Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna strona
 Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghetti 
Autor Wiadomość

Post Re: Odmówiono rejestracji kościoła Latającego Potwora Spaghe
Zatem - jak sprawdza i co wynika z tego sprawdzania? Co robi KLPS - sprowadza samochody, czy może jednak szerzy wiarę w LPS?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt kwi 08, 2014 10:29

Jakoś Kościół kat. sprowadzał samochody bez opłat i go nie zdelegalizowano. Łoi też kasę od Państwa, co wielu wydaje się być głównym celem jego działalności, no ale formalnie jest co innego, więc spoko :)

Nie ma narzędzia prawnego by sprawdzić czy ktoś faktycznie wierzy w przenikającego przez ściany człowieka z dziurą w boku czy nie. Podobnie z LPS. Można by to pewnie wariografem sprawdzić, ale prawo tego nie przewiduje. Prawo mówi wyraźnie, że chcący zarejestrować związek wyznaniowy składa odpowiednie dokumenty i już. Interesujące jest to, że Ministerstwo nie podjęło żadnej próby weryfikacji Kościoła Słońca, którego to kościoła głównym założeniem jest picie alkoholu. Poważna religia?

Wt kwi 08, 2014 10:33
Moderator

JedenPost napisał(a):
Zatem - jak sprawdza i co wynika z tego sprawdzania? Co robi KLPS - sprowadza samochody, czy może jednak szerzy wiarę w LPS?

faktycznie KPLS szerzy wiarę w LPS?
:o
Jajko napisał(a):
Jakoś Kościół kat. sprowadzał samochody bez opłat i go nie zdelegalizowano. Łoi też kasę od Państwa, co wielu wydaje się być głównym celem jego działalności, no ale formalnie jest co innego, więc spoko

Nie chce mi sie odpowiadać. Odpowiedz sam sobie: czy Krk został zarejestrowany w celu sprowadzania samochodów?
Jajko napisał(a):

Nie ma narzędzia prawnego by sprawdzić czy ktoś faktycznie wierzy w przenikającego przez ściany człowieka z dziurą w boku czy nie. Podobnie z LPS. Można by to pewnie wariografem sprawdzić, ale prawo tego nie przewiduje.

Przecież już dwa razy napisałem: nie chodzi o sprawdzanie wiary.
Chodzi o sprawdzenie tego, co ma na celu rejestracja?
Szerzenie wiary czy robiebnie sobie jaj?
Takie to trudne?
Jajko napisał(a):
Prawo mówi wyraźnie, że chcący zarejestrować związek wyznaniowy składa odpowiednie dokumenty i już.

Prawo tak nie mówi.
Mówi za to, że
Korzystając z wolności sumienia i wyznania obywatele mogą w szczególności:
1. tworzyć wspólnoty religijne, zwane dalej “kościołami i innymi związkami wyznaniowymi”, zakładane w celu wyznawania i szerzenia wiary religijnej

oraz

Art. 33.
1. W trakcie postępowania w sprawie wpisu do rejestru organ rejestrowy może żądać od wnioskodawców wyjaśnień treści wniosku w zakresie określonym w art. 32, a także zwracać się do odpowiednich organów państwowych o sprawdzanie prawdziwości zawartych we wniosku danych.

Jajko napisał(a):

Interesujące jest to, że Ministerstwo nie podjęło żadnej próby weryfikacji Kościoła Słońca, którego to kościoła głównym założeniem jest picie alkoholu. Poważna religia?

I tu pewnie masz rację, o ile to prawda.
Dla mnie, ten Kosciół Słońca stoi na tym samym poziomie "szerzenia religii" co pastafarianie.

Wt kwi 08, 2014 11:21
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Faktycznie, ministerstwo nie ma narzędzi (ktoś ma?) do sprawdzenia czy ktoś rzeczywiście wierzy w Latającego Potwora Spaghetti czy też nie, ale ma narzędzia do sprawdzenia czy dane kościoły czy związki wyznaniowe są zakładane w celu wyznawania i szerzenia wiary religijnej czy w jakims innym celu. Tu akurat: dla Jaj.
Ja wiem, że cel "dla Jaj" jest dla Jajko świętym celem, ale nie o to chodzi chyba w pojęciu szerzenia wiary religijnej?

Zarówno w statucie, jak i w dokumentacji została uwzględniona ta kwestia (wyznawanie i szerzenie wiary). To, że komuś się to wydaje śmieszne to już sprawa obserwatora. Być może Zakon Braci Zjednoczenia Energetycznego, Rodzimy Kościół Polski, Rodzima Wiara, Ruch Świadomości Baba Ji, Związek Duch i Moc, Polski Kościół Słowiański, Kościół Panteistyczny Pneuma, Zgromadzenie Braci i Sióstr Politeistów ("system religijny powstały na podstawie intelektualnych objawień założycieli Zgromadzenia") też dla kogoś mogą być niepoważne, czy zakładane dla jaj - ciekawe jednak co na to osoby zrzeszone wokół tych związków. Bo udowodnienie komuś czy się zgrywa czy nie, jeśli mowa o subiektywnej wierze jest szaleństwem.

Zablokowanie tej rejestracji prowadzi do gigantycznego paradoksu w którym urzędnicy powołują biegłych (zwykle wygląda to tak, że zwracają się do konkretnego instytutu na jakimś uniwersytecie), by Ci ocenili nie tyle wniosek (jak jest poprawny) co wiarę, nie wiadomo jednak co dokładnie - same założenia, to jak podobne ruchy funkcjonują na świecie czy deklaracje różnych sympatyków z mediów (?). Biegli zaczynają kręcić się wokół własnych ogonków, bo nagle okazuje się, że ich macierzysta uczelnia przez umowę o dzieło (kasa) wkręciła własnych pracowników w totalny bajzel ;-) Trafiły im się jednak dwie gratki - we wniosku zostało wykorzystane nawiązanie do nurtu USA (tu sobie luźno pojechali) oraz mogli sobie natłuc wierszówek o parodii konkretnych elementów, czerpanych z chrześcijaństwa. Plus naturalnie informacyjna norma (joke religions etc.). Ich opinia jest sensowna i logiczna, ale raczej w kontekście pisania o KLPS, a nie samej procedury. Fakt też, że wnioskodawcy, będąc uczciwymi wniosek wypisali zgodnie z prawdą. Wystarczyłoby niemal zupełnie odciąć się od źródła, sypnąć mistycyzmem tam i tu, ładnie ubrać w słówka i sporo argumentów na niekorzyść by wyleciało. Bo im dalej w las tym bardziej niesprawdzalnie, a i podważyć trudniej. Tym samym się okazało, że im bardziej zakręcone wyznanie i enigmatyczny wniosek tym łatwiej byłoby zdobyć wpis do rejestru.

Jeżeli ja Breta, wpadnę na pomysł założenia własnego Kościoła w celach bezczelnego czerpania profitów to - zakładając, że znajdę chętnych do dania podpisów - ja go założę bez problemu :D Sama idea powoływania biegłych w kontekście tego czy dana wiara jest poważna czy nie jest absurdem. Takie sytuacje raczej są uprawnione, gdy np. mamy do czynienia z sytuacją w której już są konkretne zarzuty i państwo zasięga opinii. Wyobrażacie sobie, żeby np. scjentologom wystosowano decyzję odmowną w oparciu o doktrynę i naukę ("gość napisał kiepską fantastykę, a wy z tego religię robicie, przecież to niepoważne, pewnie sobie robicie jaja i chcecie po prostu wyśmiać ideę religii"), a nie o aspekty formalne?
Będę super poważna, za to państwo ma odpowiednie narzędzia KONTROLI, żeby ewentualnie mnie na niespełnianiu zobowiązań przyłapać i wywalić z formalnych rejestrów, pozbawiając przywilejów.
A nawet jeśli Ja i inni wyznawcy zadeklarujemy wiarę w Świętą Marchewkę, będziemy jej ciało spożywać raz w tygodniu, to jest to nasza wiara i mówienie, że jest ona w jakikolwiek sposób niepoważna obraża nasze uczucia religijne. I to z kolei jest kolejny paradoks :twisted: Z doświadczenia wiem, że wiele osób wierzących nie chce likwidacji tego zapisu prawnego, jednak jego istnienie daje oręż nie tylko katolikom o czym wiele osób zdaje się nie pamiętać;-)

KLPS najzwyczajniej w świecie mówi "sprawdzam" i wykazuje jak dziurawy i nielogiczny jest system w ogóle. Jednocześnie wykazuje jak to można - w obawie przed precedensem - łapać się czego się da, żeby przypadkiem nikt nie zobaczył, że król jest nagi. Kościół LPS korzysta z przysługującego mu prawa i tu nie rozumiem żadnych zarzutów w ich kierunku. Jeśli każdy z Was może zainicjować taką akcję, to czemu KLPS już nie? Czemu ja mogę czcić X i zasady mojej wiary określać na bazie "osobistych i intelektualnych objawień" i przy spełnieniu wymogów dostać wpis, zaś KLPS jest badany przez biegłych?

Ta cała zabawa nieco mi przypomina motyw z 12 prac Asterixa o domu, który czyni szalonym:) Zgodnie z tą zasadą należy po prostu bardziej gorliwie od innych podążać ścieżką urzędniczo-administracyjną :D

@Cawilian
Pisałam o tym, że jeśli bym była zwolenniczką teorii i żyraf ;) W następującym sensie: da się zrobić wszystko, dobierając konkretnych ludzi :-D
Najczęstszą praktyką w przypadku poszukiwania ekspertyz jest zapytanie do jakiegoś ośrodka badawczego (tu UJ). Dodatkowo często nie ma zwrotu bezpośrednio do osoby, co do jednostki w danym ośrodku, a więc tak naprawdę często zależy kto jest na stanowisku. Wiadomo, praktyka bywa różna i nie w każdych dziedzinach tak się robi, są i inne procedury, jednak ja właśnie z taką się stykam osobiście i czasem zdarza mi się nawet w tym partycypować, choć za mała płotka jestem, żebym mogła czerpać z tego jakieś korzyści, albo choć nazwisko zareklamować. Dlatego też ktoś z tytułem wyższym niż mgr może napisać opinię, iż mazanie swastyki na czyiś drzwiach jest wyrazem życzenia pomyślności (nieco zremiksowałam słynną sprawę :D ) i co mu zrobisz? Dany urząd czy sąd po prostu może nie brać jej pod uwagę, co nie oznacza, że za wykonaną pracę nie zapłaci. Znam kilka brzydkich i niechlubnych przypadków, gdy piszący, podpierając się wyselekcjonowaną bibliografią, bredził (w niektórych tematach tak się da) jak najęty, więcej tam było jego własnych przekonań i opinii niż wyważonej analizy, współczesną nauką się nie przejmował, skoro to co miał na studiach w latach 70 było mu bardziej znane, a jakimś cudem ciągle dostawał zlecenia z budżetówki. Niektórzy mają takie plecy, że ich d... nie da się ze stołka ruszyć. Naturalnie to patologia, rodzaj chorego odprysku od procedury, ale sam fakt, że miałam okazję się ze sprawą zapoznać, sprawia, iż bez problemu mogę sobie wyobrazić, że we wszechświecie o nieskończonych możliwościach... ;-) Być może przemawiają przeze mnie głównie moje złe doświadczenia.

Przepraszam za chaos, trochę mam go dziś w głowie, więc przepraszam za niedopatrzenia.

PS. Odniosę się jeszcze do kwestii oceny samego celu rejestracji. Można sobie różnie na sprawę patrzeć. Przypuśćmy, że zrobię więcej niż jest wymagane i znajdę kilkaset osób, które podpiszą stosowne oświadczenie, iż ich wiara w ramach KLPS jest jak najbardziej poważna (banał do zrobienia) to w jaki sposób podważyć zasadność rejestracji (że niby jest dla jaj), bez podważania każdego z oświadczeń i tym samym mówienia ludziom, że nie myślą co myślą? O ile we wniosku uniknie się niedopatrzeń możemy mieć do czynienia z intrygującą sytuacją w której ministerstwo chce weryfikować wiarę i jej założenia.

Wt kwi 08, 2014 12:37
Moderator

Breta napisał(a):
Sama idea powoływania biegłych w kontekście tego czy dana wiara jest poważna czy nie jest absurdem.

Ja cały czas nie o tym
Nie chodzi o ocenę przedmiotu rejestracji o ocenę celu rejestracji.
A ja poważnie wątpię czy celem rejestracji KLPS jest szerzenie jakiejkolwiek wiary

Wt kwi 08, 2014 12:50
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
JedenPost napisał(a):

faktycznie KPLS szerzy wiarę w LPS?
:o

W rzeczy samej. Ewentualnie - wiarę, że lepiej zająć się LPS niż innymi propozycjami religijnymi.

Wygląda to tak: człowiek posiada pewną wrażliwość religijną - poszczególne związki wyznaniowe proponują jak ją zagospodarować. KLPS w pełni w pełni się w tę rolę wpisuje.

Wt kwi 08, 2014 13:11
medieval_man napisał(a):
Breta napisał(a):
Sama idea powoływania biegłych w kontekście tego czy dana wiara jest poważna czy nie jest absurdem.

Ja cały czas nie o tym
Nie chodzi o ocenę przedmiotu rejestracji o ocenę celu rejestracji.
A ja poważnie wątpię czy celem rejestracji KLPS jest szerzenie jakiejkolwiek wiary

Ekspertyzy dotyczyły również samego przedmiotu rejestracji, były powiedziałabym dość szerokie pod tym względem.

Problem w tym, że nie ma znaczenia czy Ty wątpisz, iż celem rejestracji KLPS jst szerzenie jakiejkolwiek wiary, zaś ja wątpię, że celem jednego z przywołanych przeze mnie zarejestrowanych (wg danych GUS na 2010 rok) związków jest szerzenie wiary. Ja mogę w to wątpić, ale skoro papiery były ok, to ich zarejestrowano i skoro kontrole nic nie wykazały oraz nie ma poważnych zarzutów prokuratorskich to one sobie są. Niezależnie od tego jak dobrze się wszyscy bawią.
Jeżeli masz setkę osób, które się pod tym podpisują to jak można podważyć zasadność rejestracji, oceniając jej cel na niepoważny i "dla jaj", jednocześnie nie obrażając i nie podważając ich oświadczeń?
To jest typowa sytuacja w której to czy "zgadzają się papiery" jest ważniejsze od tego jaka jest treść i to pięknie pokazuje też ironiczny wymiar tego czy uznajemy cudze wierzenia (czy to KK czy inne związki) czy nie. Jeżeli KLPS ma w statucie szerzenie wiary, to składając całą dokumentację się do tego zobowiązują. O ile nie napiszą w oficjalnej korespondencji "robimy to dla jaj", to powinni być traktowani jak każdy inny związek. Jedni mają Luźny Kanon inni Intelektualne Objawienia, jeszcze inni Biblię, inni sobie ją trochę przerobią i mają Biblię 2.0 itd. i ocena nie-wyznawcy, wątpienie o celu rejestracji to tak naprawdę spekulacje, które musimy uznać z góry za krzywdzące. Bo tym sposobem ocena celu rejestracji przekłada się na ocenę samych założeń i statutu.

Wt kwi 08, 2014 13:42
@Breta, ok ale w tym przypadku cel rejestracji jest dla wszystkich oczywisty, ojcowie założyciele robią sobie jaja z religii, po co się tego wypierać? Chyba że dla jeszcze lepszej zabawy ;)
https://www.youtube.com/watch?v=g1jJ-ttrSd8

Oczywiście nie zmienia to faktu, że z prawnego punktu widzenia nie ma się tu czego przyczepić, znaleźli lukę i wykorzystali ją sobie dla hecy, bo kto im zabroni. Poczucie przyzwoitości każdy ma inne.

Wt kwi 08, 2014 14:09

Wielu wątpi, że celem KK jest zbawienie ludzkości, widzi raczej bardziej przyziemne cele realizowane pod płaszczykiem tego pierwszego. Zdelegalizować KK?

Skoro jest luka (ciekawe, swoją drogą, jak ją wypełnić), to Państwo nie miało podstaw odmówić rejestracji. To tylko kwestia czasu i zmarnowanych publicznych pieniędzy, kiedy KLPS zostanie zarejestrowany.

Wt kwi 08, 2014 14:13

Breta napisał(a):
Zarówno w statucie, jak i w dokumentacji została uwzględniona ta kwestia (wyznawanie i szerzenie wiary). To, że komuś się to wydaje śmieszne to już sprawa obserwatora. Być może Zakon Braci Zjednoczenia Energetycznego, Rodzimy Kościół Polski, Rodzima Wiara, Ruch Świadomości Baba Ji, Związek Duch i Moc, Polski Kościół Słowiański, Kościół Panteistyczny Pneuma, Zgromadzenie Braci i Sióstr Politeistów ("system religijny powstały na podstawie intelektualnych objawień założycieli Zgromadzenia") też dla kogoś mogą być niepoważne, czy zakładane dla jaj - ciekawe jednak co na to osoby zrzeszone wokół tych związków. Bo udowodnienie komuś czy się zgrywa czy nie, jeśli mowa o subiektywnej wierze jest szaleństwem.

Wszystkie działania spaghettowców dowodzą, że jest to ugrupowanie działające dla jaj, począwszy od "świętych pism", po spotykanie się na browara czy robienie sobie zdjęć w durszlakach. Próby tłumaczenia, że to nie dla zgrywy, są jedynie kolejną zgrywą. Nikt normalny w to nie wątpi.

Cytuj:
Zablokowanie tej rejestracji prowadzi do gigantycznego paradoksu w którym urzędnicy powołują biegłych (zwykle wygląda to tak, że zwracają się do konkretnego instytutu na jakimś uniwersytecie), by Ci ocenili nie tyle wniosek (jak jest poprawny) co wiarę

Biegłych powołano wyłącznie po to, żeby wszystko było po praworządnemu. Do niczego nie byli potrzebni.

Cytuj:
Tym samym się okazało, że im bardziej zakręcone wyznanie i enigmatyczny wniosek tym łatwiej byłoby zdobyć wpis do rejestru.

Nie. W gruncie rzeczy wystarczy, by był to prawdziwy związek, oparty na realnym istnieniu "wyznania religijnego", a nie grupa jajcarzy.

Cytuj:
Jeżeli ja Breta, wpadnę na pomysł założenia własnego Kościoła w celach bezczelnego czerpania profitów to - zakładając, że znajdę chętnych do dania podpisów - ja go założę bez problemu :D

Nie - na tej samej zasadzie.

Cytuj:
Wyobrażacie sobie, żeby np. scjentologom wystosowano decyzję odmowną w oparciu o doktrynę i naukę ("gość napisał kiepską fantastykę, a wy z tego religię robicie, przecież to niepoważne, pewnie sobie robicie jaja i chcecie po prostu wyśmiać ideę religii"), a nie o aspekty formalne?

Bez problemu, zresztą w wielu krajach scjentologia jest wręcz nielegalna.

Cytuj:
A nawet jeśli Ja i inni wyznawcy zadeklarujemy wiarę w Świętą Marchewkę, będziemy jej ciało spożywać raz w tygodniu, to jest to nasza wiara i mówienie, że jest ona w jakikolwiek sposób niepoważna obraża nasze uczucia religijne.

Chyba, że robicie to dla jaj.

Cytuj:
KLPS najzwyczajniej w świecie mówi "sprawdzam" i wykazuje jak dziurawy i nielogiczny jest system w ogóle.

A więc słusznie go nie zarejestrowano.

Cytuj:
Kościół LPS korzysta z przysługującego mu prawa i tu nie rozumiem żadnych zarzutów w ich kierunku.

Żadne takie prawo mu nie przysługuje.

Cytuj:
Jeśli każdy z Was może zainicjować taką akcję, to czemu KLPS już nie?

Przecież zainicjowało.

Cytuj:
Czemu ja mogę czcić X i zasady mojej wiary określać na bazie "osobistych i intelektualnych objawień" i przy spełnieniu wymogów dostać wpis, zaś KLPS jest badany przez biegłych?

Bo KLPS nie jest związkiem wyznaniowym, tylko organizacją znudzonych jajcarzy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 08, 2014 15:10
MARIEL napisał(a):
@Breta, ok ale w tym przypadku cel rejestracji jest dla wszystkich oczywisty, ojcowie założyciele robią sobie jaja z religii, po co się tego wypierać? Chyba że dla jeszcze lepszej zabawy ;)

Teoretycznie tak, aczkolwiek przy rozpatrywaniu wniosku nie ma wytycznych, które by miały badać powszechną opinię w zamian za dane z wniosku. Rzeczywistość prawna oraz to co ludzie mają w głowach to dwie różne rzeczy. Gorzej, nie można sprawdzić zawartości głowy, można tylko bazować na dokumentacji, więc złożone oświadczenie bije na głowę coś co nie istnieje na papierze. A więc nawet jeśli zaczniemy się czepiać, że ktoś skłamał w oświadczeniu, bo gdzieś indziej mówił co innego, zawsze można oświadczyć, że jedynie to co na piśmie jest prawdą.
Wbrew pozorom KLPS i jego wpisanie do rejestru to nie są jaja z religii jako takiej, ale z formalnych rozwiązań, które dają przywileje organizacjom, które mogłyby być stowarzyszeniami, ale z racji otoczki religijnej mogą więcej, a niektóre nawet więcej niż więcej. Blokowanie tej rejestracji jest tak naprawdę próbą ratowania tego co potem może się zawalić w ramach całego systemu. To prawo jest tu wadliwe (i naprawdę ciężko powiedzieć czy próby jego cerowania nie byłyby wymierzone w wolność wyznania), jednak obowiązujące i co tu zrobić ;-)

Wt kwi 08, 2014 15:22

Breta napisał(a):
Teoretycznie tak, aczkolwiek przy rozpatrywaniu wniosku nie ma wytycznych, które by miały badać powszechną opinię w zamian za dane z wniosku.

Nie na wszystko muszą być wytyczne.

Cytuj:
Rzeczywistość prawna oraz to co ludzie mają w głowach to dwie różne rzeczy.

Ależ bynajmniej i ta sprawa to dobry przykład.

Cytuj:
Gorzej, nie można sprawdzić zawartości głowy, można tylko bazować na dokumentacji, więc złożone oświadczenie bije na głowę coś co nie istnieje na papierze.

Nic podobnego.

Cytuj:
A więc nawet jeśli zaczniemy się czepiać, że ktoś skłamał w oświadczeniu, bo gdzieś indziej mówił co innego, zawsze można oświadczyć, że jedynie to co na piśmie jest prawdą.

Nic podobnego.

Cytuj:
Wbrew pozorom KLPS i jego wpisanie do rejestru to nie są jaja z religii jako takiej, ale z formalnych rozwiązań, które dają przywileje organizacjom, które mogłyby być stowarzyszeniami, ale z racji otoczki religijnej mogą więcej, a niektóre nawet więcej niż więcej.

Co tylko potwierdza, że odmowa rejestracji była słuszna.

Cytuj:
Blokowanie tej rejestracji jest tak naprawdę próbą ratowania tego co potem może się zawalić w ramach całego systemu. To prawo jest tu wadliwe (i naprawdę ciężko powiedzieć czy próby jego cerowania nie byłyby wymierzone w wolność wyznania), jednak obowiązujące i co tu zrobić ;-)

Nie ma czego ratować, system zadziałał prawidłowo (aczkolwiek rzeczywiście jest wadliwy, ale który nie jest..) i zrobić można właśnie to, co zrobiono.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 08, 2014 15:25

Johnny99 napisał(a):
Wszystkie działania spaghettowców dowodzą, że jest to ugrupowanie działające dla jaj, począwszy od "świętych pism", po spotykanie się na browara czy robienie sobie zdjęć w durszlakach. Próby tłumaczenia, że to nie dla zgrywy, są jedynie kolejną zgrywą. Nikt normalny w to nie wątpi.

No i co z tego? Jest to religia dla jaj, niech będzie. Czemu religie dla jaj miałyby być dyskryminowane? KLPS robi to, czym ustawowo mają zajmować się rejestrowane związki wyznaniowe- szerzy swoją religię. A jaka ona jest, dla jaj czy serio - wybacz, ale o ile nie koliduje w założeniach z prawem (a nie koliduje) o tyle urzędnikom nic do tego.

Wt kwi 08, 2014 15:35

JedenPost napisał(a):
No i co z tego? Jest to religia dla jaj, niech będzie.

Państwo to jednak poważna instytucja.

Wt kwi 08, 2014 16:01

To pojęcie prawne?

Wt kwi 08, 2014 16:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 31  Następna strona