Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
 Wiara i postawa wobec homoseksualizmu 
Autor Wiadomość
Post Re: Wiara i postawa wobec homoseksualizmu
xbart

Ale to nie tak. Szatan może czynić cuda w specyficznych miejscach i w specyficzny sposób. Mam na myśli to że może ukazać się komuś pod postacią, dajmy na to Jezusa, i w taki sposób zwodzić innych poprzez fałszywe objawienia. Może także dać innym ludziom moc uzdrawiania poprzez energię lub paranormalne zdolności.

Piszesz że jesteś homoseksualistą a ja jestem transseksualistą.

Cz kwi 24, 2014 21:42
Moderator

tredje napisał(a):

medieval_man
Cytuj:
Jak nauka udowodni, że jest potrzebny dla rozwoju gatunku, to pogadamy. Nie wcześniej. OK?

Jak nauka udowodni ze Bog istnieje to pogadamy _(o szkodliwosci homoseksualizmu) - bo na razie masz tylko religijne argumenty.

Pokaż mi chociaż jeden argument religijny, jakiego użyłem w tym wątku.
A nauka nigdy nie udowodni istnienia Boga. To chyba jasne? Więc po co zmieniasz temat? Po co trollujesz?
Nauka wysuwa na razie jakieś hipotezy co do korzyści dla gatunku wynikających z homoseksualizmu. I ma wyniki, które mogą być w różny sposób interpretowane. Dlatego uzasadnione jest podtrzymywanie opinii, że homoseksualizm to błąd natury.

Cz kwi 24, 2014 22:34
Zobacz profil WWW
Moderator

equuleuss napisał(a):
Nie wiem czy wiesz ale homoseksualiści sami wiedzą i zdają sobie sprawę z tego jak wygląda świat i to że społeczeństwo jest w większości hetero-normatywne. Oni wiedzą że ich orientacja jest inna. Wiedzą że do rozmnażania potrzeba kobiety i mężczyzny. Wiedzą że kluczyk pasuje do kłódki bardziej. Ale myślę że w tym wszystkim, pomimo ich świadomości o tym że ich homoseksualizm nie jest normą, to oni po prostu chcieliby mieć to prawo do zakochania, łączenia się w pary, przeżywania miłości, bycia z kimś w związku.

To jestem w stanie zrozumieć.
Dlatego, choć Kościół nazywa praktyki homoseksualne grzechem, jednoczesnie podkresla, że potępia czyny, a nie osoby. Że osoby te zostały postawione w szczególnie trudnej sytuacji i że wymagają naszego wsparcia i modlitwy.
equuleuss napisał(a):
Brakuje tutaj takich spostrzeżeń, po prostu podejścia do tego z bardziej ludzkiej strony, ze zrozumieniem. Każdy chce mieć kogoś bliskiego, nie tylko do samego seksu.
Nie każdy homoseksualista identyfikuje się z tym krzykliwym lobby.

Tu masz 100% racji.
Dodam jeszcze, że Kościół współczuje osobom, które przeżywają ten problem, ale jednocześnie wskazuje na zagrożenia w sytuacjach gdy akty homoseksualne nie wynikają z rzeczywistej potrzeby bliskości, ale z bezmyślnego poszukiwania nowych wrażeń przez osoby, które nigdy by się na to nie zdecydowały, gdyby nie wpływ krzykliwego środowiska.

Cz kwi 24, 2014 22:39
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Dlatego uzasadnione jest podtrzymywanie opinii, że homoseksualizm to błąd natury.

No tak ,to oczywiste. Ale wyeliminować tego "błędu" się nie da, więc nie można zabronić takim ludziom żyć w związkach jakich pragną i które dają im szczęście. Tak samo jak ludzie nie będący "błędem natury" pragną żyć w związkach, które im dają szczęście.
Ktoś mieści się w hipotetycznej "definicji błędu natury", i z tego tytułu ma być pozbawiony prawa do szczęścia? Bo tak mówi KRK?
A kimże jest KRK, aby w ogóle mówić komukolwiek jak ma żyć?
KRK w ogóle nie ma prawa ingerować poza wspólnotę Kościoła, bo z tego co wiem, to katolicyzm jest dobrowolny... tak? Wiara w Boga jest dobrowolna.
Jakim prawem KRK ingeruje w wybory ludzi niewierzących?
Chyba prawem ignorancji jedynie.

Cz kwi 24, 2014 22:55

Czy Kościół chce wprowadzić prawny zakaz łączenia się w pary gejów lub lesbijek? Oczywiście nie. To co ludzie zechcą to zrobią. My się opowiadamy jedynie, tak jak nasi oponenci tylko w drugą stronę, aby nie nadawać temu wyższej rangi, czy zrównywać takie pary z parami hetero. A o tym pisałeś chyba Whispernight, że jest to jakiś błąd, coś odmiennego. Czyli rozumiem że nie chcesz błędom nadawać rangi należnej jedynie temu co w widoczny sposób jest dobre i korzystne, czyli związki hetero. Inne sprawy o jakie pytasz wydają mi się naiwne. My katolicy nie bawimy się we własne poglądy, lecz uznajemy nasze za równie słuszne dla nas jak i dal wszystkich innych. To chyba oczywiste że nasz dekalog, że nasze przekonania moralne to nie tylko sprawa jednej salki czy pomieszczenia na osiedlu lub na wsi. Inna rzecz że jak sam autor wskazał, nawet sami deklarujący się jako wierzący mają problem ze zrozumieniem na co się zadeklarowali.

Cz kwi 24, 2014 23:08
Wszystkie te uwagi nie są bezpodstawne i są życzliwe. Koncentrując się mocno na samych przekonaniach, które uznaje się za słuszne, łatwo przestać mierzyć siły na zamiary. Chyba warto sobie odpuścić na o wiele wcześniejszym etapie i nie doprowadzić całości w kierunku ślepej uliczki, z której trzeba zawrócić, bo nie ma innego wyjścia. Coś jednak ta dyskusja wniosła mimo wszystko.

Pt kwi 25, 2014 10:28
W wątku Ci którzy wspierają homoseksualizm (całego nie sledziłem), ich wypowiedzi są przykładem tego dlaczego ludzie czują niechęć do homoseksualistów. To wy się do tego przyczyniacie, więc miejcie tego świadomość że homoseksualistom szkodzicie.
Przedstawiacie obraz hamoseksualisty jako natręta, oszusta, nietolerancyjnego, obrażającego, tego który chce swoje postrzeganie zboczenia narzucać innym...
Nie macie tupetu i obrażacie ludzi wierzących. Przychodzicie do ludzi wierzących i ich obrażacie za wiarę która ma jednoznaczne podejście do homoseksualnych czynów i taki obraz homoseksualistów tylko dajecie. Obrażacie za to nie tylko katolików ale także ich jedynego Boga. To wy tutaj którzy tak przedstawiacie homoseksualistów, to wy napuszczacie na nich ludzi i wzbudzacie do nich większą niechęć.

,,Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.'' - Słowo Boga.

Pt kwi 25, 2014 11:56

Zwolennicy homosexualizmu nie zdaja sobie sprawy ze zaden wierzacy czlowiek nie bedzie tego swinstwa tolerowal, jezeli sam Bog wypowiada sie na ten temat ze to jest obrzydliwosc i bedzie ukarany smiercia.
Czy my ludzie wierzacy w Boga mamy w imie falszywej tolerancji sprzeciwstawiac sie Slowom Boga ??

Pt kwi 25, 2014 12:32
Wiesz, quas, akurat to, że Ty zabrałeś głos skłoniło mnie do refleksji, a może i do wiary. Tak naprawdę to w ogóle się tu odezwałem głównie ze względu na Twoją radykalną postawę. Ty mi się kojarzysz z różnymi apokaliptycznymi wizjami. I teraz w połączeniu z tym co pisze equuleuss, rzeczywiście widzę sens w takiej wierze, tzn. uznając, że tą apokalipsą byłoby społeczne przyzwolenie na takie stosunki, a ten kto tak by namawiał do innej postawy, byłby Antychrystem, którego można by uznać za czyniącego cuda, w końcu próbowałem argumentować, że trzeba patrzeć w kontekście NT a więc Chrystusa. Rzeczywiście jest to obiektywnie uzasadnione wewnątrz Kościoła, tak jak głosi nauczanie. Teraz dopiero widzę w tym jakiś sens. I to się nigdy nie zmieni, i słusznie, bo taka postawa zabezpiecza hipotetyczne wymarcie ludzkości, gdyby nagle wszyscy okazali się egoistami i nikt nie chciał rodzić dzieci, tylko oddawać się realizacji potrzeb. Przy założeniu, że każdy jest biseksualny na początku. Wycofuję się z jakichkolwiek tego typu myśli. To było dla mnie wcześniej niezrozumiałe, ale teraz ma sens. Dzięki.

Pt kwi 25, 2014 12:51

WIst
Cytuj:
My katolicy nie bawimy się we własne poglądy, lecz uznajemy nasze za równie słuszne dla nas jak i dal wszystkich innych. To chyba oczywiste że nasz dekalog, że nasze przekonania moralne to nie tylko sprawa jednej salki czy pomieszczenia na osiedlu lub na wsi.

Na szczescie w Polsce juz niedlugo. Obecnie chodzi do kosciola 30-40% wierzacych, i ta liczba moze byc uwazana za liczbe katolikow.
Reszta ochrzczonych jest religijnie obojetna. Tkwia w statystykach, bo nie chce im sie przechodzic przez procedura apostazji.
Wierzacy to ludzie starsi, w mlodszym pokoleniu malo kto przywiazuje wage do religii.
Nieliczne krzykliwe grupki mowia " w imieniu 96% katolikow".
Wiec narzucanie jedynie slusznego swiatopogladu niedlugo sie skonczy.

Pt kwi 25, 2014 13:13

Skończyła to się moja dyskusja z Tobą. Do kogo innego była ta wypowiedz skierowana.

Pt kwi 25, 2014 13:21
@equuleuss, dzięki i Tobie za uzupełnienie tego wszystkiego.

Pt kwi 25, 2014 18:23
Pozostała mi wyłącznie nadzieja na to, że kiedyś zmieni się ta stereotypowa mentalność. Na wojnach między dwiema zwaśnionymi strona giną również ludzie, który działali na rzecz pokoju i tylko zmiana mentalności może temu zapobiegać w przyszłości.

So kwi 26, 2014 9:51

quas napisał(a):

,,Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli.'' - Słowo Boga.

I jak, ilu czynnych homoseksualistów dotąd zamordowałeś?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So kwi 26, 2014 11:36
[ciach - autor postu był klonem banity - s33]

Chciałbym Cię ponformować, że katolik to nie jest taki robot, który musi bezwzględnie zgadzać się na wszystko. Katolik to jest taki ktoś, kto przyjmuje podstawowe prawdy wiary, a jednocześnie przez całe swoje życie konfrontuje nauczanie Kościoła z realiami świata oraz swoim sumieniem.

So kwi 26, 2014 12:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona