Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 8:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona
 Młoda Polska 
Autor Wiadomość
Post Re: Młoda Polska
Zajrzałem do ostatniego numeru "W Sieci" i wychodzi, że np.

• Tusk jest zdrajcą, bo Marysia nie może robić takiej kariery jaką by chciała.
  • Tusk jest zdrajcą, bo Rydzyk nie może wiercić za państwowe pieniądze
  • Tusk jest zdrajcą, bo broni "ideologii gender"
itp.

Żadnych argumentów, które by potwierdzały iż Tusk jest zdrajcą w tradycyjnym ujęciu tego słowa. Wychodzi na to, że mówiła w języku genetycznopatriotycznym, a nie polskim. No to nic dziwnego, że się nie dogadali.

Cz cze 12, 2014 12:57

zefciu napisał(a):
Żadnych argumentów, które by potwierdzały iż Tusk jest zdrajcą w tradycyjnym ujęciu tego słowa.

A kto powiedział, że Marysi chodziło o tradycyjne rozumienie tego słowa? :roll:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz cze 12, 2014 17:03
A kto powiedzial, ze nie?
Marysia nie udzielila dodatkowych wyjasnien, ze nie rozumie tego slowa tak jak sie je rozumie przecietnie, czyli "tradycyjnie".

Cz cze 12, 2014 17:26

Marysia napisała, dlaczego uważa premiera za zdrajcę - tym samym określiła, w jakim znaczeniu tego słowa użyła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz cze 12, 2014 17:55

Huzia na Marysię. Bez wątpienia jej wypowiedzi są niepoprawne politycznie. A już niepochlebne określenie Wodza jest karygodne.
Oceniła go jako zdrajcę z racji sprawowanej funkcji, a nie jako Polaka.
Odważna dzieczynka. Życzę jej wszystkiego najlepszego.

Cz cze 12, 2014 18:05
Johnny99 napisał(a):
A kto powiedział, że Marysi chodziło o tradycyjne rozumienie tego słowa? :roll:
Johnny99 to morderca*

*morderca - osoba posiadająca cyfry w nicku

andej napisał(a):
Oceniła go jako zdrajcę z racji sprawowanej funkcji, a nie jako Polaka.
Że co? Przetłumacz to proszę z genetycznopoatriotycznego na polski. Po polsku albo się jest zdrajcą albo nie. A nie "zdrajcą jako premier, ale nie jako Polak".

Cz cze 12, 2014 18:21

zefciu napisał(a):
Johnny99 to morderca*

morderca - osoba posiadająca cyfry w nicku

Znaczy, w czym masz problem? Bo ja nie mam żadnego. Jeżeli "mordercę" tak zdefiniujesz, to wg tej definicji jestem mordercą. To oczywiste.

Cytuj:
Że co? Przetłumacz to proszę z genetycznopoatriotycznego na polski. Po polsku albo się jest zdrajcą albo nie. A nie "zdrajcą jako premier, ale nie jako Polak".

A można być zdrajcą jako człowiek, ale nie jako premier? Przypuśćmy, że Tusk jest premierem idealnym, ale zdradza żonę z sekretarką. Jest wówczas zdrajcą jako mąż i ojciec, ale nie jako premier. Czegoś tu nie rozumiesz?

Cz cze 12, 2014 18:35
Ale Marysia, z tego co wiem, udzielila swojej wypowiedzi dluuugo po okresleniu premiera. Co w momencie okreslania mialo znaczenie tradycyjne.
Ze 17-latka wprowadza do polszczyzny wlasne definicje wyrazow dawno zdefiniowanych, wydaje mi sie tlumaczeniem dosyc ... pokretnym. Szczegolnie, ze dalej nie sa to definicje powaznei uzasadnione. Jak dziecko powie na ksiezyc slonce, to ksiezyc nie zacznie swiecic wlasnym swiatlem.

Popieram @zefcia

Cz cze 12, 2014 18:44

Czyli wracamy do kwestii postawionej przeze mnie parę postów temu: żeby się zachować po "chrześcijańsku", trzeba nie tylko uzasadnić postawiony zarzut zdrady, ale uzasadnić go tak, by to uzasadnienie zadowoliło fanów PO :-D

Kael napisał(a):
Jak dziecko powie na ksiezyc slonce, to ksiezyc nie zacznie swiecic wlasnym swiatlem.

Jakoś nie zauważyłem, by ktoś twierdził, że skoro Marysia uznała premiera za zdrajcę, to premier z tego powodu stał się zdrajcą :-| Problem w ogóle nie polega na tym, czy premier jest zdrajcą "obiektywnie", czy według jakiegoś "tradycyjnego znaczenia", tylko czy Marysia ma prawo uważać premiera Tuska za zdrajcę i czy uważanie premiera Tuska za zdrajcę da się pogodzić z chrześcijaństwem :-D Czytając wasze wypowiedzi, można mieć co do tego wątpliwości :-D Już tylko krok do stwierdzenia, że prawdziwy chrześcijanin ma obowiązek głosować na PO :-D

Cz cze 12, 2014 18:59
Johnny99 napisał(a):
Czyli wracamy do kwestii postawionej przeze mnie parę postów temu: żeby się zachować po "chrześcijańsku", trzeba nie tylko uzasadnić postawiony zarzut zdrady, ale uzasadnić go tak, by to uzasadnienie zadowoliło fanów PO :-D

Żeby zadowoliło fanów PO, PSL, PiS, TR, SLD, niepartyjnych.
Każdy osąd wymaga uzasadnienia, inaczej jest tylko pomówieniem, paszkwilem.

Cz cze 12, 2014 19:07
@Johnny99, drogi bracie. czy ty potrafisz myslec tylko partyjnie jak @quas?
Dla ciebie jest tylko podzial PO (te nieobiektywne glupki) i my (oswieceni, madrzy, obiektywni, patriotyczni naprawde itp)?

Jakoś nie zauważyłam, by ktoś twierdził, że skoro @zefciu uznał @Johnnego99 za morderce, to @Johnny99 z tego powodu stał się mordercą :-| Problem w ogóle nie polega na tym, czy @Johnny99 jest mordercą "obiektywnie", czy według jakiegoś "tradycyjnego znaczenia", tylko czy @zefciu ma prawo uważać @Johnnego99 za mordercę i czy uważanie @Johnnego99 za mordercę da się pogodzić z chrześcijaństwem :-D Czytając twoje wypowiedzi, można mieć co do tego wątpliwości :-D Już tylko krok do stwierdzenia, że prawdziwy chrześcijanin ma obowiązek NIE głosować na PO / SLD / SP / PiS/ ...

P.S. To na czym polega problem wedlug @Johnnego99?

Bo wedlug mnie, na bezmyslnym, albo celowym (nad)uzywaniu w Polsce obelg pod czyims adresem. I nie pisze tu tylko o Marysi. Slychac i widac te "kulture slowa" na kazdym kroku.

Cz cze 12, 2014 19:08

Kael napisał(a):
@Johnny99, drogi bracie. czy ty potrafisz myslec tylko partyjnie jak @quas?
Dla ciebie jest tylko podzial PO (te nieobiektywne glupki) i my (oswieceni, madrzy, obiektywni, patriotyczni naprawde itp)?

Oczywiście, niczego takiego nie ma :-D

Cytuj:
Jakoś nie zauważyłam, by ktoś twierdził, że skoro @zefciu uznał @Johnnego99 za morderce, to @Johnny99 z tego powodu stał się mordercą :-| Problem w ogóle nie polega na tym, czy @Johnny99 jest mordercą "obiektywnie", czy według jakiegoś "tradycyjnego znaczenia", tylko czy @zefciu ma prawo uważać @Johnnego99 za mordercę i czy uważanie @Johnnego99 za mordercę da się pogodzić z chrześcijaństwem :-D Czytając twoje wypowiedzi, można mieć co do tego wątpliwości :-D Już tylko krok do stwierdzenia, że prawdziwy chrześcijanin ma obowiązek NIE głosować na PO / SLD / SP / PiS/ ...

Nie rozumiem, co chciałaś przez to powiedzieć. Zefciowi odpowiedziałem bezpośrednio. Ta odpowiedź cię nie zadowala? Daj znać, w którym miejscu, postaram się dookreślić :-D

Cytuj:
P.S. To na czym polega problem wedlug @Johnnego99?

A nie napisałem na czym?

Cytuj:
Bo wedlug mnie, na bezmyslnym, albo celowym (nad)uzywaniu w Polsce obelg pod czyims adresem.

To nie była obelga, tylko polityczna ocena. Tusk nie jest znajomym Marysi, żadnej osobistej krzywdy jej nie uczynił i Marysia nigdy tego nie twierdziła, przeciwnie, powiedziała wprost, że na Tuska nie jest zła i że się za niego modli. W swojej wypowiedzi Marysia użyła kategorii politycznych ("patriota" w opozycji do "zdrajcy"). Argumenty, które przedstawiła później, również mają charakter polityczny. Marysia nie powiedziała niczego w rodzaju: "uważam Donalda Tuska za zdrajcę, ponieważ nienawidzę go jako człowieka". Taka wypowiedź faktycznie byłaby wątpliwa z punktu widzenia etyki chrześcijańskiej (chrześcijaninowi nie wolno nikogo nienawidzić). Ale takiej wypowiedzi nie było.

Cz cze 12, 2014 19:17
Akurat. Przecież sprawa jest prosta: jeśli Tusk jest zdrajcą, to kula mu w łeb. Albo, z braku wojny, bilet na białe niedźwiedzie.

Nasze dziewczę płoche winno przyswoić sobie lekcję odpowiedzialności za słowo, niekoniecznie w postaci odpowiedzialności karnej czy cywilnej, ale np. pobytu w sandze zen. Mnisi zen mają w zwyczaju rzucać obelgi, żeby wzbudzić w swoich uczniach odpowiednie stany umysłu i w ten sposób tłumaczyć dobitnie coś, czego inaczej wytłumaczyć się nie da.

Cz cze 12, 2014 19:18

ErgoProxy napisał(a):
Nasze dziewczę płoche winno przyswoić sobie lekcję odpowiedzialności za słowo, niekoniecznie w postaci odpowiedzialności karnej czy cywilnej, ale np. pobytu w sandze zen.

Uuuu, co za łaskawość. Wolność słowa i sumienia uratowana w ostatniej chwili.

Cz cze 12, 2014 19:21
Masz pan coś przeciwko wolności mojego słowa i sumienia? : PPP

Cz cze 12, 2014 19:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona