Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 127  Następna strona
 Idziemy na wybory 
Autor Wiadomość

Post Re: Idziemy na wybory
Kael nie mam dwóch etatów, tylko etat i działalność. Teraz zawieszoną, na czas macierzyńskiego. Jak tak pracuję? Normalnie, tak jak wszyscy moi znajomi:) Idę do pracy i pracuję:) Wracam do pracy pod koniec roku. Na działalności pracowałam jedno popołudnie w tygodniu w innym miejscu.
Cytuj:
Jedna osoba, która płaci składkę od sumarycznego wynagrodzenia. To chyba zbyt trudne do zrozumienia dla korwinistów.

nieprawda właśnie o to chodzi że wcale nie! Bo ta sama jedna osoba, jeśli przejdzie na samą działalność osiągając dokładnie ten sam dochód sumaryczny zapłaci już tylko jedną składkę, nie dwie! Nawet jak masz kontrakt z którego wyciągasz np 1000 zł miesięcznie, i tak płacisz drugą, pełną składkę! Składka nie jest proporcjonalna do dochodu, tylko do ilości umów. Ten co ma z działalności 20 tys płaci taką samą składkę 270 zł jak ten co ma 2 tys!

Pt maja 30, 2014 11:24
W przyszłości, jeśli dożyją, i ten co zarabia 20 tys zł jak i ten co zarania 2 tys zł, uzyskają emeryturę w tej samej kwocie.

Pt maja 30, 2014 11:33
kropeczka_ns napisał(a):
Cytuj:
Jedna osoba, która płaci składkę od sumarycznego wynagrodzenia. To chyba zbyt trudne do zrozumienia dla korwinistów.
nieprawda właśnie o to chodzi że wcale nie! Bo ta sama jedna osoba, jeśli przejdzie na samą działalność osiągając dokładnie ten sam dochód sumaryczny zapłaci już tylko jedną składkę, nie dwie!
Doprawdy? Przecież jak przejdzie na własną działalność gospodarczą, wówczas już nie pobiera wynagrodzenia za pracę! Korwiniści są tacy pocieszni w swojej ignorancji co do podstawowych terminów i pojęć.

kropeczka_ns napisał(a):
Ten co ma z działalności 20 tys płaci taką samą składkę 270 zł jak ten co ma 2 tys!
Wcale niekoniecznie. Znowu wychodzi na jaw ignorancja korwinistów.
Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych napisał(a):
Art. 18
ust.8: Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe ubezpieczonych, o których mowa w art. 6 [...] (osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą) stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek, ogłoszonego w trybie...
Od takiej podstawy, jaką zadeklaruje, od tej płaci składki. Analogiczny przepis o deklarowaniu podstawy wymiaru odnosi się do składki zdrowotnej

Pt maja 30, 2014 12:01
Post Re: Inicjatywa
Korwinizm. Ludzie dostają świra od dobrobytu i zdobyczy socjalnych - wydaje im się, że żyją w biedzie. W związku z tym chcą rozp... "system", żeby się nachapać w warunkach totalnego bezprawia. Oczywiście i tak się nie nachapią, bo prawdziwej dziczy to oni na oczy nie widzieli (no, chyba żeby w telewizorze, przebitki z Czeczenii czy innej Jugosławii) i nie będą umieli się w niej odnaleźć. Póki jednak "system" dba o nich i ich karmi, będą szarpać cyca zębami zamiast ssać grzecznie, jak by wypadało.

Pt maja 30, 2014 13:03

Post Re: Inicjatywa
ErgoProxy napisał(a):
Korwinizm. Ludzie dostają świra od dobrobytu i zdobyczy socjalnych - wydaje im się, że żyją w biedzie. W związku z tym chcą rozp... "system"

Albo popełniają samobójstwo: http://www.tvp.info/15379190/przez-21-l ... amobojstwo. Rzecz jasna, WIELU LUDZI MA JESZCZE GORZEJ, więc sami są sobie winni i nie zasługują nawet na współczucie.

Cytuj:
,żeby się nachapać w warunkach totalnego bezprawia.

W czym?! Od kiedy to korwinizm zakłada "totalne bezprawie"?! Jest akurat DOKŁADNIE przeciwnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 30, 2014 13:14
No pewnie, ze PRZECIWNIE. Po prostu Korwin przepchnie takie prawo, zeby zgodnie z prawem zpstac monarcha absolutnym.

Pt maja 30, 2014 13:58

Cytuj:
Od kiedy to korwinizm zakłada "totalne bezprawie"?!

Korwinizm zaklada dokladnie tak: Wybudowanie palacu w ktory bedzie siedzial krol i Korwin, jego doradca. Stworzenie silnej Gwardii Przybocznej. Oddzielenie tego wielkim murem od reszty swiata. I... i niech sie dzieje co chce.
Co sie bedzie dzialo? Bezprawia nie bedzie. Bedzie prawo silnej reki, drogi nam don Corleone99. :)

Pt maja 30, 2014 14:40
Johnny99 napisał(a):
Od kiedy to korwinizm zakłada "totalne bezprawie"?!

Od nikiedy. Po prostu każdy korwinista wyobrażając sobie nowy wspaniały świat myśli że to on, on właśnie będzie tym królem, księciem, panem na włościach czy kim tam jeszcze, któremu NIKT ABSOLUTNIE nie będzie mógł podskoczyć. Korwin Wielki i małe korwiniątka. Tylko, kurka, nie ma chętnych na poddanych...

W związku z powyższym, bezprawie wyniknie z takiego ustroju mimochodem, kiedy korwiniątka będą dyskutować temat "ale dlaczego to ja mam płacić tobie daninę, a nie odwrotnie".

Pt maja 30, 2014 14:53
Przy okazji. Będąc chwilowo niewypłacalnym zaszedłem ci ja do kiosku sprawdzić, czy przypadkiem nie dałoby się skręcić paczki szlugów na kreskę, jak za poprzedniego ustroju. Nie dało się, ale dlaczego: otóż jest to wina Tuska i dżęderu, przez co padają małe biznesy. Może to i prawda, nieznamsię. Ale wysłuchawszy pięciominutowego rantu stwierdziłem, że należymy z panią kioskarką do różnych plemion, jakkolwiek mówiących tym samym językiem, ale używających go w sposób zgoła odmienny... mianowicie, ja do znajdowania przyjaciół, ona do oznaczania wrogów. W związku z powyższym postanowiłem nie wspierać dłużej finansowo przedstawicielki szczepu nieprzyjaznego Białochorwatom i cierpieć do jutra za poglądy. Jak tu żyć, panie Premierze, bez tytoniu?

Pt maja 30, 2014 15:09

Fakt faktem. Kiedys mozna bylo wejsc do jakiejs mordowni, dymow z "Giewontow" i "Sportow" darmo sie nalykac. Dzisiaj nie tylko "Barow mlecznych" nie ma, to jeszce pala jakies niewydajne slimy lub "electrycne". Zeskrob troche parkietu, skreta zrob. :D

Pt maja 30, 2014 16:06

akruk co ty mówisz? Przecież w pracy można się zatrudnić na etat albo na kontrakt. Jak jesteś na kontrakcie płacą ci to samo ale brutto, kumasz? I sam sobie odprowadzasz składkę. Jedną. Czyli jak masz działalność i masz kontrakt choćby w trzech miejscach pracy, płacisz jedną składkę. Jeśli pracujesz tak jak ja (póki co jeszcze) czyli wykonujesz dokładnie tą samą pracę i pracodawca wypłaca ci tak naprawdę to samo tyle że odprowadza zus, podatek itd, to płacisz dwie składki. Ma to sens? Bo jedną składkę płaci za mnie pracodawca, a drugą płacę sama. Ale zarabiając dokładnie to samo albo i pięc razy tyle, ale wszędzie będąc na kontrakcie płacę tylko jedną składkę. Wiem że to absurd ale tak jest. A myślicie że dlaczego w Polsce jest taka masa kontraktów i samozatrudnienia ? Żeby płacić najniższy możliwy zus! Bo co z tego że mi ściągają więcej jak nic z tego nie zyskam?

Pt maja 30, 2014 16:25
Ja przyznaje ze jestem daleko, ale mam dwa pytania:
Skladka jest stala, czy proporcjonalna do zarobkow?
Wysokosc skladki na ZUS (emeryture) nie ma ZADNEGO znaczenia przy naliczaniu tejze emerytury? Kazdy dostanie to samo?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Pt maja 30, 2014 16:59
kropeczka_ns napisał(a):
akruk co ty mówisz? Przecież w pracy można się zatrudnić na etat albo na kontrakt. Jak jesteś na kontrakcie płacą ci to samo ale brutto, kumasz?
Wspominałem już, że korwiniści nie kumają podstawowych pojęć? Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy zatrudnieniem na etacie jako pracownik, z umową o pracę oraz wynagrodzeniem pracowniczym, od zawarcia kontraktu i występowania jako podmiot gospodarczy, z przychodem podmiotu, to chyba nic dziwnego, że jest korwinistą. Oni słyną z ignorancji.

Pt maja 30, 2014 17:28
Kael napisał(a):
Ja przyznaje ze jestem daleko, ale mam dwa pytania:
Skladka jest stala, czy proporcjonalna do zarobkow?
Składki są proporcjonalne do "podstawy wymiaru". W przypadku pracowników podstawę stanowią zarobki, zaś w przypadku działalności gospodarczej podstawę się samemu deklaruje (ale nie może być niższa niż pewne minimum).
Kael napisał(a):
Wysokosc skladki na ZUS (emeryture) nie ma ZADNEGO znaczenia przy naliczaniu tejze emerytury? Kazdy dostanie to samo?
Oczywiście, że ma znaczenie. Małe składki - mała emerytura, duże składki - duża emerytura. Dlatego istnieje górne ograniczenie rocznych składek emerytalnych na ZUS (a dokładniej: sumarycznej rocznej podstawy wymiaru składek, która nie może przekroczyć 30-krotności przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przewidywanego w gospodarce na dany rok).

Pt maja 30, 2014 17:42
Czyli jest tak, jak myslalam. Inaczej mowiac - jak np w Niemczech.
Pomijajac fakt, ze praktycznie w Polsce nie ma alternatywy dla NFZ, to tu tez emerytura tylko "panstwowa" nikomu dobrobytu nie zapewni. Poza przymusowa panstwowa wszyscy sa zachecani do dodatkowych skladek w kasach zakladowych badz prywatnie.
Naprawde nie rozumiem rozzalenia @kropeczki_ns.
A przynajmniej nie potrafie go podzielic.

Pt maja 30, 2014 18:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1895 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 127  Następna strona