Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Platforma Nieobywatelska
pilaster napisał(a): A co mógłby zyskać na tym Schetyna? Zemstę na Tusku  Jak zauważają komentatorzy, na taśmach, o których wiadomo, poza Belką są akurat zaufani ludzie Tuska (Nowak, Bieńkowska, Sienkiewicz). Był już zresztą oskarżany także o stanie za poprzednią aferą podsłuchową. Rafał Chwedoruk: Nie wiem, kto za tym stoi i pewnie nigdy się tego nie dowiemy. Trzeba jednak zastanowić się, kto zyskuje na upublicznieniu taśm. W pozostałych partiach widzimy bezradność i dezorientację. Przecież PiS powinien natychmiast po ujawnieniu nagrań żądać przyśpieszonych wyborów. Tymczasem do dzisiaj Jarosław Kaczyński milczał, a kiedy zażądał dymisji rządu, to nie wspominał nic o wcześniejszych wyborach. Leszek Miller też gdzieś zniknął na cały weekend. Janusz Piechociński był zupełnie zdezorientowany. Wyraźnie widać, że to gra poza nimi. Wyraźnie widać, że, pomijając inicjatorów, najbardziej zyskali przeciwnicy Tuska w obozie władzy.Cytuj: Przecież to Komorowski zabiegał o posadzenie Belki w fotelu prezesa. Fakt, ale ze wszystkich uczestników afery, prezesa NBP najtrudniej odwołać - w praktyce jest nietykalny - więc Komorowski mógł zakładać, że w jego przypadku rozejdzie się po kościach.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 17, 2014 13:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Czyli Schetynę?  No, przekonamy się  Chociaż ja obstawiałbym ośrodek prezydencki. Reakcja prezydenta na aferę wyraźnie różniła się od reakcji Tuska. Niewykluczone zresztą, że Komor ze Schetyną są w zmowie  Schetyna jest tak miętki, uległy, potulny wobec Tuska że i na sybir by pojechał jak Tusk zarządzi. Ten gościu jest za miętki na taki numer. Komorowski to jedna rodzina. To pewnie robota ruskich agentów. I gdyby tak było a nasi by o tym wiedzieli, wiadomo jak będą kryć i bronić rosyjskich interesów. Gdyby tak było to ta prawda nie mogła być zostać ujawniona i nasi z Tuskiem na czele by chronili rosyjskie interesy. To nie miało by prawa wyjść poza sitwę. Dlatego w takiej sytuacji będą szukać kozła ofiarnego lub winnego kupią, bo winny znaleźć się musi. Tak jak Tusk bronił interesów rosyjskich po Smoleńsku, tak i tu za wszelką cenę będzie ich bronił, a jeżeli za podsłuchiwaniem Sienkiewicza od MSW stoją rosyjskie służby, nie ma prawa takie coś ujrzeć światła dziennego, bo jest to w interesie Rosji i Tuska, inaczej go zniszczą, a tak dali mu sygnał. Sprawa ma miejsce zaraz po wizycie Obamy w Polsce. Nasi przylepiali się do Obamy i pogrywali sobie z Rosją. Oni są niewolnikami interesów rosyjskich, ale mają problem, bo muszą stać w rozkroku pomiedzy EU i USA, a Rosją.
|
Wt cze 17, 2014 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jedno nie ulega wątpliwości kto stał za nagraniami - patałachy - które zrobiły z Sienkiewicza quasi proroka, który 30 dni przed sondażem zna wyniki, a nie przewidział iż jest nagrywany 
|
Wt cze 17, 2014 15:01 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Przecież PiS powinien natychmiast po ujawnieniu nagrań żądać przyśpieszonych wyborów. Żeby je kolejny raz przegrać? PIS nie moze zdobyć władzy w drodze demokratycznych wyborów, choćby PO się nawet całkowicie skompromitowala i rozsypała. I chociaż większosć wyznawców PIS nie dopuszcza tej myśli, to akurat Kaczyński doskonale o tym wie. Cytuj: Tymczasem do dzisiaj Jarosław Kaczyński milczał, a kiedy zażądał dymisji rządu, to nie wspominał nic o wcześniejszych wyborach. Bo też i jego celem nie są żadne tam wybory, kórych i tak nie mógłby wygrać, tylko zdobycie władzy. A wytworzenie atmosfery katastrofy państwa i stanu wojennego, najlepiej w towarzystwe "gniewu ludu" i masowych manifestacji "oburzonego narodu" przeradzajacych sie w prowokowane przez kiboli zamieszki dałoby szansę na zdobycie władzy bez wyborów, "odzyskanie" PKW i sądów, a potem już zrobienie wyborów, w których głosy liczyliby właściwi ludzie - patrioci oraz "patriotyczne serwery" Oczywiscie PIS jak zwykle się przeliczy, bo jak zwykle nie ma pojęcia o tym, jakie sa faktyczne oczekiwania i nastroje społeczne, ale przynajmniej może spróbowac.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr cze 18, 2014 9:07 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Żeby je kolejny raz przegrać? PIS nie moze zdobyć władzy w drodze demokratycznych wyborów, choćby PO się nawet całkowicie skompromitowala i rozsypała. Dlaczego nie? Oczywiście że może. Zwłaszcza gdyby PO się całkowicie rozsypała. Cytuj: Bo też i jego celem nie są żadne tam wybory, kórych i tak nie mógłby wygrać, tylko zdobycie władzy. A wytworzenie atmosfery katastrofy państwa i stanu wojennego, najlepiej w towarzystwe "gniewu ludu" i masowych manifestacji "oburzonego narodu" przeradzajacych sie w prowokowane przez kiboli zamieszki dałoby szansę na zdobycie władzy bez wyborów, "odzyskanie" PKW i sądów, a potem już zrobienie wyborów, w których głosy liczyliby właściwi ludzie - patrioci oraz "patriotyczne serwery" Tylko że PiS niczego takiego nie robi, zamiast tego robi właśnie jedną jedyną rzecz, która z całą pewnością nie może się powieść - zapowiada złożenie konstruktywnego wotum nieufności i to na dodatek z kandydatem na premiera wyłonionym w drodze.. konsultacji z innymi partiami  Powodzenie tego przedsięwzięcia jest o wiele mniej prawdopodobne, niż wygranie wyborów 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr cze 18, 2014 9:27 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Żeby je kolejny raz przegrać? PIS nie moze zdobyć władzy w drodze demokratycznych wyborów, choćby PO się nawet całkowicie skompromitowala i rozsypała. Dlaczego nie? Oczywiście że może. Oczywiście nie może. Już dawno pozbawiło się możliwości przyciągania jakichkolwiek nowych grup elektoratu. A ten który ma powolutku, ale jednak wymiera. Cytuj: Zwłaszcza gdyby PO się całkowicie rozsypała. Ten elektorat i tak nie przejdzie do PIS. Obecnie podzielłby się pomiędzy Gowina i KNP (i może trochę SLD) Cytuj: zapowiada [PIS-p] złożenie konstruktywnego wotum nieufności i to na dodatek z kandydatem na premiera wyłonionym w drodze.. konsultacji z innymi partiami  Powodzenie tego przedsięwzięcia jest o wiele mniej prawdopodobne, niż wygranie wyborów  Na odwrót, mimo faktycznie znikomego prawdopodobieństwa sukcesu jest i tak bardziej prawdopodobne niż wygranie przez PIS wyborów (wygranie - w sensie zdobycie władzy tą drogą a nie tylko "zdobycie największej ilości głosów ze wszystkich startujących partii")
|
Śr cze 18, 2014 10:02 |
|
 |
Johnny99
|
pilaster napisał(a): Oczywiście nie może. Już dawno pozbawiło się możliwości przyciągania jakichkolwiek nowych grup elektoratu. Nie trzeba przyciągać nowych grup elektoratu, zeby wygrać wybory Cytuj: Ten elektorat i tak nie przejdzie do PIS. Obecnie podzielłby się pomiędzy Gowina i KNP (i może trochę SLD) Większość z niego zapewne w ogóle nie poszłaby do wyborów - co tylko zwiększyłoby szanse PiS Cytuj: Na odwrót, mimo faktycznie znikomego prawdopodobieństwa sukcesu jest i tak bardziej prawdopodobne niż wygranie przez PIS wyborów (wygranie - w sensie zdobycie władzy tą drogą a nie tylko "zdobycie największej ilości głosów ze wszystkich startujących partii") Jeżeli PiS zdobyłoby największą ilość głosów, a za przeciwnika miałoby podzieloną i skłoconą PO, to przejmie władzę bez problemu.
|
Śr cze 18, 2014 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Jeżeli PiS zdobyłoby największą ilość głosów, a za przeciwnika miałoby podzieloną i skłoconą PO, to przejmie władzę bez problemu. Ośmielę się raczej obawiać, że rząd mniejszościowy PiSu oznaczałby ponowne wybory po kilku miesiącach chaosu. Obym się mylił.
|
Śr cze 18, 2014 10:37 |
|
 |
Johnny99
|
Albo koalicję. PSL zgodzi się bez większych problemów. Gowin i Ziobro już zdążyli dać do zrozumienia, że aż się wiercą, żeby przystapić/powrócić do PiS. JKM porozumie się z każdym, kto zapewni mu określone korzyści. Do tego dojdzie jeszcze część rozbitej PO - żeby zrobić na złość reszcie, albo po prostu dlatego, że władza nęci i dysponuje stołkami.
|
Śr cze 18, 2014 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gaazkam napisał(a): Johnny99 napisał(a): Jeżeli PiS zdobyłoby największą ilość głosów, a za przeciwnika miałoby podzieloną i skłoconą PO, to przejmie władzę bez problemu. Ośmielę się raczej obawiać, że rząd mniejszościowy PiSu oznaczałby ponowne wybory po kilku miesiącach chaosu. Obym się mylił. Tyle tylko, że PiS wcale nie chce przejmować władzy - rola największej partii opozycyjnej jest idealnym układem - zero odpowiedzialności przy porównywalnych fruktach, które ma partia rządząca.
|
Śr cze 18, 2014 11:02 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): przy porównywalnych fruktach No, to jest jednak gruba przesada  Ale teoria ma uzasadnione podstawy. PiS zrobił i robi bardzo wiele, żeby nie odzyskać władzy. Nawet samo zwycięstwo w wyborach europejskich to już dla niego za wiele (wystarczyłoby przecież pogodzić się z Ziobrą). To samo się dzieje teraz. Pytanie tylko, jak długo można udawać, że się nie jest współodpowiedzialnym za rządy PO, skoro się na nie w pełni świadomie pozwala - a więc także i na wszystko, co się wskutek nich dzieje w Polsce.. i coraz więcej dawnych sympatyków PiS sobie to pytanie zadaje. Magierowski niedawno na Salonie napisał, że PiS ma w d... swoich wyborców. Takie głosy będą coraz częstsze. Inny bloger Salonu analizuje spektrometrem nowe nagranie z Nowakiem i stwierdza, że zostało zmanipulowane - i to niezbyt profesjonalnie: http://soundamator.salon24.pl/590843,cz ... nipulowane. Nie znalazł analogicznych śladów w nagraniach Belki i Sienkiewicza.
|
Śr cze 18, 2014 11:12 |
|
 |
zepp
|
Johnny99 napisał(a): Pytanie tylko, jak długo można udawać, że się nie jest współodpowiedzialnym za rządy PO, skoro się na nie w pełni świadomie pozwala - a więc także i na wszystko, co się wskutek nich dzieje w Polsce..
Takiej paraboli to chyba nawet największy przeciwnik PiS by nie pociągnął... Mimo wszystko, PO rządzi nie dlatego, że PiS pozwala, no bo jak niby mógłby nie pozwolić ? PiS pozostanie sobą, póki nie odejdzie JK, to on narzuca odrzucającą większość wyborców narrację smoleńską. Póki będą dzielić elektorat na patriotów i zdrajców według powyższego kryterium, scena polityczna będzie zabetonowana. Myślę, że PO przetrwa ten kryzys, jak parę innych w historii, do przyszłorocznych wyborów sporo czasu.Będzie dołek w sondażach, ale elektoraty zostaną zmobilizowane . Zwłaszcza , że wybory krajowe mają wyższą frekwencję ( a ona bije w PiS), niż unijne, więc nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków z tych ostatnich.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Śr cze 18, 2014 12:56 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Oczywiście nie może. Już dawno pozbawiło się możliwości przyciągania jakichkolwiek nowych grup elektoratu. Nie trzeba przyciągać nowych grup elektoratu, zeby wygrać wybory W przypadku PIS trzeba. Względnie trzeba zmniejszyć swój elektorat negatywny. Do ani jednego, ani drugiego PIS nie jest zdolne Cytuj: Cytuj: Ten elektorat i tak nie przejdzie do PIS. Obecnie podzielłby się pomiędzy Gowina i KNP (i może trochę SLD) Większość z niego zapewne w ogóle nie poszłaby do wyborów - co tylko zwiększyłoby szanse PiS Wręcz przeciwnie, poszliby i zagłosowali nawet na szympansa, byleby nie wygrał PIS Cytuj: Cytuj: Na odwrót, mimo faktycznie znikomego prawdopodobieństwa sukcesu jest i tak bardziej prawdopodobne niż wygranie przez PIS wyborów (wygranie - w sensie zdobycie władzy tą drogą a nie tylko "zdobycie największej ilości głosów ze wszystkich startujących partii") Jeżeli PiS zdobyłoby największą ilość głosów, a za przeciwnika miałoby podzieloną i skłoconą PO, to przejmie władzę bez problemu. Nic podobnego. Wiecej takich frajerów jak Lepper czy Giertych nie znajdzie. Cytuj: PSL zgodzi się bez większych problemów . Bo tam nie wiedzą co się stało z Lepperem. Cytuj: Gowin i Ziobro już zdążyli dać do zrozumienia, że aż się wiercą, żeby przystapić/powrócić do PiS. I właśnie dlatego mieli tak marne wyniki w wyborach. Ci co chcą PIS, głosują na PIS. Wszyscy pozostali nie chcą PIS. 
|
Śr cze 18, 2014 12:59 |
|
 |
Johnny99
|
zepp napisał(a): Mimo wszystko, PO rządzi nie dlatego, że PiS pozwala, no bo jak niby mógłby nie pozwolić ? Normalnie. I to jest istota problemu. Normalnie.. Cytuj: PiS pozostanie sobą, póki nie odejdzie JK Tak, coraz bardziej jest widoczne, że póki nie odejdzie JK, PiS nie będzie zdolne do pozbawienia PO władzy. pilaster napisał(a): Wręcz przeciwnie, poszliby i zagłosowali nawet na szympansa, byleby nie wygrał PIS W wyborach europejskich jakoś nie poszli i PiS o mało co ich nie wygrał. Cytuj: Bo tam nie wiedzą co się stało z Lepperem. Myślę, że mają o sobie wyższe mniemanie, niż o Lepperze  Cytuj: Ci co chcą PIS, głosują na PIS. Wszyscy pozostali nie chcą PIS. Być może. Ale za chwilę mogą nie chcieć także PO. Co wtedy? pilaster napisał(a): Johnny99 napisał(a): pilaster napisał(a): Oczywiście nie może. Już dawno pozbawiło się możliwości przyciągania jakichkolwiek nowych grup elektoratu. Nie trzeba przyciągać nowych grup elektoratu, zeby wygrać wybory W przypadku PIS trzeba. Względnie trzeba zmniejszyć swój elektorat negatywny. Do ani jednego, ani drugiego PIS nie jest zdolne Cytuj: Cytuj: Ten elektorat i tak nie przejdzie do PIS. Obecnie podzielłby się pomiędzy Gowina i KNP (i może trochę SLD) Większość z niego zapewne w ogóle nie poszłaby do wyborów - co tylko zwiększyłoby szanse PiS Wręcz przeciwnie, poszliby i zagłosowali nawet na szympansa, byleby nie wygrał PIS Cytuj: Cytuj: Na odwrót, mimo faktycznie znikomego prawdopodobieństwa sukcesu jest i tak bardziej prawdopodobne niż wygranie przez PIS wyborów (wygranie - w sensie zdobycie władzy tą drogą a nie tylko "zdobycie największej ilości głosów ze wszystkich startujących partii") Jeżeli PiS zdobyłoby największą ilość głosów, a za przeciwnika miałoby podzieloną i skłoconą PO, to przejmie władzę bez problemu. Nic podobnego. Wiecej takich frajerów jak Lepper czy Giertych nie znajdzie. Cytuj: PSL zgodzi się bez większych problemów . Bo tam nie wiedzą co się stało z Lepperem. Cytuj: Gowin i Ziobro już zdążyli dać do zrozumienia, że aż się wiercą, żeby przystapić/powrócić do PiS. I właśnie dlatego mieli tak marne wyniki w wyborach. Ci co chcą PIS, głosują na PIS. Wszyscy pozostali nie chcą PIS. 
|
Śr cze 18, 2014 13:04 |
|
 |
pilaster
|
Johnny99 napisał(a): Tak, coraz bardziej jest widoczne, że póki nie odejdzie JK, PiS nie będzie zdolne do pozbawienia PO władzy. Jak odejdzie JK to PIS w ogóle przestanie być zdolne do czegokolwiek  Nastąpi okres brutalnych walk na fabrykowane w IPN teczki kwity i haki o pozycję Wielkiego Wodza genetycznego patriotyzmu, a ktokolwiek tą walkę wygra zastanie obóz genetycznego patriotyzmu znacznie słabszy niż dzisiaj, zatem i jego pozycja będzie slabsza niz dzisiejsza pozycja Kaczyńskiego Cytuj: pilaster napisał(a): Wręcz przeciwnie, poszliby i zagłosowali nawet na szympansa, byleby nie wygrał PIS W wyborach europejskich jakoś nie poszli i PiS o mało co ich nie wygrał. Po pierwsze to wybory nie decydujące o przejęciu władzy w Polsce. Po drugie i tak by PIS nie wygrał, o włos, czy nie o włos. Wygrana to przejęcie władzy, a gdyby to były wybory parlamentarne, to przy tym wyniku i tak by się PIS to nie udało, a nie dostanie wiecej głosów niż PO Cytuj: Cytuj: Bo tam nie wiedzą co się stało z Lepperem. Myślę, że mają o sobie wyższe mniemanie, niż o Lepperze  i wksutek tego mniemania nie będą robić tego co Lepper, czyli wchodzić w koalicję z PIS. PIS potencjalnie ma już, jeżeli Palikot faktycznie się skończył, już tylko jednego koalicjanta - SLD Cytuj: Cytuj: Ci co chcą PIS, głosują na PIS. Wszyscy pozostali nie chcą PIS. Być może. Ale za chwilę mogą nie chcieć także PO. Co wtedy? Jak widac fanatycy PIS nie są w stanie zrozumieć podstawowje prawdy, choćby im to wielokrotonie klarowano jak krowie na rowie. Elektorat PO nie jest lustrzanym odbiciem elektoratu PIS, czyli nie jest sektą fanatycznych wyznawców. Na PO głosuje się z wyrachowania. Jeżeli zabraknie PO, nastąpi proste przekalkulowanie, kogo w danej sytuacji najbardziej opłaca sie poprzeć. I nie bedzie to PIS. 
|
Śr cze 18, 2014 13:59 |
|
|
|