Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 15:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Jaruzelski - czyli jak zdążyć? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaruzelski - czyli jak zdążyć?
Askadtowiesz napisał(a):
Skoro znasz te wydarzenia z autopsji, powineineś tez pamiętac, ze było tam zbyt dużo ośrodków decyzyjnych i ich sprzeczne dycyzje były powodem otwarcia ognia.

No to minister obrony winien te ośrodki ogarnąć i nie dopuścić do wydawania sprzecznych decyzji.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 06, 2014 8:17

Czepiasz sie JPII, ze "nie ogarnal" pedofilii? BXVI-ego, przekretow finansowych ktore wyzuly go z czerwonych trzewikow? Franciszka z nieudolnym kasowaniem poplecznikow Bertone? Przeciez kazdy z nich wladca niepodzielnym, moze zabic gdyby chcial! A minister RP, co moze?
W dwojnasob wstyd Johnny99, polski watykanczyku! :D

Pt cze 06, 2014 21:33

lokis napisał(a):
Czepiasz sie JPII, ze "nie ogarnal" pedofilii? BXVI-ego, przekretow finansowych ktore wyzuly go z czerwonych trzewikow? Franciszka z nieudolnym kasowaniem poplecznikow Bertone? Przeciez kazdy z nich wladca niepodzielnym, moze zabic gdyby chcial! A minister RP, co moze?
W dwojnasob wstyd Johnny99, polski watykanczyku! :D

Dlaczego zamiast argumentów plujesz na rozmówcę?

So cze 07, 2014 8:29

Bezwolnie, mam niewielka szparke miedzy gornymi jedynkami.
Teraz ocen siebie. Wklejasz moj post, choc dobrze widoczny. Zadajesz pytanie bezsensowne, bez uzasadnienia. Dlaczego? :)

So cze 07, 2014 16:42

lokis napisał(a):
Bezwolnie, mam niewielka szparke miedzy gornymi jedynkami.
Teraz ocen siebie. Wklejasz moj post, choc dobrze widoczny. Zadajesz pytanie bezsensowne, bez uzasadnienia. Dlaczego? :)

Przykro mi. Ślepemu nic po okularach. Skoro nie widzisz, to nie ma sensu tłumaczyć (źdźbło czy belka w oku)

So cze 07, 2014 21:05
Andej, wybacz bezpośredniość, ale jesteś może autystykiem?

Dźwiedź się nabija, a ty po Policję dzwonisz...

So cze 07, 2014 21:17

ErgoProxy napisał(a):
Andej, wybacz bezpośredniość, ale jesteś może autystykiem?

Dźwiedź się nabija, a ty po Policję dzwonisz...

Dzięki. Staram się rozmówcę traktować poważnie.
Naiwny jak dziecko we mgle.

So cze 07, 2014 21:26

Sztucznej ewentualnie? Takiej macierewiczowskiej?
Staram sie, pragne, "nie chcem ale muszem", a ja panie tego odwrotnie! To co na mysli i na jezyku. Uczciwosc mnie rozpiera. :)

So cze 07, 2014 22:12

lokis napisał(a):
Czepiasz sie JPII, ze "nie ogarnal" pedofilii? BXVI-ego, przekretow finansowych ktore wyzuly go z czerwonych trzewikow? Franciszka z nieudolnym kasowaniem poplecznikow Bertone? Przeciez kazdy z nich wladca niepodzielnym, moze zabic gdyby chcial!

Czyżbyś uważał, że ww. nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za wymienione zdarzenia? :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 09, 2014 8:22

tomek99 napisał(a):
Zbrodniarz i sługus sowiecki, który zniszczył Polskę

W jakim sensie "zniszczył"?

Cytuj:
i cofnął ją o 15 lat

W czym ją cofnął? Dlaczego akurat o 15 lat?

Cytuj:
brał kilkanaście tys. emerytur

A ile powinien, jako emerytowana głowa państwa, brać?

ochron i innych przywilejów (kliniki rządowe !) nagle ocknął się i uwierzył Bogu dobre.

Cytuj:
Handlować narkotykami albo iść do polityki i kraść, albo mordować albo po prostu szaleć i na koniec powiedzieć wracam do Jezusa

To tak nie działa. Nie wystarczy powiedzieć. Trzeba nawrócić się szczerze.

Cytuj:
Pomódlcie się za Kiszczaka bo jeszcze dycha,

Owszem każdy potrzebuje modlitwy. A im kto gorszy, tym bardziej. :roll:

Cytuj:
jest jeszcze Tusk, Boni, Michnik, Buzek, Sikorski, Rostowski, Balcerowicz.

Natomiast Kaczyński, Hoffman, Błaszczak, Macierewicz, Fotyga nie są już. :( Tym już nic nie pomoże ;-)

Cytuj:
Kiszczak też będzie pochowany z honorami ?

Takimi jakie protokół przewiduje dla emerytowanych generałów i ministrów.

WIST

Cytuj:
czlowiek na takim stanowisku jak gen. Jaruzelski, musiał być człowiekiem władzy, a nie jakimś tam polskim patriotą, który uczciwa pracą i dobra opinią służobwą dosłużył się generała. Aż dziwi mnie jak naiwne jest Twoje patrzenie na ta sprawę. Naprawdę uważasz że ludze na najwyższych stanowiskach dosłużyli się po prostu za dobrą służbę? Naprawdę uważasz, że Moskwa w ogóle tego nie kontrolowała?

W rzeczy samej. Jednak to byt określa świadomość. A poglądy zmieniają się wraz z okolicznościami. To, że Jaruzelski cieszył sie poparciem Moskwy, wcale nie znaczy, że jego realna polityka była zbieżna z moskiewskimi oczekiwaniami. A przynajmniej tam, gdzie stały one w sprzecznosci z interesami samego Jaruzelskiego.

Powstała sytuacja, w którym interes Jaruzelskiego okazał się zbiezny z interesem Polski i wtedy Jaruelski działał zgodnie z interesami Polski.

Swoją drogą pozostanie wielką tajemnicą, jak zaufanie zwierzchników w reżimie komunistycznym zdobył cżłowiek, będący praktycznie abstynentem? Wszak wiadomo, kto nie pije, ten donosi. :roll:

Cytuj:
Jaką politykę on prowadził?

No właśnie. Proszę zatem porównac jak na tle innych podobnych krajów wygladała Polska kiedy Jaruzelski przejmował władzę w roku 1981, a jak wyglądała, kiedy władzę oddawał w roku 1990. To jest jedyne kryterium oceny jakie można stosować wobec polityka. Nie to komu składał werbalne deklaracje wiernosci, nie to skąd się wywodził i nie to w jaki sposób zdobyl władzę.

Np Gierek w stosunku do Moskwy był znacznie bardziej niezależny niż Jaruzelski, ale co z tego, skoro sprowadził na karaj najgorszą (jak do tej pory) katastrofę po II wojnie św?

Cytuj:
Zrobił wszystko aby system utrzymać bo od tego był.

W takim razie był on wyjątkowo w tym nieudolny, bo to własnie za jego władzy i w znacznej mierze z jego inspiracji, sytem się diametralnie zmienił. :)

Cytuj:
Być może bał się, ciągle ukrywał bo zawsze ktoś mógł odkryć jego szlachecki rodowód

Acha. A kiedy Jaruzelski robił karierę w komunistycznych elitach nikt o tym nie wiedział :D

brunero

Cytuj:
Zobacz na przykład na jakie wyroki skazywał sąd w Katowicach strajkujących hutników z Huty Katowice.

Na jakie wyroki ich skazywał?

A jaką karę przewidywał wtedy kodeks karny?

Cytuj:
To mi się w głowie nie mieści, że katolik może protestować przeciw sprawowaniu mszy świętej, przeciwko modlitwie w intencji zmarłego, kimkolwiek by on nie był. Nie jesteśmy w większości święci, nie każdy potrafi modlić się za wroga, ale nie brać udziału w modlitwie a protestować przeciw niej, to kosmiczna różnica.

jednak logicznego wniosku z tej obserwacji, ze owi protestujący (PIS) po prostu nie sa katolikami, a co najwyżej ich czasami koniunkturalnie udają, już brunero nie wyciągnie. :roll:

Askadtowiesz

Cytuj:
Cytuj:
i to co widzialem w Grudniu 70 roku, rozumiem tych ludzi.

A dlaczego wszystko to miałoby być przypisane Jaruzelskiemu? Nie był ani głównym decydentem ani głównym wykonawcą.

Jednak brał w tym udział i rękę przyłożył. Akurat grudzień 1970, w przeciwieństwie do grudnia 1981, nalezy Jaruzelskiemu zapisać na minus. W interesie Polski były dalsze rządy Gomułki (zdecydowanie majacego najlepszy bilans ze wszystkich sekretarzy), a nie zastępowanie go obłąkanym Gierkiem. :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr cze 11, 2014 11:26

pilaster napisał(a):
W rzeczy samej. Jednak to byt określa świadomość. A poglądy zmieniają się wraz z okolicznościami. To, że Jaruzelski cieszył sie poparciem Moskwy, wcale nie znaczy, że jego realna polityka była zbieżna z moskiewskimi oczekiwaniami.

Jak to nie? Dlaczego ktoś realizujący politykę rozbieżną z moskiewskimi oczekiwaniami miałby się cieszyć poparciem Moskwy?

Cytuj:
Powstała sytuacja, w którym interes Jaruzelskiego okazał się zbiezny z interesem Polski i wtedy Jaruelski działał zgodnie z interesami Polski.

Czy na miano "polskiego bohatera" zasługuje ktoś, kto działa zgodnie z interesami Polski, ponieważ są one akurat zbieżne z jego interesami, czy raczej ktoś, kto działa zgodnie z interesami Polski, pomimo tego, że są one rozbieżne z jego interesami?

Cytuj:
Swoją drogą pozostanie wielką tajemnicą, jak zaufanie zwierzchników w reżimie komunistycznym zdobył cżłowiek, będący praktycznie abstynentem?

Widocznie nadrabiał czymś innym. Na przykład, skrajną uległością. Nie trzeba było go nawet upijać, żeby słuchał rozkazów bez szemrania :roll:

Śr cze 11, 2014 11:44

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
W rzeczy samej. Jednak to byt określa świadomość. A poglądy zmieniają się wraz z okolicznościami. To, że Jaruzelski cieszył sie poparciem Moskwy, wcale nie znaczy, że jego realna polityka była zbieżna z moskiewskimi oczekiwaniami.

Jak to nie? Dlaczego ktoś realizujący politykę rozbieżną z moskiewskimi oczekiwaniami miałby się cieszyć poparciem Moskwy?

Może. Z wielu względów.

Np wystarczy, zeby Moskwa myśłała że dana polityka jest w jej interesie. Albo kiedy polityk przed objęciem władzy wydaje się "obiecujący", a po jej objęciu "rozczarowywuje". Albo kiedy Moskwa uważa, że alternatywa byłaby jeszcze gorsza.

Cytuj:
Czy na miano "polskiego bohatera" zasługuje ktoś, kto działa zgodnie z interesami Polski, ponieważ są one akurat zbieżne z jego interesami

Na miano bohatera może i nie. Ale na kogoś zasłużonego dla Polski jak najbardziej.

Cytuj:
czy raczej ktoś, kto działa zgodnie z interesami Polski, pomimo tego, że są one rozbieżne z jego interesami?

A w ogóle jest ktoś taki?

Cytuj:
Widocznie nadrabiał czymś innym. Na przykład, skrajną uległością.

Albo kompetencją na przykład.

Śr cze 11, 2014 15:15
Moderator

Jesli przez kompetencję niezbędną Moskwie rozumieć skrajną uległość, to i owszem....

Śr cze 11, 2014 17:31
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Jesli przez kompetencję niezbędną Moskwie rozumieć skrajną uległość, to i owszem....

Na czym polegała "skrajna uległość" Jaruzelskiego?. Dlaczego miałaby to być dyskwalifikująca wada? Gierek nie był skrajnie uległy wobec Moskwy, ale jego rządy zakończyły się totalną katastrofą. :(

Śr cze 11, 2014 20:30
Moderator

To rozkminy do działu "Z kraju i ze świata", a ja z zasady (poza kilkoma wyjątkami, ktore na palcach jednej reki można policzyć) na tematy "Z kraju i ze świata" nie wypowiadam się. Cenię swoją apateię...

Śr cze 11, 2014 21:12
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona