Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość

Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
Kael napisał(a):
Moze po to by ISTOTA LUDZKA mogla nosic w sobie Boga?
Tak akurat o grzechu mowy nie ma, bo juz wczesniej aniol te opcje wykluczyl.

Jakie opcje wykluczyl Aniol ?

Pn lut 17, 2014 12:09
amadeus35 napisał(a):
Yarpen_Zirgin napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Biblia ani jednym slowem nie sugeruje, by ktokolwiek poza Trojjedynym Bogiem byl godzien chwaly,
poniewaz jest On Bogiem zazdrosnym.

Potrafisz dostrzec różnicę pomiędzy "chwałą" i "czcią"?

Czy to taka sama roznica jak wstawiennictwo i posrednik ?

Równie duża.

Pn lut 17, 2014 12:12

Jeśli pomodlę się do Maryi o wstawiennictwo to moja prośba zostanie szybciej wysłuchana niż jeśli bezpośrednio zwrócę się z problemem do Boga???? Nie rozumiem. Czyli jeśli modlimy się o wstawiennictwo to mamy większe szanse na wysłuchanie? Jeśli nie to nie widzę w takim razie sensu.
Tak na logikę po co wstawiennictwo? Modlitwa to nie do końca rozmowa. Z koleżanką rozmawiam a nie modlę się. Zresztą ludzie często Maryję proszą o to by sprawiła to czy tamto a nie o to by się modliła za nich a to już jest bałwochwalstwem. Żadnego człowieka nigdy nie będę traktować jak Boga. A Matka Boska była bądź co bądź tylko człowiekiem. Wspaniałym, niezmiernie dobrym jednak człowiekiem

Pn lut 17, 2014 12:18
...

Ostatnio edytowano Pn lut 17, 2014 12:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lut 17, 2014 12:28
@olijula: Powiedz to Panu Jezusowi, ktory mowil wyraznie o mocy wspolnej modlitwy i sw Pawlowi, ktory prosil innych o wstawiennictwo za siebie.
Moze zmienia zdanie? W koncu dzis wiemy lepiej....

Pn lut 17, 2014 12:29

A jeżeli modlisz się z kimś, to twoja modlitwa zostanie szybciej wysłuchana? Pan Jezus powiedział: "gdzie dwóch lub trzech..".

Modlitwa to szczególny rodzaj rozmowy. Nigdy nie "rozmawiałaś" z Bogiem?

Żadne "traktowanie Maryi jak Boga" nie wynika z nauki katolickiej, jest to więc zupełnie bezprzedmiotowy zarzut.

Oczywiście, że proszenie Maryi o sprawienie czegoś nie jest żadnym bałwochwalstwem. Równie dobrze każda prośba o pomoc drugiego człowieka mogłaby być uważana za balwochwalstwo. Owszem, niegdyś takie stanowisko przyjmowano nawet Biblii - np. kiedy chory, w celu wyleczenia, szedł do lekarza, zamiast jedynie prosić Boga o pomoc, uważano to za obrazę Boga. Dopiero w Mądrości Syracha mamy świadectwo zmiany zdania w tym względzie. Proszenie o pomoc drugiego człowieka nie jest bałwochwalstwem. Niemniej wiemy, że bez łaski Bożej i wiary nie możemy nic - a z kolei z wiarą można nawet góry przenosić! Nie swoją mocą, oczywiście, tylko mocą Boga. Maryja jest zaś dla nas wzorcem wiary, poprzez swoje "fiat". Wierzymy, że, gdy chodzi o wiarę, nikt z nas nie może się z nią równać - nikt więc nie może (mocą Boga) tyle, co ona.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Ostatnio edytowano Pn lut 17, 2014 12:32 przez Johnny99, łącznie edytowano 2 razy

Pn lut 17, 2014 12:29
olijula napisał(a):
Jeśli pomodlę się do Maryi o wstawiennictwo to moja prośba zostanie szybciej wysłuchana niż jeśli bezpośrednio zwrócę się z problemem do Boga????

Przy takim nastawieniu w ogóle nie będziesz wysłuchana, skoro błędnie identyfikujesz prośbę o wstawiennictwo z prośbą o pośrednictwo i zakładasz, że skoro prosisz NMP o wstawiennictwo, to już nie musisz poprosić Boga bezpośrednio w tej sprawie.

Pn lut 17, 2014 12:30

Johnny99 napisał(a):
A jeżeli modlisz się z kimś, to twoja modlitwa zostanie szybciej wysłuchana? Pan Jezus powiedział: "gdzie dwóch lub trzech..".

Modlitwa to szczególny rodzaj rozmowy. Nigdy nie "rozmawiałaś" z Bogiem?

Żadne "traktowanie Maryi jak Boga" nie wynika z nauki katolickiej, jest to więc zupełnie bezprzedmiotowy zarzut.

Oczywiście, że proszenie Maryi o sprawienie czegoś nie jest żadnym bałwochwalstwem. Równie dobrze prośba o pomoc mogłaby być balwochwalstwem. Owszem, niegdyś tak uważano nawet Biblii - np. kiedy chory, w celu wyleczenia, szedł do lekarza, zamiast jedynie prosić Boga o pomoc, uważano to za obrazę Boga. Dopiero w Mądrości Syracha mamy świadectwo zmiany zdania w tym względzie. Proszenie o pomoc drugiego człowieka nie jest bałwochwalstwem.

Pan Jezus powiedzial o osobach ktore w Jego imieniu sie gromadza, jak mozesz gromadzic sie z osobami niezyjacymi ?

Pn lut 17, 2014 12:33

Jeśli prosimy o coś co jest w jego mocy to nie ale Matka Boża nie ma mocy sprawczych oprócz modlitwy. Ja kolegi nie proszę: spraw by moje dziecko wyzdrowiało, bądź spraw przyjacielu aby moje problemy się rozwiązały. Proszę ewentualnie o pomoc taką którą człowiek człowiekowi może ofiarować. Matka Boska niczego nie może sprawić gdyż nie ma Boskich mocy. Ewentualnie może zwrócić się do Boga za nas. Ale w takim razie zwrócić się do Niego możemy sami :-)

Pn lut 17, 2014 12:34

Yarpen_Zirgin napisał(a):
olijula napisał(a):
Jeśli pomodlę się do Maryi o wstawiennictwo to moja prośba zostanie szybciej wysłuchana niż jeśli bezpośrednio zwrócę się z problemem do Boga????

Przy takim nastawieniu w ogóle nie będziesz wysłuchana, skoro błędnie identyfikujesz prośbę o wstawiennictwo z prośbą o pośrednictwo i zakładasz, że skoro prosisz NMP o wstawiennictwo, to już nie musisz poprosić Boga bezpośrednio w tej sprawie.

A skad wiesz ??

Pn lut 17, 2014 12:34

amadeus35 napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Rozumiem ze potwierdzasz ze wiara w naszego Pana Jezusa Chrystusa jest zywym Slowem Bozym, naprawde bardzo mnie to cieszy ze mamy wspolny punkt widzenia zgodny z Biblia.

Nie wiara w Pana Jezusa Chrystusa jest Żywym Słowem, tylko sam Pan jest Żywym Słowem - jest Słowem, które stało się Ciałem.

Cytuj:
Polecam szczegolnie goraco prowadzenia w Duchu Swietym to jest wprost fantastyczne uczucie.

Niespecjalnie mnie interesują "uczucia", mało we mnie romantyzmu. Nie wiem też, o czym mówisz.

Rozumiem.

Moze to zrozumiesz ?
List do Rzymian 8 to rozdzial ktory rozbrzmiewa piekna chrzescijanska pewnoscia.
Osoba wierzaca moze byc pewna swojego zbawienia w Jezusie Chrystusie pod warunkiem ze nie dazy za zyciem wg. ``ciala`` ale postepuje zgodnie z prowadzeniem Ducha Swietego( Rzymian: 1-4 ) ktorego kierownictwo dokonuje sie poprzez Pismo, ktore On natchnal ( Efez.5.18 Efez:6.17, Gal. 5.16, Kol.3.16)
Kierownictwo tego Swietego Objawienia skutkuje ``zyciem i pokojem``
Nasza ufnosc opiera sie na fakcie ze mieszkajacy w nas Duch Swiety ostatecznie przyczyni sie do ozywienia naszych smiertelnych cial poprzez cielesne zmartwychwastanie.

Czy masz taka ufnosc ?

Pn lut 17, 2014 12:37

amadeus35 napisał(a):
Pan Jezus powiedzial o osobach ktore w Jego imieniu sie gromadza, jak mozesz gromadzic sie z osobami niezyjacymi ?

A czy ja się gromadzę z osobami nieżyjącymi? Wręcz przeciwnie. Musisz zacząć czytać Biblię - odpowiedzi w tej kwestii znajdziesz głównie w Liście do Hebrajczyków ;)

olijula napisał(a):
Ja kolegi nie proszę: spraw by moje dziecko wyzdrowiało, bądź spraw przyjacielu aby moje problemy się rozwiązały. Proszę ewentualnie o pomoc taką którą człowiek człowiekowi może ofiarować. Matka Boska niczego nie może sprawić gdyż nie ma Boskich mocy. Ewentualnie może zwrócić się do Boga za nas.

Dlaczego uważasz, że pierwszy lepszy lekarz może wyleczyć twoje dziecko, a "pełna łaski" Maryja nie może nie tylko tego, ale w ogóle niczego? :?

Maryja może wszystko - mocą Boską oczywiście. Zacznij czytać Biblię, tam znajdziesz odpowiedź ;):

Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp 4, 13)

Protestanci, dobra rada od katolików - sięgnijcie wreszcie po Biblię :-D

amadeus35 napisał(a):
Moze to zrozumiesz ?
List do Rzymian 8 to rozdzial ktory rozbrzmiewa piekna chrzescijanska pewnoscia.
Osoba wierzaca moze byc pewna swojego zbawienia w Jezusie Chrystusie pod warunkiem ze nie dazy za zyciem wg. ``ciala`` ale postepuje zgodnie z prowadzeniem Ducha Swietego( Rzymian: 1-4 ) ktorego kierownictwo dokonuje sie poprzez Pismo, ktore On natchnal ( Efez.5.18 Efez:6.17, Gal. 5.16, Kol.3.16)
Kierownictwo tego Swietego Objawienia skutkuje ``zyciem i pokojem``
Nasza ufnosc opiera sie na fakcie ze mieszkajacy w nas Duch Swiety ostatecznie przyczyni sie do ozywienia naszych smiertelnych cial poprzez cielesne zmartwychwastanie.

Czy masz taka ufnosc ?

Oczywiście że tak. Nie byłbym chrześcijaninem, gdybym nie ufał Chrystusowi.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 17, 2014 12:44

A czy ja się gromadzę z osobami nieżyjącymi? Wręcz przeciwnie. Musisz zacząć czytać Biblię - odpowiedzi w tej kwestii znajdziesz głównie w Liście do Hebrajczyków ;)
To dlaczego cytujesz ten fragment Pisma Swietego ktorego nie rozumiesz.

Pn lut 17, 2014 12:54

Ja nie muszę wszystkiego rozumieć, ważne, że Kościół rozumie ;)

Pn lut 17, 2014 12:55

Dlaczego uważasz, że pierwszy lepszy lekarz może wyleczyć twoje dziecko, a "pełna łaski" Maryja nie może nie tylko tego, ale w ogóle niczego? :?

Maryja może wszystko - mocą Boską oczywiście. Zacznij czytać Biblię, tam znajdziesz odpowiedź ;):

Wszystko mogę w tym, który mnie wzmacnia, w Chrystusie. (Flp 4, 13)

Protestanci, dobra rada od katolików - sięgnijcie wreszcie po Biblię :-D

Na brak argumentow Biblijnych, prowakacje sa naprawde niepotrzebne :)
Maria nic nie moze nie jest Bogiem byla czlowiekiem i juz nie zyje.

Pn lut 17, 2014 12:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona