Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 9:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Pedofile w Kościele
Watykan nie posiada własnego systemu penitencjarnego.
Osoby uznane za winne popełnienia przestępstwa na terenie Watykanu odbywają karę w więzieniach włoskich na mocy traktatów laterańskich, na koszt Watykanu.

So cze 28, 2014 22:24
Zobacz profil WWW
A czy nie jest tak, ze w Watykanie nie sądzą za przestępstwa popełnione poza Watykanem? O tym chyba dyskutowaliśmy.
Wesołowski sądzony karnie może więc być chyba tylko w Polsce (jako obywatel Polski) lub w miejscu przestępstwa.
Pozbawiony paszportu watykańskiego moze zostać wydalony np. do Włoch, a następnie aresztowany na podstawie europejskiego listu gończego i osadzony w Polsce.
Widzicie inne rozwiązanie?

N cze 29, 2014 22:08

A co z Dominikaną? Też by chciała gościa dorwać. Mam wrażenie, że tamtejsze więzienia mogą mieć większą siłę nawracającą ;)

N cze 29, 2014 23:09

MARIEL napisał(a):
A gdzie tak stwierdzono, że jest niezakończone? Przed Trybunałem KNP postępowanie zakończono. Teraz może się jeszcze odwoływać i dopiero po 2 msc. (jeśli tego nie zrobi) rozpocznie się postępowanie karne w odpowiednich organach (nie wiem jak to się tam nazywa) państwa watykańskiego.

Ok, nie doczytałem. Nie rozumiem jeszcze tylko, czemu, jeżeli są to dwa odrębne postępowania, czeka się z tym drugim na zakończenie pierwszego?

medieval_man napisał(a):
A Ty pewnie chciałeś, żeby go Papież do celi wsadził, albo dybami na placu św. Piotra skuł.

Jajko kiedyś zdaje się napisał, że pedofile powinni być dodatkowo torturowani jak w Średniowieczu :-D

Askadtowiesz napisał(a):
Właściwa karą koscielną byłby zakon o ostej regule, włosienica i biczowanie;-).

I nie tylko Jajko, jak widać :-D

Cytuj:
Pozbawiony paszportu watykańskiego moze zostać wydalony np. do Włoch, a następnie aresztowany na podstawie europejskiego listu gończego i osadzony w Polsce.

Jeżeli wygasło jego obywatelstwo watykańskie, w związku z pozbawieniem funkcji, to nie ma podstaw, by go sądzić w Watykanie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 30, 2014 6:57
Johnny99 napisał(a):
Ok, nie doczytałem. Nie rozumiem jeszcze tylko, czemu, jeżeli są to dwa odrębne postępowania, czeka się z tym drugim na zakończenie pierwszego?

Też tego nie rozumiem, być może taka specyfika tamtego systemu... Ja to rozumiem tak, że Trybunał osądza tylko winny/niewinny, potem jest ten czas na odwołanie i dopiero następna instytucja zasądza już konkretną karę... Ale spierać się nie będę ;)
Johnny99 napisał(a):
Jeżeli wygasło jego obywatelstwo watykańskie, w związku z pozbawieniem funkcji, to nie ma podstaw, by go sądzić w Watykanie.

Skoro już zdecydowano, że zajmie się nim watykański sąd to raczej innych procesów nie będzie.
Już został uznany winnym, mimo wszystko coś wątpię by się odwoływał...

Pn cze 30, 2014 7:50
MARIEL napisał(a):
Skoro już zdecydowano, że zajmie się nim watykański sąd to raczej innych procesów nie będzie.
W tym sęk, że nie ma podstaw aby zajmował się nim sąd watykański. Anie nie będzie obywatelem Watykanu, ani też nie popełnił przestępstwa na terenie Watykanu. To jest chyba jakies nieporozumienie.

Pn cze 30, 2014 7:57
Nie jestem przekonana jak to jest z tym obywatelstwem? Póki co jeszcze chyba nikt go jeszcze nie pozbawił, a po ewentualnym zasądzeniu kary więzienia czeka go odsiadka w więzieniu, z którym Watykan podpisał umowę, bodaj Regina Coeli.

Pn cze 30, 2014 8:05
MARIEL napisał(a):
Nie jestem przekonana jak to jest z tym obywatelstwem? Póki co jeszcze chyba jest obywatelem państwa watykańskiego, a po ewentualnym zasądzeniu kary więzienia czeka go odsiadka w więzieniu, z którym Watykan podpisał umowę, bodaj Regina Coeli.

Nawet jeżeli pozostanie obywatelem Watykanu, to nie popełnił przestępstwa na terenie Watykanu. Wg naszej wiedzy system sądowniczy Watykanu nie przewiduje sądzenia za czyny popełnione poza Watykanem.
Gdzieś jest przekłamanie.
Podejrzewam, że po uprawomocnieniu się wyroku, usunięciu z duchowieństwa, odebraniu funkcji i wygaśnięciu obywatelstwa watykańskiego zostanie przekazany policji włoskiej, czy bezpośrednio polskiej. To dlatego sprawa karna czeka na uprawomocnienie wydalenia z duchowieństwa.

Pn cze 30, 2014 8:10

Kozioł napisał(a):
Podejrzewam, że po uprawomocnieniu się wyroku, usunięciu z duchowieństwa, odebraniu funkcji i wygaśnięciu obywatelstwa watykańskiego zostanie przekazany policji włoskiej, czy bezpośrednio polskiej. To dlatego sprawa karna czeka na uprawomocnienie wydalenia z duchowieństwa.

To rzeczywiście ma sens.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 30, 2014 8:14
Może i ma, tylko o co chodzi z tym "wygaśnięciem" obywatelstwa? Wydalenie z duchowieństwa nie oznacza automatycznie pozbawienia obywatelstwa.

Pn cze 30, 2014 8:18

Już chyba była o tym rozmowa - ustalilismy, że wygaśnięcie obywatelstwa następuje wraz z pozbawieniem funkcji w Watykanie. Nawet się chyba zastanawialiśmy nad tym, czy ew. wydalenie abp Wesołowskiego ze stanu duchownego będzie automatycznie oznaczało "pozbawienie funkcji". W jego przypadku chyba tak, bo nie pełnił zdaje się żadnych "świeckich" funkcji w Watykanie.

Pn cze 30, 2014 8:21
Johnny99 napisał(a):
Już chyba była o tym rozmowa - ustalilismy

śmy to znaczy kto? :) Warszawska prokuratura będzie dopiero analizować nową sytuację prawną arcybiskupa po wydaleniu z duchowieństwa. Chyba jednak ta sprawa nie jest tak oczywista.
Zobaczymy zresztą co się będzie działo po tych 2 miesiącach.

Pn cze 30, 2014 8:34
Cytuj:

2 miesiące na odwołanie to tylko pro forma - Watykan musi mieć niepodważalne dowody wydalając ze stanu kapłańskiego.

Pn cze 30, 2014 9:12

Alus napisał(a):
Cytuj:

2 miesiące na odwołanie to tylko pro forma - Watykan musi mieć niepodważalne dowody wydalając ze stanu kapłańskiego.

Czasami jedyna metoda leczenia to amputacja :(

Pn cze 30, 2014 10:29

Askadtowiesz napisał(a):
Swoja droga, ciekawe dlaczego upodobali sobie chłopców; moze to jednak wpływ religii (kobieta jest mniej "czysta").

Nie, to wynika z tego, że pedofilami częściej zostają homoseksualiści. Skoro już przełamali jedną barierę, to przełamanie kolejnej idzie im łatwiej.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt lip 01, 2014 10:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 169  Następna strona