Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona
 Korwinizm wydzielony 
Autor Wiadomość

Post Re: Korwinizm wydzielony
Cytuj:
Te dwa zdania są sprzeczne ze sobą. Jeśli jestem wolny - ale tak naprawdę wolny - to mogę urzeczywistniać swoją wolę, po prostu. Dobrą, złą, bez różnicy.

Jeśli nie mogę skręcić karku dziecku z faveli, to jestem zniewolony. Szczególnie jeśli uważam, że w ten sposób służę społeczeństwu.

Na litośc ile razy mam powtarzać...

Okej napisze grubymi i będę wracał do cytatów jak coś. Napisze o co chodzi jeszcze raz:

Według korwina powinieneś móc robić ze sobą wszytsko co chcesz.
Twoja wolnośc powinna być ograniczona tylko wolnością innego człowieka.

Powinieneś móc robić wszytsko co chcesz pod warunkiem że nie szkodzisz innemu człowiekowi.

czyli jeżeli twoja decyzja nikomu nie szkodzi to powinieneś móc to robić.

Powtarzam poraz kolejny że korwin nie jest za nieograniczoną wolnością w każdej swerze - korwin jest za tym abyś - jeśli chcesz zrobić coś co nikomu nie szkodzi - mógł to zrobić.

CZy to zdanie naprawdę przekracza granice twojego zrozumienia?

Czy ty naprawdę nie jesteś w stanie zrozumieć tego, że istnieje coś innego niż totalna samowalka i totalne zniewolenie?

Cytuj:
Cytuj:
panstwo jest od tego, że jeżeli jakiś żebrak umówi się z bogaczem że będzie u niego pracował a bogacz mu nie będzie po miesiącu chciał zapłacić - to panstwo jest od tego aby u tego bogacza zapłatę wyegzekwować.

Ale dlaczego ja mam opłacać adwokata jakiemuś żebrakowi? A może ja jestem klientem bogacza, siedzę u niego w kieszeni i lobbuję za zniesieniem państwowej instytucji adwokata z urzędu, bo nie zgadza się to z ideą prywatyzacji absolutnej?

A kto mówi o opłacaniu adwokata? Jest umowa? Jest. Są podpisy są? Sprawa trwa 5 minut i gogacz dostaje karę - po co tu jakiś adwokat dla kogoś?

Cytuj:
A może sędzia też siedzi u bogacza w kieszeni? Wy, korwiniści, lubicie sprowadzać wszystko do ekonomii. No więc, żeby uniknąć takiej patologii, każdy sędzia musi być miliarderem, żeby go łapówki nie kusiły. Skąd on ma wziąć te pieniądze, skoro nie z podatków?

Nic nie wiesz o systemie sądowniczym korwina co nie? To w obecnym systemie jest to możliwe.
W obecnym systemie wiadomo kto kiedy co prowadzi - i do tego rozprawy trwają na tyle długo aby każdy zdązył między sprawami zapłacić łapówkę.

W korwinizmie będzie kilku sędziów - sami sędziowie będą wybierani przez lud - bo ludzie wiedzą którzy są uczciwi - zaś to jaki sędzia zostanie przypisany do sprawy tego nie wie "nikt" - ani oskarony, ani poszkodowany - jedyne co wiadomo to to, że śedzia który to poprowadzi będzie spoza miasta w którym się dzieje sprawa.

Oczywiście jest to opis taki nieco uproszczony - ale to jest właśnie system k którym naprawde cięzko o korupcję.

Cytuj:
Cytuj:
Państwo jest od tego, że jeżeli ktoś cię okradnie albo będzie chciał pobić to cię obroni

ROTFL!

Państwo jest od tego, żeby przy każdym człowieku postawić policjanta, który będzie go pilnował 24/7, żeby płoszyć rozbójników?

Jest to bardzo ciekawe. Bo ja, parszywy leming i demoliberał, uważam że państwo winno luzować gorset prawny założony na pojęcie obrony koniecznej. Żeby obywatel był w stanie obronić się przed napaścią sam i nie był za to potem ścigany.

Człowieku... czy ty naprawdę tego nie rozumiesz?
Powiedz mi czy twoim obowiązkiem takiego czy innego rodzaju - jako rodzica jest ochrona dziecka przed niebezpieczeństwem?
A jeśli tak to znaczy że masz go trzymać za rękę przez 24 godziny na dobę niezaleznie od tego czy jest w szkole czy w żłobku, czy w kiblu czy na radnce?

Koniecznośc ochrony nie jest jednoznaczna z przyklejeniem się do kogoś.

Obowiązek ochrony polega na tym, że jeżeli ktoś sgłosi się po ochronę to państwo ma obowiązek go ochronić.

Nie może być tak jak w twoim przykładzie, że ktoś się do ciebie włamuje - ty dzwonisz na policję
- ratunku w moim domu jest 10 zbirów z pistoletami i chcą mnei okraść
a państwo odpowie twoimi słowami
- ROTLOF - sam się broń - obowiązkiem państwa nie jest obrona obywateli.

Obowiązek ochorny o jakm mówię i mówią korwiniści polega na tym, że masz gwarancje państwa że jak ktoś będzie chciał cię skrzywdzić to państwo stanie po twojej stronie.

Cytuj:
Żeby obywatel był w stanie obronić się przed napaścią sam i nie był za to potem ścigany. Natomiast korwinista uważa, że powinien istnieć tu państwowy monopol...

Taaak? Naprawdę? Gdzie o tym przeczytałeś.
Korwin jest za tym abyś mógł zabć w obronie rodziny kiedy ktoś wtargnie ci do domu - korwin jest za tym by każdy mógł się bronić - jeżeli ty jesteś za tym by obywatele mogli się bronić i nie byli zmuszeni prosić państwa o pomoc jeśli mogą dać sobie radę sami to włąsnie nikt inny jak korwin jest za czymś takim.

Cytuj:
Tya. Bo pracujący uczciwie wypłat nie przepijają - to robią tylko ludzie na zasiłkach. Skasujemy zasiłki, to i problem alkoholizmu się rozwiąże. Ach, te proste recepty...

No wiesz - jak zabierasz ludziom pieniądze kiedy pracują a płacisz jak nie pracują - a ludzie są różni - to nie dziw się że niektórzy wolą popijać winko niż chodzić do pracy jeżeli istnieje taka możliwość.

Cytuj:
Za to ludzie na zasiłkach piją wszyscy jak smoki. Ani jednego trzeźwego wśród nich nie ma.

Coś ci wytłumaczę.

Wyobraź sobie, że jesteś samowystarczalny co nie.
MAsz pracę i pracujesz i jesteś samowystarczalny.
Ale ja powiem że się będę tobą opiekował tak na wszelki wypadek jakby ci soś się tam nie udało - ty się zgadzasz (bo nie masz wyjścia) co nie?

No i biorę co miesiąc 10% z twojej wypałty żeby ci w razie czego oddać na starośc jak stracisz pracę.
Po paru miesiącach biorę ci 20%, no bo wiesz a jak zachorujesz i nie będziesz miał na leki to ci coś tam sypnę.
Po kilku miesiącach biorę ci 30% bo iesz, jak ci się dziecko urodzi i będziesz miał nagłe wydatki możesz nagle potrzebować pieniędzy.

I tak z miesąca na miesiąc biorę ci coraz więcej...

W końcu dochodzi do takiego momentu, że ty rzeczywiście już bez mojej pomocy nie jesteś w stanie funkcjonoać, ale nie dlatego że ja jestem taki niezbędny tylko dlatego, że zabieram ci tyle twoich pieniędzy że jak ci częsci nie oddam to umrzesz z głodu. Ale to nie znaczy że ja tutaj jestem dobrodziejem bo ci daje peiniądze - to ja jestem tym złodziejem przez którego ty jesteś zależno od mojej łaski.

Wiele z osób które są na zasiłkach potrzebują pomocy państwa nie dlatego że sobie by same nie poradziły tylko dlatego że państwo które im te pieniądze daje wcześniej im je odbiera - a odbiera znacznie więcej niż daje - w polsce mamy około 600000 osób które dają i odbeierają i każda z nich sobie co nieco potrąca.

Cytuj:
@Hosi tobie sie ciagle wydaje, ze i praca (dobrze platna) i pieniadze leza na ulicy i tylko zle panstwo zabrania je sobie wziac?

No a nie jest tak?
Jak znajdziesz coś na ulicy i będziesz chciał to sprzedać to ci nie wolno.
Jak znajdziesz żebraka na ulicy i będziesz chciał mu zaproponować malowanie płotu to mu nie wolno...

Poza tym co to jest dobrze płatna praca?

Teraz na 5 złotówek jakie zarobisz 4 musisz oddac państwu - jeżeli np ktoś zarabia 500 zł to tan kaprawdę wypracował 2500 tyle, że 2000zł musiał oddać państwu.

Cytuj:
Ze twoje dziecko przezyje to zasluga oczywiscie twoja, bo
- urodziles sie w kraju, w ktorym sie urodziles
- urodzies sie zdrowy a twoich rodzicow stac byl na wychowanie, leczenie i dobre wyksztalcenie
- zawod, ktorego sie dzieki rodzicom nauczyles, byl na tyle poszukiwany, zebys teraz mogl swojemu dziecku odpowiednie warunki

I to wszystko, z wyjatkiem twojej pracy, to twoje wlasne zadlugi, ktore tobie sie naleza jak psu kosc?

Nie dlaczego? Dlaczego twierdzisz, że zasługi moich rodziców to moje zasługi?

Poza tym chcesz mi powiedzieć, że jeżeli ja jestem brzydki i nikt mnie nei chce to mogę ciebie wbrew twojej woli zgwałcić bo dlaczego mam cierpieć za to że urodziłem się brzydki tak?
Dlaczego twój mąż dlatego że urodził się łądny ma mieć wyłacznośc na twoje działo - twoje działo powinno w takim razie być do podziału na wszytskich - dlaczego ty masz onim decydować?

Poza tym dlaczego mi nie odpowiadasz na pytania - zadałem ci całe multum.

Powtórzę najważniejsze z nich i na litośc odpowiedz mi na nie:

jak nazwiesz sytuacje w ktorej wracasz z pracy i masz 2000zł a ja do ciebie przyjdę z pistoletem i powiem ci:
Pani Kael natychmiast prosze mi oddać ćwierć swojej wypłąty bo pani rozumie - pani pracuje a ja nie pracuję więc mi się nalezy dlatego że jestem.

Jak pani to nazwie?

Cytuj:
A dziecko gdzies-tam niech umiera, bo to jego wina, ze w jego zyciu nie zebralo sie tyle szczesliwych przypadkow!
I to ma byc spoleczenstwo, ktore zyje na jednej malej planecie i jest zdane na wzajemna wspolprace, zeby przezyc?

Ale czy ja zabraniam komuś pomagać? czy ja mówię, że nie wolno nikomu pomóc? ja mówię że nie wolno zmuszac do pomocy a nie że nei wolno pomagać.

Cytuj:
A Singapur wam sie podoba? No to juz: jedzcie i sprawdzcie, czy to bedzie wasz raj. Ale juz z gumy do zucia musicie na starcie zrezygnowac. A mowilam, ze ograniczenia wolnosci zawsze zaczynaja sie od malych spraw.

Kurde a jak tobie się podoba komuna to jedź do Korei północnej - ta co prawda jest bieda ale wszytsko jest zorganizowane i każdy każdemu mówi co ma robić ze swoją pracą.

Wt mar 11, 2014 14:33

0bcy_astronom
Ty chyba rzeczywiscie jestes gimnazjalista. "Sfera" sie pisze, nie "swera". W ogole cos dczytasz?
Czy prowadzenie firmy, a bycie wlascicelem to to samo?
Gdy prowadzilam, placilam podatki i ZUS. Firme sprzedalam, wyjechalam za granice. Pieniadze wlozylam w firme siostry. Dlaczego mam placic ZUS w kraju, gdy place podatki do Skatu?
Kraje skandynawskie, jak wszystkie, maja klopoty. Tylko, ze dobrze by bylo, zeby Polska takie miala.
Przyczyny bogactwa Skandynawii? Kiedys, chyba na tym forum ktos mi dowodzil, ze polozenie geograficzne. Przyznalam racje - do Rzymu daleko. Jak w wypadku Anglii, ktora po wyrwaniu sie spod papieskiej dominacji stala sie potega. Albo Holandia - pod panowaniem hiszpanskim jeden z najbiedniejszych krajow kontynentu.
Np, w Danii Folkekirken jest zalezny od panstwa. Pastor jest urzednikiem panstwowym. Sprzeciwia sie panstwu - do widzenia. Bardzo madra zasada.
Kiedys duza wage przykladalam do zasobow naturalnych, polozenia, klimatu, polityki. Pojezdzilam troche po Europie, i widze, ze jednak najwazniejszy jest czynnik ludzki. Skandynawowie potrafia sie organizowac. Kazdy czlowiek jest tak samo wazny, nie ma calowania w pierscien. Jezyk tez sprzyja - do kazdego mowisz "du".
W katolicyzmie wychowuje sie ludzi o mentalnosci niewolnika. Nawet zewnetrzne gesty - calowanie w reke, noszenie nad koms baldachimu. Mowia, ze to nadczlowiek. A szaraczek ma siedziec cicho. Dlatego ludzie sami nic nie zrobia, czekaja, co wladza postanowi.
Chciales przykladu przedsiebiorstwa panstwowego konkurencyjnego z prywatnym. A Danish Crown?
Ide jeszce do pracy(juz bylam) i mam papiery do wypelnioenia. Wiec na wszystko nie mam czasu odpowiadac. Dlaczego w jednym wypadku, jezeli pasuje do tezy, mozna panstwa porownywac, a jak nie pasuje to nie? Myslisz, ze Szwecja wciaz konsumuje dziewietnastowieczne dobra?
W XIX w szwecja byla dosc biedna - przeciez to panstwo lezy dosyc na polnoc, co nie sprzyja rolnictwu, kamieniste, gorzyste tereny. Oczywiscie nie wszedzie, ale jednak. Afryka ma klimat pozwalajacy na dwukrotne plony zboz w ciagu roku. Ma tak chwalona wolna gospodarke, podstawa jest szczep i rodzina. Czemu nie osiagnie choc poziomu dziewietnastowieczenj Szwecji?
Dosyc o Szwecji, dmuchnelo mi z tamtej strony i bratki przemarzly.

Śr mar 12, 2014 13:23
Słuchajcie, podobno Korwin dał głos w sprawie ukraińskiej i powiedział mniej więcej to samo, co propaganda Kremla: że na Majdanie byli terroryści szkoleni w Polsce. To prawda, czy Wybiórcza kłamie?

Śr mar 12, 2014 14:04
Z blogu Korwina-Mikke
Cytuj:
Boże – jak ci ludzie kłamią, jak wykręcają kota ogonem... Dlaczego ucieczka JE Wiktora Janukowycza miałaby uniemożliwić lub choćby utrudnić przeprowadzenie impeachmentu?? Przecież mogła to tylko ułatwić! W ich pojęciu np. legalność maleje – i to już po tygodniu – itp. No - i mają problem: bo wybory mogą nie wypaść tak, jak chcą...

No, nic: oskarży się o to serwery w Moskwie...

Ci sami ludzie, którzy twierdzą, że rząd PRL był nielegalny, a legalny był „rząd londyński”; ci sami ludzie, którzy twierdzą, że stan wojenny wprowadzony przez p.gen.Wojciecha Jaruzelskiego i Jego juntę był nielegalny (bo Rada Państwa nie ogłosiła go w przerwie między sesjami Sejmu, a tylko w przerwie sesji Sejmu) – tu będą twierdzić, że usunięcie p.Janukowycza z funkcji prezydenta było jak najbardziej legalne. A w dodatku agresorem jest... Rosja!!! Rosja – która nawet jednym palcem tej sprawy nie tknęła – i ograniczyła się tylko do tego, by rewolucyjne, nielegalne władze nie opanowały Krymu, którego parlament d***kratycznie, ale jednogłośnie (to istotne!!) poprosił Rosję o ochronę przed opanowaniem przez uzurpatorów!!!

Tylko Prawda jest ciekawa. Tylko Prawda wyzwoli nas z tego bagna, w którym żyjemy. Ja będę głosił prawdy (w dodatku: oczywiste) -... i niech ci PiSmeni utwierdzają się w przekonaniu, że jestem agentem rosyjskim!

http://korwin-mikke.pl/blog

A tu jest jego wywiad w Superstacji, na ktory sie GW powoluje
https://www.youtube.com/watch?v=i1YKM8kzQ6o
Nie wiem, nie mam czasu sluchac.

Śr mar 12, 2014 14:48
Dziewiąta-dziesiąta minuta. Kto ich szkolił, Korwin wie, ale nie powie. Chowa to na kampanię wyborczą.

Inny ładny kwiatek: Korwin uważa, myśląc o sobie i swoich, że "w społeczeństwie wariatów człowiek normalny postrzegany jest jako wariat". Mówi też, że potrzebujemy "kontrrewolucji". A jednocześnie, zamiast urządzić przewrót, startuje w demokratycznych wyborach. Sprzeczności w tym wszystkim żadnej nie widzi.

Aha, powiedział jeszcze, że "narobi hałasu". To jest cały jego pomysł na działalność polityczną?

Śr mar 12, 2014 15:56

tredje

Cytuj:
Ty chyba rzeczywiscie jestes gimnazjalista. "Sfera" sie pisze, nie "swera". W ogole cos dczytasz?

No tak - bo tobie się nigdy nie zdarzyło pomylić w z f kiedy piszesz w szybkim tempie, nie masz autokorekty i nic ci nie poprawia błedów. NIgdy nie napisałeś suwać przez ó albo coś w styli pszenica przez rz.

Równie dobrze ja mógłbym się czepić samej twojej wypowiedzi o paru miejscach.

Ty chyba rzeczywiscie jestes gimnazjalistą. "Sfera" się pisze, nie "swera". W ogóle coś czytasz?

Cytuj:
Gdy prowadzilam, placilam podatki i ZUS. Firme sprzedalam, wyjechalam za granice. Pieniadze wlozylam w firme siostry. Dlaczego mam placic ZUS w kraju, gdy place podatki do Skatu?

To dlaczego sprzedałaś firme i wyjechałaś za granicę?
Jak możesz mówić mi jak ma być - i że jest dobrze i tak być powinno - skoro uciekłaś od tego wszytskiego za granicę?

Cytuj:
Kraje skandynawskie, jak wszystkie, maja klopoty. Tylko, ze dobrze by bylo, zeby Polska takie miala.

Co do tego co pisałaś.

Odpowiedz mi na pytanie - Weź kilka najbogatszych osób świata - i zobacz na co wydają one pieniądze.
Chcesz być bogata?
Dlaczego nie kupisz sobie takich domów czy samochodów jak oni? Przeciez też chcesz być tak bogata jak oni co nie?

Cytuj:
Chciales przykladu przedsiebiorstwa panstwowego konkurencyjnego z prywatnym. A Danish Crown?
Ide jeszce do pracy(juz bylam) i mam papiery do wypelnioenia. Wiec na wszystko nie mam czasu odpowiadac. Dlaczego w jednym wypadku, jezeli pasuje do tezy, mozna panstwa porownywac, a jak nie pasuje to nie? Myslisz, ze Szwecja wciaz konsumuje dziewietnastowieczne dobra?

Dlaczego od razu XIX wieczne? Szwecja po pierwsze nie specjalnie ucierpiała na wojnie. Jakby polska nie straciła najlepszych inżynierów, lekarzy, nauczycieli, muzyków oraz ogromnej ilości ludzi a takrze nie musili odbudowywac kraju niemal od zera to też byśmy sobie mogli pozwolić na wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Proszę mi odpowiedzieć na takie pytanie - weźmy jakiś biedny kraj afrykański - proszę mi powiedzieć - dlaczego w nim nie wprowadzą socjalizmu skoro on poprawia stan państwa?

Dlaczego bogate kraje mają socjal a biedne nie mają.

Jeśli pani chce to pani odpowiem - bo socjal to ogromny wydatek. Straszne marnotwstwo pieniędzy. Jeśli jakiś kraj jest bogaty to stać go na to - jeżeli jest biedny to go nie stać.
Socjal zawsze pogarsza stan państwa - zawsze - tak samo jak zawsze kupowanie nowego samochodu powoduje pogarszanie się stanu twoich finansów - ale jezeli jesteś bogata to możesz sobie na taki wydatek pozwolić.

Cytuj:
W XIX w szwecja byla dosc biedna - przeciez to panstwo lezy dosyc na polnoc, co nie sprzyja rolnictwu, kamieniste, gorzyste tereny. Oczywiscie nie wszedzie, ale jednak. Afryka ma klimat pozwalajacy na dwukrotne plony zboz w ciagu roku. Ma tak chwalona wolna gospodarke, podstawa jest szczep i rodzina. Czemu nie osiagnie choc poziomu dziewietnastowieczenj Szwecji?
Dosyc o Szwecji, dmuchnelo mi z tamtej strony i bratki przemarzly.

Już to tłumaczyłem na litość Boską chyba 4 razy - nie wolno porównywac krajów w ten sposób.

Jeszcze raz poślę film:

https://www.youtube.com/watch?v=rq__nbNnMMw

Naprawdę prosze się z tym w końcu zapoznać.
Jeżeli ma pani uważa że autor kłamie to prosze powiedzieć dlaczego

Pan adam jest bogaty - wziął kredyt na milion złotych by sobie kupić willę.
Czy pan paweł który jest żebrakiem powinien wziąć kredyt i kupić sobie willę?
Czy jak to zrobi będzie tak pogadty jak pan Adam?

MYLI PANI PRZYCZYNĘ ZE SKUTKIEM

Poraz setny mówię, że ciągle pani myli przyczynę i skutek

Kraje z socjalem nie są bogate dlatego, że mają socjal - tylko mają socjal bo są bogate

Bogacz z samochodem nie jest bogaty dlatego że ma samochód - tylko ma samochód bo jest bogaty.

Poza tym tak sobie myślę o tym co napisała pani na poczatku:

Cytuj:
Dlaczego mam placic ZUS w kraju, gdy place podatki do Skatu?

Dokładnie z tego samego powodu co ja. Bo w polsce są biedne dzieci i biedne matki samotne i potrzebują opieki socjalnej. Więc jeżeli pani wierzy w to co pani mówi to powinna pani płacić również na ZUS.

Ile pani zostaje na życie w przeliczeniu na złotówki? mnie po zapłaceniu podatków i mieszkania i jedzenia jakieś 400zł a pani?
Dlaczego mnie ma zostawać mniej niż pani - niech pani płąci ZUSowi tyle by pani zostało 400 zł jak pani wszytsko popłaci - dlaczego ja mam cierpieć tylko dlatego że urodziłem się tu i w takim momencie a pani ma być bogata gdzie indziie i być bogatsza ode mnie?

A najlepiej aby oszczędzić czasu urzędnikom niech mi pani przelewa na konto te pieniądze - dlaczego ma być pani bogatsza ode mnie tylko dlatego że ma pani lepiej płatną pracę co?

Kael

Nie będę się wypowiadał jeżeli nie wiem o co chodzi.

ErgoProxy

nie jestem korwinistą - ale jeżeli już bym miał być za kimś to za Korwinem bo on jedyny jest za zwróceniem wolności ludziom. NIkt nikomu nie będzie móił co ten ma robić w swoim domu ze swoimi pieniędzmi.
Nie wiem o co chodzi we feagmencie który wysłałeś - nie zagłębiałem się w tym

Cytuj:
Inny ładny kwiatek: Korwin uważa, myśląc o sobie i swoich, że "w społeczeństwie wariatów człowiek normalny postrzegany jest jako wariat".

No a nie jes to prawda?
Jeżeli wejdziesz np do wariatkowa i wszyscy będa myśleć że są na marsie a ty będziesz mówić że jesteśmy na ziemi to w ich oczach ty jesteś wariatem.

Już na tym forum można to zobaczyć.
Ja uważam tak samo jak korwin że jeżeli ty mi powiesz, że chcesz bym ci za stówę skosił trawnik i ja to zrobię to ja sam chce decydować o tym na co tą stówę wydam. Tylko tyle. I za to jestem nazywany albo gimnazjalistą albo niewiadomo kim. Bo sam chce wydać pieniądze które sam zarobiłem. Albo dlatego, że uważam, że powinienm móc robić rzeczy które chce jeżeli nikomu one nie szkodzą.

Cytuj:
Mówi też, że potrzebujemy "kontrrewolucji".

No bo doszło do rewolucji i on chce powrotu do tego co było przed nią.

Cytuj:
A jednocześnie, zamiast urządzić przewrót, startuje w demokratycznych wyborach. Sprzeczności w tym wszystkim żadnej nie widzi.

Ale gdzie tu sprzeczność?
Chcesz mi powiedzieć, że jeżeli np ja uważam, że komorowski nie powinien być prezydentem tylko korwin to znaczy że słuchając komorowskiego przeczę sam sobie?

Jeżeli ty uważasz, że powinieneś jeździć do pracy rowerem (i na ten rower zbierasz) ale poki co chodzisz pieszo - to sam sobie przeczysz bo mówisz żeby jeździć a chodzisz pieszo?

Cytuj:
Aha, powiedział jeszcze, że "narobi hałasu". To jest cały jego pomysł na działalność polityczną?

Nie wiem co on ma na myśli. Nie jestem ślepo za korwinem - mogę być za np UPRem albo kolibrami - tylko że korwin poza samymi poglądami tłumaczy o co chodzi.

Ludzie - czy wy naprawde tego nei rozumiecie - my tu wychodzimy w porównywanie krajów (które samo w sobie jest absurdalne) jakie przykłądy a powinnismy powiedzieć sobie wprost... czy według was.

Człowiek powinien móc robić to co chce jeżeli nikomu nie szkodzi?

Tylko tyle - do tego się wszytsko sprowadza - czy ja mogę robić coś jeśli chcę a nikomu to nie przeszkadza?

Śr mar 12, 2014 16:44
@Lurker, naprawde chcesz zeby czlowiek o TAKICH pogladach wprowadzal je w czyn?
Mi wystarczy, ze od trzydziestu lat mowi co mowi i staje sie coraz bardziej radykalny w swoim zapatrzeniu we wlasny pepek.
Jemu sie wydaje, ze on nikogo nie potrzebuje i moze te swoje miliony zarabiac bez towarzystwa "wariatow". Jakos mu do glowy nie przychodzi, ze tylu wariatow nie moze byc, bo swiat by juz dawno zginal.

Jest taki dowcip, o czlowieku, ktory jedzie autostrada pod prad i slyszy w radiu ostrzezenie, ze na jego odcinku autostrady, jeden kierowca jedzie pod prad. Na to wola: Jeden? Setki!

Śr mar 12, 2014 18:10
Dobre. Ale Kael, nie chodzi o to, żeby on swoje postulaty w czyn wprowadzał, tylko żeby się jakoś... ustabilizował. Jako osoba. Negocjowanie swoich postulatów z koalicjantami mogłoby wyrobić w nim zmysł pragmatyczny i bezcenną cnotę umiaru. Ale on chce tylko przeszkadzać innym w pracy (jaka by ona nie była). Instynkt szkodnika.

Śr mar 12, 2014 18:49

Kael

JKM jest coraz bardziej radykalny? Rozumiem, że rozmawiam z osobą poważną i nie mówi pani byle czego tylko wie co mówi.

Prosze mi powiedzieć skoro już pani to powiedział - w czym jest bardziej radykalny niż np 30 lat temu?

Śr mar 12, 2014 18:49

ErgoProxy

Co?

Człowieku nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem... kto chce komu i czemu przeszkadzać i w jaki sposób?

Śr mar 12, 2014 18:50
@Obcy_astronom: on juz 30 lat temu mial takie poglady? To przepraszam za przejezyczenie.
W kazdym razie jako EGOtyk i egocentryk na POLItyka sie nie nadaje.

Naprawde nie rozumiem, dlaczego pieniadze sa dla ciebie najwazniejsze? Pieniadze sa srodkiem do celu, ale celem nie jest bogactwo i spelnianie zachcianek. Wolnosci absolutnej (z uwzglednieniem wolnosci innych ludzi, oczywiscie) tez nigdy nie bedzie. Zawsze bedziemy miec jakies zobowiazania, niekoniecznie dobrowolne

Albo jestes wolny wewnetrznie i przyjmujesz pewne ograniczenia, zeby miec inne korzysci, albo zadna wolnosc zewnetrzna ci nie pomoze. Skonczy sie tylko SAMOwola. Przeciez to tez juz w historii bylo. Wolnosc szlachecka np.

Śr mar 12, 2014 19:11

0bcy_astronom
po pierwsze - mam skandynawska klawiature, jak przestawie na polska to musze naklejki robic. Wiec polskie znaki domyslne, powinienes wiedziec, jakie wstawic. Jak widze nie wiesz.Litery "w" i "f" nie sa kolo siebie na klawiaturze.
dlaczego socjal? Bo to sie oplaca. W panstwie bez przymusowych ubezpieczen od razu stworzyla by sie grupa ludzi bez srodkow do zycia. Dwudziestoletni chlopak mysli ze bedzie zyl wiecznie, po co mu ubezpieczenie. A jest wlasnie w grupie najwyzszej wypadkowosci. Zlamie kregoslup i co? Dawniej takiego klopotu nie bylo - dalo sie kalece troche jedzenia czy inna jalmuzne i z glowy. Zreszta tacy dlugo nie pozyli. Teraz operacje, szprzet rehabilitacyjny. W koncu z takimi ludzmi tzreba cos zrobic, chocby dlatego ze umierajac na ulicy stanowili by zagrozenie epidemiologiczne. Kto ma za to placic? W koncu zawsze padnie na panstwo, nawet jezeli pomoc ograniczyc do usmiercenia niepotrzebnych.
Szkoly. Czy panstwo stac na utrzymywanie rzeszy matolow tylko dlatego, ze rodzice ich byli niezaradni lub tez matolowaci? Wiec dobre darmowe szkolnictwo sie oplaca.
Emerytury - nie wierz ze dzieci sa zabezpieczeniem. Znalam takiego Cecila, Irlandczyka. Katolik, tradycjonalista, czternascioro dzieci. Dom starcow, i to nie lepszy, tylko socjalny,darmowy.

Ile mi zostaje na polskie po zaplaceniu swiadczen? Ze 4 tysiace, moze 5. Ale podatku place z 7. To dlaczego mam placic drugi w Polsce? Utrzymywac Kosciol, wielodzietnych nierobow?
Wybralam swiadomie Danie bo mam przekonanie do tego systemu. Tutaj moje podatki sa wlasciwie wykorzystywane, ja tez w razie czego moge liczyc na wsparcie.
Wlasnie dlatego, ze w Polsce nie jest tak jak powinno byc nie chce wracac.Nie rozumiesz tego?
Dalej nie rozumiem dlaczego nie mozna porownywac Szwecji i np, Afryki. Nie pasuje do teorii?
Jest choc jeden kraj na swiecie prowadzony wg, zasad JKM i do tego jeszce bogaty? Sam wiesz, ze sa tylko male, biedne panstewka ktore wlasnie dlatego z biedy nie moga wyjsc. I nie wyjda, poki systemu nie zmienia.

Śr mar 12, 2014 21:08

Cytuj:
@Obcy_astronom: on juz 30 lat temu mial takie poglady? To przepraszam za przejezyczenie.
W kazdym razie jako EGOtyk i egocentryk na POLItyka sie nie nadaje.

Nie nadaje się bo? A co z pluralizmem?

Cytuj:
Naprawde nie rozumiem, dlaczego pieniadze sa dla ciebie najwazniejsze? Pieniadze sa srodkiem do celu, ale celem nie jest bogactwo i spelnianie zachcianek.

Kto mówi że pieniądze są dla mnie najważniejsze?
To tak jakby przyszedł do ciebie złodziej ukradł ci pieniądze, ty byś go chciała powstrzymać a ktoś by ci powiedział: nie wiedziałem, że pieniądze są dla ciebie najważniejsze.

Ja chce mieć owoce swojej pracy dla siebie - ja nie chce niczyich pieniędzy, nie chce nikogo okradać, nie chce od ciebie nic brać siłą.

Ale jeżeli ja chce kupić sobie coś za 100 zł. to dlaczego mam wykonać dla kogoś usługę wartą 500 zł po to by te 100zł zarobić?

Popatrz poza tym jakie to jest niesprawiedliwe.

Załóżmy, że ty masz 100 zł i ja mam 100 zł.
Ty chcesz abym ja ci za 100 zł pomalował płot a ja chce abyś ty mi za 100 zł napiekła pierniczków.

Wydawałoby się, że że ja będę miał pierniczki a pani będzie miała pomalowany płot i każdemu z nas zostanie stówa - bo sobie zapłaciliśmy za usługi wzajemnie.

Ale prawda będzie taka, że ja będe miał pierniczki ty płot - ale nie będziemy mieć dalej po 100 zł tylko po 20 zł...

I już nie masz ty pieniędzy na kolejną usługę - ale to nie wszytsko - skoro ty nie masz tych pieniędzy w ręku to równiez nikt inny tych pieniędzy od ciebie nie dostanie - czyli nie zapracuje czyli wzrośnie bezrobocie.

Żeby to zrozumieć musisz zrozumieć co to jest pieniądz.

Pieniądz jest to towar taki sam jak krzesło albo chleb tyle że nadaje się lepiej do wartościowania i dzielenia niż inne towary.
I tyle. Jezeli ktoś zabiera ci w podatkach z każdych 10 zł osiem, to tak jakbyś np przyniosła sobie z rzeki 10 wiader wody i ktoś ci zabrał osiem tylko dlatego że je przyniosłaś - to tak jakbyś narąbała drzewa do kominka na 5 dni ale ktoś zabrał ci drewno na 4 dni tylko dlatego że je narąbałaś.
To tak jakbyś uszyła sobie 5 swetrów a ktoś zabrał ci 4 tylko dlatego że je uszyłaś.

Jeżeli chcesz zarobić i np wpadniesz na pomysł by zbierać sobie len i szyć lniane swetry to jeżeli uszyjesz 5 swetrów to co za różnica czy wezmą ci je od razu po uszyciu czy dopiero kiedy je sprzedasz?

Według mnie to ty masz zły stosunek do pieniądza - dla mnie pieniądze są owocami pracy - a nie dobrym bezwzględnym samym w sobie. Pieniądze to dobro materialne tyle że w wygodnej do wymiany postaci - co gorsza u nas oddajesz swoje dobra za to że pracujesz, za to że kupujesz, za to że sprzedajesz, za to, że je masz i za to że jest możliwość że będziesz je miała a także że nei tracisz je w sytuacji w których mogłabyś je tracić.

W polsce jest bieda zwłaszcza ze względu na wysokie podatki.

Ty tyle mówisz o tym, że jest taka bieda i nie powinniśmy pozostać obojętni... tyle, że to właśnie biedni z reguły płacą najwięcej podatków i to podatki w największym stopniu powodują biedę wśród ludu.

Zawsze i wszędzie - im większe podatki tym większa bieda - a to, że część z podatków skapnie z powrotem do biednych - choć w częsci i tak najczęsciej mniejszych niż im wzieli - nie może być usprawiedliwieniem tego że władza może zabrać 80% owoców twojej pracy.

Cytuj:
Wolnosci absolutnej (z uwzglednieniem wolnosci innych ludzi, oczywiscie) tez nigdy nie bedzie. Zawsze bedziemy miec jakies zobowiazania, niekoniecznie dobrowolne

Zgadzam się. Co nie zmienia tego, iż fakt że nigdy nie będę totalnie wolny w 100% nie może usprawiedliwiać tego, żeby ograniczać mnie z każdym rokiem w coraz większej ilości rzeczy - jezeli ja sam nie mogę decydować np o tym od kogo co kupuje - komu co sprzedam - co robię z samym sobą - ja za niedługo mam wesele... i knajpie mojej rodzinie nie wolno podać mi wina które zrobiłem... rozumiesz? I nei dlatego że właściciel restauracji się nei zgadza tylko dlatego że prawo nam zabrania - ja już od paru lat robie wina - wszytskim smakują, ale legalnie nie wolno mi np na moim weselu dac mojej mamie mojego wina... a to jest pierdoła nie wolno mi wiele więcej... np nie wolno mi ściąć mojego drzewa na mojej ziemii... rozumiesz... np drzewo mi zagraża, może spaść na mój dom to nie mogę go ściąć - muszę jechać do urzędnika który musi mi pozwolić na mojej ziemi ściąć moje drzewo.

Cytuj:
Albo jestes wolny wewnetrznie i przyjmujesz pewne ograniczenia, zeby miec inne korzysci, albo zadna wolnosc zewnetrzna ci nie pomoze.

Po pierwsze to czy coś jest korzyścią to jest sprawa osobista - to co dla mnie może być korzystne dla ciebie może nie być więc według mnie każdy sam powinien decydowac o tym co ma być konieczne a co nie.

Po drugie - a co jezeli nie chcę pewnej korzyści?

Po trzecie co to znaczy że jestem wolny wewnętrznie?

Pani zdanie kojarzy mi się z sytuacją w której ja mógłbym zmusić panią wbrew pani woli do tego aby wstawała pani do 5 i do 6 biegała co rano bo jest to dla pani korzystne schodnie pani, poprawi się krązenie, mniej pani wyda na lekarza - to ja mogę panią do tego zmusić bo pani przyniesie to korzyść... no bez sensu a może najzwyczajniej powinna być pani wolna i sama o tym decydować?

Z jednej strony mówi pani o tym, że pieniądze nie są najważniejsze - a z drugiej chce mi je zabrać - no to skoro nie są najważniejsze to niech je pani zostawi w spokoju i zajmie się tym co jest ważne.

No własnie.

Proszę się zastanowić nad przyczynami biedy w polsce.

W ogóle prosze sie zastanowić nad przyczynami biedy - dlaczego komunizm upadł - nie dlatego, że przyszedł zły kapitalista i powiedział od dziś jest kapitalizm i kropka.

Komunizm upadł - bo zbankrutował, bo gospodarka planowana jest bardzo niewydajna ekonomicznie a im bardziej planowana tym bardziej niewydajna.

Jeżeli chcemy pomagać biednym powinniśmy wszyscy robić to od siebie a nie przez państwowe planowanie.

Sama pani wie jak to jest cięzko kiedy pani coś planuje - np coś bardziej skomplikowanego niż najzwyklejsze spotkanie - to jak łatwo aby coś nie wyszło.
JAk ma pani jakiś plan i ma "pod sobą" 5 osób to żeby one się zgrały już nie jest tak prosto - a jak pani ma pod sobą 5 osób i każda z nich ma 5 osób to jeszcze trzeba po 5 osób aby w ogóle to wszytsko z sobą jakoś współgrało. Jak coś ma zorganizować 50 osób to już jest fest cięzko - zwłaszcza jak jest to piramida.
Pani coś chciało, coś ktoś xle zrozumiał, tamten jeszcze źle przekazał, a temu się pomyliło...

A teraz prosze sobie wyobrazić, że od takiego planowania jest ponad pół miliona ludzi... no precież to musi się skończyć niepowodzeniem.

Pani mi powiedziała, że ja jestem zły bo ja myśle o sobie bo jakby tak było to ja byłbym bogatrzy.

Ale to nei do końca prawda - każdy by był bogatrzy.

Bo skąd się bierze bogactwo i dobrobyt? Z ilości posiadanych pieniędzy?
Oczywiście że nie - a nawet jeżeli już chcemy patrzeć przez pryzmat pieniądza to bogatsi jesteśmy wtedy kiedy jesteśmy za te pieniądze więcej kupić - a kupić możemy więcej wtedy kiedy jest więcej towarów.

Pani mowi że ja te pieniądze bym miąl dla siebie - ja moge nawet mieć 2 albo 3 razy mniej pieniędzy - wystarczy mi że towary będą 4 albo 6 razy tańsze.

Bo bogactwo nie wynika z nominalnej ilości pieniędzy tylko z ich wartości.

Jeżeli np od jutra zarobi pani 2 razy więcej ale wszytsko będzie 4 razy droższe to tak naprawdę mimo że nominalnie jest pani 2 razy bogatsza to tak naprawde jest pani 2 razy biedniejsza.

Im więcej towarów tym są tańsze - a im są tańsze tym możemy ich więcej kupić i jesteśmy bogatsi.

Załóżmy np że jest jakiś hodowca krowy. I on ma co miesiąc ma 100 listrów mleka i sprzedaje je po 10 zł za litr.
Zarabia 500 zł
Jeżeli on będzie miał 2 krowy to będzie mógł sprzedawać 200 litrów mleka - i teraz tak - skoro towarów jest więcej można obniżyć ich cenę - bo jesli będzie 200 litrów po 10 zł to może zejdzie mu tylko połowa, a jak zmniejszy cenę o połowe to może zejdzie mu całe - czyli roalnik np w takiej sytuacji nie jest bogatszy jako jednostka ale ludzie mają mleko 2 razy taniej - czyli za te same pieniądze sa w stanie kupić 2 razy więcej mleka - czyli są bogatsi.

A najlepiej jak farmer zmniejszy cene nie o połowe tylko o np jedną trzecią - wtedy my mamy taniej mleko i możemy kupic go więcej a on też zarobi więcej bo 6 zł z 200 litrów to więcej niż 10 zł od 100 litrów.

Czyli kraj jest tym bogatszy im więcej ludzie mogą w nim kupić a tym więcej mogą kupic im więcej wytwarza towarów.

Więc jeżeli chcemy dobrobytu w polsce to musimy nastawić się na wytwarzanie dóbr (no i usług).

Ale jezeli w naszym kraju zabiera się pieniądze za to że się wytwarza dobra - a zabiera się ich tak wiele że czasem bardziej opłaca się nie wytwarzać dóbr niż je wytwarzac to na pewno nie będzie to lepsze dla kraju.

Do tego wszelkiego dodaje równe ograniczenia - które pomimo tego że bylobyśmy finansowo wyrobić to państwo może nam po prostu zabronić wykonywac zawodu.

Np ja i moi znajomi dorabiamy sobie występami - pokazy walk rycerskich - ale takich prawdziwych - państwo chce nam tego zabronić bo tak i już.
Ja sobie tak tylko dorabiam, ale niektórzy znajomi z tego żyją... i co teraz?

A dla tych co powątpiewają w autentycznośc i zarzucają markowanie walki polecam 0:25-0:30
https://www.youtube.com/watch?v=2gV372mEOfs

Inną sprawą jest panstwowa pomoc - niekrótzy są w stanie zrujnować cały kraj i wszytskich mieszkających w nim ludzi - aby tylko "pomóc" biednej matce z dzieckiem.

Poajwiają się argumenty - a jak ta matka ma sobie poradzić bez "pomocy państwa".

Prawda jest jednak taka, że gdyby nie państwo to tych naprawdę potrzebujących byłoby naprawde bardzo mało.

Gdyby ludziom nie odbierano 4/5 owoców pracy to te kobiety naprawde mogłyby - skromnie bo skromnie - ale spokojnie wyżyć z prostych prac.

Na przeżycie nie byłoby potzreba jak teraz około 1000 zł ale wystarczyłoby 200.

Prosze sobie wyobrazić, że wszytscy sprzedawcy nie muszą płacić VATu - wszytsko jest na straci tańsze o jedną piątą. Nie ma akcyzy - tańszy jest prąd i paliwo - a jesli tansze jest to to tańsze jest wszytsko w całym kraju.
Jeśli hipermarket nie będzie musiał za 50 pracowników płacić rocznie ponad milion złotych na ZUS to mógłby za sam ten podatek zmniejszyć ceny towarów - wypadkowo o milion rocznie.
Nie będzie też podatku dochodowego - albo innych podatków - jak podatek bezli czyli płacenei za to że się ma pieniądze.

No dobra - ale nadal jednak będa jakieś kobiety z dziećmi i sieroty które pomimo tego będa potrzebowały pomocy prawda?

Ale skoro będzie ich tak mało spokojnie poradzą sobie z pomocą im prywatne instytucja charytatywne, kościoły itp.

Np u mnie kościół codzienn ie o 12.00 rozdaje rzeczy najważniejsze - chleby, bułki, mąki, ryże, makarony itp itd.
Wiele jest nstytucji pomagających - i ludzie pomagają - a jeżeli osób potrzebujących pomocy będzie o wiele mniej a wszyscy jakieś 4 - 5 razy więcej pieniędzy spokojnie tym osobom da się pomóc.

Pani np zarzuca mi że ja chce swoje pieniądze do siebie - ale to nie jest fer - co pani o mnie wie?
Czy pani wie że ja cotygodniowo udzielam charytatywnie korepetycji z matematyki dla dzieci których na korepetycje nie stać?
Jakby zależało mi tylko na pieniądzach kazałbym sobie płacić albo bym tam w ogóle nie przychodził.

Poza tym wczesniej pani pisała o czymś takim, że my wszyscy wzajemnie powinniśmy się wspierać czy sobie pomagac czy żyć wspólnie czy coś w tym stylu co nie.
Ale kiedy to będzie prawdziwe i możliwe?
W sytuacji w której każdy ma to co zarobi i może pomagać sobie na wzajem bo nei ma żadnego interesu w tym, żeby komuś nie pomagać.
czy wtedy kiedy wszystkim biuerze się ogropmną ilość pieniędzy które zarobią i mówi się im że tylko częśc pieniędzy odda się tylko częsci z nich? wtedy zaczyna sie rywalizacja i każdy jest wrogiem - państwo zabiera każdemu pieniądze i każdy kombinuje jak je odzyskac - a im więcej odzyska sąsiad tym mniej dasz radę odzyskac ty.

Kiedy panstwo się ludźmi opiekuje to każdy dla siebie jest wrogiem ze swojej natury - bo im państwo więcej da z waszej pracy mu tym mniej zostanie dla ciebie.

Jeżeli dwoje dzieci ma po 10 zł to mogą z nimi robic co chcą i nie mają żadnego interesu by sobie szkodać.
Ale jeżeli zabierzesz im po 8 złotych tak że zostanie im tylko po 2 i powiesz, że oddasz im 6 złotych to te dzieci staną sie do siebie wrogami, bo im więcej dostanie jeden tym mniej zostanie drugiemu. I stają się dla siebie wrogami już na samym starcie.

I jeszcze coś co mogłem pani powiedzieć wczesniej.

Niedawno spytała się mnie pani jak to możliwe że najbogatsze kraje świata (mają na myśli kilka bogatszych krajów europy) mają te systemy skoro one nie są najlepsze.
No ale 40 lat tamu jakby pani popatrzała na ueropę to czy mówiłaby pani że powinniśmy wprowadzić komunizm bo wszytskie w tym najlepsze i najbogatsze kraje europy wprowadziły komunizm i w nim trwają i skoro go wprowadzili to na pewno jest on dobry bo inaczej by go nie wprowadzały?
Co pani by stanęło na przeszkodzie by postulowac wprowadzenie w polsce komunizmu skoro rzeczywiście wtedy wszytskie najbogatsze kraje europy (i nie tylko) były komunistyczne?

Śr mar 12, 2014 22:16

Cytuj:
po pierwsze - mam skandynawska klawiature, jak przestawie na polska to musze naklejki robic. Wiec polskie znaki domyslne, powinienes wiedziec, jakie wstawic. Jak widze nie wiesz.Litery "w" i "f" nie sa kolo siebie na klawiaturze.

No i co z tego?

Cytuj:
dlaczego socjal? Bo to sie oplaca.

https://www.youtube.com/watch?v=GNZPyt8Wd6c

Cytuj:
W panstwie bez przymusowych ubezpieczen od razu stworzyla by sie grupa ludzi bez srodkow do zycia.

Wręcz przeciwnie.

Cytuj:
Dwudziestoletni chlopak mysli ze bedzie zyl wiecznie, po co mu ubezpieczenie. A jest wlasnie w grupie najwyzszej wypadkowosci.

A czy ja komuś zabraniam się ubezpieczyć?

Cytuj:
Zlamie kregoslup i co?

A czy ktoś zabronił mu się ubezpieczać?

Cytuj:
Dawniej takiego klopotu nie bylo - dalo sie kalece troche jedzenia czy inna jalmuzne i z glowy.

A teraz kaleka dostaje więcej?

Cytuj:
W koncu zawsze padnie na panstwo, nawet jezeli pomoc ograniczyc do usmiercenia niepotrzebnych.

Uśmiercania niepotrzebnych? Widzę powrót do komunizmu.

Cytuj:
Szkoly. Czy panstwo stac na utrzymywanie rzeszy matolow tylko dlatego, ze rodzice ich byli niezaradni lub tez matolowaci? Wiec dobre darmowe szkolnictwo sie oplaca.

Demagogia.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 8935,d.bGQ

Cytuj:
Emerytury - nie wierz ze dzieci sa zabezpieczeniem. Znalam takiego Cecila, Irlandczyka. Katolik, tradycjonalista, czternascioro dzieci. Dom starcow, i to nie lepszy, tylko socjalny,darmowy.

Uważasz, że dzieci nie są zapewnieniem godnej przyszłosci więc wszyscy powinni być zmuszeni płacić na ZUS? To jest twój argument?
Ty to mówisz na poważnie?

Cytuj:
Ile mi zostaje na polskie po zaplaceniu swiadczen? Ze 4 tysiace, moze 5. Ale podatku place z 7. To dlaczego mam placic drugi w Polsce? Utrzymywac Kosciol, wielodzietnych nierobow?

Dlatego, że sama mówisz, że to niesprawiedliwe że ktoś ma mniej dlatego że się urodził w innym miejscu.

BTW - same "darmowe podręczniki" kosztują więcej niż 2-letnie podatki na kościół

Cytuj:
Wybralam swiadomie Danie bo mam przekonanie do tego systemu. Tutaj moje podatki sa wlasciwie wykorzystywane, ja tez w razie czego moge liczyc na wsparcie.
Wlasnie dlatego, ze w Polsce nie jest tak jak powinno byc nie chce wracac.Nie rozumiesz tego?

Oczywiście że rozumiem - wyjechałaś tam gdzie ci się bardziej opłaca być. Tan panstwo po wszytskim zabiera ci mniej niż nasze więc wolisz być tam.

Cytuj:
Dalej nie rozumiem dlaczego nie mozna porownywac Szwecji i np, Afryki. Nie pasuje do teorii?

Spróbuje to wytłumaczyć inaczej.

Już to tłumaczyłem. Spróbuję jeszcze raz.

Porównywanie wydatków na te same rzeczy róznych panstw to jak porównywanie wydatków na te same rzeczy różnych osób.

Tłumaczę ci poraz kolejny, że bieda czy bogactwo to wypadkowa wielu czynników a nie jednego.

Może być tak, że w jednym kraju będzie totalny socjalizm a kraj będzie bogaty a w innym będzie totalny liberalizm a kraj będzie biedny, ale może być odwrotnie - bo stan panstwa zalezy od wielu czynników nie tylko od systemu wydatków.

Odpowiedz mi na takie pytania:

- czy chciałabyś zarabiać 1000 razy więcej niż zarabiasz?
- a czy osoby zarabiające 1000 razy więcej niż ty mają ogromne wypasione domy?
- czy jak kupisz sobie taki dom jak oni to będziesz taka bogata jak oni?

Jeszcze 30 lat temu w najbogatszych panstwach europy panował komunizm - czy to znaczy że jeżeli chcemy być bogaci jak związek radziecki to powinniśmy wprowadzić komunizm?
Czy 30 lat temu patrząc na europę i widząc że najbogatrze kraję są komunistyczne postulowałabyś o wprowadzenie komunizmu bo w końcu wszytskie najbogatsze kraje europy są komunistyczne?

I kolejne pytanie - czy uważasz, że jeżeli w afryce zostanie wprowadzony socjalizm stan państwa się podniesie?
Jeżeli już komuś kto ma pracę każe się oddawać 4/5 tego co wyprodukuje na rzecz państwa tak że większości z nich pzostanie zbyt mało by przeżyć?

Cytuj:
Jest choc jeden kraj na swiecie prowadzony wg, zasad JKM i do tego jeszce bogaty?

Jest jedno państwo prowadzone według zasad Korwina i jest jednym z najbogatszych państw świata:
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/457463 ... darka.html

Cytuj:
Sam wiesz, ze sa tylko male, biedne panstewka ktore wlasnie dlatego z biedy nie moga wyjsc. I nie wyjda, poki systemu nie zmienia.

Chcesz mi powiedzieć że te kraje są biedne dlatego, że państwo nie zabiera im ich pieniędzy?

Poraz kolejny mówię, że myli pańi przyczynę ze skutkiem.

Te kraje nie są biedne bo nei ma socjalizmu tylko nei ma socjalizmu bo są za biedne.

Socjalizm to ogromne marnotrastwo pieniędzy - biedne kraje nie mogą sobie na to pozwolić.

Prosze się z tym zapoznać. Nie musi się pani spieszyć, może pani spokojnie to przeanalizować:

https://www.youtube.com/watch?v=GNZPyt8Wd6c

Śr mar 12, 2014 22:49

A tu co napisałaś o bezpłatych szkołąch

https://www.youtube.com/watch?v=9Y_BtRjNpLM

Sam zły JKM się o tym wypowiada i powiedz mi proszę gdzie on nie ma racji.
Może ja jestem w błedzie - może on mnie oszukuje, może ja żyje w matrixie.

Ale same słowa "jak szkoła jest bezpłatna to jest lpeije" mnie nie przekonują.

Tu masz argumentacje JKM opartą o austriacką szkołę ekonomii. Powiedz mi w którym miejscu JKM się myli.

Śr mar 12, 2014 23:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona