| 

Media o Kościele - wątek zbiorczy 

| Autor | Wiadomość |  
			| Johnny99 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyJajko napisał(a): Zgadza się, ale powinno być przynajmniej brane pod uwagę przy ustalaniu wyroku (zazwyczaj są jakieś widełki).To znaczy jak - tortury średniowieczne, czy może jednak jakieś lżejsze?    Okoliczności brane pod uwagę przy wymiarze kary to: motywacja i sposób zachowania się sprawcy, popełnienie przestępstwa wspólnie z nieletnim, rodzaj i stopień naruszenia ciążących na sprawcy obowiązków, rodzaj i rozmiar ujemnych następstw przestępstwa, właściwości i warunki osobiste sprawcy, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa i zachowanie się po jego popełnieniu, dążenie do naprawienia szkody lub zadośćuczynienia w innej formie społecznemu poczuciu sprawiedliwości, zachowanie się pokrzywdzonego. Żeby więc się odwołać do "okoliczności rodzinnych", trzeba by najpierw wykazać, że wpłynęły one na którąś z powyższych okoliczności._________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Wt kwi 22, 2014 11:54 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyPiotr1 napisał(a): Jest to państwo specyficzne - monarcha absolutna - a więc w całości jest własnością monarchy, ale jednak jest to państwo. W Watykanie nie istnieje własność prywatna.Jakieś źródło?

|  
			| Wt kwi 22, 2014 12:04 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyWydaje mi się, że wychowanie w domu gwałtu i pedofilii, jaki prowadziły siostry, nie pozostaje bez wpływu na psychikę młodego człowieka. To trochę tak, jakbyś wziął buszmena do domu i karcił go za to, że pije wodę z toalety, załatwia się w kącie, je rękami, a do tego chodzi na golasa. _________________
 Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam...
 no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek

|  
			| Wt kwi 22, 2014 12:08 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyYarpen_Zirgin napisał(a): Piotr1 napisał(a): Jest to państwo specyficzne - monarcha absolutna - a więc w całości jest własnością monarchy, ale jednak jest to państwo. W Watykanie nie istnieje własność prywatna.Jakieś źródło?Zdaje się, że Traktaty Laterańskie z 1929 r.:Art. 3. Włochy uznają pełną własność Stolicy Apostolskiej, a także wyłączną i absolutną władzę oraz suwerenną jurysdykcję w stosunku do Watykanu, istniejącego w aktualnych granicach, ze wszystkimi jego przynależnościami i dotacjami, tworząc w ten sposób Państwo Miasta Watykańskiego w specjalnych celach i na warunkach określonych niniejszym traktatem. 
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| Wt kwi 22, 2014 12:17 | 

|  
		|  |  

|   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyJohnny99 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Piotr1 napisał(a): Jest to państwo specyficzne - monarcha absolutna - a więc w całości jest własnością monarchy, ale jednak jest to państwo. W Watykanie nie istnieje własność prywatna.Jakieś źródło?Zdaje się, że Traktaty Laterańskie z 1929 r.:Art. 3. Włochy uznają pełną własność Stolicy Apostolskiej, a także wyłączną i absolutną władzę oraz suwerenną jurysdykcję w stosunku do Watykanu, istniejącego w aktualnych granicach, ze wszystkimi jego przynależnościami i dotacjami, tworząc w ten sposób Państwo Miasta Watykańskiego w specjalnych celach i na warunkach określonych niniejszym traktatem. 
Było by tak, gdyby tekst nie dotyczył... Watykanu jako terenu, który należy do Stolicy Apostolskiej, a nie stosunków w Watykanie.  

|  
			| Wt kwi 22, 2014 12:25 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| pilaster 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyPiotr1 napisał(a): pilaster napisał(a): Cytuj: Dostał mieszkanie z kwaterunku, państwowe,Państwowe?   Watykan jest państwem. Przydziałem, remontem mieszkań kardynałów zajmuje się jeden urzędów centralnych Państwa Watykańskiego Direzione dei Servizi General i podległa Governatorato dello Stato della Città del Vaticano .  Jest to państwo specyficzne - monarcha absolutna - a więc w całości jest własnością monarchy, ale jednak jest to państwo. W Watykanie nie istnieje własność prywatna.Czyli dostał od państwa, niech się zatem owo państwo martwi.  jajko domniemanegoCytuj: że wychowanie w domu gwałtu i pedofilii, jaki prowadziły siostry gwałtu i rzekomej  pedofilii, jaki podobno  prowadziły siostry. Przypominam, że jajko nie potrafił przytoczyćzadnego wyroku sądowego w  tej sprawie.   _________________
 Brothers, what we do in life, echoes in eternity

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

|  
			| Wt kwi 22, 2014 12:59 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyI IK 1388/07. Proces toczył się przed Sądem Rejonowym w Zabrzu. _________________

|  
			| Wt kwi 22, 2014 13:10 | 

|  
		|  |  

|   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyJajko napisał(a): I IK 1388/07. Proces toczył się przed Sądem Rejonowym w Zabrzu.W komunikacie, do którego udało mi się dotrzeć, nie ma nic o "domu gwałtu i pedofilii, jaki prowadziły siostry". Coś ściemniasz.

|  
			| Wt kwi 22, 2014 13:22 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczya o czym jest? _________________

|  
			| Wt kwi 22, 2014 14:09 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyWg tygodnika NIE:
 Wyrok zapadł na jesieni 2010 r. Zakonnice zostały potraktowane łagodnie. Byłą dyrektorkę skazano na 2 lata więzienia, a byłą wychowawczynię na 8 miesięcy; przy czym obie dostały wyroki w zawieszeniu. Trwa apelacja. W trakcie procesu udowodniono gwałty na pięciu chłopcach, do których dochodziło za wiedzą dyrektorki. W sentencji wyroku sędzia stwierdził o siostrze Bernadetcie: Działając w zamiarze ewentualnym jako dyrektorka Ośrodka, swoim zachowaniem polegającym na zaniechaniu zareagowania na skargi małoletnich dotyczące zachowania (...) oraz na zamykaniu na noc małoletniego (...)w pokoju wspólnie z (...) ułatwiła popełnienie czynu zabronionego polegającego na doprowadzeniu małoletniego (...) do poddania się innej czynności seksualnej.

Czyli siostry zostały skazane za niereagowanie na skargi wychowanków.

|  
			| Wt kwi 22, 2014 14:36 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczynie tylko, przeczytaj co sam zacytowałeś po słowie "oraz" _________________

|  
			| Wt kwi 22, 2014 14:38 | 

|  
		|  |  
			| Piotr1 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczypilaster napisał(a): Czyli dostał od państwa, niech się zatem owo państwo martwi.
Przecież właśnie o tym piszemy, że państwo (czyli w tym wypadku papież, bo on stanowi państwo jako suweren Państwa Watykańskiego) martwi się takim postępowaniem Signior Bertone i takim działaniem państwowych agend._________________
 Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr)
 ------------------------
 Reformowani.pl

|  
			| Wt kwi 22, 2014 15:07 | 

|  
		|  |  
			| Piotr1 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyJohnny99 napisał(a): Czyli siostry zostały skazane za niereagowanie na skargi wychowanków.
A Al Capone za błędy w zeznaniach podatkowych..._________________
 Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr)
 ------------------------
 Reformowani.pl

|  
			| Wt kwi 22, 2014 15:09 | 

|  
		|  |  
			| pilaster 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyPiotr1 napisał(a): pilaster napisał(a): Czyli dostał od państwa, niech się zatem owo państwo martwi.
Przecież właśnie o tym piszemy, że państwo (czyli w tym wypadku papież, bo on stanowi państwo jako suweren Państwa Watykańskiego) martwi się takim postępowaniem Signior Bertone i takim działaniem państwowych agend.A dlaczego martwi się tym Piotr1? J99 Cytuj: Czyli siostry zostały skazane za niereagowanie na skargi wychowanków.Za zaniedbania w nadzorze. A nie za żadne "gwałty", "molestowania", czy nawet współudział w powyższym.   _________________
 Brothers, what we do in life, echoes in eternity

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

|  
			| Śr kwi 23, 2014 9:08 | 

|  
		|  |  
			| Jajko 
   |   Re: Media o Kościele - wątek zbiorczyO! Następny, który nie zna znaczenia słowa 'oraz'. Analfabetyzm wtórny?? _________________

|  
			| Śr kwi 23, 2014 9:13 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach