo to największa iluzja i zakłamanie !
Mam oceniać prawosławie na podstawie Islamu. Wtedy nie będzie to iluzja i zakłamanie.
Cytuj:
Islam jest po prostu młodszą religia, więc chyba łatwo to zrozumieć, że przechodzi obecnie coś w rodzaju "naszego" średniowiecza.
Po pierwsze - gdyby przechodził przez okres "naszego średniowiecza", to by znaczyło, że chociażby dominuje tam racjonalizm i rozwija się najszybciej na świecie filozofia naturalna. Nic takiego tam się nie dzieje. Po drugie - czemu niby miałoby to tak działać? Czy Islam przeszedł przez okres "naszej" starożytności?

Wt lut 04, 2014 14:28

Cytuj:
Fundamentem chrzescijaństwa jest opowieść o zmartwychwstabiu i życiu Jezusa Chrystusa. A że ktoś mgł opowiadać takie rzeczy dla celów politycznych? To chyba można sobie wyobrazić.

W zmartwychwstanie wierzymy (puki co, ciała nie ma i nikt go nie odnalazł, więc dla potrzebujących dowodów jest w co wierzyć), a życie Jezusa jest potwierdzone, jaki i jego czyny i znaki. Nie tylko przez Biblię, ale również przykładowo przez pewnego żydowskiego historyka znanego jako Józef Flawiusz? W dodatku był faryzeuszem, który wbrew sobie przyznał to czego dokonał Syn Boży.

Wyobraźnie mam bujną, ale do poznawania prawdy zastępuję ją wiedzą i nauką. Liczą się fakty, oczywiście te przyjemne i te mniej przyjemne.

Wt lut 04, 2014 14:35

Flawiusz napisał tyle, że był taki, ukrzyżowano go i mówiono o nim, że był mesjaszem. Niczego "wbrew sobie" nie musiał przyznawać, odnotował po prostu fakt historyczny, najwyraźniej z jego punktu widzenia mało istotny.

Wt lut 04, 2014 14:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona