Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 20:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
 Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną 
Autor Wiadomość

Post Re: Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną
A gdzie w Biblii jest napisane, że Kościół zna imiona ludzi, którzy przebywają w niebie? Gdzie w Biblii jest napisane, że ludzie mogą mieć 100 proc pewność który człowiek został zbawiony?
Jeśli są tam takie słowa to poproszę o cytaty(być możę nie jestem doinformowana)

Pn lut 17, 2014 15:07
olijula napisał(a):
A gdzie w Biblii jest napisane, że Kościół zna imiona ludzi, którzy przebywają w niebie? Gdzie w Biblii jest napisane, że ludzie mogą mieć 100 proc pewność który człowiek został zbawiony?

Wybacz, ale Tobie znowu się ubzdurało, że liczy się tylko to, co zapisano w Biblii. Może w Twoim prywatnym wyznaniu tak jest, ale nie w Kościele katolickim. :)

Przypominam Ci natomiast, że amadeus "radośnie" stwierdził, że w Biblii znajduje się głoszona przez niego nauka, iż Kościół nie może rozpoznać, czy ktoś jest w niebie. No to teraz niech ją wskaże, albo wycofa z twierdzenia, że to nauczanie z Pisma Świętego.

Pn lut 17, 2014 15:11

Yarpen_Zirgin napisał(a):
olijula napisał(a):

Wybacz, ale Tobie znowu się ubzdurało, że liczy się tylko to, co zapisano w Biblii. Może w Twoim prywatnym wyznaniu tak jest, ale nie w Kościele katolickim. :)

Przypominam Ci natomiast, że amadeus "radośnie" stwierdził, że w Biblii znajduje się głoszona przez niego nauka, iż Kościół nie może rozpoznać, czy ktoś jest w niebie. No to teraz niech ją wskaże, albo wycofa z twierdzenia, że to nauczanie z Pisma Świętego.

To na jakiej podstawie twierdzisz, że tu na ziemi możemy z całą pewnością stwierdzić kto jest w niebie a kto w piekle? Bo myślałam, że na podstawie słów Chrystusa.....

Pn lut 17, 2014 15:15
olijula napisał(a):
To na jakiej podstawie twierdzisz, że tu na ziemi możemy z całą pewnością stwierdzić kto jest w niebie a kto w piekle? Bo myślałam, że na podstawie słów Chrystusa.....
Twierdzisz, że istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że Bogurodzica jest w piekle? W sumie nie mam więcej pytań.

Pn lut 17, 2014 15:20

Akurat o matce Bozej jest napisane w Biblii i możemy się domyślać, że jest w niebie ze swoim synem. Jednak np. o Janie Pawle II w Biblii nie jest napisane i tu pewności już nie mamy. Aczkolwiek jest duże prawdopodobieństwo, że tam właśnie trafił. Pewności jednak nie ma. Nikt z nas nie jest Bogiem i nie może tego wiedzieć

Pn lut 17, 2014 15:27
olijula napisał(a):
olijula napisał(a):

Po pierwsze, to Kościół nigdy nie wypowiada się o tym, czy ktoś jest potępiony, więc twoje pytanie o stwierdzanie "kto jest w niebie a kto w piekle" jest kolejnym potwierdzeniem, że twoja wiedza w tym temacie jest zdecydowanie niewielka.
Po drugie, tak jak już pisałem, w celu stwierdzenia, czy dana osoba jest w niebie przeprowadza się proces beatyfikacyjny, a potem kanonizacyjny, w którym primo bada się jak kandydat wypełniał nauczanie Chrystusa, a po secundo, co jest warunkiem koniecznym, musi zostać przez Boga dokonany cud za wstawiennictwem kandydata. Bez takiego znaku żaden kandydat (poza męczennikami za wiarę) nie może zostać ogłoszony błogosławionym, a bez drugiego cudu świętym.

olijula napisał(a):
Akurat o matce Bozej jest napisane w Biblii i możemy się domyślać, że jest w niebie ze swoim synem. Jednak np. o Janie Pawle II w Biblii nie jest napisane i tu pewności już nie mamy. Aczkolwiek jest duże prawdopodobieństwo, że tam właśnie trafił. Pewności jednak nie ma. Nikt z nas nie jest Bogiem i nie może tego wiedzieć

Po to przeprowadza się proces beatyfikacyjny i kanonizacyjny, aby się tego dowiedzieć.
Dotrze wreszcie do ciebie ta prosta informacja?
To, że Ty sobie wymyśliłaś, że "nikt nie może tego wiedzieć", to jest Twoja sprawa i Twój problem, a nie Kościoła.

Pn lut 17, 2014 15:27

To kościół sobie wymyślił fakt, że może to stwierdzić a nie pan Bóg hehe Spoko macie prawo w to wierzyć tak samo jak ja mam prawo w to nie wierzyć bo tym samym ujmujemy Bogu Jego Boskości i wszechmocy

Pn lut 17, 2014 15:36
olijula napisał(a):
ujmujemy Bogu Jego Boskości i wszechmocy
No ujmujecie. Ale czemu się tym tak chwalicie?

Pn lut 17, 2014 15:42
Co my Panu Bogu ujmujemy :o
Przeciez swiety nie jest swietym przez wlasne zaslugi i pracowitosc ale dlatego ze w pelni otworzyl sie na laske Boga i "swieci" Jego swiatlem. On jest chwala Boga. Wypelnil to, co Jezus dal kazdemu chrzescijaninowi za zadanie cBadzcie doskonali jak doskonaly jest wasz Ojciec w niebie".
Mam nadzieje, ze ty tez chcesz byc swieta?

Pn lut 17, 2014 15:44
olijula napisał(a):
To kościół sobie wymyślił fakt, że może to stwierdzić a nie pan Bóg

O czym Ty znowu pleciesz? Nie rozumiesz tego, że proces kanonizacyjny ma na celu określenie, czy dana osoba jest w niebie (na podstawie Ewangelii i wymaganego znaku w postaci cudu), a nie jakieś "wepchnięcie" kogoś do nieba?

Cytuj:
Spoko macie prawo w to wierzyć tak samo jak ja mam prawo w to nie wierzyć bo tym samym ujmujemy Bogu Jego Boskości i wszechmocy

Jakie ujmowanie Bogu "Boskości i wszechmocy" jest w zbadaniu życia człowieka i stwierdzeniu, po wypełnieniu wszystkich warunków, że ta osoba jest w niebie? Przecież nikt tu za Boga ani o zbawieniu tej osoby nie decyduje, ani nie sprawia, że znajdzie się ona w niebie! Ba! Jest to dodawanie Bogu chwały, bo jest pokazaniem na konkretnych osobach jak prowadzi ludzi do zbawienia!

Wybacz, olijulo, ale z każdą kolejną wypowiedzią, którą wrzucasz na temat procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego, coraz bardziej wychodzi na jaw poziom Twojej niewiedzy i fakt, że opierasz się na własnych wyobrażeniach na ten temat, a nie rzetelnych informacjach. Czyli po prostu jesteś jak ślepy od urodzenia, który usiłuje rozmawiać o kolorach.

Pn lut 17, 2014 15:47
olijula napisał(a):
Widać nie czujecie działania Ducha Świętego w sobie skoro pytacie jak to jest..... Jak ktoś czuje Ducha w sobie to nie ma żadnych wątpliwości....To tak jak czujesz, że boli cię głowa. Wiesz, że tak jest i to jest fakt choć nie umiesz tego udowodnić drugiej osobie. Nie wyjaśnisz też jaki to jest ból jeśli ktoś sam go nie poczuje. Tego nie da się wytłumaczyć, ale kiedy już to poczujesz nie masz wątpliwości, że to Duch Święty :-)
Życzę tego uczucia każdemu szczerze i prawdziwie

Widzisz olijula, zapewne i św Piotr i św Paweł czuli w sobie Ducha Świętego, a ich stanowisko w stosunku do pogan, było diametralnie różne.
Dlatego potrzebny był I sobór jerozolimski.
I historia chrześcijaństwa dobitnie wskazuje, że poczucie Ducha Świętego w oderwaniu od wspólnoty Kościoła, skutkuje rozłamami, tworzeniem własnych kościołów i zborów.

Pn lut 17, 2014 15:52
olijula napisał(a):
Jeśli są tam takie słowa to poproszę o cytaty(być możę nie jestem doinformowana)

Mówi, mówi :) - choćby wersy i przemienieniu Jezusa na górze, lub odpowiedź Jezusa do dobrego łotra.

Pn lut 17, 2014 15:55

olijula napisał(a):
To kościół sobie wymyślił fakt, że może to stwierdzić a nie pan Bóg

O czym Ty znowu pleciesz? Nie rozumiesz tego, że proces kanonizacyjny ma na celu określenie, czy dana osoba jest w niebie (na podstawie Ewangelii i wymaganego znaku w postaci cudu), a nie jakieś "wepchnięcie" kogoś do nieba?

Cytuj:
Spoko macie prawo w to wierzyć tak samo jak ja mam prawo w to nie wierzyć bo tym samym ujmujemy Bogu Jego Boskości i wszechmocy

Jakie ujmowanie Bogu "Boskości i wszechmocy" jest w zbadaniu życia człowieka i stwierdzeniu, po wypełnieniu wszystkich warunków, że ta osoba jest w niebie? Przecież nikt tu za Boga ani o zbawieniu tej osoby nie decyduje, ani nie sprawia, że znajdzie się ona w niebie! Ba! Jest to dodawanie Bogu chwały, bo jest pokazaniem na konkretnych osobach jak prowadzi ludzi do zbawienia!

Wybacz, olijulo, ale z każdą kolejną wypowiedzią, którą wrzucasz na temat procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego, coraz bardziej wychodzi na jaw poziom Twojej niewiedzy i fakt, że opierasz się na własnych wyobrażeniach na ten temat, a nie rzetelnych informacjach. Czyli po prostu jesteś jak ślepy od urodzenia, który usiłuje rozmawiać o kolorach.

To kto jest w niebie pozostaje kwestią wiary a nie wiedzy a to baaardzo duża różnica. Mogę wierzyć w to iż dany człowiek jest zbawiony ale pewności nie mogę mieć. Taką prawdę zna tylko Bóg.
Proces kanonizacyjny....to proces który wymyślił człowiek czy Bóg? Oświeć mnie bo jestem niedouczona a ty taki pełen wiedzy.
Jeśli człowiek to w takim razie pewności nie może być i koniec kropka. Wymysł człowieka. Czyli można domniemywać na jakiejś podstawie i tyle.
Wiadomo, że święci są i są radością dla nas i Boga ale kto na takowe miano zasługuje już nie nam oceniać. Niech sąd zostaje Bogu tam w niebie a nie tu na ziemi

Pn lut 17, 2014 15:58
olijula napisał(a):
To kto jest w niebie pozostaje kwestią wiary a nie wiedzy a to baaardzo duża różnica. Mogę wierzyć w to iż dany człowiek jest zbawiony ale pewności nie mogę mieć. Taką prawdę zna tylko Bóg.

Jak już pisałem: To już Twoja sprawa, że sobie tak wymyśliłaś. Kościół podaje inaczej.

Cytuj:
Proces kanonizacyjny....to proces który wymyślił człowiek czy Bóg? Oświeć mnie bo jestem niedouczona a ty taki pełen wiedzy.

Sorry, ale... nie będę odrabiał za Ciebie pracy domowej. Zapraszam do lektury:
http://archwarmia.pl/archidiecezja/proc ... fikacyjne/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Beatyfikacja
http://www.opoka.org.pl/slownik/kanonizacja.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Proces_kanonizacyjny

Aha... Znowu "zapomniałaś", że Kościół to nie są ludzie pozostawieni sami sobie, ale znajdują się pod opieką Ducha Świętego, który ustanowił w nim specjalną grupę ludzi dbających o prawidłową wiarę i nauczanie: biskupów.

Ostatnio edytowano Pn lut 17, 2014 16:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn lut 17, 2014 16:02

Alus napisał(a):
olijula napisał(a):

Mówi, mówi :) - choćby wersy i przemienieniu Jezusa na górze, lub odpowiedź Jezusa do dobrego łotra.

Tak to prawda Alus łotr miał zostać przyjęty do nieba, ale o tym powiedział Jezus. Personalnie. O Janie Pawle II czy innych tzw świętych Chrystus nie mówił personalnie. Jest tylko napisane ogólnie w Biblii jak należy postępować by być zbawionym ale to kto miał zgodne z tym serce wie tylko Bóg, bo na pozór może być cudowny a serce może mieć nieszczere. Nie prawda? Nasze serca widzi tylko Bóg. Dla nas jest to kwestia wiary, że ten człowiek jest szczery w tym co robi. Ale wiara a wiedza to dwie różne sprawy.

Pn lut 17, 2014 16:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona