Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 23:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
Johnny99 napisał(a):
Tylko efektywnie zasymilowane jednostki nabywają w nowej społeczności siłę odpowiednią do chronienia swojej kultury.

Oczywiście. Luther Standing Bear, którego wspomniałem, jest tego świetnym przykładem. Z tych szkół mimo wszystko wyszło ileś tam osób, które asymilując się zyskały wartościowe narzędzia do wpierania swoich ludzi. Są oni wskazywani jako sukcesy tamtego systemu, co jest dość interesujące biorąc pod uwagę, że nabyte umiejętności posłużyły im w zasadzie do przeciwdziałania temu, co szkoły miały za zadanie, tj. zniszczeniu plemienności.

pilaster napisał(a):
11-12 uczniów na rocznik to "stłoczenie"?

Nie, to pilastroid.

pilaster napisał(a):
W szkole było gorsze odżywianie niż w wiosce w rezerwacie?

Naturalnie. Nieodpowiednie dla Indian.

pilaster napisał(a):
Jak to nie? A kto ten artykuł zalinkował i cytował?

Cytowałem fragmenty mówiące o tym, na co chciałem zwrócić uwagę (nie było w nich wiekszości tego, czego pilaster się czepia) a całość zalinkowałem po podjęciu przez pilastra kwestii pochodzenia artykułu. Podałem też (wcześniej) link do artykułu rzetelnego, który pilaster konsekwentnie olewa.

pilaster napisał(a):
Czyli nie wiadomo, czy poza szkołą dzieci nie były bardziej narażone na śmierć niz w szkole.

Na pewno mniej na śmierć z takich powodów. Fakt, że w wiosce mogły zostać dodatkowo zabite przez żołnierzy, ochotników lub inne plemię.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano Wt cze 24, 2014 13:17 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Wt cze 24, 2014 13:07

Johnny99 napisał(a):
w sytuacji, gdy kultura słabsza napotyka kulturę silniejszą, warunkiem przetrwania tej słabszej jest właśnie wcześniejsza efektywna asymilacja. Tylko efektywnie zasymilowane jednostki nabywają w nowej społeczności siłę odpowiednią do chronienia swojej kultury.

Och, to oczywiste. Tak w Średniowieczu postępowali Frankowie, Anglosasi, Normanowie, Węgrzy, Czesi, czy Polacy i dlatego istnieją do dzisiaj. Natomiast np Wieleci, czy Prusowie bronili isęprzed asymilacją i zostały po nich tylko kurchany.

Później tą metodę zastosowali Japończycy, czy Chińczycy.

JedenPost

Cytuj:
Cytuj:
11-12 uczniów na rocznik to "stłoczenie"?

Nie, to pilastroid.

Nie, to liczba przytoczona przez JedenPost (co prawda nie wprost, ale przytoczona)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt cze 24, 2014 13:13

JedenPost napisał(a):
Podałem też (wcześniej) link do artykułu rzetelnego, który pilaster konsekwentnie olewa.

Gdzie? I gdzie go jedenPost cytował?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt cze 24, 2014 13:14

Nie cytowałem.
JedenPost napisał(a):

Proszę, artykuł w formie plików jpeg w archiwum: http://www55.zippyshare.com/v/64449894/file.html

Cytuj:
Nie, to liczba przytoczona przez JedenPost (co prawda nie wprost, ale przytoczona)

Czyli nie przytoczona, pilaster wygrzebał ją sam lekceważąc to, jak JedenPost ocenił artykuł.

Jeszcze raz: posłużyłem się wybranymi fragmentami artykułu z Przeglądu by zasygnalizować zjawisko w ramach dygresji (kwestia niechęci do płacenia odszkodowań przez KRK), która jak sądziłem nie zostanie podjęta. Gdy została, dyskutowałem odnosząc się do swojej wiedzy (nie bazującej na tym artykule) w międzyczasie wklejając artykuł, który uważam za porządny. Musiałem go dopiero znaleźć, sfotografować i zuploadować, dlatego wcześniej użyłem pierwszego z brzegu (a specjalnego wyboru nie było...) artykułu który już był dostępny w internecie, czyli właśnie tego z Przeglądu.

Wt cze 24, 2014 13:18

Swoja drogą - dysponuję też tekstem obalającym tezy pilastra

pilaster napisał(a):
Skoro tubylców uznano za "niższą rasę", to automatycznie oznaczało to, ze nie da się ich "ucywilizować", bo ich "niższość" jest wtedy warunkowana dziedzicznie, a nie kulturowo. :roll:

pilaster napisał(a):
Skoro Indianie mieli stanowić "niższą rasę" to oznaczało, że nie da się ich "ucywilizować" niezaleznie od podejmowanych w tym celu wysiłków. Ucywilizowanie mogło mieć sens tylko wtedy, gdyby Indianie nie różnili się "rasowo" od Europejczyków, a ich niższość wynikała tylko z warunków kulturowych.

w postaci przedstawionego przez komisarza do spraw Indian w 1889 roku planu systemu szkolnictwa dla Indian (chodzi o USA), w którym wyraźnie jest mowa jednocześnie o niższości Indian jako takich pod względem inteligencji i potrzebie ich cywilizowania, by mogli radośnie korzystać z handlu, przyjemności z podróżowania, zadowolenia, jakie daje literatura, nauka i filozofia (!) oraz pociechy z religii.

Wkleić?

Wt cze 24, 2014 14:03

Wklejaj.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 24, 2014 14:06

Proszę. Niestety, znów jotpegi i wysłużony aparat z brudną matrycą.
http://www14.zippyshare.com/v/55764048/file.html

Wt cze 24, 2014 15:07

Ciekawą stronę o pedofilii kleru kat. (nie wyłącznie, ale głównie) znalazłem. Wydaje się być aktualizowana na bieżąco. Warto zaglądać, jest lista przypadków, sporo szczegółów:
http://www.himavanti.org/pl/c/stoppedofilom

Uprzedzam, że niektóre teksty mogą być nieodpowiednie dla osób cierpiących na tzw. obrazę uczuć religijnych.

Wt cze 24, 2014 22:02

A nie zauważyłeś, że to jest strona sekty?

Śr cze 25, 2014 8:07

Nie. A jeśli nawet, to czy ma to znaczenie? Chodzi o zebrane szczegółowe informacje o pedofilach, co jest tematem tego wątku.

Śr cze 25, 2014 8:52

Jajko napisał(a):
A jeśli nawet, to czy ma to znaczenie?

Takie, że modus operandi tej sekty polega na tym, że oskarżają o pedofilię, albo przynajmniej przynależność do propedofilskiego lobby każdego, kto ich krytykuje, a krytykowani są (bynajmniej nie tylko przez KRK) za różne osobliwe/bezprawne działania, wklep sobie ich nazwę w google, ciekawe rzeczy można pczytać.

Śr cze 25, 2014 9:59

Przeglądałem opisy spraw pedofilskich, choć pobieżnie, i chyba nie roi się tam od nie wiadomo czego, tylko opisane są głośne sprawy i głośne nazwiska z ostatnich lat. Z tego roku jest zaledwie 1 wpis - już na tym forum było tego więcej.
Chcesz powiedzieć, że oni oskarążają bezpodstawnie?? Jeśli tak, to kogo?

Śr cze 25, 2014 10:07

Rzeczywiście, niezłe z nich ziółka:

W raporcie MSWiA, które w tym roku wyliczyło, że w Polsce jest 157 sekt, wymienia się m.in. pogróżki, które w sierpniu 1996 roku Ryszard M. kierował do przeora klasztoru na Jasnej Górze. Za groźby wysadzenia klasztoru "Mohan” został skazany na karę więzienia w zawieszeniu. Wkrótce trafił do szpitala psychiatrycznego, uznany za całkowicie niepoczytalnego.
MSWiA przypomina też o "wyrokach śmierci”, przesyłanych przez przywódcę Himavanti ludziom walczącym z sektami. Jego ofiarą jest m.in. Dariusz Pietrek, szef Śląskiego Centrum Informacji o Sektach i Grupach Psychomanipulacyjnych. - Każdy, kto krytykuje "Mohana” jest nazywany "pedofilem”, "zboczeńcem”, "dzieciojebcą”, "gwałcicielem”. Na Śląsku sekta wywieszała ulotki, na których mnie szkalowano. Listy wysyłano też do urzędów. Musiałem się z niektórych tłumaczyć, bo urzędnicy nie mieli pojęcia o działaniach sekty. Ludzie z Himavanti mają umiejętność tworzenia różnych komitetów obronnych, "antyfaszystowskich”, itd. Zasypują pogróżkami, byle tylko wprowadzić chaos informacyjny, zgnoić kogoś - tłumaczy Pietrek.
Marcin Pietraszewski, dziennikarz "Gazety Wyborczej” z Katowic, który pisał o Himavanti, dostał od sekty paczkę z ekskrementami.
Celem ataków było też Polskie Centrum Przeciwdziałania Psychomanipulacji. - Na stronach internetowych podpisują się naszymi nazwiskami, chwaląc swoich działaczy. Zdarza się też, że ośmieszają nas, szkalują, próbują niszczyć nasze dobre imię - twierdzi jeden z pracowników CPP. - Niech pan nie pisze mojego nazwiska, bo wie pan jak z nimi jest... - dodaje.

Dodajmy, że Gazeta Pomorska, z której pochodzi powyższy cytat, również została oskarżona o "propedofilskość".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 25, 2014 10:08

Wariaci są w różnych grupach religijnych, jak widać. Niemniej ponawiam pytanie: który opis księdza oskarżonego o pedofilię na wskazanej przeze mnie stronie jest fałszerstwem, manipulacją, nieprawdą?

Ja znalazłem tę stronę chcąc dowiedzieć się nieco więcej o tym księdzu ze Skawy podejrzanym o molestowanie 9-latki.

Śr cze 25, 2014 10:12

@Jajko

to jest guru tego interesu, jak Ci się widzi?
https://www.youtube.com/watch?v=6GTFIFnrjjQ

Z podanej przez ciebie strony:

Brat Andrzej nie mówił, że jest księdzem czy zakonnikiem. Zaprosił świeżo złowioną 19-latkę na piwo, a po kilku kolejkach do hotelu Scandic w centrum miasta. Tam Kamila Z. (19 l.) odurzona alkoholem źle się poczuła, bo panna cnotliwa była, a na jej dziecięcą buźkę tylko pedofile lecieli.

uważasz, że takie coś spełnia standardy rzetelnej informacji medialnej?

Śr cze 25, 2014 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116 ... 169  Następna strona