Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Medalik a osoba uzależniona 
Autor Wiadomość

Post Re: Medalik a osoba uzależniona
Alus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Dziekuje za dodatkowe wyjasnienie, uwazam ze medalik nie daje nam blogoslawienstwa.
Czy Jezus Chrystus nie jest dla nas blogoslawienstwem ?
Czy Biblia nam mowi gdziekolwiek o medalikach?

Czy Ty autentycznie nie rozumiesz? :o
To jeszcze raz
Cytuj:
Beze Mnie nic uczynić nie możecie - ani medalik, ani ksiądz, ani Biblia, ani ja, ani Ty, nie jesteśmy źródłem błogosławieństwa.

Biblia to Boze Slowo dane nam od Boga jak wiec mozesz mowic, ze nie jest dla nas zrodlem naszego blogoslawienstwa? :o
Przeciez gdyby nie Biblia to nie wiedzialabys zupelnie niczego o Bogu. Bazowalabys jedynie na swojej wyobrazni. I tak kazdy wymyslilby sobie swojego wlasnego Boga i to jak Go czcic i oddawac chwale.. A tak dzieki Slowu wiemy, ze to Bóg stworzyl swiat a nie ewolucja, ze Adam i Ewa zgrzeszyli i stad wiemy dlaczego na swiecie jest tyle zla i grzechu i okrucienstwa, wiemy jakie byly proroctwa i ktore i ile sie juz wypelnilo, wiemy, ze przyszedl Zbawca Swiata i co On dla nas uczynil, wiemy co nas czeka, wiemy, ze mozemy juz tu teraz i dzisiaj miec nasze imiona zapisane w Ksiedze Zycia Baranka.. I tak mozna by dlugo wymieniac co nam daje Biblia.
A ty porownujesz Jezusa, ktory jest Slowem Bozym do medalika i ksiedza?
Bo widzisz Slowo Boga jest swiete, jest nam dane od Samego Boga, jest natchnione i jesli mamy komus zaufac, bo komus trzeba - bo nikt nie wie wszystkiego i nasze poznanie jest tylko wąskie i wycinkowe - to najlepiej zaufac Bozemu Slowu, ktore nas nigdy nie zawiedzie.
Ludzie moga dojrzec, moga dostac objawienie czegos czego nie wiedza, moga zmienic zdanie, bo zobacza cos z innej perspektywy albo dowiedza sie jakies nowej rzeczy, poznaja nowe argumenty, ale Boze Slowo sie nie zmieni NIGDY. Wiec zawsze powinnismy na Nim bazowac i Je czcic. Bo to Slowo od Boga Samego. :-D

Śr mar 05, 2014 20:30
@majanovak, a czy Biblia nic nie mowi o sile i znaczeniu blogoslawienstw? amadeus35 uciekl po tym pytaniu. Mam nadzieje, ze ty nie uciekniesz?

Śr mar 05, 2014 20:35

Cytuj:
A kto widzial Syna, widzial i Ojca.

Drobna niescislosc. Boga widziec nie sposob.
Medalik dobra rzecz, z reguly przynosi cos dodatniego. Jest jednak antychrzescijanski. Osoba go noszaca nie zwaza na antychrzescijanskie zapaskudzenie srodowiska szlamem, toksycznymi odpadami wynikajacych z jego produkcji. Smialo mozna powiedziec, jest na uslugach diabla ktorego celem zniszczenie czlowiczenstwa!! Tfu!! Apage Satanas!

Cytuj:
a czy Biblia nic nie mowi o sile i znaczeniu blogoslawienstw

Spytaj mnie, o czym Biblia mowi-nie mowi. Kazda odpowiedz Biblia "posiada". :)

Ostatnio edytowano Śr mar 05, 2014 20:54 przez lokis, łącznie edytowano 1 raz

Śr mar 05, 2014 20:50
@lokis, Tfu!! Apage Satanas!
Przez pomylke tu sie zaplatales? Jeszcze sie nie obudziles na dobre? Czy jestes glodny i musisz wszedzie rozrabiac?

Zdradze ci w tajemnicy: Chrzescijanie maja monopol na ogladanie Boga.

Śr mar 05, 2014 20:53

Kael napisał(a):
majanovak napisał(a):

medieval_man napisał(a):
zakaz dotyczy sporzadzania wizerunków bożków pogańskich, dziewczyno!

Naprawde? A ktore slowo o tym mowi? Bo jakos nie zauwazylam, ze dotyczy to poganskich bozkow, a jest to raczej zakaz czynienia podobizn. Zakaz to zakaz, dotyczy WSZYSTKICH.

Aha, WSZYSTKICH. A majanovak wierzy Biblii calkowicie i bez zastrzezen?
To sie zaraz przekonamy:
Cytuj:
1 Potem Besaleel zbudował arkę z drzewa akacjowego, której długość wynosiła dwa i pół łokcia, jej zaś szerokość i wysokość półtora łokcia. 2 I pokrył ją szczerym złotem wewnątrz i zewnątrz, i uczynił na niej dokoła złoty wieniec. 3 Odlał dla niej cztery pierścienie ze złota i [przymocował] je do czterech jej rogów: dwa pierścienie do jednego jej boku i dwa pierścienie do drugiego jej boku. 4 Również zrobił drążki z drzewa akacjowego i pokrył je złotem. 5 I do pierścieni na obu bokach arki włożył te drążki [służące] do jej przenoszenia. 6 Uczynił też przebłagalnię ze szczerego złota, a długość jej wynosiła dwa i pół łokcia, jej zaś szerokość półtora łokcia. 7 Dwa też cheruby wykuł ze złota, uczynił zaś je na obu końcach przebłagalni: 8 jednego cheruba na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Wykonał cheruby razem z przebłagalnią na obu jej bokach. 9 Cheruby miały skrzydła rozpostarte ku górze i zakrywały nimi przebłagalnię. Twarze miały zwrócone jeden ku drugiemu, i ku przebłagalni były [zwrócone] twarze cherubów. Wj 37,1-9

Polecam od Wj 35 dokladne opisy przeczytac.

A jak wygladala Swiatynia?
Cytuj:
11 Potem Pan skierował do Salomona te słowa: 12 «Jeżeli będziesz postępował według moich praw i wypełniał moje nakazy oraz przestrzegał wszystkich moich poleceń, postępując według nich, to wypełnię na tobie moją obietnicę daną Dawidowi, twemu ojcu, i w świątyni tej, którą Mi budujesz, 13 zamieszkam pośród Izraelitów i nie opuszczę mego ludu izraelskiego». 14 A oto tak zbudował Salomon i wykończył tę świątynię. 15 Mury domu obłożył wewnątrz deskami cedrowymi od podłogi domu aż do belek sufitu, <wnętrze pokrył drzewem>, a podłogę świątyni wyłożył deskami cyprysowymi. 16 Ponadto od tylnej strony świątyni zbudował z desek cedrowych od podłogi aż do belek [ścianę na] dwadzieścia łokci, aby oddzielić od świątyni sanktuarium, to jest Miejsce Najświętsze. 17 Czterdzieści łokci długości miała świątynia przed [sanktuarium]9. 18 Cedrowe wnętrze świątyni zdobiły rzeźby rozchylonych kielichów kwiatowych10 i girlandy kwiecia. Wszystko było cedrowe. Kamienia nie było widać. 19 Sanktuarium urządził wewnątrz, w środku budowli, by tam umieścić Arkę Przymierza Pańskiego. 20 Sanktuarium było dwadzieścia łokci długie, dwadzieścia łokci szerokie i dwadzieścia łokci wysokie. Wyłożył je szczerym złotem. Wyłożył11 też ołtarz cedrowy. 21 Wnętrze świątyni Salomon wyłożył również szczerym złotem i założył złote łańcuchy przed sanktuarium, które wyłożył złotem12. 22 Tak więc wyłożył złotem zupełnie całą świątynię i również pokrył złotem cały ołtarz, który był przed sanktuarium. 23 W sanktuarium sporządził dwa cheruby dziesięciołokciowej wysokości z drzewa oliwkowego. 24 Jedno skrzydło cheruba miało pięć łokci i drugie skrzydło cheruba miało też pięć łokci. Więc od końca do końca jego skrzydeł było dziesięć łokci. 25 Drugi cherub miał ten sam rozmiar dziesięciu łokci, i obydwa cheruby miały takie same kształty. 26 Wysokość jednego i drugiego cheruba wynosiła dziesięć łokci. 27 Gdy umieścił te cheruby w głębi wnętrza świątyni, to rozpościerały swe skrzydła tak, że skrzydło jednego dotykało jednej ściany, a skrzydło drugiego cheruba dotykało drugiej ściany13. Skrzydła zaś ich skierowane do środka świątyni dotykały się wzajemnie. 28 Cheruby te pokrył złotem. 29 Ponadto na wszystkich ścianach świątyni wokoło wyrył jako płaskorzeźby podobizny cherubów i palm oraz girlandy kwiatów wewnątrz i na zewnątrz. 30 Podłogę świątyni również pokrył złotem, wewnątrz i na zewnątrz. 31 Wejście zaś do sanktuarium zaopatrzył w podwoje z drzewa oliwkowego. A filary były pięciokątne14. 32 Na tych zaś podwojach z drzewa oliwkowego też wyrzeźbił podobizny cherubów, palm i girlandy kwiatów oraz pokrył złotem i obił nim owe cheruby i palmy. 33 Również wejście do świątyni zaopatrzył w czworokątne14 odrzwia z drzewa oliwkowego 34 i podwójne drzwi z drzewa cyprysowego. Dwie obracające się deski tworzyły jedno skrzydło, i dwie obracające się deski - drugie. 35 Na nich wyrzeźbił cheruby, palmy, girlandy kwiatów oraz pokrył te płaskorzeźby cienkim złotem. 1 Krl 6,11-35

I co majanovak na to?
Jakis sensowny "biblijny" komentarz?

A co majanovak sadzi o tym twierdzeniu?
Cytuj:
5 On jest obrazem Boga niewidzialnego Kol1,5

Nic? Pewnie, bo o tym na forum juz bylo. Ale jak ktos nie chce sluchac, to i nie uslyszy, ze zaden katolik nie czci figur i sie do nich nie modli. Protestanci i tak wiedza lepiej.

Ale powiedz mi Kael czy światynia Boża nie moze byc piekna? Wiesz, ze Salomonowa swiatynia powstawala na zewnatrz, bo nie wolno bylo w niej halasowac i obrabiac kamieni w srodku? Czy Bóg nie moze zażyczyc sobie piekna swego domu? Czy cheruby to nie raczej symbole, ktore cos okreslaja, opisuja odnosnie swiatyni i tego co symbolizuja? Czy Zydzi naprawde klaniali sie tym cherubom? WCALE NIE Kael. Wcale nie.
Wiec czy to cos zmienia w naszej dyskusji?
A czy Jezus na pewno jest obrazem Boga jako czlowiek..? Bo Bóg Ojciec jest przeciez DUCHEM, czyz nie..? A o Jezusie co jest napisane - juz po Jego zmartwychwstaniu i wniebowstapieniu:
"Dlatego już odtąd nikogo nie znamy według ciała; a jeśli znaliśmy Chrystusa według ciała, to teraz już nie znamy."
Wiec cytujac werset "On jest obrazem Boga niewidzialnego Kol1,5" na pewno dobrze go rozumiesz..? Na pewno o to w nim chodzi..?
Chyba jednak nie, co..
"A Pan(Jezus) jest Duchem; gdzie zaś Duch Pański, tam wolność. "
Wiec ponownie zapytam czy na pewno mamy oddawac Bogu chwale posazkami?
Jesli Bóg sobie czegos nie zyczy to po prostu nam nie wolno tego robic. Nie wymyslaj historyjki Kael, bo Zydzi nie klaniali sie posazkom. Tylko Bogu w Jego swiatyni. Akurat z takimi religijnymi rzeczami to szlo im najlepiej bo z uczynkami serca to oni mieli juz wieksze problemy, ale gdy mieli dokladnie powiedziane co maja zrobic, to czesto robili to tak jak zyczyl sobie tego Bóg.

Bo powiem ci wypelnianie religijnych rytualow jest o wiele wiele latwiejsze niz by wypelniac Slowo z Rzymian 12,1-2
"Wzywam was tedy, bracia, przez miłosierdzie Boże, abyście składali ciała swoje jako ofiarę żywą, świętą, miłą Bogu, bo taka winna być duchowa służba wasza. (2) A nie upodabniajcie się do tego świata, ale się przemieńcie przez odnowienie umysłu swego, abyście umieli rozróżnić, co jest wolą Bożą, co jest dobre, miłe i doskonałe."
Wiesz tak naprawde - ale nie obraz sie na mnie - co cie sklania do tego? Cielesnosc. Czynienie bozkow to objaw chodzenia wciele. Zobacz Galacjan 5.
Bo o wiele latwiej jest sie klaniac bozkom niz wypelniac nakazy Boga, okzac Mu szacunek. Kochac Go z calego serca, duszy mysli i sil.. Ale przemienianie umyslu.. fiu fiu to nie jest wcale latwe.

Kael napisał(a):
No to teraz znajdz wytlumaczenie dla Boga, dlaczego nie mial nic przeciwko rzezbom ani w Przybytku ani w Swiatyni? Ale tak, zebys nie czynila z Boga klamcy majunovak.

Ano wytlumaczylam. :-D
Wiesz, nasze poczucie piekna, wrecz potrzeba piekna i estetyki pochodza od Boga. On jest ich zrodlem..

Kael napisał(a):
No to juz zaczynaj rzezbic cheruby do waszego zboru!

NIGDY. Wiesz dlaczego? Bo my jestesmy w Nowym Przymierzu Kael, nie ST i my mamy czcic Boga w Duchu i Prawdzie.. :D
Poczytaj historie Jezusa i Samarytanki - ew. Jana 4
Nie wiesz ze my jestesmy teraz w Nowym Przymierzu..? Ale nie obawiaj sie Slowo mowi, ze jest lepsze i ma lepsze obietnice.. :D

Śr mar 05, 2014 20:56
Moderator

lokis, a Ty pracujesz na jakiś mały banik do jutra? :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr mar 05, 2014 20:57

Kael napisał(a):
@majunovak: Bog tego wlasnie sobie zyczy, jezeli bylas laskawa przeczytac to, co ja zacytowalam z Biblii!

Ty po prostu masz wlasny obraz Boga i nie chcesz go nijak skorygowac. Zapewniam ciebie ze o to wlasnie Bogu chodzilo: o zakaz robienia sobie wyobrazenia JEGO. Bo nikt nie jest w stanie Go ogarnac. Dopoki nie przyszedl na swiat Jego Syn. A kto widzial Syna, widzial i Ojca.

Ja nie mam wlasnego obrazu Boga.
A ty musisz zrewidowac swoj Kael bo Jezus nie jest reprezentantem Boga w ciele. Bóg Ojciec jest Duchem i nie ma ciala, tylko Jezus ma cialo, ale co mowi Pismo
"Dlatego już odtąd nikogo nie znamy według ciała; a jeśli znaliśmy Chrystusa według ciała, to teraz już nie znamy"
Wiec czy na pewno twoje myslenie jest bibiljne..?

Śr mar 05, 2014 21:00

Soul33 napisał(a):
lokis, a Ty pracujesz na jakiś mały banik do jutra? :)

Dobra, "wywachales". Spadam! Siemanko! :)

Śr mar 05, 2014 21:01

Kael napisał(a):
@majanovak, a czy Biblia nic nie mowi o sile i znaczeniu blogoslawienstw? amadeus35 uciekl po tym pytaniu. Mam nadzieje, ze ty nie uciekniesz?

Oczywiscie, ze mowi i to wiele.
Ale takim blogoslawienstwem nie jest medalik. Zapewniam cie Kael.
To kolejny obraz, posazek, relikwia, ktora UZURPUJE sobie cos z czym zawsze powinnismy sie zwracac tylko i jedynie do Boga. Bo tylko w Bogu nasza sila, nadzieja, ratunek. Po co zwracac sie gdzies, gdziekolwiek, skoro Bóg chce by do Niego przychodzic, bo On MA BYC naszym zrodlem, i jest Bogiem zazdrosnym?
Jak to swiadczy o nas, o naszym zaufaniu do Niego? Czy ktos kto ma problem z gardlem idzie do lekarza czy kuratora oswiaty albo astronoma? To tez madrzy ludzie na pewno, ale.. No wlasnie ale..
Dla mnie to przejaw braku szacunku.

Śr mar 05, 2014 21:06
@majanovak: piszesz prawde:
czy światynia Boża nie moze byc piekna
Oczywiscie: dlatego koscioly katoloickie i prawoslawne, gdzei Jezus przebywa w Najswietszym Sakramencie i w swoim Ciele i Krwi jest obecny, sa piekne.
Zrozumialas wreszcie?

Zydzi nie klaniali sie cherubom, a katolicy i prawoslawni nie klaniaja sie obrazom i figurom.
Dotarlo?

No ale mi chodzi o to, ze to ty twierdzilas, ze Bog stanowczo robienia figur zabronil i zarzucasz wszystkim klamstwo, kto inaczej twierdzi.
Odwolasz te oszczerstwa?
Bo to Bog sam sobie i pieknej swiatyni zyczyl i cherubow!

Pan Jezus powiedzial tez
Cytuj:
«Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" J 14,9

To tobie sie wydaje, ze jest inaczej.

Owszem Bog chce czci w Duchu i Prawdzie. Ale ty tej Prawdy nie przyjmujesz, bo do twoich wyobrazen o Bogu nie pasuje. I to jest grzech podstawowy, ktory popelniasz.
Jak mozesz czcic Boga w Prawdzie, kiedy ty Go sobie wyobrazasz w sprzecznosci z tym, co On sam nam o sobie objawil? Co ci nie pasuje, to wyrzucasz poza obreb towich przekonan.
Stary Testament nie zostal zniesiony. Jezus go wypelnil, ale nie wolno ci go traktowac jak przestarzalego to jest tak naprawde Pierwszy Testament.

Medalik jest symbolem, ktory nam o czym przypomina. Jak tefilin u zydow.

Ale po co ja to pisze? To jak rzucanie grochem o sciane

Śr mar 05, 2014 21:08

Kael napisał(a):
@lokis, Tfu!! Apage Satanas!
Przez pomylke tu sie zaplatales? Jeszcze sie nie obudziles na dobre? Czy jestes glodny i musisz wszedzie rozrabiac?

Zdradze ci w tajemnicy: Chrzescijanie maja monopol na ogladanie Boga.

BARDZO sie mylisz Kael.
Za zycia Jezusa widzialo Go wielu pogan, opetanych, Zydow, ktorzy w Niego wierzyli i tych ktorzy nie wierzyli.
A dzisiaj Jezus objawia sie i muzulmanom i ateistom, satanistom, buddystom..
WSZYSTKIM. :D

Śr mar 05, 2014 21:09
to byla odpowiedz do tekstu lokisa.
Nie musisz na nia odpowiadac, bo znowu cos wyrwalas z kontekstu dyskusji.

Śr mar 05, 2014 21:11

Kael napisał(a):
@majanovak: piszesz prawde:
czy światynia Boża nie moze byc piekna
Oczywiscie: dlatego koscioly katoloickie i prawoslawne, gdzei Jezus przebywa w Najswietszym Sakramencie i w swoim Ciele i Krwi jest obecny, sa piekne.
Zrozumialas wreszcie?

Nie da sie Jezusa tak zamknac Kael wiesz.
"A Pan jest Duchem; gdzie zaś Duch Pański, tam wolność."
Ducha nie zamkniesz NIGDZIE wiesz. Duch jest wieczny i wszedzie obecny..
A tak naprawde ma byc w naszych sercach.. W sercach, w srodku..
Nie na zewnatrz.. Bo kto nie ma Ducha Chrystusa ten nie jest Boga. Nie nalezy do Boga. Rozumiesz? Bóg nie pozwoli sie zamknac Kael.
To wymysl by PROBOWAC Boga zamknac w sakramencie.. ON MA BYC W NASZYCH SERCACH.. Taka jest Jego wola przynajmniej..

Kael napisał(a):
Zydzi nie klaniali sie cherubom, a katolicy i prawoslawni nie klaniaja sie obrazom i figurom.
Dotarlo?

Ale jednak sie klaniaja i prosze nie udawaj ze nie, ale badz przynajmniej szczera i uczciwa. Klaniaja i oddaja czesc.

Kael napisał(a):
No ale mi chodzi o to, ze to ty twierdzilas, ze Bog stanowczo robienia figur zabronil i zarzucasz wszystkim klamstwo, kto inaczej twierdzi.
Odwolasz te oszczerstwa?
Bo to Bog sam sobie i pieknej swiatyni zyczyl i cherubow!

Widzisz jesli Bóg chce upiekszyc swoj DOM, albo postawic tam cherubiny, lwy itd. to tylko dlatego, ze maja one cos symbolizowac, bo przeciez wiemy co symbolizuje np. lew..? Prawda? Bóg nigdy niczego nie robi ot tak sobie.
To ciekawe, ze Zydzi uciekajac z Egiptu dostali tyle dobra od egipcjan - myslisz w jakim celu..? Dla zbudowania JEGO swiatyni! Bóg zawczasu wiedzial co chce zrobic.

Kael napisał(a):
Pan Jezus powiedzial tez
Cytuj:
«Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" J 14,9

To tobie sie wydaje, ze jest inaczej.

Tak jest, bo Jezus czynil tylko to co bylo wola Boga Ojca. NIC nie robil z siebie, nie uzywal tez swej mocy, ale zyl jak czlowiek by pokazac nam jak my mamy zyc. Wszystkie tez cuda i znaki robil z Ojca mocy, nie z wlasnej.

Kael napisał(a):
Owszem Bog chce czci w Duchu i Prawdzie. Ale ty tej Prawdy nie przyjmujesz, bo do twoich wyobrazen o Bogu nie pasuje. I to jest grzech podstawowy, ktory popelniasz.
Jak mozesz czcic Boga w Prawdzie, kiedy ty Go sobie wyobrazasz w sprzecznosci z tym, co On sam nam o sobie objawil? Co ci nie pasuje, to wyrzucasz poza obreb towich przekonan.
Stary Testament nie zostal zniesiony. Jezus go wypelnil, ale nie wolno ci go traktowac jak przestarzalego to jest tak naprawde Pierwszy Testament.

Medalik jest symbolem, ktory nam o czym przypomina. Jak tefilin u zydow.

Ale po co ja to pisze? To jak rzucanie grochem o sciane

Co ty mi teraz zarzucasz Kael, przeciez nie masz ani jednego argumentu a piszesz takie oskarzenia. Nie ladnie naprawde.
'Co mi nie pasuje..'?! Czy to ja robie posazki WBREW WOLI BOGA..?? :o

ST byl dla Zydow prawda? To ich historia i to jak ich Bóg prowadzil. My zyjemy juz jak przyszedl Zbawca, na ktorego oni tylko czekali, my otrzymalismy nowe, lepsze obietnice, bo Jezus wypelnil prawo i umarl za nas na krzyzu a potem zmartwychwstal! i dzieki temu my mozemy stac sie bozymi dziecmi, a oni nie mogli, byli tylko slugami, w najlepszym razie mogli (kilku z nich) zostac nazwani przyjaciolmi, ale nie mogli byc wtedy synami, a my mozemy!! Zyjemy wiec w Nowym Przymierzu i trzeba wiedziec co nam daje to nowe przymierze, trzeba wiedziec co sie zmienilo dla nas.
Tzn. dobrze DLA NAS wiedziec co nam zostalo dane, ofiarowane.
Bo jak nie wiesz to nie mozesz tego wziac ani skorzystac z tego. A moze tez byc tak ze modlisz sie i modlisz o cos co juz zostalo nam dane.. A po co..? :D

Śr mar 05, 2014 21:31

Kael napisał(a):
to byla odpowiedz do tekstu lokisa.
Nie musisz na nia odpowiadac, bo znowu cos wyrwalas z kontekstu dyskusji.

Ja wiem ze to byla odpowiedz dla niego, ale ja odpowiedzialam, bo ty nie mialas racji. Jestes odnosnie tego w wielkim bledzie.
Chrzescijanie nie maja zadnego monopolu na ogladanie Boga.

Śr mar 05, 2014 21:33
@majanovak: nie tobie mowic, kto jest w bledzie.
Wlasnych bledow zupelnie nie widzisz, ale "zdzblo u innych" wypominasz i pouczasz. Ktos ci dal takie uprawnienia? Jakis potwierdzony charyzmat nauczania i rozumienia Biblii masz? I przez kogo potwierdzony?

Jezeli w teksice Biblii jest wyraznie mowa o figurach w Swiatyni i Przybytku i to zaraz po zakazie na ktory ty sie powolujesz, to albo Bog nie wiedzial co robi, albo ty kompletnie nie rozumiesz ani Bibli ani Boga. Co ci nie pasuje do twojej wizji Boga to ignorujesz. I na dokladke wmawiasz katolikom, ze robi acos, czego nie robia.

Jezeli katolik ci mowi, ze nie klaniamy sie figurom, a ty dalej brniesz w klamstwa, to pomylilas fora.
Moze ty kiedys jako katoliczka uwazalas, ze czcisz figury. Jak nie uwazalas na lekcjach religii, to miej pretensje do siebie.

To tyle ode mnie w tym temacie rozmowy z toba.

Cz mar 06, 2014 8:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona