Medalik a osoba uzależniona
Autor |
Wiadomość |
amadeus35
|
 Re: Medalik a osoba uzależniona
Cytuj: Błogosławieństwo ojca umacnia domy dzieci (Syr 3,9) - błogosławieństwo Boga umacnia wiarę człowieka, a którego poświęcone dewocjonalia obligują do postawy wskazanej przez psalmistę:Chcę błogosławić Pana w każdym czasie, na ustach moich zawsze Jego chwała. Dusza moja będzie się chlubiła w Panu, niech słyszą pokorni i niech się weselą (Ps 34,1). Noszony przeze mnie medalik stanowi dla mnie jakby strażnika, który napomina i wzywa do modlitwy. [/quote] Czyzby to znaczylo drogi Alusie, ze Jezus Chrystus i Duch Swiety nie jest nam potrzebny wystarczy miec medalik, czy tak nalezy to rozumiec ?
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Wt mar 04, 2014 13:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiscie, ze nie nalezy tego tak rozumiec.
Ale ciekawe po co w ogole blogoslawic cokolwiek? No amadeus35, jak ci sie wydaje? To tylko "katolicki wymysl", czy moze twoja Biblia jakies informacje o tym ma?
|
Wt mar 04, 2014 13:42 |
|
 |
amadeus35
|
Kael napisał(a): Oczywiscie, ze nie nalezy tego tak rozumiec.
Ale ciekawe po co w ogole blogoslawic cokolwiek? No amadeus35, jak ci sie wydaje? To tylko "katolicki wymysl", czy moze twoja Biblia jakies informacje o tym ma? Moja Biblia to miedzy innymi Biblia Warszawska i Gdanska, a jaka ty czytasz jesli wolno spytac ? Czy nie sadzisz ze majac Jezusa Chrystusa nie jest nam potrzebny medalik?
|
Wt mar 04, 2014 13:47 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ty "masz " Jezusa Chrystusa? Ciekawe...
Jak tam blogoslawienstwa w Biblii? Katolicy je wymyslili, czy moze jest to zalecenie "odgorne"?
|
Wt mar 04, 2014 13:51 |
|
 |
amadeus35
|
Kael napisał(a): A ty "masz " Jezusa Chrystusa? Ciekawe...
Jak tam blogoslawienstwa w Biblii? Katolicy je wymyslili, czy moze jest to zalecenie "odgorne"? Czy moglbym prosic o wyjasnienie tajemnych mysli bo nie bardzo cie rozumiem o co pytasz 
|
Śr mar 05, 2014 10:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyzby to znaczylo drogi Alusie, ze Jezus Chrystus i Duch Swiety nie jest nam potrzebny wystarczy miec medalik, czy tak nalezy to rozumiec ? Beze Mnie nic uczynić nie możecie - czy trzeba to podkreślać w każdym zdaniu? Ani medalik, ani ksiądz, ani Biblia, ani ja, ani Ty, nie jesteśmy źródłem błogosławieństwa.
|
Śr mar 05, 2014 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Cytuj: Błogosławieństwo ojca umacnia domy dzieci (Syr 3,9) - błogosławieństwo Boga umacnia wiarę człowieka, a którego poświęcone dewocjonalia obligują do postawy wskazanej przez psalmistę:Chcę błogosławić Pana w każdym czasie, na ustach moich zawsze Jego chwała. Dusza moja będzie się chlubiła w Panu, niech słyszą pokorni i niech się weselą (Ps 34,1). Noszony przeze mnie medalik stanowi dla mnie jakby strażnika, który napomina i wzywa do modlitwy. Czyzby to znaczylo drogi Alusie, ze Jezus Chrystus i Duch Swiety nie jest nam potrzebny wystarczy miec medalik, czy tak nalezy to rozumiec ? amadeus35 napisał(a): Kael napisał(a): A ty "masz " Jezusa Chrystusa? Ciekawe...
Jak tam blogoslawienstwa w Biblii? Katolicy je wymyslili, czy moze jest to zalecenie "odgorne"? Czy moglbym prosic o wyjasnienie tajemnych mysli bo nie bardzo cie rozumiem o co pytasz  Owa tajemna mysl jest taka, ze to ty pytales w kontekscie noszenia poswieconego medalika, czy Jezus Chrystus nie jest nam potrzebny. No to ja pytam, czy uwazasz, ze blogoslawienstwa jako takie sa nam zbyteczne? W koncu "masz" (?) Jezusa Chrystusa. No ale masz tez Biblie, w ktorej czesto mowi sie o blogoslawienstwach i ich znaczeniu.
|
Śr mar 05, 2014 14:06 |
|
 |
amadeus35
|
Dziekuje za dodatkowe wyjasnienie, uwazam ze medalik nie daje nam blogoslawienstwa. Czy Jezus Chrystus nie jest dla nas blogoslawienstwem ? Czy Biblia nam mowi gdziekolwiek o medalikach?
|
Śr mar 05, 2014 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): Dziekuje za dodatkowe wyjasnienie, uwazam ze medalik nie daje nam blogoslawienstwa. Czy Jezus Chrystus nie jest dla nas blogoslawienstwem ? Czy Biblia nam mowi gdziekolwiek o medalikach? Czy Ty autentycznie nie rozumiesz? To jeszcze raz Cytuj: Beze Mnie nic uczynić nie możecie - ani medalik, ani ksiądz, ani Biblia, ani ja, ani Ty, nie jesteśmy źródłem błogosławieństwa.
|
Śr mar 05, 2014 15:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@amadeus35 a Biblia cos mowi o blogoslawienstwach? Moze cos wiesz o tym, co Zydzi zakladaja do modlitwy i co maja przy drzwiach i dlaczego? Wiesz cos w ogole, czy zadna wiedza ci jest niepotrzebna, bo wedlug wlasnego przekonania podobno masz Jezusa?
|
Śr mar 05, 2014 15:37 |
|
 |
majanovak
|
medieval_man napisał(a): O kim ten list do Rzymian mówi, biedna, naiwna maju? o katolikach? Nie odpowiadaj, proszę, bo dosyć się dziś bezsensownych wypowiedzi nasłuchalem Jesli tego jeszcze nie wiesz to Biblia jest zawsze aktualna i przekazuje prawdy ponadczasowe. Wiec mowi do nas wszystkich i jest zrodlem prawdy dla nas wszystkich. Mowi takze do tych, ktorzy robia zle w oczach Boga czyniac sobie rozne posazki, ktorych Bóg wyraznie nam powiedzial, ze nienawidzi. medieval_man napisał(a): zakaz dotyczy sporzadzania wizerunków bożków pogańskich, dziewczyno! Naprawde? A ktore slowo o tym mowi? Bo jakos nie zauwazylam, ze dotyczy to poganskich bozkow, a jest to raczej zakaz czynienia podobizn. Zakaz to zakaz, dotyczy WSZYSTKICH. medieval_man napisał(a): Nie. Wręcz przeciwnie. Tworzeniem wizerunków obecności Boga w Chrystusie, Maryi i świętych nie okazujemy braku szacunku. To raczej Ty okazujesz nam brak szacunku. Jeśli ne potrafisz nam okazać szacunku to jak okazesz go Bogu???? Ale gdzie masz na to mandat? Bo twoj kosciol ci pozwolil? To twoje pozwolenie? To Boza wola sie nie liczy, gdy ci twoj kosciol pozwala, to chcesz mi powiedziec? Taka jest twoja postawa wobec Bozego Slowa? Okazujecie nieposluszenstwo ZAWSZE gdy czynicie cos co Bóg wyraznie zakazuje. A Bóg wyraznie zakazal czynienia podobizn. Ja stawiam Boze Slowo ponad ludzkie myslenie i zawsze wybieram raczej szacunek wobec Boga niz ludzi. To postawa, ktora powinna charakteryzowac kazde boze dziecko. Bóg ponad wszystko i wszystkich. On zawsze numer 1. A Jego Slowo ponad ludzkie. medieval_man napisał(a): Podobizn bożków. Rozumiesz różnicę, czy jesteś pozamykana na logiczne argumenty? Nie przedstawiles zadnego dowodu na to co twierdzisz. Biblia mowi, ze nie mamy czynic podobizn i nigdzie nie mowi, ze dotyczy to tylko poganskich bozkow. Chyba to jest tylko w twojej wyobrazni albo widzisz cos czego nie ma w Slowie, bo chcesz to zobaczyc.. Ponad to Biblia nie zaprzecza sama sobie bo mowi wyraznie w 5 Mojz. 4,15 i Rzym. 1, ze nie mamy tego robic. Nie czyn z Boga klamcy medieval_man. Nie wmawiaj czegos czego Slowo nie mowi. Grzech to grzech i nic tego nie zmieni. medieval_man napisał(a): Może skończyć pouczać innych? Nie Tobie Bóg dał wladzę pouczania i utwierdzania braci w wierze. Ostatni raz proszę: opamietaj się! Ja wskazuje Slowo jako zrodlo, jako swiatlo dla naszych stóp, jako miare do naszego zycia, to wiec mowi Sam Bóg. Bo to przeciez nie moj zakaz i nie moje Slowa. Z czego mam sie opamietac powiedz, z tego, ze wywyzszam Boze Slowo ponad ludzkie rozumomowania i zle postawy i nieposluszenstwo? Z tego nie moge, bo ja chce robic to co Biblia nakazuje nawet jesli ty nie chcesz, jesli ty odmawiasz i nie chcesz poznac prawdy, i nie chcesz sie zmienic, ukorzyc.
|
Śr mar 05, 2014 19:58 |
|
 |
majanovak
|
WIST napisał(a): Maju, ja napiszę Ci tylko tyle, że wbrew temu co myślisz żaden katolik, świadom swojej wiary i ogarnięty w sprawach tego co naucza Kościół nie obdarza boską chwałą nikogo poza samym Bogiem. Czyli pisząc inaczej, rozumiemy intencję, a nie ślepo szukamy dziury w całym. Kiedyś to zrozumiesz. Narazie pozostaje ufać że nastąpi to szybko. Ale zrozum prosze, ze jesli Bóg mowi nie czyn sobie podobizny to wlasnie dokladnie tego od nas oczekuje, to jest Jego wola dla nas, Jego nakaz. Nie mozesz mowic, ze obrazy te nie obdarzacie boska chwala. To nie w tym rzecz nawet! Chodzi o to, ze po 1 NIE WOLNO NAM TEGO ABSOLUTNIE ROBIC. Liczy sie posluszenstwo wobec Boga. Szacunek do Slowa, bo jak ktos grzeszy to nie da sie tego juz potem niczym zakryc, przykryc ani usprawiedliwic. Nie w oczach Boga. Tylko we wlasnych, ale Boga tym zniewazacie. Rozumiesz? Tak samo jak ze ŚJ. Oni teraz tlumacza na rozne sopsoby dlaczego tyle razy mylili sie ustalajac date konca swiata i ze chcieli dobrze, ze chcieli ostrzegac, itd ale Biblia mowi nam ze MY NIE MAMY TEGO WCALE ROBIC, ze to nie nasza rzecz znac daty i nawet Jezus nie zna tej daty a oni i tak je ustalali. Nie wykazali nawet postawy pokory gdy sie pomylili raz, drugi, trzeci, czwarty.. Czy to nie szok? A przeciez Biblia mowi, ze nie bedziemy tej daty znac i kropka. Wiec to pokazuje nieposluszenstwo i zwykly brak pokory wobec Bozego nakazu i Slowa. Nie pomoga zadne tlumaczenia Wiscie. Nic nie zmieni braku posluszenstwa.
|
Śr mar 05, 2014 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
majanovak napisał(a): medieval_man napisał(a): zakaz dotyczy sporzadzania wizerunków bożków pogańskich, dziewczyno! Naprawde? A ktore slowo o tym mowi? Bo jakos nie zauwazylam, ze dotyczy to poganskich bozkow, a jest to raczej zakaz czynienia podobizn. Zakaz to zakaz, dotyczy WSZYSTKICH. Aha, WSZYSTKICH. A majanovak wierzy Biblii calkowicie i bez zastrzezen? To sie zaraz przekonamy: Cytuj: 1 Potem Besaleel zbudował arkę z drzewa akacjowego, której długość wynosiła dwa i pół łokcia, jej zaś szerokość i wysokość półtora łokcia. 2 I pokrył ją szczerym złotem wewnątrz i zewnątrz, i uczynił na niej dokoła złoty wieniec. 3 Odlał dla niej cztery pierścienie ze złota i [przymocował] je do czterech jej rogów: dwa pierścienie do jednego jej boku i dwa pierścienie do drugiego jej boku. 4 Również zrobił drążki z drzewa akacjowego i pokrył je złotem. 5 I do pierścieni na obu bokach arki włożył te drążki [służące] do jej przenoszenia. 6 Uczynił też przebłagalnię ze szczerego złota, a długość jej wynosiła dwa i pół łokcia, jej zaś szerokość półtora łokcia. 7 Dwa też cheruby wykuł ze złota, uczynił zaś je na obu końcach przebłagalni: 8 jednego cheruba na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Wykonał cheruby razem z przebłagalnią na obu jej bokach. 9 Cheruby miały skrzydła rozpostarte ku górze i zakrywały nimi przebłagalnię. Twarze miały zwrócone jeden ku drugiemu, i ku przebłagalni były [zwrócone] twarze cherubów. Wj 37,1-9 Polecam od Wj 35 dokladne opisy przeczytac. A jak wygladala Swiatynia? Cytuj: 11 Potem Pan skierował do Salomona te słowa: 12 «Jeżeli będziesz postępował według moich praw i wypełniał moje nakazy oraz przestrzegał wszystkich moich poleceń, postępując według nich, to wypełnię na tobie moją obietnicę daną Dawidowi, twemu ojcu, i w świątyni tej, którą Mi budujesz, 13 zamieszkam pośród Izraelitów i nie opuszczę mego ludu izraelskiego». 14 A oto tak zbudował Salomon i wykończył tę świątynię. 15 Mury domu obłożył wewnątrz deskami cedrowymi od podłogi domu aż do belek sufitu, <wnętrze pokrył drzewem>, a podłogę świątyni wyłożył deskami cyprysowymi. 16 Ponadto od tylnej strony świątyni zbudował z desek cedrowych od podłogi aż do belek [ścianę na] dwadzieścia łokci, aby oddzielić od świątyni sanktuarium, to jest Miejsce Najświętsze. 17 Czterdzieści łokci długości miała świątynia przed [sanktuarium]9. 18 Cedrowe wnętrze świątyni zdobiły rzeźby rozchylonych kielichów kwiatowych10 i girlandy kwiecia. Wszystko było cedrowe. Kamienia nie było widać. 19 Sanktuarium urządził wewnątrz, w środku budowli, by tam umieścić Arkę Przymierza Pańskiego. 20 Sanktuarium było dwadzieścia łokci długie, dwadzieścia łokci szerokie i dwadzieścia łokci wysokie. Wyłożył je szczerym złotem. Wyłożył11 też ołtarz cedrowy. 21 Wnętrze świątyni Salomon wyłożył również szczerym złotem i założył złote łańcuchy przed sanktuarium, które wyłożył złotem12. 22 Tak więc wyłożył złotem zupełnie całą świątynię i również pokrył złotem cały ołtarz, który był przed sanktuarium. 23 W sanktuarium sporządził dwa cheruby dziesięciołokciowej wysokości z drzewa oliwkowego. 24 Jedno skrzydło cheruba miało pięć łokci i drugie skrzydło cheruba miało też pięć łokci. Więc od końca do końca jego skrzydeł było dziesięć łokci. 25 Drugi cherub miał ten sam rozmiar dziesięciu łokci, i obydwa cheruby miały takie same kształty. 26 Wysokość jednego i drugiego cheruba wynosiła dziesięć łokci. 27 Gdy umieścił te cheruby w głębi wnętrza świątyni, to rozpościerały swe skrzydła tak, że skrzydło jednego dotykało jednej ściany, a skrzydło drugiego cheruba dotykało drugiej ściany13. Skrzydła zaś ich skierowane do środka świątyni dotykały się wzajemnie. 28 Cheruby te pokrył złotem. 29 Ponadto na wszystkich ścianach świątyni wokoło wyrył jako płaskorzeźby podobizny cherubów i palm oraz girlandy kwiatów wewnątrz i na zewnątrz. 30 Podłogę świątyni również pokrył złotem, wewnątrz i na zewnątrz. 31 Wejście zaś do sanktuarium zaopatrzył w podwoje z drzewa oliwkowego. A filary były pięciokątne14. 32 Na tych zaś podwojach z drzewa oliwkowego też wyrzeźbił podobizny cherubów, palm i girlandy kwiatów oraz pokrył złotem i obił nim owe cheruby i palmy. 33 Również wejście do świątyni zaopatrzył w czworokątne14 odrzwia z drzewa oliwkowego 34 i podwójne drzwi z drzewa cyprysowego. Dwie obracające się deski tworzyły jedno skrzydło, i dwie obracające się deski - drugie. 35 Na nich wyrzeźbił cheruby, palmy, girlandy kwiatów oraz pokrył te płaskorzeźby cienkim złotem. 1 Krl 6,11-35 I co majanovak na to? Jakis sensowny "biblijny" komentarz? A co majanovak sadzi o tym twierdzeniu? Cytuj: 5 On jest obrazem Boga niewidzialnego Kol1,5 Nic? Pewnie, bo o tym na forum juz bylo. Ale jak ktos nie chce sluchac, to i nie uslyszy, ze zaden katolik nie czci figur i sie do nich nie modli. Protestanci i tak wiedza lepiej. majanovak napisał(a): Okazujecie nieposluszenstwo ZAWSZE gdy czynicie cos co Bóg wyraznie zakazuje. A Bóg wyraznie zakazal czynienia podobizn. Ja stawiam Boze Slowo ponad ludzkie myslenie i zawsze wybieram raczej szacunek wobec Boga niz ludzi. To postawa, ktora powinna charakteryzowac kazde boze dziecko. Bóg ponad wszystko i wszystkich. On zawsze numer 1. No to teraz znajdz wytlumaczenie dla Boga, dlaczego nie mial nic przeciwko rzezbom ani w Przybytku ani w Swiatyni? Ale tak, zebys nie czynila z Boga klamcy majunovak. majanovak napisał(a): Z tego nie moge, bo ja chce robic to co Biblia nakazuje nawet jesli ty nie chcesz, jesli ty odmawiasz i nie chcesz poznac prawdy, i nie chcesz sie zmienic, ukorzyc. No to juz zaczynaj rzezbic cheruby do waszego zboru!
Ostatnio edytowano Śr mar 05, 2014 20:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr mar 05, 2014 20:12 |
|
 |
majanovak
|
amadeus35 napisał(a): Droga Maju, kiedy ostatnio rozmawialem z moim Przyjacielem Katolikiem, on rowniez byl zdania ze dlatego sa zlote oltarze w Kosciolach bo to sie na pewno Bogu spodoba, kiedy spytalem co na ten temat mowi Slowo Boze stwierdzil ze co prawda Bog nie chce tego wszystkiego ale on i tak zrobi Bogu przyjemnosc.  Ale przynajmniej nie wypiera sie, ze to nie jest Boza wola.. Dobry poczatek. Bo na forum nie ma nawet i takiej postawy niestety. Padaja piekne slowka usprawiedliwiajace albo grozne uwagi by sie opamietac, ale mimo to kazdy chce zrobic na sile przyjemnosc Bogu robiac cos co GO rani..Bo grzech GO rani a brak szacunku wobec Jego Slowa czynia wiare jedynie pustymi slowkami i religijnymi rytualami.
|
Śr mar 05, 2014 20:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@majunovak: Bog tego wlasnie sobie zyczy, jezeli bylas laskawa przeczytac to, co ja zacytowalam z Biblii!
Ty po prostu masz wlasny obraz Boga i nie chcesz go nijak skorygowac. Zapewniam ciebie ze o to wlasnie Bogu chodzilo: o zakaz robienia sobie wyobrazenia JEGO. Bo nikt nie jest w stanie Go ogarnac. Dopoki nie przyszedl na swiat Jego Syn. A kto widzial Syna, widzial i Ojca.
|
Śr mar 05, 2014 20:20 |
|
|
|