Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona
 Hej sokoły 
Autor Wiadomość

Post Re: Hej sokoły
I w tym właśnie problem Putina - on potrzebuje czasu, a jednocześnie czas działa na jego niekorzyść. Dlatego się miota bez sensu. Chyba, że jest w tym jakiś ukryty plan, ale ja go nie widzę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 10, 2014 12:29

Jest jeszcze taka sprawa, że 25 maja odbędzie się na Krymie "referendum". Kibolstwo rosyjskich wojsk można odczytać jako część swoistej "kampanii referendalnej", którą Rosja prowadzi tam już od jakiegoś czasu:

Obrazek

Putin prawdopodobnie liczy na to, że wynik referendum - jak wszyscy sądzą, korzystny dla Rosji, choć ja bym nie wykluczał niespodzianki, wciąż uważam, że te wszystkie "demonstracje obywatelskie" itp. to ustawki dyrygowane z Moskwy - stanie się dla niego kartą przetargową w negocjacjach, do których usilnie dąży Rosja. Paradne jest swoją drogą to, że Rosja chce negocjować "rozwiązanie konfliktu", który sama, z własnej woli, bez niczyjej prowokacji, wywołała, którego nikt poza nią nie chciał i którego, de facto, nikt poza nią nie prowadzi (Ukraińcy wciąż nie dają się prowokować, naprawdę, należy im się wielkie uznanie za postawę od początku kryzysu). Ale to też jest element taktyki - jeden z brytyjskich komentatorów napisał, że największym błędem Zachodu będzie dopuszczenie Rosji do współdecydowania o Ukrainie, bo właśnie o to Rosji chodzi. Oczywiście, referendum będzie problemem dla samej Rosji, o czym już wiele razy wspominano - ciekawe, który zbuntowana rosyjska republika jako pierwsza zażąda takiego samego referendum? :-D Ale nie wygląda na to, by ktoś z ruskiej wierchuszki widział dziś tak odległy horyzont..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn mar 10, 2014 17:28
Tymczasem posyłają nam AWACSa - wiecie, ten samolot z talerzem radarowym. Będzie latał nad Polską i Rumunią.

Pn mar 10, 2014 18:06
Echem. Jeszcze uwaga do pilastra odnośnie Ukrainy sięgającej do Powołża. Nie powiem, że taka wizja mi się nie podoba, ale raczej jest niemożliwa do realizacji. W Europie istnieje milczące porozumienie co do tego, że granic powojennych się nie rusza (chodzi, rzecz jasna, głównie o Niemcy i Polskę). Dlatego Ukraina pozostanie w takich granicach, jakie ma. Owszem, strefę wpływów może rozciągnąć aż po Ural. : ] Ale nie granice.

Pn mar 10, 2014 18:26
Łejery, ale się w tych ruskich głowach gotuje.
W portalu Wybiórczej jakaś sierota obrzygana napisał(a):
Obecny kryzys na Ukrainie może doprowadzić do III wojny światowej - ostrzega w rozmowie z PAP były doradca prezydenta Rosji Andriej Iłłarionow. Jego zdaniem na sankcje finansowe jest za późno, a Władimira Putina powstrzymać może tylko reakcja wojskowa Zachodu.

Iłłarionow, obecnie związany z waszyngtońskim konserwatywnym ośrodkiem Cato Institute, był jednym z głównym doradców ekonomicznych prezydenta Rosji Władimira Putina i negocjował przyjęcie Rosji do grupy najbardziej uprzemysłowionych krajów świata (G8). Rozstał się z rosyjskim rządem w 2005 r.

W rozmowie z PAP Iłłarionow przekonywał, że Rosja z "półdemokracji", jaką była kilkanaście lat temu, przekształciła się "w państwo w pełni autorytarne". - Rosja bardzo zmieniła się w ciągu ostatniej dekady. To obecnie kraj więźniów politycznych, zastraszania mniejszości, opozycji politycznej czy gejów. Prowadzi bardzo agresywną politykę zagraniczną, której celem jest nakreślenie na nowo granic w Europie. To nie jest żart. To jest oficjalna polityka rządu - powiedział Iłłarionow.

Pn mar 10, 2014 20:47

Johnny99 napisał(a):
Jest jeszcze taka sprawa, że 25 maja odbędzie się na Krymie "referendum". .

Taki był pierwotny plan, ale został znacznie przyśpieszony, najpierw na 30 marca, a potem na 16 marca, kiedy Putin zrozumiał, że czas mu się skończył.

Ten pośpiech tłumaczy też fakt, że nie zdążył Putin poinformować o tym swoich sprzymierzeńców z PIS i nadal podają oni nieaktualną datę. :)

Cytuj:
Putin prawdopodobnie liczy na to, że wynik referendum - jak wszyscy sądzą, korzystny dla Rosji, choć ja bym nie wykluczał niespodzianki,

Po to się właśnie liczy glosy, żeby nie było żadnych niespodzianek i głupich wpadek. :D

Ergo

Cytuj:
W Europie istnieje milczące porozumienie co do tego, że granic powojennych się nie rusza (chodzi, rzecz jasna, głównie o Niemcy i Polskę). Dlatego Ukraina pozostanie w takich granicach, jakie ma.

Po pierwsze mowa przecież o "kształcie rzeczy przyszłych" (nb polecam tą książkę, film też niezły), po drugie zasada się załamie, jeżeli sami mieszkańcy danego terytorium będą o to zabiegać i nie będzie nikogo, kto by protestował. Zresztą jest już precedens w postaci Kosowa.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt mar 11, 2014 9:26
Właśnie, Kosowo. Krymski "parlament" przed chwilą ogłosił niepodległość na takiej zasadzie...
Cytuj:
Rada powołuje się na decyzję międzynarodowego sądu ONZ w sprawie Kosowa z 22 lipca 2010. Według tamtej decyzji jednostronne proklamowanie niepodległości przez część państwa nie narusza żadnych norm prawa międzynarodowego.

Wt mar 11, 2014 11:18

Cytuj:
Właśnie, Kosowo. Krymski "parlament" przed chwilą ogłosił niepodległość na takiej zasadzie...

Dzisiaj rano czytałem, że wg OBWE referendum to będzie nielegalne. Tak więc zostawiono sobie otwartą furtkę.

Śr mar 12, 2014 10:44

Podsumowałem swoje stanowisko w postaci artykułu

Krym Kremlowi oko wykole

Śr mar 12, 2014 12:31
Przeczytałem ze smakiem.

A teraz popatrzcie na to (MARIEL, hop, hop!):
Rosyjska telewizja państwowa Rossija oskarżyła Polskę o współorganizację "przewrotu" na Ukrainie. Swoje oskarżenia podbudowała wypowiedzią byłego szefa Służby Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) Ołeksandra Jakymenki, który oświadczył, że radykałowie z Majdanu byli szkoleni w Polsce.

- Rola Polski w tym, że doszło do przewrotu wojskowego, była nieoceniona. Polska we śnie i na jawie chce odbudować swoje pozycje, chce odbudować dawną Rzeczpospolitą - powiedział były szef SBU.

Śr mar 12, 2014 20:46

ErgoProxy napisał(a):
Polska we śnie i na jawie chce odbudować swoje pozycje, chce odbudować dawną Rzeczpospolitą - powiedział były szef SBU.

Będą to powtarzać tyle razy, aż stanie się to prawdą :D

Cz mar 13, 2014 8:23
Robi się nieciekawie. Punkt 13. Rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie Krymu i Ukrainy:
Cytuj:
[Parlament Europejski] odnotowuje z głębokim zaniepokojeniem doniesienia o tym, że uzbrojeni osobnicy oznakowują domy ukraińskich Tatarów na obszarach Krymu zamieszkiwanych wspólnie przez Tatarów i Rosjan; zauważa, że krymscy Tatarzy, którzy po deportacji na rozkaz Stalina powrócilido ojczyzny po odzyskaniu przez Ukrainę niepodległości, apelują do społeczności międzynarodowej o poparcie terytorialnej integralności Ukrainy oraz kompleksowej umowy prawnej i politycznej w sprawie przywrócenia im praw jako ludowi tubylczemu Krymu; wzywa społecznośćmiędzynarodową, Komisję, Radę, wysokiego komisarza ONZ ds. praw człowieka oraz specjalnego przedstawiciela UE ds. praw człowieka do ochrony praw zarówno Tatarów, jak i wszystkich innych mniejszości na półwyspie Krymskim; domaga się pełnego śledztwa w sprawie zastraszania ludności żydowskiej i ataków na żydowskie miejsca kultu po napaści na Krym

Cz mar 13, 2014 18:03
ErgoProxy napisał(a):
Przeczytałem ze smakiem.

A teraz popatrzcie na to (MARIEL, hop, hop!):
Rosyjska telewizja państwowa Rossija oskarżyła Polskę o współorganizację "przewrotu" na Ukrainie. Swoje oskarżenia podbudowała wypowiedzią byłego szefa Służby Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) Ołeksandra Jakymenki, który oświadczył, że radykałowie z Majdanu byli szkoleni w Polsce.

- Rola Polski w tym, że doszło do przewrotu wojskowego, była nieoceniona. Polska we śnie i na jawie chce odbudować swoje pozycje, chce odbudować dawną Rzeczpospolitą - powiedział były szef SBU.

Nie twierdzę, że takie głosy się nie pojawiają, chodziło mi raczej o to, że nie mają one realnego oparcia w rzeczywistości. Dzisiaj coś takiego nie przeszłoby, za dużo między narodami się wydarzyło (złego), jakkolwiek dzisiejsze stosunki nie byłyby poprawne tamte realia nie wrócą. Podejrzenia pana Jakymenki i innych biorą się pewnie z tego, że mierzą swoją miarą (Rosja tęskni za dawną pozycją supermocarstwa, to na pewno Polska ma tak samo).
Nie mam siły/czasu/ochoty podążać za każdym pomysłem, który się we łbie zrodzi, ale dość łatwo przychodzi myślącemu Słowianinowi przejrzeć co w innej słowiańskiej duszy się dzieje ;)

N mar 16, 2014 8:35
A pewnie. : ) Przecież wprost tutaj pisałem, że Rzplita odrodzi się jako frakcja niezależnych państw w łonie Unii, bo sama geografia to wymusi.

MARIEL napisał(a):
za dużo między narodami się wydarzyło (złego)

Ja tą przelaną krwią nie żyję.

N mar 16, 2014 10:24
ErgoProxy napisał(a):
Ja tą przelaną krwią nie żyję.

Wiem, ale wciąż żyją ludzie, których bliscy w tych konfliktach poginęli. I nieraz mam przykre wrażenie, że niektórzy z nich muszą naturalnie wymrzeć, by dało się budować nowe nie zatrute zaszłościami relacje. Na razie to rozdrapywanie ran wciąż trwa, nie mówię że trzeba zapomnieć (to też nie byłoby dobre), ale... Może na przykładzie:

Jakieś 10 lat temu byłam z objazdówką na Ukrainie, przewodnikiem był 60-letni pan (Polak), który dosłownie (gdyby nie nasze protesty) ciągałby nas tylko w te miejsca, gdzie polska krew była przelana jednocześnie cały czas podkreślając, by nie reagować na prowokacje Ukraińców (bo rzekomo zdarzało się, że rzucali coś na ziemię, pusty portfel, cokolwiek, a gdy ktoś z wycieczki schylał się by podnieść i oddać podnosili larum, że Polak złodziej).

No nie da się z takim nastawieniem nic zbudować po prostu.

N mar 16, 2014 10:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona