PiS - Populizm i Socjalizm
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Hej sokoły
Ech. Ledwo pojawiły się ślady odprężenia, a panowie bracia już się za łby biorą. Nie możecie wy odczekać jeszcze tego tygodnia? : P
|
Pn mar 31, 2014 16:09 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Ja mogę, ale pilaster najwyraźniej nie wytrzymuje 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn mar 31, 2014 16:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przynajmniej nie w tym wątku. Dobrze?
|
Pn mar 31, 2014 16:20 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Jakoś tak zawsze się składa, że jakiekolwiek działania na rzecz realnego ograniczania wpływów i pozycji Rosji zawsze spotykają się z oporem PIS. Jak nie realnym (jak przekopanie kanału przez mierzeję wiślaną), to przynajmniej werbalnym.  Jak to zwykle bywa, dokładnie odwrotnie  Ba, Kaczyński napisał nawet list do Tuska w sprawie mierzei Napisał list, wygłosił przemówienie, zaapelował, palcem pogroził, nóżkami potupał i piąstką powygrażał. A kanału jak nie było tak nie ma i o to właśnie chodzi. Cytuj: Cytuj: W gębie, tylko w gębie. Zresztą nie może prowadzić polityki wbrew zdecydowanej większości swojego elektoratu, czyli postprlowskich homo sovieticusów, dla których Rosja to "wielki rynek zbytu", walczący dodatkowo z "brukselskimi zboczeniami", oraz przede wszystkim zwalczający "żydowskich grandziarzy" Tylko że pilaster nigdy nie wyjaśnił, dlaczego PiS przyjęło taką "gębę", skoro jest ona niezgodna z wolą większości elektoratu Bo jest zgodna z wolą mniejszości elektoratu, mniejszości na tyle znaczącej, że PIS nie chce jej stracić. Już dawno pilaster pisał, że elektorat PIS składa się z trzech słabo kompatybilnych grup. "właściwych genetycznych patriotów" - czyli dawnych funkcyjnych PZPR i ich potomków - stąd się wywodzi praktycznie całe kierownictwo partii PIS i jej czołowi propagandyści, "moherowych beretów" ojca dyrektora oraz menelskiej hołoty po Lepperze. Ta pierwsza grupa jest w większości antyrosyjska, ta druga umiarkowanie prorosyjska (bo Putin "walczy ze zboczeńcami"), ta trzecia to zdecydowani wielbiciele Putina. Cytuj: Oczywiście, istnieją ludzie, którzy - za jednym zamachem - sprzeciwiają się "soborowi", zepsuciu moralnemu i "kapitalistom", nienawidzą USA, UE i "żydostwa", Putina uważają za najwybitniejszego obecnie przywódcę świata, a ZSRR są wdzięczni za wspaniałości okresu PRL. Sam takich spotkałem. Tylko.. to nie są wyborcy PiS Doprawdy? A czyi? SLD? Doprawdy? Gdyby czytelnicy wyrywali sobie "strefę wolnego słowa", to właściciele "polskojęzycznej" nie musieliby się uciekać do tak wątpliwych zagrań, jak wkładanie egzemplarzy "gazety" za wycieraczki samochodów stojących na parkingu przed kościołem, z czego później nasz proboszcz musiał się publicznie przed parafianami sumitować 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt kwi 01, 2014 8:54 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Napisał list, wygłosił przemówienie, zaapelował, palcem pogroził, nóżkami potupał i piąstką powygrażał. A kanału jak nie było tak nie ma i o to właśnie chodzi. A jak ma być, skoro Kaczyński jest w opozycji? Cytuj: Bo jest zgodna z wolą mniejszości elektoratu, mniejszości na tyle znaczącej, że PIS nie chce jej stracić. Czyli woli stracić większość, żeby nie stracić mniejszości? Cytuj: Doprawdy? A czyi? SLD? Zapewne w większości Ruchu Narodowego - o ile stanie się on partią polityczną  Oczywiście, wielu z tych ludzi zapewne kiedyś tam głosowało na PiS - ale w końcu pilaster też kiedyś tam głosował na PiS, więc niczego to nie dowodzi Cytuj: Doprawdy? Gdyby czytelnicy wyrywali sobie "strefę wolnego słowa" A kto powiedział, że sobie wyrywają? Nakład po prostu się normalizuje po okresie zwyżki, spowodowanym katastrofą smoleńską 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 01, 2014 11:00 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Napisał list, wygłosił przemówienie, zaapelował, palcem pogroził, nóżkami potupał i piąstką powygrażał. A kanału jak nie było tak nie ma i o to właśnie chodzi. A jak ma być, skoro Kaczyński jest w opozycji? Podczas ostatnich wyborów samorządowych w Elblągu obiecywał ten kanał, jeżeli kandydat PIS wygra. Kandydat PIS wygrał, kanału oczywiście nie ma.  I sam PIS klawiaturą Ziemkiewcza jawnie napisał dlaczego: Bo nie podoba się to Rosji. Cytuj: Cytuj: Bo jest zgodna z wolą mniejszości elektoratu, mniejszości na tyle znaczącej, że PIS nie chce jej stracić. Czyli woli stracić większość, żeby nie stracić mniejszości? Usiłuje siedzieć na obu stołkach. Zresztą dawnym PZPRowcom wystarcza właśnie tupanie nóżkami, wygrażanie piąstkami i szczerzenie ząbków. Cytuj: Cytuj: Doprawdy? A czyi? SLD? Zapewne w większości Ruchu Narodowego Wszystkich dwunastu?
|
Wt kwi 01, 2014 12:07 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Podczas ostatnich wyborów samorządowych w Elblągu obiecywał ten kanał, jeżeli kandydat PIS wygra. Kandydat PIS wygrał, kanału oczywiście nie ma.  A co, wystarczy różdżką potrząsnąć i będzie? Info z 24 marca: Prezydent Elbląga Jerzy Wilk chce przyśpieszenia budowy kanału przez Mierzeję Wiślaną. List w tej sprawie prezydent Elbląga wysłał do premiera Donalda Tuska i wicepremier Elżbiety Bieńkowskiej.
Zwraca się w nim o przyspieszenie prac nad realizacją projektu Budowy Kanału Żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną, a także pomoc w zakresie pogłębienia torów wodnych na akwenie Zalewu Wiślanego i rzece Elbląg.Ciekawsze info czytamy dalej: Rada Ministrów uchwałą z 2007 roku ustanowiła wieloletni program na lata 2008-2013 pod nazwą "Budowa drogi wodnej łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską". Według wstępnych szacunków budowa kanału żeglugowego ma kosztować od 600 do 700 mln zł.http://samorzad.pap.pl/depesze/wiadomos ... je-WislanaI co? 2013 r. minął, a drogi wodnej jak nie było, tak nie ma  Wg innych źródeł, MinInf przesunął termin jej budowy na.. 2019 r. (czyli: "nie-za-tej-kadencji", a więc, w języku polityki, na święty nigdy). Nic dziwnego, że PiS się denerwuje i żąda przyspieszenia  Ale dla pilastra, oczywiście, żadnej winy PO tu nie ma, winny jest wyłącznie PiS, który od 2007 r. nie rządzi Cytuj: Usiłuje siedzieć na obu stołkach. Próby siedzenia na dwóch stołkach jeszcze można zrozumieć, ale tracenie większości elektoratu w celu utrzymania mniejszości już znacznie trudniej Cytuj: Wszystkich dwunastu? Co najmniej kilkudziesięciu tysięcy, jeśli liczyć tylko uczestników dorocznych Marszów Niepodległości (od których, przypominam, PiS się nie tylko odcina, ale nawet organizuje kontrmarsze  ).
|
Wt kwi 01, 2014 14:21 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Podczas ostatnich wyborów samorządowych w Elblągu obiecywał ten kanał, jeżeli kandydat PIS wygra. Kandydat PIS wygrał, kanału oczywiście nie ma.  A co, wystarczy różdżką potrząsnąć i będzie? Zapewne nie wystarczy. Ale to juz zmartwienie PIS, który ten kanał elblążanom obiecywał Info z 24 marca: Prezydent Elbląga Jerzy Wilk chce przyśpieszenia budowy kanału przez Mierzeję Wiślaną. List w tej sprawie prezydent Elbląga wysłał [...]Acha. Kanały się buduje przez wysyłanie w tej sprawie listów. Cytuj: I co? 2013 r. minął, a drogi wodnej jak nie było, tak nie ma No właśnie. Tak wygląda antyrosyjska polityka PIS w praktyce. Napisać list, zwołać konferencję, nabzdyczyć się, powygrażać piąstkami i potupać nóżkami, ale nigdy nie zrobić niczego, co by realnie interesom Moskwy zaszkodziło. Cytuj: Cytuj: Wszystkich dwunastu? Co najmniej kilkudziesięciu tysięcy, jeśli liczyć tylko uczestników dorocznych Marszów Niepodległości (od których, przypominam, PiS się nie tylko odcina, ale nawet organizuje kontrmarsze  ). Nie należy mylić sympatyków z wyborcami, bo to nie to samo.  Nawet nie każdy wyborca jest sympatykiem, nie mówiąc już że nie każdy sympatyk jest wyborcą. (choćby dlatego, ze może nie mieć praw wyborczych)
|
Śr kwi 02, 2014 8:18 |
|
 |
Bożydar
Dołączył(a): Wt lis 26, 2013 9:56 Posty: 93 Lokalizacja: Wrocław, Dolnośląskie
|
 Re: PiS - Populizm i Socjalizm
Cytuj: nie mówiąc już że nie każdy sympatyk jest wyborcą. (choćby dlatego, ze może nie mieć praw wyborczych) Dlatego Krowin ma poparcie w necie na poziomie 30% 
|
Śr kwi 02, 2014 9:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bożydar napisał(a): Dlatego Krowin ma poparcie w necie na poziomie 30%  Przerażające  biorąc pod uwagę, że człowiek napisał coś takiego: Ponieważ jednak średnio dzieci i kobiety słabiej znają się na polityce od mężczyzn (wystarczy w tym celu pójść na dowolne zebranie polityczne – i nawet nie słuchać tego, co mówią kobiety, tylko policzyć je na sali…) to nie powinno im przysługiwać czynne prawo wyborcze. Bo wybory – wbrew PT D***kratom – nie są po to, by każdy sobie pogłosował – lecz by dokonywać możliwie najlepszych wyborów.Póki gość nie przeskoczy magicznych paru proc. jest to radosna twórczość, z której można się pośmiać. Gdyby jednak (jakimś cudem) kiedyś to miało się zmienić nie jest powiedziane że nie próbowałby tych swoich XIX-wiecznych poglądów wprowadzić w życie, raczej wprost przeciwnie. No ale nie będę się póki co przejmować, że zagoni mnie do kuchni i prawa wyborcze odbierze bo raczej realny wzrost poparcia mu nie grozi 
|
Śr kwi 02, 2014 9:44 |
|
 |
Bożydar
|
Wiesz, wedle ostatnich sondaży już pokonuje próg wyborczy. Ja mu tam życzę jak najlepiej. Nie mogę już oglądać tych samych mord w Sejmie od kilkunastu lat. Wydaje mi się, że taka radosna twórczość ma trochę inne zadanie i nie ma realnego zagrożenia jej wprowadzenia w życie 
|
Śr kwi 02, 2014 11:04 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Zapewne nie wystarczy. Ale to juz zmartwienie PIS, który ten kanał elblążanom obiecywał Cóż, trzeba jeszcze tylko wygrać wybory Cytuj: No właśnie. Tak wygląda antyrosyjska polityka PIS w praktyce. Napisać list, zwołać konferencję, nabzdyczyć się, powygrażać piąstkami i potupać nóżkami, ale nigdy nie zrobić niczego, co by realnie interesom Moskwy zaszkodziło. Czyli w latach 2007-2013 jednak rządziło PiS? Cytuj: Nie należy mylić sympatyków z wyborcami, bo to nie to samo.  Nawet nie każdy wyborca jest sympatykiem, nie mówiąc już że nie każdy sympatyk jest wyborcą. (choćby dlatego, ze może nie mieć praw wyborczych) A kto niby myli? Ci ludzie na razie nawet nie mogą być wyborcami, bo Ruch Narodowy nadal nie jest partią polityczną 
|
Śr kwi 02, 2014 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bożydar napisał(a): Wydaje mi się, że taka radosna twórczość ma trochę inne zadanie i nie ma realnego zagrożenia jej wprowadzenia w życie  To dość oczywiste, jednak dość mówi o autorze i sposobie w jaki podchodzi do różnych spraw i jak widzi rzeczywistość  I jakie pytania zadaje w kontekście tej rzeczywistości. To dla mnie (jako osoby siedzącej w środowisku naukowym) mówi czasem więcej od samych takich durnych deklaracji  Na marginesie - to temu panu faktycznie zaczęło zależeć na kandydowaniu, a nie sianiu dzikiego fermentu swoimi jakże "odważnymi" tezami? Coś przeoczyłam? Przecież on żyje od skandalu do skandalu w ściśle dopilnowanych "obrazach" i wyrabia sobie mareczkę, by na niej potem płynąć (w dużej części na d... swoich sympatyków, bo to oni odwalają resztę roboty) i to od lat. Serio coś się zmieniło?
|
Śr kwi 02, 2014 11:54 |
|
 |
Bożydar
|
Oczywiście, bardzo dużo mówi o autorze.
Mi się wydaję, że JKM to trochę inna osoba niż np. dwa lata temu. Byłem na jednym jego wystąpieniu we Wrocławiu chyba 3 tygodnie temu i widziałem kilka jego najnowszych wystąpień w TV. Człowiek faktycznie trochę zluzował, już nie powtarza, że "za Hitlera było lepiej, bo były niższe podatki" etc. Może zaczęło mu wreszcie zależeć na kandydowaniu, albo zrobiło mu się żal jego wolontariuszy?;)
|
Śr kwi 02, 2014 12:39 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Zapewne nie wystarczy. Ale to juz zmartwienie PIS, który ten kanał elblążanom obiecywał Cóż, trzeba jeszcze tylko wygrać wybory Przecież wygrał. W Elblągu. A kanału jak nie było, tak nie ma Cytuj: Cytuj: No właśnie. Tak wygląda antyrosyjska polityka PIS w praktyce. Napisać list, zwołać konferencję, nabzdyczyć się, powygrażać piąstkami i potupać nóżkami, ale nigdy nie zrobić niczego, co by realnie interesom Moskwy zaszkodziło. Czyli w latach 2007-2013 jednak rządziło PiS? Jeszcze by tego brakowało...  Wtedy bylibyśmy w takiej sytuacji jak dziś Ukraina. PIS jawnie i bez skrępowania kroczy drogą zdrady narodowej. W odpowiedzi na rosyjską agresję na Krym, zażądało ...likwidacji polskiej armii i powrotu do bandy dziadków ganiających kotów. A teraz okazuje się, że nie życzą sobie w Polsce wojsk NATO Ostatnie maski spadły... PIS jest już jawnie Partią Interesu Sowieckiego i niczym więcej. 
|
Śr kwi 02, 2014 13:38 |
|
|
|