Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 15:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Panowie, że tak uczą w liceum, to ja wiem :roll: My tu chcieliśmy rozmawiać na nieco głębszym poziomie..

Znany jest przykład z szympansami i maszynami do pisania. Teoretycznie, jeśli damy odpowiednio dużej liczbie szympansów maszyny do pisania i każemy im stukać losowo w klawisze przez odpowiednio długi czas, to istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że w końcu wystukają "Hamleta", a może nawet Biblię.

.. tylko że nie. I wszyscy to czujemy. Żaden z nas nie postawiłby na to nawet złotówki. Owszem, wyjdzie tym szympansom mnóstwo pojedynczych, sensownych słów, zapewne także sporo prostych zdań. Ale już ze zdaniami złożonymi gorzej. Całej Biblii nie wystukają nigdy. I miałem już okazję czytać na ten temat. Jak coś znajdę, to wrzucę.

Cytuj:
Ktoś ci głupot nagadał albo źle zrozumiałeś modelowaną sytuację, niekoniecznie tożsamą z losowaniem totolotka.

Spróbuj więc przekonać jakiegoś gracza w totka, żeby w losowaniu postawił na identyczną kombinację, co w poprzednim. Ilu się zgodzi? Na całym świecie znany jest "bułgarski cud" - we wrześniu 2009 r. w Bułgarii w dwóch kolejnych losowaniach padła identyczna kombinacja 6 cyfr. Wszczęto nawet śledztwo w tej sprawie. Oczywiście, to nie musiało być oszustwo, bo to JEST możliwe. Pytanie tylko, czy aby na pewno tak samo prawdopodobne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 10, 2014 11:15

Johnny99 napisał(a):
Żeby wyliczyć prawdopodobieństwo, że w danym losowaniu w ogóle wypadnie jakaś szóstka, pewnie trzeba by było podstawić ogólną liczbę grających.

Jeżeli P jest prawdopodobieństwem wylosowania szóstki (1:13 983 816), a n liczbą kuponów (zazwyczaj większą niż liczba graczy), to prawdopodobieństwo, że zostanie wylosowana przynajmniej jedna szóstka wynosi

1-(1-P)^n

Cytuj:
wystąpienie pewnych określonych kombinacji jest mniej prawdopodobne - na przykład, kombinacji sześciu kolejnych cyfr, albo kombinacji identycznej z tą, jaka wypadła w zeszłym tygodniu, albo kombinacji podobnej (np. żeby 5 z 6 cyfr się powtórzyło)

Nie. Jak wyłożył akruk wszystkie kombinacje są jednakowo prawdopodobne. Gdyby tak nie było już dawno totolotek poszedłby z torbami. :)

Cytuj:
Na całym świecie znany jest "bułgarski cud" - we wrześniu 2009 r. w Bułgarii w dwóch kolejnych losowaniach padła identyczna kombinacja 6 cyfr.

Owszem, jest to tak samo prawdopodobne. Zreszta gdyby to miał być przewał, to wyjątkowo prymitywny :)

Cytuj:
Teoretycznie, jeśli damy odpowiednio dużej liczbie szympansów maszyny do pisania i każemy im stukać losowo w klawisze przez odpowiednio długi czas, to istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że w końcu wystukają "Hamleta", a może nawet Biblię.

Owszem móżna to wyliczyć. Zakładając że alfabet składa się z 40 znaków (razem ze spacjami interpunkcją, etc), to losowe wystukanie dowolnego tekstu o długości n znaków wynosi (1/40)^n

Bardzo grube książki, np Biblia to kilkanście (powiedzmy 15) mln znaków. Zatem prawdopdobieństwo wynosi (1/40)^15 mln

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt cze 10, 2014 11:26
INTERLUDIUM

majanovak napisał(a):
Jak mozna rzadzic bracmi i siostrami? Jesli zwierzeta to nasi bracia to czynilibysmy ich niewolnikami zamiast ich kochac i pozwalac na wspolrzadzenie. Nie wolno tak traktowac rodzenstwa.

A nie mówiłem, że hippiska...

Owszem, gdyby się okazało, że szympansy czy delfiny, czy nieświszczuki zgoła posiadają prawo, które w jakiś sposób egzekwują, należałoby wydzielić im rezerwaty. Co najmniej, choć trudno mówić o państwowości narodu delfinów - państwowość trzeba już umieć obronić na wojnie.

majanovak napisał(a):
Ale jesli jestesmy ponad zwierzeta, wyzsi od nich, stworzeni na chwale Boga i na podobienstwo Boga to mamy nimi rzadzic i dominowac. To nasze powolanie.

Znaczy, jeśli ojciec i matka rządzili Mają Nowak w dzieciństwie, to Maja Nowak uważała się za zwierzątko? Nie wydaje mi się... choć w przypadku Mai Nowak nic mnie już nie zdziwi.

majanovak napisał(a):
Prawda? A coz ty wiesz o prawdzie?

No i to jest właśnie pokora Mai Nowak. Wszystkie rozumy pozjadała i wszystko wie najlepiej, i to jest aksjomat jej prywatnej, nieuświadomionej filozofii.

majanovak napisał(a):
Dla ciebie pewnie prawda jest wzgledna i pewnie zalezy od pktu widzenia i siedzenia.

Prawda nie istnieje, to taka sztuczka językowa. O prawdziwości przekonań jakiegoś człowieka możemy mówić wtedy, kiedy zgadzają się one z rzeczywistością. Szczęśliwie w doczesności rzeczywistość jest jedna niezależnie od tego, kto ją obserwuje.

majanovak napisał(a):
Dla mnie Prawda to OSOBA. To Jezus.

A może Maja Nowak jest w stanie udzielić odpowiedzi PROSTEJ i NIESKOMPLIKOWANEJ, czym dla niej jest prawda, zamiast filozować, że słowo jest człowiekiem?

KONIEC INTERLUDIUM

Wt cze 10, 2014 11:42

pilaster napisał(a):
Owszem, jest to tak samo prawdopodobne.

A w trzech kolejnych głosowaniach? A w pięciu? Dziesięciu? Stu? Milionie? Dalej jest tak samo prawdopodobne?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 10, 2014 11:44

Johnny99 napisał(a):
pilaster napisał(a):
Owszem, jest to tak samo prawdopodobne.

A w trzech kolejnych głosowaniach? A w pięciu? Dziesięciu? Stu? Milionie? Dalej jest tak samo prawdopodobne?

Owszem, każde kolejne losowanie nie zalezy od poprzedniego. Dlatego mówimy o zdarzeniach niezaleznych.

Co innego, kiedy jako zdarzenie traktujemy "wylosowanie takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu", "w trzech losowaniach z rzędu", etc...

Wt cze 10, 2014 12:06

pilaster napisał(a):
Owszem, każde kolejne losowanie nie zalezy od poprzedniego. Dlatego mówimy o zdarzeniach niezaleznych.

Co innego, kiedy jako zdarzenie traktujemy "wylosowanie takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu", "w trzech losowaniach z rzędu", etc...

No ok. Ale to nie są dwa różne zdarzenia, tylko jedno. Jak się domyślam, prawdopodobieństwo "wylosowania takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu" jest wyższe niż "w trzech losowaniach z rzędu". Jednak tylko przy pierwszym losowaniu mamy do czynienia ze zdarzeniem, które nie należy do żadnego "rzędu". Drugie losowanie zatem niby nie zależy od poprzedniego, ale zarazem jest przecież "drugim losowaniem z rzędu". Więc jednak zależy, skoro prawdopodobieństwo wylosowania takiej samej liczby w 2-gim, 3-cim, 4-tym.. n-tym losowaniu sukcesywnie maleje.

Wt cze 10, 2014 12:16

Johnny99 napisał(a):
Jak się domyślam, prawdopodobieństwo "wylosowania takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu" jest wyższe niż "w trzech losowaniach z rzędu".

Słusznie sie J99 domyśla. :)

Cytuj:
Jednak tylko przy pierwszym losowaniu mamy do czynienia ze zdarzeniem, które nie należy do żadnego "rzędu". Drugie losowanie zatem niby nie zależy od poprzedniego, ale zarazem jest przecież "drugim losowaniem z rzędu"

Nic podobnego. Po prostu J99 zakłada, że wie, które losowanie się powtórzy, a tymczasem nie mamy takiej informacji. Wiemy tylko że do takiego powtórzenia gdzieś kiedyś dojdzie i liczymy tego prawdopodobieństwo, zresztą bardzo prosto (jak?)

Wt cze 10, 2014 12:35

No, nie. Nie liczymy prawdopodobieństwa, że do powtórzenia "kiedyś dojdzie". Liczymy prawdopodobieństwo, że do powtórzenia dojdzie w kolejnym losowaniu.

Wt cze 10, 2014 12:45

Ale nie wiemy które konkretnie losowanie zostanie "powtórzone".

Wt cze 10, 2014 13:05

Eee, gdybyśmy wiedzieli, to byśmy nie musieli liczyć prawdopodobieństwa :-D

Pytanie jest proste - mam przed sobą los i typuję cyfry. Mogę wytypować:

1. inne, niż w poprzednim losowaniu, albo
2. identyczne.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, prawdopodobieństwo wygranej przy 1 i 2 jest takie same - jeżeli potraktujemy to losowanie jako zdarzenie niezależne. Ale przecież musimy też wziąć pod uwagę "drugie" prawdopodobieństwo, mianowicie prawdopodobieństwo "wylosowania takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu", bo przecież nasze losowanie będzie jednocześnie losowaniem zupełnie osobnym (stan początkowy identyczny, jak przy poprzednim) i zarazem będzie losowaniem "drugim z rzędu" (dla uproszczenia przyjmujemy, że były tylko dwa). Więc?

Wt cze 10, 2014 13:19

Johnny99 napisał(a):
Eee, gdybyśmy wiedzieli, to byśmy nie musieli liczyć prawdopodobieństwa :-D

Pytanie jest proste - mam przed sobą los i typuję cyfry. Mogę wytypować:

1. inne, niż w poprzednim losowaniu, albo
2. identyczne.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, prawdopodobieństwo wygranej przy 1 i 2 jest takie same

Owszem, jest takie same.

Cytuj:
Ale przecież musimy też wziąć pod uwagę "drugie" prawdopodobieństwo, mianowicie prawdopodobieństwo "wylosowania takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu",

Nie.

Na tym konkretnym przykładzie. Typując zupełnie losowo jakie jest prawdopdobieństwo trafienia "szóstki"? Oczywiście 1:14 mln. A jakie jest w takim razie prawdopdobieństwo, że w najbliższym losowaniu wypadną te same liczby co w poprzednim losowaniu?

Wt cze 10, 2014 13:29

Wg bułgarskiego matematyka, którego po cudzie z 2009 r. o to zapytano - 1 do 4 milionów.

Wt cze 10, 2014 13:33

Johnny99 napisał(a):
Wg bułgarskiego matematyka, którego po cudzie z 2009 r. o to zapytano - 1 do 4 milionów.

Źle. :)

Oczywiście prawdopodobieństwo, że w kolejnym losowaniu pojawią sie te same liczby co w poprzednim wynosi także 1:14 mln.

A teraz pytanie. Zakładając że w 50 krajach na świecie przeprowadza się takie losowania 3 razy na tydzień od 50 lat, jakie jest prawdopodobieństwo, że gdzieś w tym czasie do takiego wydarzenia dojdzie?

Wt cze 10, 2014 13:37

W takim razie co miałeś na myśli, pisząc: Co innego, kiedy jako zdarzenie traktujemy "wylosowanie takich samych liczb w dwóch losowaniach z rzędu", "w trzech losowaniach z rzędu", etc... - bo od tamtego momentu dowodzisz jedynie, że własnie "nic innego".

Wt cze 10, 2014 13:46

Zagadnienie 1

Wydarzenie - wylosowanie konkretnego zestawu (np 1, 2, 3, 4, 5, 6) 6 liczb w Totka w pojedynczym losowaniu (w dwóch losowaniach, w trzech, etc)

Zagadnienie 2

Wydarzenie - wylosowanie dwóch takich samych zestawów 6 liczb (ale tym razem nie konkretnie z góry określonych) w Totka w dwóch kolejnych losowaniach (trzech losowaniach, etc)

W 1 przypadku mamy liczby z góry określone. W drugim nie.

To jest róznica jak między "prawdopdobieństwo, że Johnny99 wypełniając jeden kupon na konkretne losowanie wygra szóstkę", oraz "prawdopodobieństwo, że w ogóle ktokolwiek wygra w tym losownaiu szóstkę"

Wt cze 10, 2014 14:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 215  Następna strona