Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
 Prawo i Sprawiedliwość alternatywą dla Platformy 
Autor Wiadomość
Post Re: Prawo i Sprawiedliwość alternatywą dla Platformy
pilaster napisał(a):
Rzekoma prorosyjskość KNP jest wyłącznie werbalna. Natomiast program KNP jest realnie antyrosyjski.

Co w programie KNP jest antyrosyjskiego? Dlaczego lider podobno programowo antyrosyjskiej partii daje się wykorzystywać propagandowo Kremlowi i powtarza słowo w słowo tezy „Jego Ekscelencji” (tak chyba mówi się o Putinie w KNP) łącznie z ciężkimi oskarżeniami wobec polskiego rządu? Skąd taka schizofrenia w tym ugrupowaniu?
Johnny99 napisał(a):
Nie przywiązuję do tego większej wagi.

Podejrzewam, że większość wyborców Korwina nie przywiązuje większej wagi do jego wypowiedzi. I znowu nasuwa mi się pytane dlaczego na niego głosują, skoro wiedzą, że to co głosi Korwin nie ma żadnego znaczenia? Pewnie sami tego nie wiedzą :-D .

So lip 05, 2014 11:10

mauger napisał(a):
Podejrzewam, że większość wyborców Korwina nie przywiązuje większej wagi do jego wypowiedzi. I znowu nasuwa mi się pytane dlaczego na niego głosują, skoro wiedzą, że to co głosi Korwin nie ma żadnego znaczenia? Pewnie sami tego nie wiedzą :-D .

Przecież już mówiłem - ze względu na program gospodarczy ;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lip 07, 2014 7:14

mauger napisał(a):
Co w programie KNP jest antyrosyjskiego? .

Program gospodarczy. Który chocby po tylko częsciowym zrealizowaniu, wiwinduje Polską jako mocarstwo znacznie powyżej Rosji.

Cytuj:
Dlaczego lider podobno programowo antyrosyjskiej partii daje się wykorzystywać propagandowo Kremlowi

Aby wyraźnie odróżnić się od PIS. A Kreml faktycznie, bez tego wykorzystania, by nie przeżył. :-(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn lip 07, 2014 10:04
Sondaży brak, co świadczy o dużej przewadze Prawa i Sprawiedliwości nad Platformą. Następuje konsolidacja PiS,PR Gowina, SP, a więc coraz większe szanse na przyzwoite rządy w Polsce.

Pn lip 07, 2014 15:47
Johnny99 napisał(a):
Przecież już mówiłem - ze względu na program gospodarczy

Dlaczego to co Korwin mówi o gospodarce należy traktować poważniej niż jego wypowiedzi na temat Rosji, kobiet itd.?
pilaster napisał(a):
Program gospodarczy. Który chocby po tylko częsciowym zrealizowaniu, wiwinduje Polską jako mocarstwo znacznie powyżej Rosji.

No to w takim razie wszystkie partie w Polsce są programowo antyrosyjskie, bo każda twierdzi, że wie jak zrobić z Polski mocarstwo gospodarcze.
pilaster napisał(a):
Aby wyraźnie odróżnić się od PIS.

Cieszy mnie, że więcej partii w Polsce nie wpadło na pomysł, aby wyraźnie odróżnić się od PIS „robiąc laskę” Putinowi (parafrazując oczywiście naszego ministra SZ ;) ).

Pn lip 07, 2014 18:56

W kwestii Gowina, mam takie samo zdanie jak Johny. Póki co.
Pilaster.
zapytałeś o szkolnictwo. Nic jeszcze badania nie mogły wykazać, bo eksperymentalny rocznik dobrnie za rok dopiero do matury. Zmiany w szkolnictwie średnim obecnie (jeśli nie jesteś zorientowany) polegają na tym, że tylko w pierwszej klasie liceum ogólnokształcącego (chyba technikum też, nie mam pewności, ale chyba jest podobnie) są wszystkie przedmioty w bardzo okrojonym zakresie. 16 letni uczeń musi z całą pewnością podjąć decyzję o wyborze studiów, bo już w II klasie będzie miał wyłącznie przedmioty kierunkowe, polski, język obcy i wf. Na mat- fiz naprzykład nie ma ani historii, ani biologii, ani chemii czy geografii. Wszyscy jak tu jesteśmy uczyliśmy się wg dawnych reguł, i mieliśmy ogólną wiedzę ze wszystkich przedmiotów. Czy uważacie że było to dla nas złe?
Ja po roku zmieniłam całkowicie kierunek studiów. Byłam w stanie to zrobić mając podstawy wiedzy z każdego przedmiotu, coś co można było nazwać prawdziwym wykształceniem ogólnym. Czy uważacie że dobrze jest jeśli większość absolwentów nic nie będzie wiedziało z np historii własnego kraju? Jeśli uważasz że słowo "drastyczne obcięcie" jest zbyt mocne dla całkowitego wyeliminowania większości przedmiotów z II i III klasy szkoły średniej, podpowiedz lepsze.
W kwestii 6-latków biją na alarm nauczyciele, pedagodzy, rodzice. Reforma ta nie ma żadnego sensu. Rząd zlekceważył setki tysięcy podpisów rodziców. Najwyższy poziom w szkołach podstawowych w Europie ma Finlandia gdzie dzieci zaczynają pierwszą klasę mając 7 lat. Jeżeli nie masz małych dzieci, nie jesteś w temacie, ale w Polsce wygląda to tak że najpierw zabroniono uczenia czegokolwiek w przedszkolu czy zerówce (!!!) (tylko przedszkola niepubliczne uczą jak chcą mając często własne programy) i dzieci nudzą się rysując szlaczki, a potem zmuszono do posłania 6 latków do pierwszej klasy. A tymczasem jeszcze kilka lat wstecz 6-latki były w zerówkach przedszkolnych czy szkolnych mając odpowiednią do wieku opiekę typu przedszkolnego (posiłki, zapewnienie zajęć w godzinach pracy rodziców, zabawy, spacery itp) i uczyły się w tym czasie sporo, np opanowując podstawy czytania. Szły do pierwszej klasy starsze i dojrzalsze i uczyły się w niej znacznie więcej niż teraz. Mam syna po klasie III i po zerówce (na szczęście 7 latka jeszcze ) i wiem o czym mówię. Poza tym zawsze istniała możliwość posłania dziecka wcześniej i nikt tego nie bronił, kto chciał i uważał że dziecko się nadaje, posyłał.
Pilaster jesteś zadowolony z systemu finasowania usług medycznych w Polsce? Mam na myśli działania NFZ.
Jesteś zadowolony z systemu podatku dochodowego?
Johny, ciekawe to co piszesz:) Będę bacznie obserwować, mamy czas:)

Wt lip 08, 2014 9:07

mauger napisał(a):
No to w takim razie wszystkie partie w Polsce są programowo antyrosyjskie, bo każda twierdzi, że wie jak zrobić z Polski mocarstwo gospodarcze.

Nic podobnego. Np PIS uważa, że Polacy sa zbyt zamożni i obiecuje ich planowo zubożyć

Cytuj:
pilaster napisał(a):
Aby wyraźnie odróżnić się od PIS.

Cieszy mnie, że więcej partii w Polsce nie wpadło na pomysł, aby wyraźnie odróżnić się od PIS „robiąc laskę” Putinowi

no i co takiego konkretnego Putin na wypowiedziach JKM zyskał? A co konkretnego na tupaniu nóżkami, wymachiwaniu piąstkami i szczerzeniu ząbków przez PIS stracił?

kropeczka ns

Cytuj:
zapytałeś o szkolnictwo.

Nie tylko o to. Ale rozumiem że pozostałe pytania są zbyt dla kropeczki niewygodne.

Cytuj:
Zmiany w szkolnictwie średnim obecnie (jeśli nie jesteś zorientowany) polegają na tym, że tylko w pierwszej klasie liceum ogólnokształcącego (chyba technikum też, nie mam pewności, ale chyba jest podobnie) są wszystkie przedmioty w bardzo okrojonym zakresie.

Wszystkie przedmioty są w bardzo okrojonym zakresie? To co jest zamiast nich? :o 4 godzinny dzień lekcyjny? :roll:

Cytuj:
16 letni uczeń musi z całą pewnością podjąć decyzję o wyborze studiów, bo już w II klasie będzie miał wyłącznie przedmioty kierunkowe, polski, język obcy i wf.

No i w czym tragedia?

Cytuj:
Na mat- fiz naprzykład nie ma ani historii, ani biologii, ani chemii czy geografii.

Czyli energia nie jest rozpraszana i uczeń koncentruje się na przedmiotach naprawdę ważnych. To w sumie bardzo dobre rozwiązanie. Bo jak ktoś ma opanowane nauki ścisłe, to uzupełnienie ewentualnych braków w innych dziedzinach, jezeli okaże sie to konieczne, to tylko kwestia samodzielnego przeczytania kilku - kilkunastu książek. Natomiast w druga strone to nie działa. :roll:

Cytuj:
Wszyscy jak tu jesteśmy uczyliśmy się wg dawnych reguł, i mieliśmy ogólną wiedzę ze wszystkich przedmiotów. Czy uważacie że było to dla nas złe?

Naprawdę mieliśmy? Większość tego co obecnie pilaster wie i umie, w tym praktycznie wszystko poza naukami ścisłymi, nauczył się poza szkołą. Natomiast szkoła pilastra, owszem, dała mu podstawy matematyki i fizyki, na których mógł on skutecznie i konsekwentnie budować dowolną inną wiedzę. Miał np pilaster w liceum rachunek różniczkowy i całkowy, co dzisiaj sie wydaje bajką o żelaznym wilku, ale co moze będzie mozna dzieki zmianom opisywanym przez kropeczkę, przywrócić.

Cytuj:
Czy uważacie że dobrze jest jeśli większość absolwentów nic nie będzie wiedziało z np historii własnego kraju?

Czytając to zdanie można odnieść wrażenie, że przeciętny absolwent dotychczasowej szkoły wie cokolwiek o historii własnego kraju, a przynajmniej wie cokolwiek ze szkoły. :D

Cytuj:
W kwestii 6-latków biją na alarm nauczyciele, pedagodzy, rodzice. Reforma ta nie ma żadnego sensu. Rząd zlekceważył setki tysięcy podpisów rodziców.

A prosiłem, zeby pisać po polsku a nie pisowsku. :( Nie przeprowadzono w tej materii żadnego referendum, ani żadnego miarodajnego sondażu. Zatem tak naprawdę nie wiadomo co na ten temat sądzą rodzice 6 latków. Jaką niezwykle hałaśliwa i ekstremistyczna grupka nie ma żadnych upoważnień do reprezentowania "rodziców".

Zresztą rodziców 7 latków tez nikt nigdy nie pytał czy chcą puszczać dzieci do szkoły.

Cytuj:
Najwyższy poziom w szkołach podstawowych w Europie ma Finlandia gdzie dzieci zaczynają pierwszą klasę mając 7 lat.

W Polsce też do tej pory zaczynały w wieku 7 lat,a poziom w polskich szkołach nie był najwyższy w Europie, ani nawet nie był w czołówce. Zresztą jak napisałem, jest to typowy spór zastępczy, a jedynym sensownym rozwiązaniem jest zniesienie przymusu szkolnego, i pozwoleniu rodzicom na samodzelne podejmowanie decyzji w kwestii edukacji ich dzieci.

Cytuj:
w Polsce wygląda to tak że najpierw zabroniono uczenia czegokolwiek w przedszkolu czy zerówce

Jest to oczywiscie, jak wszystko co twierdzi PIS, nieprawda. Żadne ze znanych mi dzieci w tym wieku nie miało żadnego "zakazu" uczenia sie czegokolwiek w przedszkolu.

Cytuj:
Pilaster jesteś zadowolony z systemu finasowania usług medycznych w Polsce? Mam na myśli działania NFZ.

Przecież napisałem - nie jestem. jestem zwolennikiem prywatyzacji usług medycznych i likwidacji "finansowania z budżetu"

Cytuj:
Jesteś zadowolony z systemu podatku dochodowego?

Przecież napisałem. Nie jestem. jestem zwolennikiem docelowego zlikwidowania podatku dochodowego.

Wt lip 08, 2014 10:07

pilaster, naraz nie da się do wszystkiego odnieść.
referendum nie było, bo sejm przegłosował że nie będzie .
Ilu znasz rodziców dzieci rocznika 2008 i mlodszych? Ilu z nich chce z własnej woli posłać dzieci wcześniej do szkoły?
nie wiadomo co myślą rodzice? ależ wiadomo. :) W tej chwili był wybór. W Polsce wcześniej do pierwszej klasy poszło średnio najwyżej kilkanaście % dzieci.
Jeśli chodzi o reformę szkół średnich to widzę że tu się nie zrozumiemy. Jak kończyłam bardzo "nobliwe" prestiżowe (wtedy) liceum. Owszem bardzo dużo wiem ze szkoły. Kończyłam mat-fiz, potem medycynę. Wyniosłam ze szkoły nie tylko znajomość chemii i biologii która umożliwiła mi zdanie na studia medyczne (pomimo że byłam na innym profilu!), ale całkiem sporą wiedzę w zakresie historii, geografii itp, dobrą znajomość angielskiego.
Znam w tej chwili sporo nauczycieli szkół średnich. Nie znam ani jednego który uważałby żeby obecne zmiany były dobre i korzystne dla poziomu wykształcenia młodzieży. Ale może ja znam samych jakichś nienormalnych? ;-) Jest tu na forum ktoś kto uczy w średniej szkole?
Uważasz że PO ruszy NFZ? Naprawdę ? To czemu nie ruszyło przez dwie kadencje? uważasz że ruszy czy choćby odrobinę obniży podatek dochodowy albo zlikwiduje progi? wierzysz im? i wreszcie- czemu nie głosujesz na Korwina:)?

Wt lip 08, 2014 14:10
kropeczka_ns napisał(a):
pilaster, naraz nie da się do wszystkiego odnieść.
referendum nie było, bo sejm przegłosował że nie będzie .
Ilu znasz rodziców dzieci rocznika 2008 i mlodszych? Ilu z nich chce z własnej woli posłać dzieci wcześniej do szkoły?
nie wiadomo co myślą rodzice? ależ wiadomo. :) W tej chwili był wybór. W Polsce wcześniej do pierwszej klasy poszło średnio najwyżej kilkanaście % dzieci.

Może i kilkanaście, niemniej wszystkie mi znane (z rodziny i znajomych) sześciolatki świetnie sobie radzą w szkole. Ba nawet aktualna trzecioklasistka test z matematyki napisała najlepiej w klasie, za co została uhonorowana dyplomem wręczanym na apelu szkolnym.

Cytuj:
Jeśli chodzi o reformę szkół średnich to widzę że tu się nie zrozumiemy. Jak kończyłam bardzo "nobliwe" prestiżowe (wtedy) liceum. Owszem bardzo dużo wiem ze szkoły. Kończyłam mat-fiz, potem medycynę. Wyniosłam ze szkoły nie tylko znajomość chemii i biologii która umożliwiła mi zdanie na studia medyczne (pomimo że byłam na innym profilu!), ale całkiem sporą wiedzę w zakresie historii, geografii itp, dobrą znajomość angielskiego.
Znam w tej chwili sporo nauczycieli szkół średnich. Nie znam ani jednego który uważałby żeby obecne zmiany były dobre i korzystne dla poziomu wykształcenia młodzieży. Ale może ja znam samych jakichś nienormalnych? ;-) Jest tu na forum ktoś kto uczy w średniej szkole?

Poziom wykształcenia: jak wskazują dane z matur z ostatnich kilku lat, kształtuje niż demograficzny. Młodzi wiedzą, że każde z nich będzie przyjęte na studia - jeszcze mu za to podziękują za wybranie danej uczelni - to sobie lekceważą naukę.

Wt lip 08, 2014 15:57

kropeczka_ns napisał(a):
Ilu znasz rodziców dzieci rocznika 2008 i mlodszych?

Lepiej lub gorzej kilkanaścioro

Cytuj:
Ilu z nich chce z własnej woli posłać dzieci wcześniej do szkoły?

A ile z nich chce z wlasnej woli w ogóle puszczać dzieci do państwowej, "bezpłatnej" i przymusowej szkoły, niezaleznie od wieku w którym sie to ma odbyć? Otóż NIKT. Wszyscy jak mogą kombinują, żeby ich dzieci uczęśzczaly do szkół społecznych, czy prywatnych, co niestety nie zawsze się udaje.

Cytuj:
Jeśli chodzi o reformę szkół średnich to widzę że tu się nie zrozumiemy.

Nie tylko tu.

Cytuj:
Jak kończyłam bardzo "nobliwe" prestiżowe (wtedy) liceum. Owszem bardzo dużo wiem ze szkoły.

I to jest właśnie najgorsze. Kropeczka nie tylko nie ma żadnej, poza zawodową, wiedzy wyniesionej ze szkoły, ale jeszcze dodatkowo nie wie o tym, że nie wie! Szkoła państwowa przymusowa nie tylko wypuszcza ignorantów, ale wpuszcza aroganckich ignorantów, nie majacych żadnego do swojej ignorancji dystansu.

Cytuj:
Kończyłam mat-fiz, potem medycynę. Wyniosłam ze szkoły nie tylko znajomość chemii i biologii która umożliwiła mi zdanie na studia medyczne (pomimo że byłam na innym profilu!), ale całkiem sporą wiedzę w zakresie historii, geografii itp,

Jest to typowe przekonanie wśród wyborców PIS, którzy uważają siebie za "patriotyczną elitę kultywującą wartości", a wszystkich innych mieszkańców Polski za zdrajców, zaprzańców i agentów, niemniej jest to przekonanie całkowicie fałszywe. Kiedyś na forum "katolik" zrobiłem nawet specjalny test z historii Polski dla licznie tam reprezentowanych genetycznych patriotów i żaden z nich nie potrafił odpowiedzieć na żadne pytanie. Natomiast, owszem, test potrafili zdać zdrajcy, lemingi, polskojęzyczna masa, esbeckie mordy, osoby wykorzenione z poczucia polskości i inna Targowica.

Cytuj:
Znam w tej chwili sporo nauczycieli szkół średnich. Nie znam ani jednego który uważałby żeby obecne zmiany były dobre i korzystne dla poziomu wykształcenia młodzieży.

To bardzo dobry sygnał. To znaczy, że owe zmiany nie sa korzystne dla nich - kasty nauczycielskiej, choćby dlatego, że ich ignorancja w przedmiotach które nauczają, będzie teraz znacznie lepiej widoczna.

Cytuj:
Uważasz że PO ruszy NFZ? Naprawdę ?

Nie uważam. Ale PIS nie zrobi tego tym bardziej. To znaczy zrobi tak, ze będzie jeszcze gorzej. Ruszy NFZ na pewno za to KNP, być może w koalicji z PO

Cytuj:
i wreszcie- czemu nie głosujesz na Korwina:)?

Jak nie jak tak? W ostatnich eurowyborach głosowalem na Korwina właśnie. :)

Śr lip 09, 2014 9:57

pilaster, przeczytaj to co piszesz. I zastanawiam się jaki jest powód że mnie w taki sposób obrażasz. Ja napisałam o własnych doświadczeniach ze szkoły średniej które są inne niż twoje. Ty uznałeś bez żadnych podstaw to za fałszywe z gruntu.
I znów- moje dzieci pomimo że mnie bez problemu stać, nie zostały posłane do szkoły prywatnej. Bo w moim mieście istniejące podstawówki prywatne nie są dobrą alternatywą. Są typowymi szkólkami dla bogatych dzieci, gdzie poziom pozostawia wiele do życzenia, dyscyplina jeszcze więcej natomiast szpanowanie gażetami i pieniędzmi rodziców kwitnie aż miło. No i mnie to akurat nie odpowiada.
Ty oczywiście wrzucasz wszystkich wyborców Pis do jednego dziwnego jakiegoś worka (bo ja, szczerze, nie znam takiej osoby blisko! Osoba mi bliska która spełniałaby twoje kryteria nie głosowała na PIS!). Zwróć uwagę, że ani ja, ani np Johny nie wrzucamy do jednego worka wyborców PO. Ja znam bardzo różne osoby które z bardzo różnych względów na PO głosowały, i tak jak napisałam, wielu z nich już nie zagłosuje- rząd PO poprostu nie spełnił ich oczekiwań.
Popatrz na swój argument "a uważasz że PIS ruszy?" (czyli- w domyśle- nie przeszkadza mi że PO całkowicie olało tak ważną dla przeciętnego Polaka kwestię?) PIS ma w kwestii NFZ pomysł dla mnie równie abstrakcyjny jak NFZ i jest to w moim przekonaniu jedna z głównych "kosci niezgody" w ich programie. NIe wiem czy będą próbowali swój pomysł realizować, wolałabym nie. Jestem przeciwna finansowaniu z budżetu usług medycznych. Jestem zwolennikiem wolnego , rynkowego systemu ubezpieczalni (być może z jakimś podstawowym ubezpieczeniem obowiązkowym, czemu nie, ale w wybranej w sposób wolny ubezpieczalni) który funkcjonuje w wielu krajach. Jestem zwolennikiem niepopularnego bardzo w społeczeństwie współpłacenia w niewielkim zakresie za usługi medyczne zwłaszcza jeśli ktoś ma najniższe ubezpieczenie (mała opłata mogłaby w dużej mierze zmniejszyć ilość mnożących się kompletnie niepotrzebnych licznych wizyt lekarskich tej samej osoby). O tym moglibyśmy godzinami, bo to jest że tak powiem moje życie codzienne.
Ale pilaster, trudno jest rozmawiać jeśli ty wiesz lepiej ode mnie co ja umiem (ja się nie śmiałabym wypowiedzieć co umiesz ty, nie mam pojęcia!), czego się nauczyłam w szkole, jeśli stosujesz retorykę wobec której wszyscy wyborcy danej partii, czyli bardzo niejednolita grupa rozmaitych osób to jakaś dziwna jedność która nie istnieje.
No więc, żeby było jasne, ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem przymusu posyłania dzieci wcześniej. Bo owszem, znam dzieci (gł dziewczynki, z początku roku) które się świetnie nadawały i poszły wcześniej, i znam dzieci u których było to przyczyną wielkich problemów emocjonalnych, psychologicznych i innych. Bo będąc matką dwójki dzieci w wieku wczesnoszkolnym znam wiele innych dzieci, wiele matek, wiele historii. W tym punkcie akurat zgadzam się z programem PIS który zakłada wolny wybór rodzica czy dziecko rozpocznie szkołe mając 6 czy 7 lat.
Pilaster, jeśli jesteśmy przy szkolnictwie: odpowiedz, tylko proszę, odpowiedz wprost na pytanie bez ozdobników jacy są twoim zdaniem wyborcy PIS:) (zachowujmy poziom) - pytanie nie tylko do ciebie:
- czy uważacie, że narzucony z góry podręcznik do I klasy, taki sam dla wszystkich dzieci, nie pozostawiający wyboru nauczycielowi, nie dopuszczający konkurencji na rynku, krytykowany przez wiele osób znających się na temacie jest dobrym rozwiązaniem i że tak powiem w kierunku ogólnej wolności w społęczeństwie którą tak mi się wydaje chcielibyśmy żeby była?
ja nie ocenię podręcznika, bo nie jestem pedagogiem. Ale chciałabym , żeby nauczycielka mojego synka, którą znam i której ufam i wiem jakim dobrym jest nauczycielem (bo uczyła starszego) mogła wybrać podręcznik. A nie może.
Czy nie uważacie że wszelkie "darmowe" rozwiązania są dziwne i że tak powiem socjalistyczne?
i ps do pilastra. Ja wcale nie wiem czy zagłosuje na PIS, może nie. Może na KNP, może na Gowina. Przyglądam się , analizuję. Nikogo nie wrzucam do worków, nie zajmuję się walką na retorykę :roll: Nie podoba mi się w programie PIS kwestia właśnie usług medycznych (a to bardzo ważne) i brak jakiejś dobrej moim zdaniem polityki podatkowej. Jednak nie zagłosuję na PO na 100%.

Cz lip 10, 2014 8:53
Ja odpowiem na to pytanie, ode mnie (nie od pilastra).
I ja i moja starsza siostra uczylysmy sie czytac na Elementarzu Falskiego. Ja dziedziczylam wszytskie podreczniki po mojej siostrze. Niepotrzebne rodzenstwu odsprzedawalo sie nastepnym klasom Szalenstwo zmiany podrecznikow zaczelo sie w okolicach lat osiemdziesiatych, kiedy komus przyszlo do glowy, ze trzeba zaczac wszystko "ulepszac" i trafilo na moja mlodsza siostre, dla ktorej trzeba bylo kupowac wszystkie ksiazki nowe i przekazywanie nastepnym klasom tez bylo niemozliwe.

Ale przedtem jakos nikt nie uwazal, ze ten sam Elementarz dla kazdego pokolenia dzieci i dla wszystkich taki sam, moze dzieciom zaszkodzic.

Ostatnio edytowano Cz lip 10, 2014 9:06 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lip 10, 2014 9:04
kropeczko - ja chcę - a inni ubożsi do Ciebie chcą zaoszczędzić na podręczniku.
Przez lata - przed II wojną (nie istniało jeszcze socjalistyczne państwo) i lata po - wszyscy uczyli się z jednego Elementarza Falskiego, sądzisz, że rodzice i dziadkowie byli głupsi przez to, niż współczesne dzieciaki?

Cz lip 10, 2014 9:06

kropeczka_ns napisał(a):
mnie w taki sposób obrażasz.

W jaki sposób?

Cytuj:
Ja napisałam o własnych doświadczeniach ze szkoły średniej które są inne niż twoje.

Tu nie chodzi o osobiste doświadczenia, tylko o obraz ogólny. Poziom wiedzy i umiejętnosci absolwentów tych jakże wspaniałych rzekomo szkół. :( Poziom żenujący

Cytuj:
Ty uznałeś bez żadnych podstaw to za fałszywe z gruntu.

Dlaczego fałszywe? Przecież kropeczka jest absolutnie przekonana, że faktycznie wyniosła ze szkoły jakąś wiedzę np historyczną. A tego, że jest to błędne przekonanie, kropeczka już nie dostrzega. Zauważenie, że istnieje jakaś wiedza której nie posadamy jest pierwszym krokiem do jej posiąścia

Cytuj:
I znów- moje dzieci pomimo że mnie bez problemu stać, nie zostały posłane do szkoły prywatnej.

Owszem, słuszność ideologiczna jest dla kropeczki ważniejsza nawet niż dobro własnych dzieci. To typowe dla miłośników PIS, choć już nie dla cwaniaków, którze te owce strzygą. Czy kropeczka naprawdę jest przekonana, że taka Marta Kaczyńska wysyła swoje dzieci do szkoły publicznej? :D Zresztą rodzina którego z prominentnych pisowców tak czyni? Przywództwo PIS doskonale wie ile warte są te wszystkie cudowności, które stręczy Polakom. Samo sie od nich trzyma jak najdalej. :D

Cytuj:
Bo w moim mieście istniejące podstawówki prywatne nie są dobrą alternatywą.

Wiadomo, to co prywatne musi być zle z definicji, a w dodatku przecież "niepolskie" :-(

Cytuj:
Są typowymi szkólkami dla bogatych dzieci, gdzie poziom pozostawia wiele do życzenia,

Ciekawe że takie poglądy żywią ludzie, którzy sami się z takimi szkołami nigdy nie zetknęli. Tymczasem obiektywnie rzecz ujmując poziom szkół prywtanych w Polsce, mierzony wynikami sprawdzianów końcowych był trzy lata temu (wtedy sprawdzałem) wyższy niż państwowych, przynajmiej jeżeli chodzi o podstawówki i gimnazja (liceów nie liczyłem)

Cytuj:
Zwróć uwagę, że ani ja, ani np Johny nie wrzucamy do jednego worka wyborców PO.

Doprawdy? Co do kropeczki się nie wypowiem, ale dla Johnnego wyborcy PO należą tylko do dwóch kategorii - albo obłąkanych umysłowo albo zbrodniarzy, "osób o pokroju oficerów WSI"

Cytuj:
Ja znam bardzo różne osoby które z bardzo różnych względów na PO głosowały, i tak jak napisałam, wielu z nich już nie zagłosuje- rząd PO poprostu nie spełnił ich oczekiwań.

Owszem. Jest takich wyborców bardzo dużo. Niemniej płonne są Wasze nadzieje, że zagłosują oni na PIS, albo przynajmniej nie pójdą na wybory. :) Osoby rozczarowane do PO szukają lepszej alternatywy. Lepszej, a nie gorszej.

Cytuj:
PIS ma w kwestii NFZ pomysł dla mnie równie abstrakcyjny jak NFZ i jest to w moim przekonaniu jedna z głównych "kosci niezgody" w ich programie.

I miedzy innymi dlatego PIS nie jest żadną alternatywą dla PO. Wydaje się zato, że staje się nią KNP

Cytuj:
Jestem przeciwna finansowaniu z budżetu usług medycznych.

Świetnie. Czemu zatem kropeczka głosuje na PIS? PO przynajmniej obiecało że to zmieni, tymczasem PIS nie ukrywa, że jego celem jest powrót w tej, jak i we wszystkich innych kwestiach, do PRL :-(

Cytuj:
Jestem zwolennikiem wolnego , rynkowego systemu ubezpieczalni (być może z jakimś podstawowym ubezpieczeniem obowiązkowym, czemu nie, ale w wybranej w sposób wolny ubezpieczalni) który funkcjonuje w wielu krajach. Jestem zwolennikiem niepopularnego bardzo w społeczeństwie współpłacenia w niewielkim zakresie za usługi medyczne zwłaszcza jeśli ktoś ma najniższe ubezpieczenie (mała opłata mogłaby w dużej mierze zmniejszyć ilość mnożących się kompletnie niepotrzebnych licznych wizyt lekarskich tej samej osoby).

Jeszcze lepiej. Czemu zatem kropeczka głosuje na PIS? :o

Cytuj:
ty wiesz lepiej ode mnie co ja umiem

Co do wiedzy fachowej, zawodowej, to nie ma pilaster pojecia. Ale co do wiedzy ogólnej, pozazawodowej, to można poznać z wpisów kropeczki. Zresztą możemy się założyć. :)

Cytuj:
No więc, żeby było jasne, ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem przymusu posyłania dzieci wcześniej.

Ale już nie przeciwnikiem przymusu posyłania później. A tymczasem to żadna róznica. Problemem jest przymus, a nie wiek.

Cytuj:
W tym punkcie akurat zgadzam się z programem PIS który zakłada wolny wybór rodzica czy dziecko rozpocznie szkołe mając 6 czy 7 lat.

Ale już wolnego wyboru do rozpoczęcia w wieku 5 czy 8 lat, czy wręcz wyboru czy w ogóle rozpocząć edukacje, nie zakłada. :(

Cytuj:
Czy nie uważacie że wszelkie "darmowe" rozwiązania są dziwne i że tak powiem socjalistyczne?

Owszem, tak właśnie uważamy i dlatego nigdy nie zagłosujemy na PIS i okolice (SP, TR, etc)

Cytuj:
Ja wcale nie wiem czy zagłosuje na PIS, może nie. Może na KNP,

Acha, czyli kropeczka wybiera sobie partię do zagłosowania zupełnie losowo. :D To trzeba było tak od początku

Cytuj:
może na Gowina.

Gowin już zrezygnował z odgrywania jakiejkolwiek roli w polityce

Cytuj:
Jednak nie zagłosuję na PO na 100%.

Bo?

Cz lip 10, 2014 10:15

Cytuj:
Cytuj:
Jednak nie zagłosuję na PO na 100%.

Bo?

pilaster pyta? :D wczesniej oskarzając bezpodtsawinie PiS o czyny które wykonuje PO...podwyżki podtaków, nacjonalizacjaq, te całe apteki i leki, kumciu z Putinem i inne złodziejstwa.
Dziś już nie ma Polaków którzy głosują na PO, nie mając w tym inetresu własnego. np. będąc w PO, kradnąc, korumpując, czy np pracując dla dobra PO).

Cz lip 10, 2014 10:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona