Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 23:59

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 929 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 62  Następna strona
 PO - partią antykatolicką 
Autor Wiadomość
Post Re: PO - partią antykatolicką
@Johnny99: takie, ze wyciagajac wnioski z przeszlosci wybiore te, ktorej program jest najblizszy temu, co ja uwazam za dobre dla Polski i ktorej najbardziej wierze, ze bedzie (probowac) realizowac to, co ma w programie.

Ma to sie jednak nijak do mojego osobistego stosunku do politykow jako konkretnych ludzi.
Jako osoba raczej nastawiona pozytywnie do ludzi, wierze temu co dorosli ludzie mowia.
Jezeli Jaroslaw Kaczynski w swoich spotach wyborczych w roku 2010 stal sie nagle lagodnym zastepczym dziadkiem dla wnukow Lecha, to byla to przemiana przedziwna, ale nie niemozliwa, po tym, co sie stalo. Zniszczyl ten obraz on sam, kiedy publicznie przyznal, ze bylo to tylko na potrzeby wyborow i zrzucil (jak niedorostek) cala odpowiedzialnosc na swoj sztab wyborczy, ktory nota bene prawie umozliwil mu wygranie tych wyborow.

Ja bardzo nie lubie, jak ludzie nie potrafia przyznac sie do wlasnych (prawdziwych) bledow i wziac odpowiedzialnosci za wlasne decyzje.

Nie zmienia to faktu, ze mi Jaroslawa Kaczynskiego po prostu szkoda, jak i wielu innych ludzi z polityki i nie tylko.

Śr maja 21, 2014 9:17

Kael napisał(a):
@Johnny99: takie, ze wyciagajac wnioski z przeszlosci wybiore te, ktorej program jest najblizszy temu, co ja uwazam za dobre dla Polski i ktorej najbardziej wierze, ze bedzie (probowac) realizowac to, co ma w programie. Ma to sie jednak nijak do mojego osobistego stosunku do politykow jako konkretnych ludzi.

No właśnie. Czyli żadne. I ja myślę dokładnie tak samo. Nie rozumiem więc, dlaczego mi to cały czas wyrzucasz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 21, 2014 9:22
Rzeczywistość pod rządami antykatolickiej Platformy. Prokuratura orzeka że można genitaliami ocierać się o krucyfiks, figurę Pana Jezusa i pokazywać to publicznie. Figura Pana Jezusa o którą ocierano się genitaliami jest średniowiecznym zabytkiem i pochodzi ze zbiorów Muzeum Narodowego. Takie coś chciało by się nazywać sztuką i kulturą, pogardę i znieważenie Pana Jezusa i milionów katolików w kraju. Za rządów antykatolickiej Platformy można to robić bo ta partia jest antykatolicka. Gdzie jest minister kultury, gdzie jest minister sprawiedliwości kiedy publicznie znieważa się Pana Jezusa i wyraża się pogardę dla Polaków. Ale jak Tusk i jego ludzie mogą zareagować jak wspierają pogańskie i sodomskie symbole na Placu Zbawiciela i przed Kościołem Pana Jezusa.

Śr maja 21, 2014 11:40

quas napisał(a):
Rzeczywistość pod rządami antykatolickiej Platformy. Prokuratura orzeka że można genitaliami ocierać się o krucyfiks, figurę Pana Jezusa i pokazywać to publicznie. Figura Pana Jezusa o którą ocierano się genitaliami jest średniowiecznym zabytkiem i pochodzi ze zbiorów Muzeum Narodowego. Takie coś chciało by się nazywać sztuką i kulturą, pogardę i znieważenie Pana Jezusa i milionów katolików w kraju. Za rządów antykatolickiej Platformy można to robić bo ta partia jest antykatolicka. Gdzie jest minister kultury, gdzie jest minister sprawiedliwości kiedy publicznie znieważa się Pana Jezusa i wyraża się pogardę dla Polaków. Ale jak Tusk i jego ludzie mogą zareagować jak wspierają pogańskie i sodomskie symbole na Placu Zbawiciela i przed Kościołem Pana Jezusa.

A co się z tym wiąże, szef tej partii ( tak mi się skojarzyło) na potrzeby zdobycia popularności na użytek wyborów zawierał sakramentalny związek małżeński a dzisiaj jedzie z pielgrzymką do papieża Franciszka. Wolno mu. Każdy kiedyś może zrozumieć, czym jest Kościół i uwierzyć spotkanemu na swojej drodze Jezusowi Chrystusowi. Ale czy to ma zastosowanie w tym przypadku! Ja, jako słaby człowiek, zaczynam wątpić i zaczynam sądzić. Niech Pan Bóg mi wybaczy, jeśli jest to nieprawdą.

Jego zachowanie jest jednak nie przejrzyste albo aż nadto przejrzyste. Nie sprzeciwia się złu, akceptuje prawo wbrew prawu Bożemu, chociaż ma taką władzę niedopuszczania do zła a demonstruje człowieka nawróconego. Jaki przywódca taka partia. Warto to wziąć pod uwagę idąc do wyborów!

zsoborniki

Śr maja 21, 2014 12:08
zsoborniki napisał(a):
quas napisał(a):

A co się z tym wiąże, szef tej partii ( tak mi się skojarzyło) na potrzeby zdobycia popularności na użytek wyborów zawierał sakramentalny związek małżeński a dzisiaj jedzie z pielgrzymką do papieża Franciszka. Wolno mu. Każdy kiedyś może zrozumieć, czym jest Kościół i uwierzyć spotkanemu na swojej drodze Jezusowi Chrystusowi. Ale czy to ma zastosowanie w tym przypadku! Ja, jako słaby człowiek, zaczynam wątpić i zaczynam sądzić. Niech Pan Bóg mi wybaczy, jeśli jest to nieprawdą.

Jego zachowanie jest jednak nie przejrzyste albo aż nadto przejrzyste. Nie sprzeciwia się złu, akceptuje prawo wbrew prawu Bożemu, chociaż ma taką władzę niedopuszczania do zła a demonstruje człowieka nawróconego. Jaki przywódca taka partia. Warto to wziąć pod uwagę idąc do wyborów!

Nie osądzasz osądzając.
A jak jesteśmy przy chrześcijańskich prawach, to może odpowiesz czemu przepadł wniosek M. Jurka i IV RP akceptowała prawa wbrew prawu Bożemu?

Śr maja 21, 2014 12:25
No prosze: wedlug niektorych prokuratura jest marionetka aktualnie rzadzacych, a wedlug innych slub koscielny osoby publicznej moze byc tylko na pokaz. I to pisza, a jakze , katolicy, przekonani o swojej glebokiej wierze.

Śr maja 21, 2014 12:33

Kael napisał(a):
No prosze: wedlug niektorych prokuratura jest marionetka aktualnie rzadzacych, a wedlug innych slub koscielny osoby publicznej moze byc tylko na pokaz. I to pisza, a jakze , katolicy, przekonani o swojej glebokiej wierze.

Co obydwie te kwestie mają wspólnego z wiarą katolicką? :shock:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 21, 2014 12:36
Nic @Johnny99. Zupelnie nic.
Tak jak i ten cytat
A ty kimże jesteś, byś sądził bliźniego? ( Jk 4, 12 )

Śr maja 21, 2014 13:18

Jak rozumiem, twoje wypowiedzi nt. Lecha Kaczyńskiego to jednak zupełnie co innego, tak?

Śr maja 21, 2014 13:20

Alus napisał(a):
Nie osądzasz osądzając.

A jaka jest różnica między osądzaniem a oceną czynów. W jaki sposób mam realizować upomnienie braterskie, o którym ewangelista Mateusz pisze w Mt 18,15-17

Oto cytat"

Mt 18, 15 Gdy brat twój zgrzeszy, idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!

zsoborniki

Śr maja 21, 2014 13:36
zsoborniki napisał(a):
Alus napisał(a):
Nie osądzasz osądzając.

A jaka jest różnica między osądzaniem a oceną czynów. W jaki sposób mam realizować upomnienie braterskie, o którym ewangelista Mateusz pisze w Mt 18,15-17

Oto cytat"

Mt 18, 15 Gdy brat twój zgrzeszy, idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!

Skąd zatem wiesz, że Tusk popełnił ciężki grzech, bo jako niewierzący zawarł sakrament małżeństwa?.....znasz tajniki ludzkiego serca?
Mam pytanie - dostrzegasz grzech człowieka, który podczas Mszy św nie jest zdolny podać drugiemu człowiekowi ręki na znak pokoju?

Śr maja 21, 2014 14:01
@zsoborniki skad wiesz, ze slub koscielny Tuska byl na pokaz? Jakby to bylo cieszyc sie, ze twoj brat byl umarly a ozyl, zamiast podejrzewac najgorsze?

Śr maja 21, 2014 14:09

A skąd wiesz, że Lech Kaczyński dzwonił do papieża z powodów politycznych, a nie np. z troski o Kościół? Znasz tajniki ludzkiego serca? Jakby to bylo cieszyc sie, ze twoj brat byl umarly a ozyl, zamiast podejrzewac najgorsze?

Śr maja 21, 2014 14:28
Alez jak najbardziej mogl dzwonic z troski o Kosciol, swoiscie rozumianej. Tyle ze byl jednoczesnie i prezydentem RP i czlonkiem PiSu co powoduje, ze takze jako czlonek PiSu postanowil wplynac na decyzje papieza. I nie ma co tego przemilczac.

Ja widze drobna roznice miedzy slubem koscielnym dwoch osob, nawet po latach a ingerencja w suwerenne decyzje papieza. Ty nie?

Śr maja 21, 2014 14:53

Alus napisał(a):
zsoborniki napisał(a):
Alus napisał(a):
Nie osądzasz osądzając.

Oto cytat"

Skąd zatem wiesz, że Tusk popełnił ciężki grzech, bo jako niewierzący zawarł sakrament małżeństwa?.....znasz tajniki ludzkiego serca?
Mam pytanie - dostrzegasz grzech człowieka, który podczas Mszy św nie jest zdolny podać drugiemu człowiekowi ręki na znak pokoju?

W Kościele pierwotnym, we wspólnocie (gminie, odpowiedniku dzisiejszej parafii), w której każdy członek przyjął chrzest po przeżyciu katechumenatu, był na tyle świadomy, że sam się wykluczał ze wspólnoty jeśli czyny jego nie licowały z wyznawaną wiarą. Później trzeba było wiele czasu, by powtórnie włączył się do wspólnoty po pojednaniu i odbyciu pokuty. Przyjmowała go wspólnota z radością i publicznie.

Nikt go nie oceniał. Miał na tyle dobrze uformowane sumienie, które nie pozwalało mu przyznawać się do wspólnoty, jeśli istniała rozbieżność między jego czynami a wyznawaną wiarą.

Dzisiaj mimo jednoznaczności w postępowaniu, wielu się tym nie przejmuje i dalej udaje, że nie jest ze wspólnoty wykluczonym. Ba, ma nawet super dobre samopoczucie! Do jakiej grupy ludzi należy przywódca PO - każdy powinien dać sobie samemu odpowiedź.

zsoborniki

Śr maja 21, 2014 15:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 929 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 62  Następna strona