Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną 
Autor Wiadomość

Post Re: Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną
Johnny99 napisał(a):
olijula napisał(a):
Johny najwyraźniej nie masz pojęcia o czym piszę, bo tego niestety nie doznałeś. Gdybyś przeżył to co ja nie zadawał byś takich pytań.Wiedziałbyś jak to wszystko działa. Ja w swoich słowach na dodatek tu na forum nie jestem w stanie wytłumaczyć i przekazać dokładnie wszystkiego co we mnie jest. To byłoby możliwe(i to tez nie do końca) podczas rozmowy w cztery oczy. Takie zdawkowe informacje nie oddają właściwego obrazu sytuacji. A Biblię czytam między innymi dlatego, że uwielbiam czytać Słowo Boże. Daje mi siłę i otuchę. Poza tym pewne wersety poleca mi przeczytać właśnie Duch Święty... ale tak jak mówię ciężko to wyjaśnić a wam ciężko zrozumić. I nie mam pretensji bo również kiedyś i mnie byłoby to ciężko pojąć.

Ale dlaczego w takim razie Duch Święty nie prowadzi cię do zrozumienia Biblii? Może to wcale nie jest Duch Święty? Zastanawiałaś się kiedyś nad tym? Ludzie doznają wielu rzeczy i czasem mylą się co do natury tych doznań, zdajesz sobie z tego sprawę? Nie możesz z absolutną pewnością ocenić, co się z tobą dzieje. To, że ty czegoś jesteś pewna, albo że czujesz pewność, nie wystarczy. Rozumiesz to? Weźmy np.

Jezus nigdy nie chciał ani tez nigdy nie powiedział, że Kościół ma sprawować jakąkolwiek władzę nad ludźmi

Ale Jezus, powołując apostołów, obiecał im, że będą "rybakami ludzi", zaś św. Piotrowi polecił "paść jego owce". Do apostołów powiedział: "kto was słucha, mnie słucha". Św. Paweł pisał do Koryntian: "Nie rozciągamy swojej władzy nad wami bezprawnie" (2 Kor 10, 14) i "Dlatego chociaż jestem wśród was nieobecny, piszę o tych sprawach, abym po przybyciu do was nie musiał korzystać z władzy, którą Pan mi dał po to, abym budował, a nie burzył." (2 Kor 13, 10). Do Rzymian zaś: "Dlatego ten, kto władzy się sprzeciwia, przeciwstawia się zarządzaniu Boga." (Rz 13, 2). O tym już cię Duch Święty nie pouczył? Tych wersetów już ci nie kazał przeczytać? Dlaczego? Czy Duch Święty ukrywałby przed tobą treść Pisma, czyli to, co faktycznie ustanowił Jezus i jego apostołowie? Może to dlatego, że to wcale nie jest Duch Święty, tylko twoje prywatne, upersonifikowane pragnienia, żądania czy resentymenty? Zastanawiałaś się kiedyś nad tym?

Ależ właśnie Duch święty pomaga mi właściwie zrozumieć Słowa zawarte w piśmie świętym. Właśnie cały czas o ty mówię :-)

Co do apostołów to to, iż byli oni godni przekazywać Słowo od Boga i nie zniekształcali go nie znaczy, że teraz księża są tak samo godni.
Wielu z nich owszem ma powołanie i stara się być prawdziwym pasterzem ale jeszcze więcej pogubiła się w przepychu i władzy jaką sobie sami przypisali

Odnośnie władzy o której ty piszesz to chyba nie chodziło o to by apostołowie mieli jakąś władzę nad innymi? A tym samym księża, biskupi i papieże też takowej nie mogą mieć

Wt lut 18, 2014 12:37
olijula napisał(a):
Kael napisał(a):
No to jaka jest twoja najbardziej oczywista interpretacja tego fragmentu w kontekscie tematu o ktorym jest ten watek?

Przypomne, ze znajomosc Pisma sw nie wystarczy do poznania Boga. Szatan kusil Pana Jezusa na pustyni cytujac Mu Pismo sw i jednoczesnie je interpretujac.

Własnie dlatego potrzebny nam jest głos Boży w sercu i silna wiara by nie ulec złudzeniom i przekształceniu znaczenia słów Bożych

Zapominasz jedynie, że Jezus Bóg - źródło prawdy i miłości, nigdy nie odciął się od judaizmu, choć karcił kapłanów i uczonych w Piśmie, za nakładanie na ludzi zbędnych ciężarów.

Wt lut 18, 2014 12:50
olijula napisał(a):
Czyżby św Piotr nie uznawał iż Bóg przemawia do każdego człowieka i że będzie prowadził go w życiu jeśli otrzyma przyzwolenie?
Podaj na to cytat z Biblii bo ja takowego nie znajduję.

Wskazywałem go wielokrotnie. No, ale mogę jeszcze raz:

2 Ptr 3,14-16
14. Dlatego, umiłowani, oczekując tego, starajcie się, aby /On/ was zastał bez plamy i skazy - w pokoju,
15. a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was,
16. jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

Widzisz sama, olijulo, że św. Piotr nie powiedział, że jak ktoś nie jest prowadzony przez Ducha Świętego i nie ma wiary, to będzie źle rozumiał Pisma. On jednoznacznie wskazał na brak wiedzy i utwierdzenia w wierze jako powód do wypaczania sensu tekstów zawartych w Biblii.

Poza tym:
Zrozum wreszcie, że w Biblii nie ma żadnego stwierdzenia, że jak ktoś ma Ducha Świętego, to może sobie olać fragment na temat roli biskupów. Fakt, że ktoś ten fragment odrzuca, świadczy o tym, że to nie Duch Święty go prowadzi, bo On nie nakazałby odrzucenia fragmentu nauczania, które sam przekazał apostołom i innym chrześcijanom. Nie nakazałby również odrzucenia ludzi, który sam ustanowił do dbania o to, aby w Kościele nie dochodzi do odstępstw. Twoje "uzasadnienie" dla tego postępku, to tylko puste słowa osoby, która nie godzi się na to, że z woli Boga są w Kościele osoby, które nie tylko mają prawo, ale wręcz obowiązek powiedzieć jej, że źle interpretuje Pismo Święte i musi skorygować swoje przekonania zgodnie z tym, co od wieków naucza Kościół.

Wt lut 18, 2014 12:53
olijula napisał(a):

Ależ właśnie Duch święty pomaga mi właściwie zrozumieć Słowa zawarte w piśmie świętym. Właśnie cały czas o ty mówię :-)

Co do apostołów to to, iż byli oni godni przekazywać Słowo od Boga i nie zniekształcali go nie znaczy, że teraz księża są tak samo godni.
Wielu z nich owszem ma powołanie i stara się być prawdziwym pasterzem ale jeszcze więcej pogubiła się w przepychu i władzy jaką sobie sami przypisali

Odnośnie władzy o której ty piszesz to chyba nie chodziło o to by apostołowie mieli jakąś władzę nad innymi? A tym samym księża, biskupi i papieże też takowej nie mogą mieć

Nie o taka wladze? To o jaka? Glaskanie po glowce?
Chrzescijanstwo to krzyz, to zaparcie sie siebie samego a nie mile towarzystwo wzajemnej adoracji.

Ducha nie-Bozego poznac najlatwiej po braku pokory. Tego on nijak nie potrafi.

Wt lut 18, 2014 13:09

Yarpen ja nie odrzuciłabym roli biskupów o których mówi Biblia gdyby oni postępowali zgodnie z wolą Bożą i kierując się miłością a nie własnym interesem :-)

I tak jak już mówiłam ci którzy nie czują w sobie Ducha świętego faktycznie potrzebują pomocy w odczytywaniu Słowa Bożego.

Poza tym ja wyraziłam swoją opinię i to co czuję i w co wierzę Ty również i wszystko na temat. Każdy z nas wyłożył to co chciał i ok. Teraz nie pozostaje nam dokonać wyboru wedle swojego sumienia i zgodnie z wolną wolą. To wszystko. Kto z nas jest dalej od prawdy Bożej rozstrzygnie Bóg :-) Jeśli ja to tym bardziej nie masz co się tak irytować bo to ewentualny mój problem.
Bóg z Tobą. Życzę aby cię On poprowadził

Wt lut 18, 2014 13:12
olijula napisał(a):
Yarpen ja nie odrzuciłabym roli biskupów o których mówi Biblia gdyby oni postępowali zgodnie z wolą Bożą i kierując się miłością a nie własnym interesem :-)

I tak jak już mówiłam ci którzy nie czują w sobie Ducha świętego faktycznie potrzebują pomocy w odczytywaniu Słowa Bożego.

Poza tym ja wyraziłam swoją opinię i to co czuję i w co wierzę Ty również i wszystko na temat. Każdy z nas wyłożył to co chciał i ok. Teraz nie pozostaje nam dokonać wyboru wedle swojego sumienia i zgodnie z wolną wolą. To wszystko. Kto z nas jest dalej od prawdy Bożej rozstrzygnie Bóg :-) Jeśli ja to tym bardziej nie masz co się tak irytować bo to ewentualny mój problem.

olijula - biskupi są podobnymi grzesznikami, jak my wszyscy.
Nie chcesz aby odrzucano Ciebie, nie odrzucaj innych.
Chrześcijaństwo to wiara w Boga i trwanie we wspólnocie pomimo naszych grzechów i słabości.

Wt lut 18, 2014 13:15

Kael brak pokory jest czym innym niż pewność obecności Boga w swoim życiu. Jeśli ktoś jest pewny, że Bóg jest w nim nie jest to brakiem pokory.
Po owocach się poznaje i po tym że przekazuje mi przede wszystkim potęgę miłości Bożej i ważność ofiary Jezusa Chrystusa za nas grzeszników.

Wt lut 18, 2014 13:18

Alus napisał(a):
olijula napisał(a):

olijula - biskupi są podobnymi grzesznikami, jak my wszyscy.
Nie chcesz aby odrzucano Ciebie, nie odrzucaj innych.
Chrześcijaństwo to wiara w Boga i trwanie we wspólnocie pomimo naszych grzechów i słabości.

Alus ja nie odrzucam biskupów jako ludzi tylko jako moich przewodników a to znaczna różnica. O to właśnie chodzi, że są grzesznikami i są omylni dlatego działa tu zasada ograniczonego zaufania. Jednak do Boga mam pełne zaufanie.

Wt lut 18, 2014 13:20
olijula napisał(a):

Wybacz, ale to dalej jest zwykłe udowadnianie przed samym sobą, że się dobrze czyni odrzucając fragment nauczania apostolskiego, który nie pozwala na przyjęcie, że można być samemu sobie sterem, żeglarzem i okrętem w wierze. To bowiem, czy jakiś biskup źle czyni, nie sprawia, że nauczanie zawarte w Dz 20,28-31 przestaje obowiązywać chrześcijan.

Cytuj:

To jest Twój wymysł. Ani Chrystus, ani Apostołowie, takiej nauki nie przekazali, że jak ktoś "czuje w sobie Ducha Świętego", to może mieć w d... nauczanie na temat roli biskupów w Kościele. Jes to kolejne szatańskie uzasadnienie dla odrzucenia fragmentu nauczania przekazanego przez Boga. :(
Cytuj:
Poza tym ja wyraziłam swoją opinię i to co czuję i w co wierzę Ty również i wszystko na temat.

Twoja opinia jest błędna i jest pseudouzasadnieniem dla wybierania sobie z Biblii tego, co ci pasuje do przekonań i odrzucenia wszystkiego, co wymusiło by na Tobie przyznanie, że są jednak ludzie, którzy maja prawo powiedzieć Ci, iż jakiś fragment Pisma Świętego błędnie interpretujesz.

Cytuj:

Mnie Bóg prowadzi. Co do Ciebie, to jestem coraz bardziej przekonany, że prowadzi cię ktoś, kto jedynie udaje przed Tobą Ducha Świętego. Duch Święty nigdy nie prowadziłby cię po drodze, na której zaprzecza się Bogu i odrzuca nauczanie, które On nam przekazał osobiście i przez Apostołów.

Ostatnio edytowano Wt lut 18, 2014 13:26 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt lut 18, 2014 13:24
@olijula Apostolowie to zbior anty-bohaterow. Swieci rzadko sa idealni. Kazdy ma jakis "oscien" zeby w pyche nie popasc. Charyzmat Bozy jest darem dla wspolnoty a nie nagroda za zaslugi. Ten kto taki charyzmat otrzymal doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze jest go niegodny i ze ten dar i zadanie go przerasta. Bo tu nie chodzi o nas ale o Boga.

Biskupi sa grzesznikami? No sa. A ty nie jestes? Naprawde?

Pokora to prawda o nas samych. Dopoki uznajesz wbrew Pismu sw ze wystarczy ci prywatne objawienie Ducha sw a Kosciol niech sie martwi o innych po prostu bladzisz. Pismo sw jasno mowi ze Kosciol jest Cialem Chrystusa i On go kocha i dba o calosc. Dlatego nikt nie jest samowystarczalny i nie moze powiedziec ze on sobie tylko milych znajomych wybiera. Pan Jezus tak nie selekcjonuje

Wt lut 18, 2014 13:25

olijula napisał(a):

A ja cały czas pytam - skąd ta pewność? Bo ja widzę, że ty wiele słów Pisma nie rozumiesz właściwie, a jeszcze więcej prawdopodobnie w ogóle nie znasz. Dziwnie więc dla mnie wyglądają twoje deklaracje.

Cytuj:

Oczywiście. Apostołowie też się nieraz gubili. Niektórzy nawet jawnie Chrystusa zdradzili. Ale to nie jest dla Chrystusa najistotniejsze, znał przecież ich serca.

Cytuj:
Odnośnie władzy o której ty piszesz to chyba nie chodziło o to by apostołowie mieli jakąś władzę nad innymi?

Bo? Dlaczego nie? Dlatego, że Duch ci tak mówi?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 18, 2014 13:44
Zostawić was na chwilę, a temat już utopiony w jednym wielkim oftopie :(

Wt lut 18, 2014 19:37

Kael napisał(a):
@olijula Apostolowie to zbior anty-bohaterow. Swieci rzadko sa idealni. Kazdy ma jakis "oscien" zeby w pyche nie popasc. Charyzmat Bozy jest darem dla wspolnoty a nie nagroda za zaslugi. Ten kto taki charyzmat otrzymal doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze jest go niegodny i ze ten dar i zadanie go przerasta. Bo tu nie chodzi o nas ale o Boga.

Biskupi sa grzesznikami? No sa. A ty nie jestes? Naprawde?

Pokora to prawda o nas samych. Dopoki uznajesz wbrew Pismu sw ze wystarczy ci prywatne objawienie Ducha sw a Kosciol niech sie martwi o innych po prostu bladzisz. Pismo sw jasno mowi ze Kosciol jest Cialem Chrystusa i On go kocha i dba o calosc. Dlatego nikt nie jest samowystarczalny i nie moze powiedziec ze on sobie tylko milych znajomych wybiera. Pan Jezus tak nie selekcjonuje

Kael po pierwsze powiedz gdzie napisałam, że nie jestem grzeszna? Każdy człowiek jest i to chyba nie podlega dyskusji?

Po drugie Kościół Chrystusowy to wszyscy ludzie wierzący szczerze w Boga i Jezusa Chrystusa jako zbawiciela i kierujący się podstawowym prawem Bozym - czyli prawem miłości. Bez względu na to czy to jest katolik czy protestant czy prawosławny. Jeśli spełnia te warunki to należy do Kościoła Jezusowego. I taki Kościół owszem jest bardzo przydatny.

Po trzecie pokora to przyznanie, że czasem można się mylić i ja to przyznaję, że w niektórych kwestiach w których nie mam pewności i wybieram jakiś pogląd mogę się mylić.
Czy taki kurczowo trzymający się swojego kościoła katolik przyznaje, że może coś być w jego rozumieniu niewłaściwe? Nie zauważyłam tu tego.

Po trzecie pokora to umiejętność wycofania się i odpuszczenia w pewnej sytuacji.
Ja powiedziałam swoje i jeśli was to nie przekonuje to szanuję i odpuszczam uzmysławianie wam czegoś na siłę.

Każdy wierzy w to co wierzy. Taka jest jego wolna wola, którą otrzymał od Boga i z tym się chyba wszyscy zgadzamy? Każdy ma rozum i powinien z niego korzystać. Jeśli każdy z nas ma inne poglądy to z pewnością ktoś się myli. Kto? Rozsądzi to Bóg. Jemu pozostawmy osąd.

Wierzę jednak w miłosierdzie Boże i że ktokolwiek z nas błądzi szczerze szukając Boga a jego błędy wynikają z chęci poznania prawdy i przybliżenia się do naszego Stwórcy - nie będzie przez Niego potępiony. Bóg widzi nasze serca i szczerość naszych intencji. Ja o swoją szczerość się nie martwię.

Wt lut 18, 2014 20:30
Cytuj:
Po drugie Kościół Chrystusowy to wszyscy ludzie wierzący szczerze w Boga i Jezusa Chrystusa jako zbawiciela i kierujący się podstawowym prawem Bozym - czyli prawem miłości. Bez względu na to czy to jest katolik czy protestant czy prawosławny. Jeśli spełnia te warunki to należy do Kościoła Jezusowego.

Ciekawa filozofia.

Wt lut 18, 2014 20:47
sharp7 napisał(a):
Cytuj:
Po drugie Kościół Chrystusowy to wszyscy ludzie wierzący szczerze w Boga i Jezusa Chrystusa jako zbawiciela i kierujący się podstawowym prawem Bozym - czyli prawem miłości. Bez względu na to czy to jest katolik czy protestant czy prawosławny. Jeśli spełnia te warunki to należy do Kościoła Jezusowego.

Ciekawa filozofia.

Typowa dla osób takich jak olijula - tworzących swoje własne, jednoosobowe wersje chrześcijaństwa.

Wt lut 18, 2014 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona