Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 17:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 71  Następna strona
 PiS - Populizm i Socjalizm 
Autor Wiadomość

Post Re: PiS- Populizm i Socjalizm.
I co w związku z tym?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 24, 2014 12:02
Johnny99 napisał(a):
I co w związku z tym?

Jak to co - niezależnie czy u nas rozwój czy zapaść, ludzie będą szukać lepszych warunków w bogatych krajach.

Pt sty 24, 2014 12:24

PIS po raz kolejny ogłosił tzw "program". O tym jak bardzo są genetyczni patrioci wyalienowani z Polski i jak bardzo wyprani z jakiegokolwiek poczucia polskości świadczy fakt, że zrobił to PIS w tym samym dniu, w którym Polacy zdobyli dwa złote medale na zimowych igrzyskach olimpijskich, co nie zdarzyło się nigdy wcześniej w historii. :roll:

No, ale ogłosił, zatem będziemy teraz ten "program" czytać. Na początku wstęp:

Cytuj:
Państwo jest organizacją o globalnym charakterze, to znaczy obejmuje swoim oddziaływaniem
wszystkie inne organizacje i wspólnoty społeczne, w tym etniczne.

Zauważmy jak bardzo autorzy się postarali, żeby nie użyć słowa "totalnym". Ale sens jest jednaki. Dla PIS Wszystko w Państwie, nic poza Państwem, nic przeciw Państwu

Jest to również jednoznaczna zapowiedź rozprawienia się z największą niezależną od Państwa instytucją, czyli z Kościołem Katolickim, który PIS werbalnie poważa. Czyli PIS jawnie zapowiada zniszczenie Kościoła i sprowadzenie go do roli przybudówki Państwa (czyli PIS)

Dalej PIS daje wyraz swojej pogardzie dla polskiej historii:

Cytuj:
przez 123 lata nie istniało żadne suwerenne państwo polskie.

Jest to jeden z dogmatów PRLowskiej polityki historycznej. Tymczasem w tym okresie (1795-1918) Istniało suwerennie Księstwo Warszawskie (1807-1815), potem zaś, również suwerennie Królestwo Polskie (1815-1831), które straciło w 1831 suwerenność, ale przez kolejne 33 lata zachowało szeroki zakres autonomii.

No ale trudno się po PIS spodziewać jakiejkolwiek znajomości polskiej historii. :(

CDN

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt lut 18, 2014 12:17

pilaster napisał(a):
PIS po raz kolejny ogłosił tzw "program". O tym jak bardzo są genetyczni patrioci wyalienowani z Polski i jak bardzo wyprani z jakiegokolwiek poczucia polskości świadczy fakt, że zrobił to PIS w tym samym dniu, w którym Polacy zdobyli dwa złote medale na zimowych igrzyskach olimpijskich, co nie zdarzyło się nigdy wcześniej w historii. :roll:

To się nadaje do Złotych Ust :D

Cytuj:
No, ale ogłosił, zatem będziemy teraz ten "program" czytać

Proszę bardzo, zawsze dobrze jest się pośmiać z postów pilastra o polityce :-D

Cytuj:
Zauważmy jak bardzo autorzy się postarali, żeby nie użyć słowa "totalnym". Ale sens jest jednaki. Dla PIS Wszystko w Państwie, nic poza Państwem, nic przeciw Państwu

Oczywiście, niczego takiego tam nie ma :-D

Cytuj:
Jest to również jednoznaczna zapowiedź rozprawienia się z największą niezależną od Państwa instytucją, czyli z Kościołem Katolickim, który PIS werbalnie poważa. Czyli PIS jawnie zapowiada zniszczenie Kościoła i sprowadzenie go do roli przybudówki Państwa (czyli PIS)

Cytuj:
Jest to jeden z dogmatów PRLowskiej polityki historycznej. Tymczasem w tym okresie (1795-1918) Istniało suwerennie Księstwo Warszawskie (1807-1815), potem zaś, również suwerennie Królestwo Polskie (1815-1831), które straciło w 1831 suwerenność, ale przez kolejne 33 lata zachowało szeroki zakres autonomii.

Wszystko zależy od tego, jak się rozumie "suwerenność". Dla jednych PRL była państwem suwerennych, a dla innych "przybudówką" ZSRR.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 18, 2014 12:23

Johnny99 napisał(a):
To się nadaje do Złotych Ust :D

Tzn konkretnie co?

Cytuj:

Oczywiście jak zwykle dla J99 PIS nigdy nie napisał tego co napisał i nigdy nie ogłosił tego co ogłosił. A zapewne nawet cały ten dokument, to dla J99 "prowokacja Władzy", tak samo jak poprzedni program PIS :D

Tymczasem, skoro Państwo wg PIS jest instytucją totalną ("globalną"), które "obejmuje swoim oddziaływaniem" (czyli kontroluje) wszystkie inne instytucje, to znaczy, że PIS nie zamierza tolerować żadnych instytucji od Państwa niezależnych, czyli m in Kościoła właśnie

Cytuj:
Wszystko zależy od tego, jak się rozumie "suwerenność". Dla jednych PRL była państwem suwerennych, a dla innych "przybudówką" ZSRR.

Dla PIS PRL była jak najbardziej państwem suwerennym, a ponadto, jak się jeszcze przekonamy, "solidarnym" i w ogóle optymalnym z idealnym ustrojem.

Chociaż PRL była mniej suwerenna niż państwa polskie w latach 1807-1831, które są z kolei dla PIS "niesuwerenne" i "żadne" (bo zapewne nie przewidywały "solidaryzmu")

Wt lut 18, 2014 12:39

pilaster napisał(a):
Tzn konkretnie co?

A czy ci, co w tym dniu pracowali, też są "wyalienowani z Polski" i "wyprani z jakiegokolwiek poczucia polskości"? :-D Może niech pilaster wyjaśni, co "prawdziwym Polakom" wolno robić w dniu, w którym Polska zdobywa dwa złote medale na igrzyskach olimpijskich, a czego nie? :D

Cytuj:
Oczywiście jak zwykle dla J99 PIS nigdy nie napisał tego co napisał i nigdy nie ogłosił tego co ogłosił.

Ani tego nie napisał, ani tego nie ogłosił ;)

Cytuj:
Tymczasem, skoro Państwo wg PIS jest instytucją totalną ("globalną")

To pilaster napisał "totalną", a nie PiS ;)

Cytuj:
, które "obejmuje swoim oddziaływaniem" (czyli kontroluje) wszystkie inne instytucje

To pilaster napisał "kontroluje", a nie PiS ;)

Cytuj:
, to znaczy, że PIS nie zamierza tolerować żadnych instytucji od Państwa niezależnych, czyli m in Kościoła właśnie

To pilaster to napisał, a nie PiS ;) Jeżeli pilaster nie potrafi odróżnić swoich wynurzeń od twierdzeń PiS, to już jest problem pilastra :D

Cytuj:
Dla PIS PRL była jak najbardziej państwem suwerennym, a ponadto, jak się jeszcze przekonamy, "solidarnym" i w ogóle optymalnym z idealnym ustrojem.

Już nie mogę się doczekać, aż się o tym przekonamy :D

Cytuj:
Chociaż PRL była mniej suwerenna niż państwa polskie w latach 1807-1831, które są z kolei dla PIS "niesuwerenne" i "żadne" (bo zapewne nie przewidywały "solidaryzmu")

A jak się mierzy "stopień suwerenności"?

Wt lut 18, 2014 13:39

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Tzn konkretnie co?

A czy ci, co w tym dniu pracowali, też są "wyalienowani z Polski" i "wyprani z jakiegokolwiek poczucia polskości"? :-D Może niech pilaster wyjaśni, co "prawdziwym Polakom" wolno robić w dniu, w którym Polska zdobywa dwa złote medale na igrzyskach olimpijskich, a czego nie? :D

A dlaczego by mieli?

Czy PIS ogłaszając ten "program" chciał go możliwie szeroko nagłośnić, czy też zrobić to cichcem chyłkiem, żeby się nikt nie zorientował?

Cytuj:
To pilaster napisał "totalną", a nie PiS

PIS napisał "globalną". Co to znaczy, że państwo dla PIS jest instytucją "globalną"?

Wt lut 18, 2014 13:44

pilaster napisał(a):
Czy PIS ogłaszając ten "program" chciał go możliwie szeroko nagłośnić, czy też zrobić to cichcem chyłkiem, żeby się nikt nie zorientował?

Oczywiście, że chciał go nagłośnić, "a dlaczego by miał" nie chcieć? :-D

Cytuj:
PIS napisał "globalną". Co to znaczy, że państwo dla PIS jest instytucją "globalną"?

Jest to wyjaśnione w tym samym zdaniu ;)

Wt lut 18, 2014 13:52

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):

Oczywiście, że chciał go nagłośnić, "a dlaczego by miał" nie chcieć? :-D

I dlatego zrobił to w momencie, w którym uwaga większości Polaków była skierowana zupełnie gdzie indziej. :D Od razu widać, że ów "program" PIS wcale nie do Polaków adresuje i nie ich wcale chce przekonać.

Cytuj:
Cytuj:

Jest to wyjaśnione w tym samym zdaniu ;)

Czyli jednak jest to synonim instytucji "totalnej" :)

Wt lut 18, 2014 13:57

Kolejny niezwykły tytuł rozdziału:

Cytuj:
Antyrozwojowa polityka rządu

Przy czym PIS wcale nie ma na myśli tu własnego rządu z lat 2005-2007, tylko rząd ...Tuska. :D

Rząd, za którego na skutek jego "antyrozwojowej" polityki Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się krajów w Europie... :D

Zresztą warto poczytać te jeremiady o totalnej i wszechogarniającej katastrofie z działu "Diagnoza" w całości, bo nie ma lepszej możliwości żeby się przekonać w jak bardzo fikcyjnej, fantastycznej i wyimaginowanej rzeczywistości przedstawiciele pisopalikotyzmu żyją. Nie dopuszczając do siebie, żadnych, najdrobniejszych nawet przebłysków rzeczywistości rzeczywistej :D

Cytuj:
tempo wzrostu znacznie spadło, osiągając w latach 2009-2013 niewiele powyżej 2%.

Jak zwykle tam, gdzie PIS podaje jakieś konkretne wartości liczbowe, znajdziemy prymitywne łgarstwa.

Po pierwsze bierze PIS do porównania okres 2009-2013, podczas, gdy rząd Tuska rządzi od roku 2007.

Po drugie nawet te dane PIS zafałszowuje, bowiem średni roczny wzrost w Polsce w tym okresie wyniósł 2,92%, czyli prawie 3%, a nie "niewiele ponad 2%" (w latach 2007-2013 było to 3,1%)

Po drugie jak ognia unika jakichkolwiek porównań z innymi krajami. Np w tym samym (2009-2013) czasie średnio roczny wzrost w stawianych co rusz za wzór Węgrzech Orbana, wyniósł zaledwie ...0,46%, czyli znacznie mniej niż w "antyrozwojowej" Polsce. :) W Czechach 0,8%, Na Słowacji lepiej - 2,4%, ale i tak słabiej niż w Polsce, etc, etc..

Cytuj:
nastąpiło gwałtowne powiększenie zadłużenia

Zadłużenie powiększyło się z 46,4% PKB w 2009 do 48,3% PKB w roku 2012 (wg CIA WF) To jest dla PIS "gwałtowne powiększenie zadłużenia". :D To jakie powiększenie jest niegwałtowne? W stawianych przez PIS za wzór orbanowskich Węgrzech przypominamy, dług wynosi 79,3% PKB

Wt lut 18, 2014 14:20

Dalej nie wiemy, co wolno Polakowi, gdy nasi zdobywają medale :-(

Wt lut 18, 2014 14:42

I kolejne pisowskie oszustwa z "programu"

Cytuj:
ilość fi rm uznanych za innowacyjne w Polsce spadła między 2007 a 2012 rokiem
z 22% do 17%, a Polska w rankingu innowacyjności z 44 na 63 miejsce.

Po pierwsze nie ma czegoś takiego, jak "ranking innowacyjności", jest tylko "Europejski ranking innowacyjności"

W tym rankingu w 2007 roku polska zajmowała 32 miejsce z SII (Summary innovation index) równym 0,24

W roku 2012 natomiast było to miejsce 24 (aczkolwiek uwzględniono mniej krajów) SII = 0,27

W każdym razie o żadnym "spadku w rankingu innowacyjności" nie ma mowy. Jest za to niewielki, ale jednak wzrost. To kolejne typowe łgarstwo pisopalikotyzmu.

Wt lut 18, 2014 14:51

pilaster napisał(a):

Tymczasem, skoro Państwo wg PIS jest instytucją totalną ("globalną"), które "obejmuje swoim oddziaływaniem" (czyli kontroluje)

?

Od kiedy "obejmować oddziaływaniem" równa się "kontrolować"?

Poza tym to, że państwo oddziaływuje globalnie/totalnie/jak zwał to oczywistosć, bo tak oddziaływuje (powinno) choćby stanowione przez owo państwo prawo.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lut 18, 2014 17:26

pilaster napisał(a):
I dlatego zrobił to w momencie, w którym uwaga większości Polaków była skierowana zupełnie gdzie indziej. :D Od razu widać, że ów "program" PIS wcale nie do Polaków adresuje i nie ich wcale chce przekonać.

A ty wiesz, pilaster, że program został ogłoszony na specjalnej konferencji, takie konferencje zaś trzeba przygotować znacznie wcześniej i nikt nie mógł się spodziewać, że akurat wtedy Polacy zdobędą dwa złote medale na igrzyskach - czy trzeba ci to tłumaczyć? :-D

A dla kogo, zdaniem pilastra, ten program jest zaadresowany? :shock:

Cytuj:
Czyli jednak jest to synonim instytucji "totalnej" :)

No nie, jednak nie jest..

JedenPost napisał(a):
?

Od kiedy "obejmować oddziaływaniem" równa się "kontrolować"?

JedenPost, nie zaczynaj z pilastrem, bo niedługo też zostaniesz "pisopalikotowcem" :-D

Wt lut 18, 2014 17:48

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):

A ty wiesz, pilaster, że program został ogłoszony na specjalnej konferencji, takie konferencje zaś trzeba przygotować znacznie wcześniej i nikt nie mógł się spodziewać, że akurat wtedy Polacy zdobędą dwa złote medale na igrzyskach

Doprawdy? Nie było wiadomo, że właśnie wtedy będą rozgrywane igrzyska? Nie było wiadomo, że właśnie w sobotę będzie startował Stoch, mający duże szanse na medal, nawet złoty?

Oczywiście było to wiadome wiele miesięcy wcześniej, zatem był czas, żeby konferencję zorganizować wcześniej, czy później.

Istnieją dwa wytłumaczenia, tego z pozoru dziwnego postępowania PIS.

Po pierwsze, PIS starty Polaków na olimpiadzie kompletnie zlekceważyło. W końcu zawodnicy reprezentują Polskę, a nie PIS, nie są zatem "patriotami" a polska flaga, hymn, etc są dla PIS obce i wstrętne (pamiętamy w końcu jak pisoprezydent z ostentacyjnym obrzydzeniem wywieszał polską flagę do góry nogami) Program PIS jest skierowany do genetycznych patriotów, a nie do Polaków.

Istnieje jednak i druga możliwość. PIS konferencję w środku olimpiady zorganizowało ...specjalnie. Liczyło zaś na to, że polscy zawodnicy, zwłaszcza faworyci, tacy jak Stoch, czy Kowalczyk, spektakularnie ...przegrają. W tej sytuacji zapanowałaby w Polsce atmosfera powszechnego rozczarowania, a w takim środowisku "diagnozy" PiS o totalnej katastrofie, upadku i degrengoladzie zyskałyby większy posłuch. Nie pierwsza to przecież tego rodzaju zagrywka PIS, wystarczy przypomnieć pisowską konferencję na temat "całkowitego fiaska budowy autostrad", zorganizowaną na tle odcinka autostrady, który został oddany do użytkowania ..tydzień później. :D

Jak zwykle jednak PIS przeliczyło się w swoich rachubach, a polscy faworyci nie tylko zwyciężyli, ale dodatkowo złoty medal zdobył fuks, na którego nikt nie liczył. Ponownie więc możemy zaobserwować, że wszelkie polskie sukcesy, nie tylko gospodarcze, naukowe, czy polityczne, ale nawet sportowe są ...bardzo szkodliwe dla PIS. :o

Interes Polski jest z interesem PIS jak najdokładniej sprzeczny :(

Śr lut 19, 2014 9:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1062 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 71  Następna strona