dlaczego abp. Dziwisz nie potrafi uszanować woli Zmarłego?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
żeby wszystko było jasno.....
Pisząc o "lefebvrystach", nie tyle miałem na mysli całe FSSXP.......co o osoby o takich pogladach jakie reprezentuja tutaj m.in. Ultramontanin i pjo.
Pogladach skrajnie konserwatywnych i szkodzacych całemu Kościołowi
|
Pn cze 06, 2005 9:40 |
|
|
|
 |
Rafi
|
Decyzję papieża, mimo, że niektórzy mogą miec zastrzeżenia, mozna ostatecznie zrozumieć.
Kard. Macharski chcialby zapewne już odpocząć, a przy okazji zrobi się coś z Dziwiszem, polskie lobby w Watykanie nalezy rozmontować. Zresztą póki co Dziwisz nie wydał żadnej dezyzji w sprawie odbywających się w Krakowie mszy trydenckich. I może zostawi tę sprawę w spokoju.
Co do kapłanów Bractwa Św. Piusa X - to ich święcenia są ważne.
Są suspendowani co oznacza że ich msze i sakramenty są wazne ale "niegodziwe", zostali oni zaliczeni do tzw. kaplanów tułaczy na mocy kan. 265, szerzej na ten temat: www.aplogetyka.katolik.net.pl
pod haslem tradyzcjonalizm pierwszy artykul
|
Pn cze 06, 2005 10:04 |
|
 |
elka
|
Przypominam o zachowywaniu minimum kultury w dyskusji...i proszę w pisanych opiniach i sądach przestrzegać zasad regulaminu forum:
Cytuj: Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne. [...] Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn cze 06, 2005 13:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zresztą póki co Dziwisz nie wydał żadnej dezyzji w sprawie odbywających się w Krakowie mszy trydenckich. I może zostawi tę sprawę w spokoju.
Też mysle, ze zostawi to w spokoju. Nie wydaje mi sie bowiem by był "wrogiem" trydentu....zreszta nie nie widze powodu by takie wnioski wogóle wysuwać.
Co kapłanstwa lefebvrystów....to przyznaje, iż nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Nie tyle bowiem chodziło mi o ich świecenia, co o poglady. Skrajny konsetrwatyzm jest bowiem tak samo szkodliwy jak skrajny modernizm.
To dwa bieguny tego samego zła, które powoduje zamet w Kościele.
Co do "osobistych notatek" paieża, które miały byc zgodnie z jego wola spalone. Z pewnoscia nie jest to intymny pamietnik Karola Wojtyły.....ale własnie wartościowe i madre przemyslenia Wielkiego papieża, które powinny byc zachowane dla potomnych. Nawet kosztem niewykonania jednej prosby z testamentu......
No i kolejna rzecz....To co zrobił abp Dziwisz, z cała pewnościa nie było efektem chwili, ale głębokiego przemyslenia.
Kto jak kto, ale to on jako jeden z pierwszych ( o ile nie pierwszy) dowiedział sie co pisze w testamencie.
Co niektórzy lubia jednak chwytliwe tematy........no tak w Super Ekspresie to jeden z głównych watków.....cos trza pisac, zeby ludzie kupowali, czytali i ulegali smiesznym dywagacjom.
To objaw bezkrytycznej wiary w media.....
|
Pn cze 06, 2005 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teraz cos na dodatek
To samo uczyniono z osobistymi zapiskami Pawła VI......zachowano dla potomności. Mimo, ze wola tegoż papieża była inna.
|
Pn cze 06, 2005 13:39 |
|
|
|
 |
elka
|
zapytanie Gryzia do belizariusza i ultramontanina znajduje się tu: viewtopic.php?p=79367#79367
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn cze 06, 2005 16:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: - Papież pozostawił mi wolną rękę w tej dziedzinie. Moja odpowiedzialność jest w tym, co zachować. A ja absolutnie nie widzę powodu, by cokolwiek z tego spalić. To wszystko należy do Kościoła, społeczeństwa i jest dziedzictwem kultury
To odpowiedz abp Dziwiisza na pytanie dziennikarzy, dotyczace notatek JPII.
Mysle, ze to powinno zakonczyc te niepotrzebne dyskusje, rozpetane przez nieodpowiedzialnych dziennikarzy i podchwycone przez co poniektórych "obrońców" testamentu
|
Śr cze 08, 2005 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Mysle, ze to powinno zakonczyc te niepotrzebne dyskusje
Pod warunkiem, że abp. Dziwisz mówi prawdę. Ale pewnie mówi prawdę. Bo wszyscy na Watykanie zawsze mówią prawdę, z łżecznikiem prasowym na czele...
|
Pt cze 10, 2005 9:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tak mi się wspomniało a propos pana łżecznika:
http://www.chiesa.espressonline.it/dett ... 2668&eng=y
Polecam zwłaszcza wątek dotyczący rzekomej audiencji noblistki Rigoberty Menchú u Jana Pawła II. Audiencji, którą Navarro szczegółowo zrelacjonował dziennikarzom, włącznie z zapodaniem cytatów z rozmowy pani Rigoberty z papieżem. Rozmowy, do której... nigdy nie doszło.
|
Pt cze 10, 2005 9:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co ma do tego rzecznik?
Ja wierze abp Dziwiszowi...bardziej niz jakims nadętym dziennikarzynom, [...] ale skoro ty wolisz wierzyc im, to juz naprawde Twój problem.
Szukaj sobie nadal spiskowych teorii na Watykanie i różnych takich głupot.... wymyslonych przez niechetnych Kosciołowi [...]
[...] - jo_tka
|
Pt cze 10, 2005 10:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Co ma do tego rzecznik? Ja wierze abp Dziwiszowi...bardziej niz jakims nadętym dziennikarzynom
Cóż... Ten "nadęty dziennikarzyna" jest oficjalnym głosem Stolicy Apostolskiej. I moim skromnym zdaniem, podobnie, jak żona Cezara, powinien być poza wszelkimi podejrzeniami. A jak jest - każdy widzi.
Przy okazji prośba do wszystkich forumowiczów: Zmówmy codziennie wieczorem choćby dziesiątkę Różańca w intencji naszego Episkopatu i wszystkich kapłanów, bo dla Kościoła w Polsce nadchodzą ciężkie czasy. A jeśli kogo stać, niech zamawia Msze święte, koniecznie żądając użycia Kanonu Rzymskiego.
|
Pt cze 10, 2005 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A jeśli kogo stać, niech zamawia Msze święte, koniecznie żądając użycia Kanonu Rzymskiego.
..a gdzie takich głupców znajdziesz? (chodzi mi o wybór rytu)....chyba tylko w sektach
|
Pt cze 10, 2005 21:32 |
|
 |
Ultramontanin
|
Kanon rzymski jest aktualnie jedną z wielu modlitw eucharystycznych do wyboru w Novus OM. Czy według Ciebie pewne modlitwy z Mszału Rzymskiego 1969 odmawiają tylko głupcy i sekciarze? Za bardzo się zagalopowujesz w swej antykatolickiej fobii Belizerku.
_________________ http://nowyruchliturgiczny.blogspot.com/
|
Pt cze 10, 2005 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie bede dyskutował o katolicyzmie...z wykletym sekciarzem....
|
Pt cze 10, 2005 22:05 |
|
 |
Ultramontanin
|
Z jakiej sekty wyklnąłeś mnie Belzebubie?
_________________ http://nowyruchliturgiczny.blogspot.com/
|
Pt cze 10, 2005 22:07 |
|
|
|