Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy piekło zaczyna się na ziemi? 
Autor Wiadomość

Post Czy piekło zaczyna się na ziemi?
Witam , ostatnio zastanawiam się ,czy piekło nie zaczyna się już na ziemi, kiedy się ogląda te wszystkie nieszczęścia i ludzkie dramaty, znieczulice i obojętność na cierpienie innego człowieka, to można pomyśleć ,że tu rządy sprawuje szatan, czy człowiek już od urodzenia nie jest potępiony?
Czy ciągle nie jest nam mało? Czy nie rośnie nam apetyt w miarę jedzenia? Co gorsza jest pewna niepisana zasada w ludzkim umyśle, im więcej mam , tym bardziej jestem skąpy.
A co gorsza każdy z nas musi patrzeć na śmierć bliskich, 70% społeczeństwa jest wykorzystywana przez bliźnich, każdy chce zarobić , kosztem zdrowia drugiego człowieka, Czy tak ciężko jest nam powiedzieć ,,przepraszam” albo ,,Proszę” ?? Czy Bóg specjalnie zgotował nam tu piekło, żeby wybrać tych którzy będą potrafili, odnaleźć Miłość i rozproszą mrok w sercu?

Śr mar 12, 2014 15:37

Post Re: Czy piekło zaczyna się na ziemi?
Ja mysle, że piekło będzie jednak dużo gorsze niż to co jest tu na ziemi. Przynajmniej duchowo będzie dużo większa beznadzieja niż teraz. Jednak cos w tym jest i to co się ogólnie dzieje na świecie jest pewnego rodzaju piekłem na ziemi. To prawda, że ludzie zatracili wartości. Teraz żeby być dobrym pełnowartościowym Chrześcijaninem to nawet ciężko wykonywać jakąkolwiek prace bo prawie każda niesie za sobą kłamstwo, naciąganie i inne niechrześcijańskie zachowania.
Ciężko jest odnaleźć się w tym świecie i jednocześnie zachować czystość serca

Śr mar 12, 2014 16:15

To jest rezultat upadku, grzechu. Kiedy człowiek zbuntował się Bogu, szatan został władcą tego świata i tak go właśnie nazywa Pismo Święte. Jest władcą tego świata. Plan Boży wygląda mniej więcej tak. Ten świat jest całkowicie zepsuty i w związku z tym Bóg postanowił go zniszczyć. Nie będzie remontu, albo naprawy tego świata. Plan Boży jest o wiele bardziej radykalny i zakłada jego całkowite zniszczenie w ogniu.

Cytuj:
dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną. (11) Skoro to wszystko ma ulec zagładzie, jakimiż powinniście być wy w świętym postępowaniu i w pobożności, (12) jeżeli oczekujecie i pragniecie gorąco nastania dnia Bożego, z powodu którego niebiosa w ogniu stopnieją i rozpalone żywioły rozpłyną się? (13) Ale my oczekujemy, według obietnicy nowych niebios i nowej ziemi, w których mieszka sprawiedliwość.

Widzisz Bóg nie będzie naprawiał tego świata, ale ratuje ludzi z tego świata zapraszając do nowego który stworzy. Ten świat jest jak płonący statek który wiadomo, że zatonie, a Bóg przygotował dla tych którzy jego pragną koło ratunkowe w postaci ofiary Jezusa na krzyżu.

Pytanie jakie powinieneś sobie postawić brzmi "czy jestem pośród tych uratowanych?". Jeśli nie to ratuj się.

Cytuj:
A gdy to usłyszeli, byli poruszeni do głębi i rzekli do Piotra i pozostałych apostołów: Co mamy czynić, mężowie bracia? (38) A Piotr do nich: Upamiętajcie się i niechaj się każdy z was da ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a otrzymacie dar Ducha Świętego. (39) Obietnica ta bowiem odnosi się do was i do dzieci waszych oraz do wszystkich, którzy są z dala, ilu ich Pan, Bóg nasz, powoła. (40) Wielu też innymi słowy składał świadectwo i napominał ich, mówiąc: Ratujcie się spośród tego pokolenia przewrotnego. (41) Ci więc, którzy przyjęli słowo jego, zostali ochrzczeni i pozyskanych zostało owego dnia około trzech tysięcy dusz. (42) I trwali w nauce apostolskiej i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwach. (43)

Cytuj:
Ale wy, umiłowani, budujcie siebie samych w oparciu o najświętszą wiarę waszą, módlcie się w Duchu Świętym, (21) zachowajcie siebie samych w miłości Bożej, oczekując miłosierdzia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ku życiu wiecznemu. (22) Dla jednych, którzy mają wątpliwości, miejcie litość, (23) wyrywając ich z ognia, ratujcie ich;

Śr mar 12, 2014 16:26

Tak moim zdaniem ten świat nieuchronnie zmierza ku końcowi......

Śr mar 12, 2014 16:29

Mi się wydaje ,że Jezus umierając na krzyżu był ostatnią ofiarą i zmył z nas grzech jaki popełnili ,,Adam i Ewa"
dlatego my mamy czystą kartę i myślę , że na zbawienie bez podlegania sądowi Winy mają szanse Ci co odnajdą w sobie miłość i będą żyli zgodnie z naukami Jezusa, który pokazuje nam czego oczekuje od nas Bóg, natomiast Ci co nie poznali nauk Jezusa, będą sądzeni wedle uczynków, i waga pokaże czy ich dusza jest zdrowa czy chora. Dlatego może właśnie ten świat to nasz Boży sprawdzian.

Śr mar 12, 2014 16:48

Oczywiście, że tu na ziemi przechodzimy najważniejszy sprawdzian. Sprawdzian z miłości która dla Boga jest najważniejsza. I myślę, że to właśnie z miłości będziemy sądzeni :-)

Śr mar 12, 2014 16:50

Cytuj:
Mi się wydaje ,że Jezus umierając na krzyżu był ostatnią ofiarą i zmył z nas grzech jaki popełnili ,,Adam i Ewa"
dlatego my mamy czystą kartę i myślę , że na zbawienie bez podlegania sądowi Winy mają szanse Ci co odnajdą w sobie miłość i będą żyli zgodnie z naukami Jezusa, który pokazuje nam czego oczekuje od nas Bóg, natomiast Ci co nie poznali nauk Jezusa, będą sądzeni wedle uczynków, i waga pokaże czy ich dusza jest zdrowa czy chora. Dlatego może właśnie ten świat to nasz Boży sprawdzian

On to został wydany za nasze grzechy i wskrzeszony z martwych dla naszego usprawiedliwienia. List do Rzymian 4:25

Przekazałem wam na początku to, co przejąłem; że Chrystus umarł - zgodnie z Pismem - za nasze grzechy,
1 list do Koryntian 15:3

który wydał samego siebie za nasze grzechy, aby wyrwać nas z obecnego złego świata,
List do Galatów 1:4

W tym przejawia się miłość, że nie my umiłowaliśmy Boga, ale że On sam nas umiłował i posłał Syna swojego jako ofiarę przebłagalną za nasze grzechy.
1 List Jana 4:10

Jak długo nie będziesz w stanie dostrzec, że to twoje grzechy przybiły Jezusa do krzyża nie osiągniesz zbawienia. To ty osobiście zgrzeszyłeś i w związku z tym zasługujesz na wieczne potępienie bo prawo mówi "Albowiem zapłatą za grzech jest śmierć" rzymian 6;23. To ty powinieneś wisieć tam na krzyżu za swoje grzechy, nie on. Jednak on poszedł na ten krzyż w zastępstwie za ciebie. Także nie ma co się zasłaniać grzechem Adama i Ewy. Piszesz, że masz czystą kartę bo Jezus umarł za grzechy Adama i Ewy. Wiedz, że jeśli nie dostrzeżesz swojej roli w tym wszystkim jako tego który wysłał Jezusa na krzyż, to żadnej czystej karty nie masz i potrzebujesz przyjść do Boga jak grzesznik i prosić o wybaczenie. Ten werset który podawałem ci wcześniej:

"A gdy to usłyszeli, byli poruszeni do głębi i rzekli do Piotra i pozostałych apostołów: Co mamy czynić, mężowie bracia? "

Wiesz co ich poruszyło? Właśnie świadomość tego, że to z powodu ich win ( nie Adama i Ewy ) Jezus został ukrzyżowany.

" Niech więc cały dom Izraela wie z niewzruszoną pewnością, że tego Jezusa, którego wyście ukrzyżowali, uczynił Bóg i Panem, i Mesjaszem."

Oni nie robili wymówek "hej to przecież nie my go ukrzyżowaliśmy". Podobnie ty jeśli tego nie dostrzeżesz, nie możesz być zbawiony.

Śr mar 12, 2014 17:30

Moim zdaniem nie muszę o nic prosić, tylko złe uczynki naprawiać dobrymi przyjacielu, samo proszenie i przepraszanie nic nie da, sam muszę zrobić sobie rachunek sumienia i nie powielać grzechu. powtarzasz te cytaty jak mantrę, ale czy je rozumiesz? czy wyciągasz dobre wnioski? jak by się tak zastanowić, to Jezus jako ,,baranek Boży" był ostatnią ofiarą, nie będę Ci przedstawiał i tłumaczył dlaczego Żydzi składali ofiary w postaci zwierząt. jak będziesz chciał to sobie poczytasz, sam się tym interesowałem i to mi dało podstawy żeby stwierdzić ,ze Jezus oczyścił nas z tego grzechu. I dzięki Jezusowi Bóg nie musiał znowu robić wielkiego potopu. To jest tylko moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać.

Śr mar 12, 2014 18:01

Dlaczego żydzi składali ofiary wiem, i wiem o co ci chodzi kiedy piszesz, że Jezus był ostatnią ofiarą. Ty masz inny problem, a mianowicie nie traktujesz tego osobiście, ale twierdzisz, że skoro Jezus umarł za jakiś tam grzech Adama i Ewy, to ty jesteś już oczyszczony. Tak nie jest. Jezus umarł za grzechy całego świata, ale czy to znaczy, że każdy będzie zbawiony? Oczywiście, że nie. Pismo mówi o tym jasno. Każdy kto chce być zbawiony musi zrozumieć, że Jezus poszedł na krzyż z powodu jego własnych grzechów. Sam ten fakt powinien wywołać w nas poczucie winy i spowodować abyśmy prosili Jezusa o przebaczenie. Ty piszesz, że nie musisz o nic prosić i tym samym nie możesz być zbawiony. Grzechy Bóg odpuszcza tym którzy przychodzą do niego za skruchą, wyznają je, zrywając z nim i proszą o przebaczenie.

Poza tym nie możesz zapracować na niebo dobrymi uczynkami. A jeśli starasz się tam dostać na podstawie twych dobrych uczynków, to nigdy się tam nie znajdziesz. Paweł pisał do Galatów którzy myśleli, że zapracują sobie na niebo przestrzegając przykazań:

"Odłączyliście się od Chrystusa wy, którzy w zakonie szukacie usprawiedliwienia; wypadliście z łaski."

i

" Boję się, że może nadaremnie mozoliłem się nad wami."

Śr mar 12, 2014 21:02

Nie zrozumieliśmy się chyba:) napisałem Ci wyraźnie , że moim zdaniem zbawienia bez sądu zazna ten co żyje zgodnie z nauką Jezusa,:) a Ci co go nie poznali będą sądzeni wedle uczynków:)

co do mnie, nie uważam ,że błaganie o przebaczenie może mnie zbawić, bo co zrobił byś w takiej sytuacji,, rano człowiek błaga pokornie Boga o przebaczenie, a wieczorem idzie zabijać i gwałcić" gdzie tu logika? wybacz ,ale ja uważam ,że aby trafić do nieba , to trzeba iść za nauką Jezusa, odnaleźć w sobie Miłość i starać się być dobrym człowiekiem, a latanie z workiem pokutnym i skamlanie nic nie da, po 3 ten cytat nic nie mówi o dobrych uczynkach:) pozdrawiam:)

Śr mar 12, 2014 21:12

Cytuj:
wybacz ,ale ja uważam

No wiem właśnie, że uważasz ale ja bym ci chciał przedstawić to jak Bóg uważa. Bo jeśli twoje uważanie rozmija się z tym Bożym, to chyba się zgodzisz, że jest to duży problem dla ciebie?

Cytuj:
wybacz ,ale ja uważam ,że aby trafić do nieba , to trzeba iść za nauką Jezusa, odnaleźć w sobie Miłość i starać się być dobrym człowiekiem

Jezus nie tak nauczał, a nauczał:

"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego."

Nic tu o staraniu się nie ma.

"Wtedy zaczął grozić miastom, w których dokonało się najwięcej jego cudów, że nie pokutowały. (21) Biada tobie, Chorazynie, biada tobie, Betsaido; bo gdyby w Tyrze i Sydonie działy się te cuda, które u was się stały, dawno by w worze i popiele pokutowały."

Pokutowanie nic nie da? Jezus jest innego zdania.

"Pokutujcie więc i nawróćcie się, aby grzechy wasze zostały zgładzone," Dzieje Apost. 3:19
Bez pokuty nie ma odpuszczenia win.

"Dlatego pominąwszy podstawowe nauki o Chrystusie przenieśmy się do tego, co doskonałe, nie zakładając ponownie fundamentu, jaki stanowią: pokuta za uczynki martwe " List do Hebrajczyków 6:1

Jak widzisz pokuta to podstawa, fundament. Zresztą piszesz o czymś takim jak znajdowanie miłości w sobie, ale nawet nie zdajesz sobie sprawy, że Biblia naucza wyraźnie, że nie masz w sobie miłości. Takiej jakiej wymaga Bóg. On ją ma i miłość jest darem Ducha Świętego i jedynie można ją osiągnąć przez bliską społeczność z Bogiem. Możesz się silić ile chcesz i szukać miłości w sobie, ale będzie to jedynie karykatura jeśli nie pochodzi od Ducha Świętego. Cytaty ?

Cytuj:
Owocem zaś Ducha są: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, wstrzemięźliwość.
Galatów 5:22
Cytuj:
trwajcie we mnie, a Ja w was. Jak latorośl sama z siebie nie może wydawać owocu, jeśli nie trwa w krzewie winnym, tak i wy, jeśli we mnie trwać nie będziecie. Ja jestem krzewem winnym, wy jesteście latoroślami. Kto trwa we mnie, a Ja w nim, ten wydaje wiele owocu; bo beze mnie nic uczynić nie możecie.
J 15;5

Cytuj:
ten cytat nic nie mówi o dobrych uczynkach:)

Mówi. Postaram się wyjaśnić tak żebyś zrozumiał. Ewangelia w skrócie:

Każdy grzeszy, zatem każdy zasługuje na śmierć. Bóg dał żydom przykazania i powiedział przez Mojżesza "Człowiek, który spełnił zakon(przykazania), przezeń żyć będzie." Czyli zbawienie poprzez przestrzeganie przykazań/czynienie dobra. Tylko co się okazało? Nie narodził się jeszcze taki który by tych przykazań przestrzegał. Także nie możesz powiedzieć, będę tego przestrzegał i dzięki temu Bóg mnie weźmie do nieba, bo ty też je nie raz łamałeś.

Nie jesteś w stanie przestrzegać przykazań dlatego Bóg wymyślił inny sposób na usprawiedliwienie. Usprawiedliwienie z wiary, a nie z starania się dobrze czynić.

"Dlatego z uczynków zakonu nie będzie usprawiedliwiony przed nim żaden człowiek," list do Rzymian 3:20
Staranie się być dobrym nie usprawiedliwi cię przed Bogiem. Musiałbyś być bez grzechu od narodzin po śmierć jak Jezus.

"Uważamy bowiem, że człowiek bywa usprawiedliwiony przez wiarę, niezależnie od uczynków zakonu" List do Rzymian 3:28

Czyli Bilet do nieba otrzymujemy dzięki wierze w Jezusa.

Cytuj:
Panowie, co mam czynić, abym był zbawiony? A oni rzekli: Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony, ty i twój dom.

Widzisz nie odpowiedzieli mu, staraj się dobrze czynić, przestrzegaj przykazań, znajdź w sobie miłosć ale uwierz. Zbawienie jest przez wiarę w Jezusa.
Cytuj:
bo co zrobił byś w takiej sytuacji,, rano człowiek błaga pokornie Boga o przebaczenie, a wieczorem idzie zabijać i gwałcić" gdzie tu logika?

Taki człowiek jest po prostu obłudnikiem, a jego pokuta nie jest szczera. Widzisz jeśli już ktoś naprawdę uwierzy w Jezusa, Bóg dokonuje cudu przemiany takiego człowieka, taki człowiek rodzi się na nowo jak to Jezus mówił. A uczynki i dobre życie są wynikiem tej przemiany jakiej Bóg dokonał w życiu takiego człowieka. Wynikają one z wiary, nie ze starania się. Jezus nauczał, że mamy pokutować i wierzyć ewangelii. Te dwa elementy czynią z nas Chrześcijan.

Pokuta nie polega na przewiązywaniu się workiem, ale jest to radykalna zmiana stylu życia. Zerwanie z grzechem i życie w posłuszeństwie wobec Boga.

Tyle mówisz, że trzeba słuchać nauki Jezusa, pozwól, że cię zapytam. Jezus powiedział

"zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się kto nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć Królestwa Bożego."

Narodziłeś się na nowo? Tak, nie, a może nie wiesz co to znaczy?

Śr mar 12, 2014 22:33

Widzisz, powiem Ci tak:) zgadzamy się w jednym, że nauka Jezusa da zbawienie, ale niestety nadal będę uważał , że czynienie dobra , jest ważniejsze dla Boga niż pokuta. Ja przed Bogiem i samym sobą robię rachunek sumienia, jeśli odnajdziesz w swoim sercu miłość to znaczy ,że narodziłeś się na nowo, a zaprawdę jeśli będziesz ciągle opierał się na przepraszaniu i pokucie , a miłości nie znajdziesz to Bóg powie ,, (idz przecz! nie znam Cię) są jeszcze inne cytaty które mówią o Tym ,że miłość jest drogą do zbawienia,,jeśli bym mówił językiem ludzi i aniołów.....) znasz to. Albo( byłem głodny a nakarmiliście mnie) jak myślisz o czym to świadczy? o dobroci i dobrych uczynkach, czyż nie?:) to Ty masz raczej problem, nie ja:) przemyśl to:)

Śr mar 12, 2014 23:00

Eh nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, trudno.

Śr mar 12, 2014 23:45

Zacytuje co na ten temat mowi Pismo Swiete:
Rz 10:9 bw "Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz." Rz 10:10 bw "Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu."

To co Login2 napisal zgadza sie z Pismem Swietym, praktycznie kazdy z was ma racje, jednak najwazniesze jest to co mowi Biblia cytat powyzej.
To jest podstawowy warunek co Bogu sie podoba, dobre serce i dobre uczynki sa konsekwencja MIlosci Bozej ktora otrzymujemy poprzez Ducha Swietego.

Na Ziemi szaleje szatan to widac na kazdym kroku, chrzescijanie sa osmieszani i lekcewazeni w innych krajach przesladowani ale i o tym tez mowil Jezus ze jesli mnie przesladuja beda i was przesladowac.
Mimo wszystko sa piekne miejsca i rowniez panuje coraz mocniej Milosc Boza, takze Ziemia nie jest pieklem.

Cz mar 13, 2014 8:26

Dlaczego sugerujesz, że to Bóg zgotował nam piekło na ziemi?
Dlaczego biadolisz zamiast zająć się sobą? Bóg dał Ci, podobnie jak innym ludziom WOLNĄ WOLĘ. Jeśli TY będziesz okazywać miłosierdzie innym, to będziesz czynić dobro. Jeśli innni też tak czynić będą, to będzie niebo, już tu na ziemi.
To my sami tworzymy wokół siebie piekło. Każdy grzech przybliża nas do tego. Uśmiechaj się, podawaj pomocną dłoń, okazuj życzliwośc, a świat wokól Ciebie stanie się lepszy.
To nie jacyś oni odpowiadają za ten świat, to my odpowiadamy. My sami.

Cz mar 13, 2014 9:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona