Autor |
Wiadomość |
zepp
|
 Re: Platforma Nieobywatelska
Taka wygląda polityczna kuchnia .... niezależnie, czy uprawia ja Lipiński ( taśmy z Begerową), czy Sienkiewicz . Tu moim zdaniem nie ma nic bulwersującego, poza językiem. Bulwersująca jest rozmowa Nowaka z Parafianowiczem, to nadużycie władzy, chociaż gdy rozmowa była prowadzona, ten drugi był już od dawna poza ministerstwem finansów i nie nadzorował kontroli skarbowej.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Pn cze 16, 2014 8:02 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nie ma nic bulwersującego w tym, że prezes NBP spiskuje z szefem MSW w celu obalenia ministra finansów, warunkując tym swoją pomoc w kampanii wyborczej dla aktualnej władzy?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 8:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie ma nic bulwersującego w tym, że prezes NBP spiskuje z szefem MSW w celu obalenia ministra finansów, warunkując tym swoją pomoc w kampanii wyborczej dla aktualnej władzy? Podobne jak spiskowanie aby zniszczyć partię koalicjanta a jej członków wcielić w szeregi swojej partii, spłacając przy tym prywatne ich długi posłów.
|
Pn cze 16, 2014 8:17 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
A co jest tu podobnego? Zresztą, właściwie najbardziej bulwersujące są tu z jednej strony wypowiedź Sienkiewicza o tym, że "państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie", oraz sam fakt, że te taśmy wyciekły - bo jest on najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy. Nie dość, że wygłasza to stwierdzenie szef MSW (czyli - "teoretycznie" - osoba najlepiej zorientowana w stanie państwa), to jeszcze państwo nie jest w stanie mu zapewnić ochrony kontrwywiadowczej. Ciekawe, co jeszcze wypłynie..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 8:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): A co jest tu podobnego? Styl polityki. Cytuj: Zresztą, właściwie najbardziej bulwersujące są tu z jednej strony wypowiedź Sienkiewicza o tym, że "państwo polskie istnieje jedynie teoretycznie", oraz sam fakt, że te taśmy wyciekły - bo jest on najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy. Nie dość, że wygłasza to stwierdzenie szef MSW (czyli - "teoretycznie" - osoba najlepiej zorientowana w stanie państwa), to jeszcze państwo nie jest w stanie mu zapewnić ochrony kontrwywiadowczej. Ciekawe, co jeszcze wypłynie.. Przy czym ponoć min. Sienkiewicz był ponad rok temu ostrzegany o śledzeniu ministrów przez ludzi służb specjalnych, a zupełnie to zlekceważył.
|
Pn cze 16, 2014 8:40 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Szef MSW nie powinien musieć się na własną rękę ukrywać przed jakimiś ludźmi.. przynajmniej w normalnie funkcjonującym kraju.
|
Pn cze 16, 2014 8:56 |
|
 |
zepp
|
Johnny99 napisał(a): Nie ma nic bulwersującego w tym, że prezes NBP spiskuje z szefem MSW w celu obalenia ministra finansów, warunkując tym swoją pomoc w kampanii wyborczej dla aktualnej władzy? Jakie obalenie ? Tusk w każdej chwili może "obalić" każdego z ministrów... To że Belka nie lubi się z Rostowskim, to nie była tajemnica, można zrozumieć, że żądał jego dymisji za przychylność NBP, instytucji przecież konstytucyjnie niezależnej. No i rozmowa toczyła się w bezpiecznej konwencji "co by było, gdyby..."
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Pn cze 16, 2014 9:13 |
|
 |
Johnny99
|
zepp napisał(a): Johnny99 napisał(a): Nie ma nic bulwersującego w tym, że prezes NBP spiskuje z szefem MSW w celu obalenia ministra finansów, warunkując tym swoją pomoc w kampanii wyborczej dla aktualnej władzy? Jakie obalenie ? Tusk w każdej chwili może "obalić" każdego z ministrów... To że Belka nie lubi się z Rostowskim, to nie była tajemnica, można zrozumieć, że żądał jego dymisji za przychylność NBP, instytucji przecież konstytucyjnie niezależnej. "Zrozumieć" pewnie można, ale konstytucjonaliści jasno stwierdzają, że prezes NBP pozwolił sobie na zdecydowanie zbyt wiele. Cytuj: No i rozmowa toczyła się w bezpiecznej konwencji "co by było, gdyby..."  Jakby powiedział np.: "gdybyś się nie zgodził, to moi ludzie mogliby cię dopaść i rozsmarować na asfalcie", to konwencja byłaby taka sama, a jednak byłoby to przestępstwo 
|
Pn cze 16, 2014 9:28 |
|
 |
zepp
|
Johnny99 napisał(a): ["Zrozumieć" pewnie można, ale konstytucjonaliści jasno stwierdzają, że prezes NBP pozwolił sobie na zdecydowanie zbyt wiele. I tylko to jest ważne, czy ustawa o NBP została przekroczona.Cytuj: No i rozmowa toczyła się w bezpiecznej konwencji "co by było, gdyby..."  Jakby powiedział np.: "gdybyś się nie zgodził, to moi ludzie mogliby cię dopaść i rozsmarować na asfalcie", to konwencja byłaby taka sama, a jednak byłoby to przestępstwo  A powiedzieli coś takiego???
|
Pn cze 16, 2014 9:48 |
|
 |
Johnny99
|
Nie powiedzieli, ale mi chodziło o to, że w tego rodzaju sprawach nie ma żadnej "bezpiecznej konwencji"..
|
Pn cze 16, 2014 10:01 |
|
 |
zepp
|
Bezpiecznej z prawnego punktu widzenia ( zawsze się wybronią, że tylko gdybali), większość polityków nauczyła się już w ten sposób rozmawiać. Styl, cóż, odszedł z politykami klasy ( i z klasą) Geremka, Mazowieckiego...
|
Pn cze 16, 2014 10:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zepp napisał(a): Bezpiecznej z prawnego punktu widzenia ( zawsze się wybronią, że tylko gdybali), większość polityków nauczyła się już w ten sposób rozmawiać. Styl, cóż, odszedł z politykami klasy ( i z klasą) Geremka, Mazowieckiego... Charakterystyczne w tych podsłuchanych rozmowach panów przy kieliszku jest niezmienne nawiązanie do penisa - a to gloryfikacja rozmiarów swojego i chęć okazania, a to deprecjonowanie rozmiarów kolegi..... 
|
Pn cze 16, 2014 10:40 |
|
 |
Johnny99
|
[quote="zepp"]Bezpiecznej z prawnego punktu widzenia ( zawsze się wybronią, że tylko gdybali)[quote] Się nie wybronią, bo to, o czym "tylko gdybali", faktycznie się stało 
|
Pn cze 16, 2014 10:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): zepp napisał(a): Bezpiecznej z prawnego punktu widzenia ( zawsze się wybronią, że tylko gdybali) Cytuj: Się nie wybronią, bo to, o czym "tylko gdybali", faktycznie się stało  Co powinno niepomiernie cieszyć opozycję, non stop lansującą teorię, że min. Rostocki na zlecenie rządu światowego (klub Bildenberg) niszczy Polskę.
|
Pn cze 16, 2014 11:33 |
|
 |
Johnny99
|
Jeżeli z tych taśm wyciągnąć wniosek, że dla von Rostowskiego Polska rzeczywiście była ważniejsza niż kampania wyborcza, to niewątpliwie stawia go to w jaśniejszym świetle  No ale jednak ostatecznie wyleciał 
|
Pn cze 16, 2014 11:41 |
|
|
|