Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
 Jaruzelski - czyli jak zdążyć? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jaruzelski - czyli jak zdążyć?
WIST napisał(a):
Equleus zatem nie powinniśmy nikogo sądzić i więźniów powinniśmy wypuścić? Dziwi mnie to podejscie. Musimynzatem zamknac wiele tematow na tym forum skoro nazywanie zla po imieniu jest niedobre. M

Sąd na schodach do katedry???.....raczej lincz.
25 lat wystarczyło aby doprowadzić do osądzenia - choć znając naszą katolicką rzeczywistość, tych prawych żaden wyrok by nie satysfakcjonował - wrzaski na schodach katedry to ujawnienie najgorszych instynktów, patologicznej nienawiści.
Czym się różni małolat, który biegał po kościele w trakcie Mszy św z atrapą broni, od "pragnących sprawiedliwości" plujących na schodach na żałobników i przeklinających ich?? :o :o

N cze 01, 2014 8:20
S.mierc konczy wszelkie procesy ( z tego co wiem).
Nie oznacza to, ze o zyciu i dzialaniach Jaruzelskiego nie wolno debatowac.
Ale ten watek jest raczej o tym, ze Jaruzelski w ostatniej chwili skorzystal z szansy na zbawienie, czego zapewne wiekszosc z nas tez by sobie zyczyla dla siebie i swoich bliskich i o skandalicznym zachowaniu ludzi, ktorzy jakie by nie mieli zale i pretensje do Jaruzelskiego osobiscie, nie potrafia uszanowac ani majestatu smierci, ani swietosci Eucharystii, ani panstwa polskiego, ktorego Jaruzelski byl prezydentem.
Nie potrafia uszanowac siebie i ich największa swietoscia wydaje sie byc zadza zemsty. Medieval_man czy WIST moze to nazwac pragnieniem sprawiedliwosci i zadoscuczynienia, ale przeciez takiego jak by ci ludzie chcieli i tak na tym swiecie by nie dostali. Patrzac na ich wscieklosc. Tu sie nie da wyrownac wszystkich rachunkow.

A na tamtym? Sadzac po Ewangelii - tez nie. Tam kazdy dostanie po denarze, kazdy niezasluzenie ale takze Pan Bog otrze z oczu kazda lze. Wiec moze warto starac sie przebaczyc? Nie dla Jaruzelskiego. Dla nas samych.

A historycy niech dyskutuja co Jaruzelski mogl zrobic inaczej, a czego nie mogl.

N cze 01, 2014 8:37

Alus napisał(a):
WIST napisał(a):
Equleus zatem nie powinniśmy nikogo sądzić i więźniów powinniśmy wypuścić? Dziwi mnie to podejscie. Musimynzatem zamknac wiele tematow na tym forum skoro nazywanie zla po imieniu jest niedobre. M

Sąd na schodach do katedry???.....raczej lincz.
25 lat wystarczyło aby doprowadzić do osądzenia - choć znając naszą katolicką rzeczywistość, tych prawych żaden wyrok by nie satysfakcjonował - wrzaski na schodach katedry to ujawnienie najgorszych instynktów, patologicznej nienawiści.
Czym się różni małolat, który biegał po kościele w trakcie Mszy św z atrapą broni, od "pragnących sprawiedliwości" plujących na schodach na żałobników i przeklinających ich?? :o :o

Narod ktory nie potrafi wybaczac, nie moze nazywac sie Narodem Chrzescijanskim.
Czy czlowiek ktory i nie potrafi wybaczyc drugiemu czlowiekowi bedzie kiedykolwiek szczesliwy ?

Przezylem w Gdansku Grudzien 70 roku, brutalnosc milicji i wojska, masakre i morderstwa o jakich czlowiek nie mial pojecia,mimo ze serce krwawilo, bedac dzieckiem Jezusa Chrystusa wybaczylem, nie bylo latwo ale i w tym Bog mi bardzo pomogl.

Nienawisc i niepokoj to dzielo szatana.

N cze 01, 2014 9:47

quas napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
No to właśnie się pytam, przed czym byś protestował, stojąc przed kościołem w trakcie Mszy Św.?

Dochodzimy do absurdu. W tv pokazywali i widziałem tam dużo starszych ludzi. Ilu z nich może nosić w sercu rany z tamtych czasów. Może ktoś stracił kogoś bliskiego, może ktoś doznał krzywdy... i boli ich że człowiek który za tym stał żegnany jest z honorami. Ich protest i żal jest zrozumiały i to że tak będzie było wiadome i pewne kiedy Ci którzy podejmują decyzje i mają władzę podejmowali decyzję o żegnaniu z honorami człowieka przez którego ludzie cierpieli, gineli, który służył obcemu państwu. To oni są winni tym protestom a nie Ci ludzie którzy protestują i czują żal. Natomiast próbuje się tu to odwrócić. Mówienie że Ci ludzie protestują przeciwko modlitwie jest głęboko niesprawiedliwe i uważam jest nieprawdą.

Wybaczenie uzdrowi tych starszych ludzi, nienawisc ich usmierci.
Pismo Swiete wyraznie mowi jesli my nie wybaczamy i nam nie bedzie wybaczone.

W takich krytycznych momentach powinien chociaz jeden kaplan wyjsc do ludzi i przemowic Bozym Slowem, czy ktos taki sie pojawil ??

N cze 01, 2014 9:55

Post Re: Cejrowski - przykład prawdziwego katolicyzmu?
Tomek44 napisał(a):
Wojciech Cejrowski/Fronda napisał(a):
To jest poniżające dla Rzeczpospolitej, by z honorami Wojska Polskiego żegnać sowieckiego pachołka, człowieka, który niszczył naród. Na ten grób powinniśmy splunąć - mówi Wojciech Cejrowski

Mocny komentarz Wojciecha Cejrowskiego w Radiu Wnet. Polska dziś żyje pochówkiem generała Wojciecha Jaruzelskiego. Jedni chcą oddać mu cześć i honory, inni nie chcą dopuścić do pochówki zbrodniarza na Powązkach. A pośrodku Kościół, który prosi o modlitwę i szacunek.

Wojciech Cejrowski nie zgadza się na pochówek Jaruzelskiego z honorami. Mówi: "To jest poniżające dla Rzeczpospolitej, by z honorami Wojska Polskiego żegnać sowieckiego pachołka, człowieka, który niszczył naród. Na ten grób powinniśmy splunąć i odesłać do nadawcy, czyli do Putina". O samej śmierci generała: "Ucieczka Jaruzelskiego do czyśćca, jak sądzę, powinna powodować, że będziemy szybciej działać i zapuszkujemy takich zbrodniarzy, jak Kiszczak, albo zapakujemy ich do pociągu i wyślemy do nadawcy. Oni w Moskwie powinni dożywać swoich dni".

Cejrowski kategorycznie nie zgadza się z tym, by mówić o Jaruzelskim że był prezydentem Polski: "Jaruzelski był sowieckim oficerem i zdrajcą ojczyzny. Nigdy nie był generałem polskim, był szefem władzy okupacyjnej, sowieckiej ekipy montowanej siłą w Polsce (...) Co to za gadanie, że to był prezydent Polski? On nie był nigdy demokratycznie wybrany, więc nie był prezydentem RP. Był podstawionym elementem, na siłę".

http://www.fronda.pl/a/wojciech-cejrows ... 38010.html

Jakoś żaden Polak, nawet komuniści, nigdy nie nawoływali do plucia na czyikolwiek grób. Mimo, iż pochówek L. Kaczyńskiego na Wawelu wywoływał wielkie oburzenie - to nikomu do głowy nie przyszło gnoić się do tego stopnia, aby nawoływać do opluwania grobu L. Kaczyńskiego. Czy teraz "dzięki" znanemu celebrycie katolickiemu dojdzie do "nowej jakości" w wyrażaniu swej nienawiści przez pobożnych katolików do swych bliźnich?
A co będzie jak ktoś weźmie rewanż i będzie pluł na grób Kaczyńskiego?
Co będzie jak teraz plucie na groby przeciwników politycznych stanie się objawem "prawdziwego patriotyzmu i katolicyzmu"?

A moze wlasnie o to chodzi zeby nienawisc sie rozrastala i zeby nigdy nie nastapil spokoj taki jaki chrzescijanin powinien budowac.

N cze 01, 2014 9:59
equuleuss napisał(a):
Każdego wolna wola w myśleniu a także w czynach.
Więc będziemy stawiać tamę i limit na Boże miłosierdzie i wytykac Bogu co może a co nie? A jeśli zbrodniarz wykazał żal doskonały za swoje zbrodnie i Bóg ulitował się nad nim?

Po raz drugim pytam kto według Ciebie tak uważa. Po co chować się za obrazem fałszywego miłosierdzia i atakować innych nieprawdami na ich temat. Jeżeli Jaruzelski jest w niebie lub oczekuje w ogniach czyścowych to chwała Bogu za to.
equuleuss napisał(a):
W takim razie Ty też będziesz porzebował oczyszczenia abyś był zdolny podać takiemu nawróconemu zbrodniarzowi swoją rękę. Bo nie liczy się jego nawrocenie, to nie jest ważne, on musi zostać nazwany po imieniu.
Nie jest ważne że Maria Magdalena nawróciła się i nawet została świętą, ważne jest że była nierządnicą, więc trzeba tak o niej mówić, a może nawet spędzała płody, czyli może nawet morderczynią.

W dalszym ciągu chowanie się za obrazem fałszywego miłosierdzia, sugerowanie kłamstw na innych, budowanie fałszu aby pokazać się w lepszym świetle - to nie jest katolickie jeżeli już sam się na to powołujesz atakując innych.
Jak już porównujesz Marię Magdalenę do Jaruzelskiego :o to może i porównywać bezdomnego żebraka który kradnie na butelkę wódki do tego kto rządzi państwem o też kradnie ale w milionach i robi przekręty, a nawet ma krew na rękach. To jest nie poważne Equuleuss. Może jeszcze masz pretensje że historia nie rozlicza Kowalskiego tak jak Jaruzelskiego. Otóż kiedy Ci którzy nami rządzą oddają takiemu człowiekowi honory to trzeba się temu sprzeciwiać bo kata honorują jak ofiarę.
equuleuss napisał(a):
A na co komu te ziemskie honory i tytuły?

Czy sam Jaruzelski chciałby teraz tych honorów?

Honory dla Jaruzelskiego są bardzo potrzebne, ale już nie jemu a tym którzy nami rządzą i mieli z nim wiele wspólnego. Oni się boją rozliczenia dla tego w ich interesie jest honorowanie Jaruzelskiego, robienie z kata bohatera i fałszowanie. Ludzie którzy się sprzeciwiali i protestowali nie robili tego dlatego że chcieli zabronić nieba Jaruzelskiemu jak kłamliwie się tu sugeruje. Oni nie protestowali przeciwko Jaruzelskiemu którego już nie ma jak niektórzy chcieliby to przedstawiać. Oni protestowali przeciwko oddawaniu honorów człowiekowi który miał krew Polaków na rękach przez tych którzy rządzą naszym krajem. Przeciwko im ludzie protestują i to oni są powodem i źródłem z którego to wszystko wyszło, nie Jaruzelski, jego śmierć i nawrócenie. Dlatego po Mszy głowa państwa Bronisław Komorowski z resztą elity uciekali przed ludzmi do zakrystii. Tak samo Komorowski ukrywał się przed narodem zebranym pod jego siedzibą na Krakowskim Przedmieściu po Smoleńsku.

Polska dalej jest zniewolona a komunizm jest głęboko zakorzeniony w naszych elitach dlatego muszą oddawać honory tym którzy mają na rękach krew Polaków. To oni są powodem protestów i ich zródłem, nie nawrócony Jaruzelski. Dlatego oni i ich działacze chcą od nich odwracać uwagę i chować się za obrazem fałszywego miłosierdzia. W ich interesie jest aby mówić propagandowe kłamstwa jakoby to nawrócenie Jaruzelskiego i modlitwa były powodem dla bezbożnych protestujących. A tym powodem są elity których bronią w partyjnym interesie, aby od nich odwracać uwagę, kiedy to oni są tego powodem i zródłem, nie Jaruzelski.

N cze 01, 2014 13:24
quas napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Każdego wolna wola w myśleniu a także w czynach.
Więc będziemy stawiać tamę i limit na Boże miłosierdzie i wytykac Bogu co może a co nie? A jeśli zbrodniarz wykazał żal doskonały za swoje zbrodnie i Bóg ulitował się nad nim?

Po raz drugim pytam kto według Ciebie tak uważa. Po co chować się za obrazem fałszywego miłosierdzia i atakować innych nieprawdami na ich temat. Jeżeli Jaruzelski jest w niebie lub oczekuje w ogniach czyścowych to chwała Bogu za to.

Wyjaśnij, co masz na myśli pod pojęciem - fałszywe miłosierdzie? Czy to co piszę że Bóg może przebaczyć zbrodniarzowi jest obrazem fałszywego miłosierdzia? A ktoś inny może chować się za fałszywą sprawiedliwością.

equuleuss napisał(a):
W takim razie Ty też będziesz porzebował oczyszczenia abyś był zdolny podać takiemu nawróconemu zbrodniarzowi swoją rękę. Bo nie liczy się jego nawrocenie, to nie jest ważne, on musi zostać nazwany po imieniu.
Nie jest ważne że Maria Magdalena nawróciła się i nawet została świętą, ważne jest że była nierządnicą, więc trzeba tak o niej mówić, a może nawet spędzała płody, czyli może nawet morderczynią.

W dalszym ciągu chowanie się za obrazem fałszywego miłosierdzia, sugerowanie kłamstw na innych, budowanie fałszu aby pokazać się w lepszym świetle - to nie jest katolickie jeżeli już sam się na to powołujesz atakując innych.
Jak już porównujesz Marię Magdalenę do Jaruzelskiego :o to może i porównywać bezdomnego żebraka który kradnie na butelkę wódki do tego kto rządzi państwem o też kradnie ale w milionach i robi przekręty, a nawet ma krew na rękach. To jest nie poważne Equuleuss. Może jeszcze masz pretensje że historia nie rozlicza Kowalskiego tak jak Jaruzelskiego. Otóż kiedy Ci którzy nami rządzą oddają takiemu człowiekowi honory to trzeba się temu sprzeciwiać bo kata honorują jak ofiarę.

Nie porownuję Marii Magdaleny do Jaruzelskiego ale przeczytaj ponownie i jeszcze raz. Mowię o tym że Jezus jej przebaczył i nie było już nazywania jej nierządnicą bo zostało jej to przebaczone.
Powinni w takim razie rozliczyć się z nim za jego życia, teraz to jest żałosne i przykro patrzeć.

equuleuss napisał(a):
A na co komu te ziemskie honory i tytuły?

Czy sam Jaruzelski chciałby teraz tych honorów?

Honory dla Jaruzelskiego są bardzo potrzebne, ale już nie jemu a tym którzy nami rządzą i mieli z nim wiele wspólnego. Oni się boją rozliczenia dla tego w ich interesie jest honorowanie Jaruzelskiego, robienie z kata bohatera i fałszowanie. Ludzie którzy się sprzeciwiali i protestowali nie robili tego dlatego że chcieli zabronić nieba Jaruzelskiemu jak kłamliwie się tu sugeruje. Oni nie protestowali przeciwko Jaruzelskiemu którego już nie ma jak niektórzy chcieliby to przedstawiać. Oni protestowali przeciwko oddawaniu honorów człowiekowi który miał krew Polaków na rękach przez tych którzy rządzą naszym krajem. Przeciwko im ludzie protestują i to oni są powodem i źródłem z którego to wszystko wyszło, nie Jaruzelski, jego śmierć i nawrócenie. Dlatego po Mszy głowa państwa Bronisław Komorowski z resztą elity uciekali przed ludzmi do zakrystii. Tak samo Komorowski ukrywał się przed narodem zebranym pod jego siedzibą na Krakowskim Przedmieściu po Smoleńsku.

Polska dalej jest zniewolona a komunizm jest głęboko zakorzeniony w naszych elitach dlatego muszą oddawać honory tym którzy mają na rękach krew Polaków. To oni są powodem protestów i ich zródłem, nie nawrócony Jaruzelski. Dlatego oni i ich działacze chcą od nich odwracać uwagę i chować się za obrazem fałszywego miłosierdzia. W ich interesie jest aby mówić propagandowe kłamstwa jakoby to nawrócenie Jaruzelskiego i modlitwa były powodem dla bezbożnych protestujących. A tym powodem są elity których bronią w partyjnym interesie, aby od nich odwracać uwagę, kiedy to oni są tego powodem i zródłem, nie Jaruzelski.

Kolejny polski cyrk, tylko że na ten cyrk patrzą inni i to kreuje pewien obraz, także obraz polskiego katolika - obłudnika.

N cze 01, 2014 13:39
Te "elity"sa demokratycznie wybrane.
Poniewaz narod do demokracji nie dorosl i "sprawiedliwość musi byc po naszej stronie" wiec i demokratycznie wybrane wladze musza sie chowac przed holota.
Jak i normalni obywatele na ulicy nie wiedza, kiedy ich bandzior napadnie.

Taki mamy ... klimat.
Polska to dziwny kraj.

N cze 01, 2014 13:43
I jeszcze jedno, zamiast pienić się i domagać ludzkiej sprawiedliwości, należy być może pochylić głowę w zadumie i pokorze i po prostu pomyśleć o tym że Bóg dał taką łaskę zbrodniarzowi której nie jest pewne że każdy z nas dostąpi.

Ale to ucieka gdzieś na bok, zepchnięte przez inne rzeczy. I tak naprawdę ten przejaw boskiego miłosierdzia jest pomijany i nie rozumiany nawet przez wierzących, sprawy tego świata zawsze będę się jawić jako ważniejsze i na pierwszym miejscu.

Aha, i jeszcze, nazywanie kogoś zbrodniarzem i katem, trzeba wiedzieć czyją krew ma ten człowiek na rękach. Bo ja nie wiem. Bóg wie.

N cze 01, 2014 13:48

Prawie każdy przed śmiercią się nawraca. Gdy śmierć zagląda w oczy i człowieka dopada strach, chwyta się ostatniej deski ratunku, ale czy dla tego człowieka to nie było za późno? Niech Bóg go osądzi, nie oceniajmy ludzi przez pryzmat praw ludzkich. Bóg wie najlepiej co czuł dany człowiek podczas dokonywania takich, a nie innych wyborów w swoim życiu.

N cze 01, 2014 20:02

Alus ja o jednym a Ty o czyms innym. Gdzie w mojej wypowiedzi jest napisane ze chodzi o zajscia podczas mszy i pogrzebu gen. Jaruzelskiego? Czy wiesz komu i na co odpowiadalem? Zerknij i zrozumiesz kontekst.

Zgadzam się z Kael. Możemy miecnadzieje ze czlowiek ten się nawrócił ale jak pisalem debatowanie o tym jest i bezpodstawne bo kto zna mysli generala, oraz dla mnie zbedne. Byl na równi z innymi i nie widze powodu aby o nim szczegolnie debatowac w kwestii zbawienia. Natomiast temat jest trafny - życie to wyscig aby zdążyć i wygrać wieczność. Wszyscy o to aalczymy. Niektórzy szukaja sprawiedliwosci a inni zemsty przed i nie tylko, kosciolem. Moze nie posteoujajak uczniowie Jezusa ale to też jest jedna ze steon medalu. Ci ludzie reaguja na zło. A obecny kierunek dyskusji narodził sie tylko z tego wzgledu ze Ulisses w zle pojetym idealizmie chcialby postac gen. uczynic wrecz bohaterem. Wielu z was zagubilo ten kontekst dyskusji i wymyslilo sobie ze chodzi o jakas zemste czy osadzanie za Boga.

N cze 01, 2014 22:18
Cytuj:
Ci ludzie reagują na zło

Czyli zło dobrem zwyciężaj już się zdewaluowało? :o
Mnie non stop chodzi właśnie o wylewanie nienawiści na schodach świątyni.

Pn cze 02, 2014 8:03

Ja opisuje co widzę, nie usprawiedliwiałem tego, lecz chciałem zwrócić uwagę na skutki jednego zła. Są tu wypowiedzi ludzi którzy widzieli tamte czasy i mimo to chcą przebaczyć. Nie każdy jednak ma na to siłę, chce. Piękne słowa nie zmieniają w człowieku najgorszych wspomnień bo tak wypada.

Pn cze 02, 2014 9:48
Moderator

Alus napisał(a):
Sprawiedliwość nigdy nie polega na przezwiskach, przekleństwach, pluciu na ludzi na schodach do katedry, w której odbywa się aktualnie Eucharystia.

Cały czas nie rozumiesz sensu moje wypowiedzi.
Ja nie pisałem nigdy, ze na tym ma polegać sprawiedliwość.

Pisałem jedynie, że tym ludziom możliwość uzyskania sprawiedliwego wyroku już dawno odebrano, a poprzez pogrzeb z honorami, ich poczucie sprawiedliwości wyszydzono.
Okrzyki na schodach do katedry były jedynie sposobem wyrażenia ich poczucia krzywdy w obliczu ostatecznie zamkniętej drogi do uzyskania sprawiedliwości ziemskiej.

Bezczelne domaganie się od skrzywdzonego człowieka, by był w pełni chrześcijaninem i zmarłemu wybaczył, albo nawet go uhonorował, jest po prostu bezsensowne. A prowokowanie go poprzez wykazywanie, że oto jest niczym i nic już nie może w tej sprawie uczynić gdy wielcy dogadują się między sobą pomijając jego krzywdę jest wielkim zgorszeniem doprowadzającym tych ludzi do tego, czego by sami nie chcieli: do tak niskiego sposobu wyrażania swoich emocji.

To nie oni są winni temu, że nie potrafili przebaczyć. To postawa tych, którzy z nich szydzą, zamyka ich w nieumiejętności otwarcia się na przebaczenie.

Pn cze 02, 2014 9:50
Zobacz profil WWW
@WIST, nie uwazasz, ze jezeli ktos po 30 latach zywi taka nienawisc, zeby pluc na trumne i rozrabiac przed kosciolem, gdzie jest modlitwa za zmarlego, to nalezy sie martwic ... o niego?
Dlatego jest to dla mnie porazka Kosciola, ze jeszcze po 30 latach sa ludzie, w wiekszosci obawiam sie katolicy, ktorzy sa tak chorzy z nienawisci.

@medieval_man nie zgodze sie z toba: za twoje mysli i uczucia odpowiadasz sam. I tego wlasnie chrzescijanstwo uczy.
To jest wlasnie grzech Adama i Kaina, ze uwazali, ze ich zle czyny sa skutkiem winy innych ludzi a nawet ... Boga.
Syn marnotrawny otrzymal znowu pierscien syna, bo przyznal sie, ze to on zgrzeszyl, a nie np ojciec, ktory mu dal pieniadze.

A owo "uhonorowanie" wynika wedlug mnie nie tyle z szacunku do calosci dorobku zycia Jaruzelskiego, ale z szacunku do panstwa polskiego, ktorego byl on prezydentem. Z szacunku do nas samych.

Ale niektorzy pewnie wola spontanicznosc i na zasadzie "vox populi vox dei", bedziemy od pogrzebu do pogrzebu pod wplywem emocji decydowac, czy nalezy sie Wawel, czy anonimowy pochowek pod plotem cmentarza, albo nawet za....

Pn cze 02, 2014 9:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona