Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 11:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy płód to też człowiek?
Już to gdzieś-kiedyś tłumaczyłem: trzymam się hipotezy, że dusza rozumna "startuje" w mózgu w chwili pierwszego oddechu. Nawet dopracowałem się uzasadnienia...
Cytuj:
Przecież to jest proste. Do czego służy świadomość? Jaka z jej funkcji jest najstarsza ewolucyjnie? Kontrolowanie oddechu. Czyli natleniania krwi przed krótkim a intensywnym wysiłkiem. Lub umożliwienie ukrycia się przed nasłuchującym drapieżnikiem. Do tego mózg potrzebuje ocenić sytuację, w jakiej znajduje się ciało, a więc zebrać całą informację ze zmysłów, tak zewnętrznych, jak i wewnętrznych, i zbudować model środowiska z obrazem organizmu, jakim zawiaduje. No i jeśli to nie jest świadomość, to proszę bardzo, wytłumacz mi, co nią jest?

So lut 22, 2014 21:18

Hosi napisał(a):
W podręcznikach logiki istnieją mylące nazwy :o

Jak widać.

Co do dalszej części postu - jak widać nie potrafisz/nie chcesz podać żadnego argumentu etycznego czy pragmatycznego w dyskutowanej sprawie, ograniczając się do żonglowania definicjami, raz wziętymi z przepisów prawa, raz obiegowymi, jak wygodniej. Cóż, Twoje prawo.

Hosi napisał(a):
To może by rozciągnać taki humanitaryzm na jednostki po urodzeniu? Dlaczego rodzice mają na przykład cierpieć 20,30,czy wiecej lat?
Jezeli minimalizacja cierpienia ma byc jednynym kryterium,to jest niewątpliwie słuszna zasada.
Zgadzasz się z powyzszym zdaniem?

Nie, ponieważ w tym wypadku dotyczy osób, a nie tylko nie będących osobami ludzkich organizmów.

Nie ma powodu, by uznawać zasadność poświęcenia najważniejszych interesów jednej osoby (tu: prawa do życia) na mniej istotnych rzecz interesów drugiej osoby (tu: komfortu).

Człowiek nie będący (ani aktualnie, ani potencjalnie) osobą, jak ów pozbawiony mózgu płód, nie ma żadnych interesów, wobec czego osoby ludzkie, jak np. rodzice, mają prawo chronić swoje interesy kosztem jego życia.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lut 22, 2014 21:19

ErgoProxy napisał(a):

Hosi napisał nam właśnie, że drzewo jest rośliną a szympans zwierzęciem. Dlaczego tak się je (ich?) określa, tego już nie był łaskaw objaśnić,

Odmienne pojęcia=odmienna natura.

Cytuj:
Na trzecie pytanie pomocnicze odpowiedział, że nie ma na to prawa. Powinno być?

Należłoby przedefiniować albo rozciągnąć znaczenie pojęcie morderstwo na znacznie szerszy obszar przypadków.Nie widzę w tym sensu.

So lut 22, 2014 21:21
@Lurker to jest twoja prywatna teoria. Nauka wie, ze okres zycia plodowego ma duze znaczenie w zyciu czlowieka. Dziecko w brzuchu reaguje na rozne bodzce zewnetrzne, po urodzeniu reaguje naglosy, ktore slyszalo w brzuchu, na muzyke itd
Dzieci reaguja na stany psychiczne matki.
A zabicie wlasnego dziecka to znacznie wieksza trauma dla matki niz smierc naturalna tegoz dziecka. Mozliwe, ze mezczyzni widza to inaczej, bo ... nie bywaja w ciazy i dla nich dziecko staje sie realne po urodzeniu.

So lut 22, 2014 21:27
Kael (westchnienie), gdybym przyswoił sobie tę całą nowomowę związaną z rugowaniem z języka słowa "płód", tez bym niewątpliwie odczuwał ciężką traumę po dokonaniu myślozbrodni, jaką jest aborcja. Nie wiem, co Ci mam odpisać, kiedy próbujesz mi wcisnąć tę orwelliadę; waham się pomiędzy "proszę, nie" a "won".

Hipoteza nie jest moja prywatna, skoro ją upubliczniłem. To że ciało jest w stanie automatycznie reagować na bodźce, było do znudzenia wałkowane wątku o transplantologii. Akwinata zdaje się nazywał coś takiego duszą zwierzęcą.

Hosi, mój Ty probierzu etyczny. Co to jest "natura" bytu? Czy my się ciągle obracamy w świecie jońskiej szkoły filozoficznej, której szczytowym osiągnięciem było orzeczenie, że podstawowym budulcem świata jest apeiron (bezkres)? Natura bytów biologicznych jest taka, że wszystkie składają się z atomów tych samych pierwiastków. Żeby było śmieszniej, te atomy podlegają ciągłej wymianie aż do zastąpienia wszystkich starych nowymi. Zatem?

So lut 22, 2014 21:32

JedenPost napisał(a):
Jak widać.

Co do dalszej części postu - jak widać nie potrafisz/nie chcesz podać żadnego argumentu etycznego czy pragmatycznego w dyskutowanej sprawie, ograniczając się do żonglowania definicjami, raz wziętymi z przepisów prawa, raz obiegowymi, jak wygodniej. Cóż, Twoje prawo.

Nie wiem jakiego typu kryterium z obszaru etycznego czy pragmatycznego szukasz..Masz może jakieś bliższe namiary?

Cytuj:
Nie, ponieważ w tym wypadku dotyczy osób, a nie tylko nie będących osobami ludzkich organizmów.

Jezeli mamy do czynienia ze spiączką istoty zwanej noworodkiem,czyli jest to de facto "osoba" która jeszcze nie zaistniała, a co również prawdopodobne może nawet nigdy nie zaistnieć,to mówiac wprost, jej status jest podobny do zdeformowanego płodu:to tylko ludzki organizm.Można również wyeliminować?

Cytuj:
Człowiek nie będący (ani aktualnie, ani potencjalnie) osobą, jak ów pozbawiony mózgu płód, nie ma żadnych interesów, wobec czego osoby ludzkie, jak np. rodzice, mają prawo chronić swoje interesy kosztem jego życia.

Aktualnie osobą nie jest również niemowlak w spiączce :)
Skutek jest taki, że powyzsze podmioty mozna utylizować ze względu na ochronę interesów rodziców.Zgadza się?

Jak widac kolega JedenPost zastosował klasyczny redukcjonizm interesów

So lut 22, 2014 22:09

ErgoProxy napisał(a):
Natura bytów biologicznych jest taka, że wszystkie składają się z atomów tych samych pierwiastków.

Przepraszam,a to ma być dowód na co?

So lut 22, 2014 22:24
Przepraszam, jaki dowód? Staram się ustalić, czym Ty myślisz. Bo logika czysta jest tylko narzędziem, a z narzędzia nic nie wynika (Lem). Na jakich więc danych operują Twoje heurystyki? Żyjesz w świecie apeironu, czterech żywiołów, idei i substancji, czegoś innego?

So lut 22, 2014 22:29
@Lurker tu nie chodzi o reakcje na bol, ale o psychike, pamiec itd.
Mozesz sobie prywatnie definiowac swiadomosc przez oddech ale to dalej jest twoje prywatne zdanie.
W ogole swiadomosc czlowieka jako niezbedna wlasciwosc, zeby traktowac go jak czlowieka czyli z szacunkiem dla niego i jego zycia jest mocno naciaganym kryterium.
Przy tranplantacjach, jak moze zauwazyles, w ogole nie chodzi o swiadomosc ale o definitywna i nieodwracalna s.mierc mozgu. Proces smierci sie zaczal i jest na takim etapie, ze nie mozna go odwrocic

Tu jest inaczej.

So lut 22, 2014 22:38
Rany boskie. No więc czemu chrześcijanie nie zbierają swoich podpasek i nie oddają ich do analizy, żeby nie odbierać żadnemu żywemu człowiekowi nadziei na zbawienie duszy? Bo domyślam się, że umieranie niezagnieżdżonego zarodka trochę trwa i chrzest podpaski nie jest takim absurdem, jak malują go niektórzy ateusze.

So lut 22, 2014 22:50

ErgoProxy napisał(a):
Na jakich więc danych operują Twoje heurystyki?

Juz kilkakrotnie sondowałeś mnie kim jestem,a teraz jeszcze dodatkowo pytasz o jakieś dane.

Nie zastanawiam się nad tym,a poza tym nie mam zamiaru szufladkować się jakimikolwiek ikonami.
No ale jesli chcesz, to moge te dane scharakteryzować, jako spontaniczna aktualność determinowana bezkompromisowym dogmatyzmem antyaborcyjnym.

So lut 22, 2014 22:53
Krótko mówiąc, aborcja jest zła, bo Hosi tak uważa. Chłopie, ujmę to tak: gdybyś był Bogiem...

So lut 22, 2014 23:01

Hosi napisał(a):
Jezeli mamy do czynienia ze spiączką istoty zwanej noworodkiem,czyli jest to de facto "osoba" która jeszcze nie zaistniała, a co również prawdopodobne może nawet nigdy nie zaistnieć,to mówiac wprost, jej status jest podobny do zdeformowanego płodu:to tylko ludzki organizm.

Podobny, czyli inny.

Ja pytałem (któryś raz z rzędu) o przypadek jednoznaczny: człowieka, który nie jest i nie będzie osobą.

Hosi napisał(a):
Nie wiem jakiego typu kryterium z obszaru etycznego czy pragmatycznego szukasz..

Jakiegokolwiek. Jeśli coś masz, możesz podawać swobodnie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lut 22, 2014 23:21

ErgoProxy napisał(a):
Krótko mówiąc, aborcja jest zła, bo Hosi tak uważa. Chłopie, ujmę to tak: gdybyś był Bogiem...

Żeby to miało jeszcze ręce i nogi :)

So lut 22, 2014 23:22

JedenPost napisał(a):

Podobny, czyli inny.

Porównywanie róznych podmiotów przeważnie skutkuje podobieństwem.

Cytuj:

Ja pytałem (któryś raz z rzędu) o przypadek jednoznaczny: człowieka, który nie jest i nie będzie osobą.

Jednoznacznie to mozna jedynie stwierdzić że płód/noworodek w spiączce żyje.
Stan aktualny obydwu podmiotów jest taki sam:nie są osobami.Takie są fakty.
ponadto:

Jak chciałbyś jednoznacznie stwierdzić że taki noworodek przeżyje i będzie osobą?

Cytuj:
Jakiegokolwiek. Jeśli coś masz, możesz podawać swobodnie.

Moje rozwazania podsumowałeś:

Tak, w ramach Twojej filozofii aborcja jest morderstwem człowieka.
A następnie:

Twoje pyatnie:
(...)dlaczego, wedle kryteriów etycznych bądź pragmatycznych, zabicie człowieka dotkniętego bezmógowiem miałoby być traktowane jako zbrodnia?

Powtórzę tylko:

Moja filozofia stosuje te same pojęcia i ich znaczenia do kazdego podmiotu ludzkiego bez wzgledu na jakiekolwiek okolicznosci (np:deformacje) Natomiast prawodawstwo polskie jest de facto niekonsekwentne,ponieważ różnicuje istoty ludzkie ze wzgledu na określony kontekst.

Uważam swoje stanowisko ze etyczne jak i pragmatyczne.

Szczerze mówiąc trudno rozstrzygnąc o jakie kryteria etyczne i pragamtyczne ci chodzi.
Bo przecież, formuła:dlaczego, wedle kryteriów etycznych bądź pragmatycznych jest niezwykle enigmatyczna.A moje pytanie o konkrety strategicznie zbyłeś.

Cytuj:
Nie ma powodu, by uznawać zasadność poświęcenia najważniejszych interesów jednej osoby (tu: prawa do życia) na mniej istotnych rzecz interesów drugiej osoby (tu: komfortu).

Z tym że nie było tu mowy o podmiocie osobowym ponieważ kwestia dotyczyła cierpienia rodziców w kontekscie spiączki dziecka po urodzeniu.Przyznasz chyba, że trudno w takim wypadku mówić o interesach osoby prawda?

ErgoProxy napisał(a):
Hosi, przestań rozmywać temat

Następnie Ergo napisał:

Hosi, mój Ty probierzu etyczny. Co to jest "natura" bytu? Czy my się ciągle obracamy w świecie jońskiej szkoły filozoficznej, której szczytowym osiągnięciem było orzeczenie, że podstawowym budulcem świata jest apeiron (bezkres)? Natura bytów biologicznych jest taka, że wszystkie składają się z atomów tych samych pierwiastków. Żeby było śmieszniej, te atomy podlegają ciągłej wymianie aż do zastąpienia wszystkich starych nowymi. Zatem?

I ten user ma czelność zarzucać mi rozmywanie tematu.Wymiękam. :)

N lut 23, 2014 7:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 ... 178  Następna strona