Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 9:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Ale przecież grzeszymy. Można by potraktować pierwszych ludzi jako alegorię ludzkości :)
Teoria Ewolucji mówi że grzech był już od początku.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz maja 22, 2014 17:49
Czytaj i drżyj.

Cz maja 22, 2014 17:51
Andy72 napisał(a):
Ale przecież grzeszymy. Można by potraktować pierwszych ludzi jako alegorię ludzkości :)

Andy, myślę że raczej nie można, popatrz, jest wyraźnie napisane - wszystko co stworzył Bóg było dobre. To że ludzie umierają, to że zaistniał grzech jest następstwem tego błędu człowieka, jego winy.

Cz maja 22, 2014 17:52
Cytuj:
Teoria Ewolucji mówi że grzech był już od początku.

I to jest niezgodne z tym co głosi doktryna chrześcijańska.

Cz maja 22, 2014 17:54

Trudno mi zgodzić się z poglądem, że Bóg chciał dobrze ale Mu nie wyszło

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz maja 22, 2014 17:55
Andy72 napisał(a):
Trudno mi zgodzić się z poglądem, że Bóg chciał dobrze ale Mu nie wyszło

Myślę że to nam, ludziom coś nie wyszło. Wszystko co Bóg stworzył było więc dobre, a człowiek wniósł zamęt.

Cz maja 22, 2014 18:04
Skup się. Właśnie wypowiedziałeś myśl, że człowiek nie jest stworzeniem Bożym. Ba! Ostatnim zdaniem podrzędnym zrównujesz człowieka z wężem.

Ponadto: czy Adam i Ewa jedli w Raju z drzewa nieśmiertelności? Jaka była bezpośrednia przyczyna ich wygnania stamtąd? Jak Bóg uzasadnia swoją decyzję w Genesis?

Ponadto: teoria ewolucji nie posługuje się pojęciem grzechu, w ogóle go nie rozważa.

Cz maja 22, 2014 18:18

Nie mogę się z tym zgodzić. Bóg jest wszechwiedzący i wszechmocny a ludzie popsuli Jego plany? Moim zdaniem dobrze wiedział jak będzie gdy planował stworzyć świat. Wcielenie Jezusa było zaplanowane już przed stworzeniem świata. Zresztą nawet nie trzeba wszechwiedzy. aby wiedzieć że gdy dziecku da się pudełko, nie pozwoli go otwierać, wyjdzie z pokoju, to dziecko otworzy to pudełko.
https://www.youtube.com/watch?v=R1IgbZw4HCM 6'50''
Moim zdaniem Bóg dobrze wiedział co robi stwarzając świat. Dzięki temu wiedział że w Jezusie zwycięży szatana.

Cz maja 22, 2014 18:21

Cóż, nie tylko Hosi jest na bakier z logiką ;-) Wewnętrzna spójność własnych wypowiedzi nigdy nie była mocną stroną ludzi religijnych... Człowiek jako stworzenie boże był dobry ale jednak wniósł zamęt czyli jednak nie był dobry. Albo nie był stworzeniem bożym...

Cz maja 22, 2014 18:23

Powoli przestaję nadążać za tą rozmową XD

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Cz maja 22, 2014 18:23
Cytuj:
Skup się. Właśnie wypowiedziałeś myśl, że człowiek nie jest stworzeniem Bożym. Ba! Ostatnim zdaniem podrzędnym zrównujesz człowieka z wężem.

Wąż był kusicielem, ale człowiek mógł powiedzieć mu - nie, nie będę cię słuchał. A jednak wąż był w stanie wprowadzić zamęt w sercu człowieka. Dlaczego Ewa nie poszła z tym problemem do Boga? Bo jej się to spodobało. I nie chciała rezygnować z tego co podsunął jej wąż.

Cytuj:
Ponadto: czy Adam i Ewa jedli w Raju z drzewa nieśmiertelności? Jaka była bezpośrednia przyczyna ich wygnania stamtąd? Jak Bóg uzasadnia swoją decyzję w Genesis?

Jedli z drzewa nięsmiertelności, ale po tym wszystkim nie mogli pozostać w Eden i dalej być jako nieśmiertelni. Bóg nie chciał aby człowiek w takim stanie w jakim się znalazł był blisko drzewa życia.

Cytuj:
Ponadto: teoria ewolucji nie posługuje się pojęciem grzechu, w ogóle go nie rozważa.

Ty samym jest tutaj poważna sprzeczność z chrześcijańską wizją.

Cytuj:
Nie mogę się z tym zgodzić. Bóg jest wszechwiedzący i wszechmocny a ludzie popsuli Jego plany? Moim zdaniem dobrze wiedział jak będzie gdy planował stworzyć świat. Wcielenie Jezusa było zaplanowane już przed stworzeniem świata. Zresztą nawet nie trzeba wszechwiedzy. aby wiedzieć że gdy dziecku da się pudełko, nie pozwoli go otwierać, wyjdzie z pokoju, to dziecko otworzy to pudełko.

Nie sądzę że Adam i Ewa byli jako dzieci, niczego nie świadome. Oni musieli mieć wysoką świadomość. Ponieważ ich kara jest wysoka i ponieśli konsekwencje swego czynu. Gdyby było inaczej wtedy przecież Bóg ktory jest sprawiedliwy nie osądzałby ich tak surowo.

Musieli mieć świadomość tego wszystkiego i tego co zrobili.
Ludzie nie popsuli planów Boga, ale popsuli sobie życie i wizję tego życia w szczęściu. Wcielenie być może zostalo zaplanowane ale niekoniecznie śmierć na krzyżu.

Cytuj:
Człowiek jako stworzenie boże był dobry ale jednak wniósł zamęt czyli jednak nie był dobry. Albo nie był stworzeniem bożym...

Tomcio, człowiek zostal obdarowany wolną wolą, czyli możliwością wolego wyboru z każdą jego konsewencją. Cenimy sobie wolność, czyż tak nie jest? Irytujesz się kiedy ktoś inny mówi ci co masz zrobić, gdzie isć, co powiedzieć, kogo wybrać jako żonę. Nie chcemy tego aby ktoś za nas decydował, to my chcemy podejmować wybory. To dar, ale może być także jako przekleństwo bo w tej wolnośći można dokonywać złych wyborów. Wolność jest dobrem.

Cz maja 22, 2014 18:34
Czy my na pewno czytaliśmy tę samą Biblię?

equuleuss napisał(a):
wąż był w stanie wprowadzić zamęt w sercu człowieka.

Wąż NIE wprowadził żadnego zamętu *). Wąż przemówił Ewie do rozsądku. Co najwyżej da się powiedzieć, że podprowadził ją myśli (skądinąd całkiem logicznej i spójnej), ze Bogu coś się pomieszało. Albo że sobie On z nią i z jej chłopem pogrywa.

Zamęt pojawia się dopiero na skutek zjedzenia owocu. Jest to zresztą sensowne: źródłem zamętu jest wiedza, trzeba być Bogiem, żeby poznawać zachowując zimną krew i porządek w sercu.

equuleuss napisał(a):
Jedli z drzewa nięsmiertelności

Cytat poproszę. ^_^

equuleuss napisał(a):
Cytuj:

Tym samym jest tutaj poważna sprzeczność z chrześcijańską wizją.

Skup się ponownie. Jeśli poślę Cię po piwo i będzie mi obojętne, Warka czy Żywiec, to czy jeśli przyniesiesz mi Lecha, będzie to sprzeczne z moim zamówieniem?

Cz maja 22, 2014 18:43

Stary Testament jest bardzo trudną księgą. Przyznam się że opis stworzenia świata jest dla mnie tajemnicą. Może kiedyś Jezus wyjaśni o co w tym opisie chodzi.

Cz maja 22, 2014 18:54
ErgoProxy napisał(a):
Czy my na pewno czytaliśmy tę samą Biblię?

equuleuss napisał(a):
wąż był w stanie wprowadzić zamęt w sercu człowieka.

Wąż NIE wprowadził żadnego zamętu *). Wąż przemówił Ewie do rozsądku. Co najwyżej da się powiedzieć, że podprowadził ją myśli (skądinąd całkiem logicznej i spójnej), ze Bogu coś się pomieszało. Albo że sobie On z nią i z jej chłopem pogrywa.

Myślę że w pewnym sensie wprowadził zamęt w sercu i umyśle Ewy. Bo zaczęła myśleć, kombinować, to co mówisz, a może Bóg coś tam ważnego przed nimi ukrywa, a dlaczego tak jest, i w sumie miło byłoby być jak Bóg i mieć jego wiedzę.

Zamęt pojawia się dopiero na skutek zjedzenia owocu. Jest to zresztą sensowne: źródłem zamętu jest wiedza, trzeba być Bogiem, żeby poznawać zachowując zimną krew i porządek w sercu.

Toteż Bóg dobrze wiedział jakie to przyniesie skutki, i stąd ten zakaz.

equuleuss napisał(a):
Jedli z drzewa nięsmiertelności

Cytat poproszę. ^_^

Chociażby to że pozwolił im jeść z każdego drzewa oprócz tego jedynego - drzewa poznania dobra i zła. A było tam rownież drzewo życia. Poza tym, śmierć jest wprowadzona na skutek grzechu, jest następstwem tej winy, czyli wcześniej nie istniała.

equuleuss napisał(a):
Cytuj:

Tym samym jest tutaj poważna sprzeczność z chrześcijańską wizją.

Skup się ponownie. Jeśli poślę Cię po piwo i będzie mi obojętne, Warka czy Żywiec, to czy jeśli przyniesiesz mi Lecha, będzie to sprzeczne z moim zamówieniem?

No dobrze, ale w takim przypadku to ja ci niosę wino deserowe zamiast zlocistego napoju.

Cz maja 22, 2014 18:57

pilaster napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Tez uważam, ze nie można pogodzić religii i ewolucji.

pilaster napisał(a):
Znamienna jednomyślność sekty kreacjonistycznej z sekta humanistyczną. :) Wskazuje zapewne na te same źródła inspiracji. :(
Askadtowiesz napisał(a):
Znamienne jest, ze do takiego samego wniosku można dojść zupełnie innymi drogami.

pilaster napisał(a):
Wychodząc od fałszywych założeń? Majanovak nie ma pojęcia ani o teorii ewolucji, ani o religii (prawdziwej) I stąd jej wniosek o sprzeczności ma być prawdziwy?
Szkoda ześ nie napisał, jakie są te fałszywa załozenia. Akurat nie komentowałem Majinovak, nie wiem też co to jest religia prawdziwa, sądzę też, że teista nie musi mieć pojęcia o ewolucji (i raczej z reguły nie ma). Wystarczy, ze wie jakie z niej wypływaja wnioski.

Askadtowiesz napisał(a):
Wszystko we wszechswiecie jest w ciągłym ruchu, nic nie stoi w miejscu i wszędzie zachodzi jakaś ewolucja.

pilaster napisał(a):
Ewolucja ze swojej definicji może zachodzić wyłącznie w populacjach replikatorów (obiektów powielających się z dziedziczeniem cech). Ewolucja to nie jest synonim "zmiany", ani nawet "małej zmiany"
Tak to jest gdy się ktoś zamknie w swoim małym światku. O ewolucji wszechswiaa słyszał, lub o ewolucji gwiazd? Wystarczy skorzystac z wyszukiwarki. Zmiana nie jest ewolucją, ale sekwencja zmian- owszem, jest.

Askadtowiesz napisał(a):
Nie bardzo sobie wyobrażam pogodzenie jakiejkolwiek wersji religii z teorią ewolucji. Religia zawsze będzie optowałą za boską ingerencją na takim czy innym etapie ewolucji

pilaster napisał(a):
Zawsze? Zresztą jak taka ingerencja miałaby wyglądać? Dla nas nie różniłaby się od zwykłego przypadku.
no właśnie, postukują ingerencje, ale nie potrafią skonkretyzować. Jeśli nie zawsze, to podaj przypadek gdy religia nie postuluje ingerencji Boga.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz maja 22, 2014 20:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 215  Następna strona