Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Johnny99 napisał(a): Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Tak lekarz ma obowiązek "zabijać" kiedy zmusza go do tego prawo. Zmuszanie do zabijania jest bezprawiem, a nie prawem. Skasujmy wojsko.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 08, 2014 10:03 |
|
|
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Johny
Zauważ, że słowo "zabijać" znalazło się pomiędzy pewnymi znaczkami ( "" ). Jeżeli prawo (które tworzą przecież ludzie, no bo kto?) zakłada, że istnieje możliwość dokonania aborcji i wskazuje kto jest zobowiązany do jej wykonania i na jakich zasadach to wniosek jest prosty. Prawo to prawo. Jak się nie podoba to zmień je. W końcu katolików jest 90%.
|
Wt lip 08, 2014 10:04 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): medieval_man napisał(a): Nie nam oceniać dziś z perspektywy XXI wieku zachowań i motywacji, oraz sposobów godzenia wartości życia danego przez Boga z wartością obrony swiętych miejsc w czasach o innej mentalności. Zaraz, zaraz - to wtedy etyka uniwesalna nie była uniwersalna? a czy ja to napisałem? Etyka uniwersalna zawsze była uniwersalna.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lip 08, 2014 10:16 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Skasujmy wojsko. Popieram. Byle wszędzie Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Jak się nie podoba to zmień je. Jak tylko będę mógł, to zmienię.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 08, 2014 10:25 |
|
 |
Jajko
|
Raczej nie masz wpływu żadnego na skasowanie wojska u sąsiadów. Ale możesz próbować skasować w Polsce. Nie znajdziesz jednak zrozumienia, obawiam się.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 08, 2014 10:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jak zwykle dla Jajko kryterium słuszności jest to, czy coś "znajduje zrozumienie". Aż dziw, że Jajko jeszcze nie uwierzył w Boga na tej podstawie 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lip 08, 2014 10:32 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Quas zacznijmy od tego, że ateista nie wierzy, że Boga nie ma tylko nie ma podstaw by uznać jego istnienie. Jak rozumiem ty wierzysz, że Latający Potwór Spaghetti nie istnieje? Czyli tak naprawdę dopuszczasz możliwość jego istnienia? Jak się to ma wobec przekonania, że Bóg istnieje? Czyli wiesz, że jeden z całego kanonu bogów jest prawdziwy ale tym samym dopuszczasz możliwość istnienia reszty. To się chyba wyklucza?
Według ciebie " PRAWO BOGA " jest ważniejsze od prawa państwowego więc tego drugiego przestrzegać nie musisz? Czyli prawo państwowe 90% katolickiego społeczeństwa ma tworzyć jakie chce, a tylko "Ateistyczne resztki" i trochę innych wyznań ma je przestrzegać? Cóż za uprzywilejowana pozycja. Szkoda, że błędnie do tej pory myślałem, że prawo dotyczy każdego w takim samym stopniu.
|
Wt lip 08, 2014 10:54 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): JedenPost napisał(a): medieval_man napisał(a): Nie nam oceniać dziś z perspektywy XXI wieku zachowań i motywacji, oraz sposobów godzenia wartości życia danego przez Boga z wartością obrony swiętych miejsc w czasach o innej mentalności. Zaraz, zaraz - to wtedy etyka uniwesalna nie była uniwersalna? a czy ja to napisałem? Etyka uniwersalna zawsze była uniwersalna. No to chyba pod kątem tej etyki możemy wyżej wspomniane oceniać, skoro taka sama obowiązywała i wtedy i teraz.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 08, 2014 10:56 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): No to chyba pod kątem tej etyki możemy wyżej wspomniane oceniać, skoro taka sama obowiązywała i wtedy i teraz. Tak, ale tylko wtedy, gdy będziemy dysponowali wszystkimi elementami ważnymi dla oceny. Jak to w etyce. Na przykład: pominąwszy wszelkie inne aspekty (sytuacja polityczna, ekspansja ekonomiczna, zagrożenie islamem, itd) nie jesteśmy w stanie dziś ocenić co było przedmiotem (obiektem) wypraw krzyżowych w motywacji ich uczestników i tych, którzy na nie zezwalali, a nawet do nich zachęcali. Jeśli przyjmiemy, że głównym celem wypraw krzyżowych było przeciwstawienie się ekspansji islamu, ochrona życia chrześcijan mieszkających i piegrzymujących do Ziemi świętej, odzyskanie Grobu Pańskiego to wyprawy krzyżowe były obiektywnie dobre. Na ich ocenę moralną wpływają jednak użyte w ich trakcie środki i nieczyste motywy. W takim ujęciu czyn obiektywnie dobry ze względu na użyte środki i ukryte motywacje może zostać w indywidualnych przypadkach jego wykonawców za zły. Niczego to nie zmienia w uniwersalnej etyce, ale nie upoważnia nas do wydawania indywidualnych ocen moralnych.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lip 08, 2014 12:34 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Specjalnie dla medieval_man Cytuj: Bo przecież wszystko jest jedną wielką metaforą i należy tylko odpowiednio to odczytać. Nieważne jak pokręcona droga prowadzi do danej interpretacji. Liczy się tylko to żeby pasowało. Przecież jak w Biblii pisze zabij, to należy to odczytać jako miłuj bliźniego swego. Tylko ci niezbyt roztropni duchowni się w przeszłości troszeczkę pomylili. Ważne, że teraz można powiedzieć: "Słowo Boże jest słowem miłości". Przecież to właśnie przełom XX i XXI wieku był od samego początku czasem umiłowanym. "Bóg" specjalnie przygotował swoje nauczanie w taki sposób aby te było błędnie odczytywane aż do roku nam obecnego. Jak dobrze, że przyszło nam żyć w czasach umiłowanych przez samego stwórcę. Przecież nagła zmiana doktryny Kościoła Katolickiego nie wiążę się wcale z gwałtownym wzrostem poziomu życia, dostępem do edukacji, braku barier w komunikacji z ludźmi na całym świecie i możliwością myślenia jak również wyrażania swoich poglądów nie musząc obawiać się żadnych represji.
A teraz porównaj to co napisałem do twojej wypowiedzi. Jak mniemam nawet na zbyt duże bogactwo Kościoła Katolickiego znajdziesz odpowiednią motywację? Ja rozumiem, że bronić swojego poglądu trzeba, ale jeżeli postuluje się bezkompromisową ochronę życia to trzeba być stanowczym. Nie można mówić, że kościół jest niezbędny bo niesie przesłania moralne skoro sam ich nie przestrzega. Dlaczego trwa nagonka na osoby opowiadające się za dostępem do aborcji skoro nie znamy motywacji uczestników?
|
Wt lip 08, 2014 12:44 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Jak zwykle dla Jajko kryterium słuszności jest to, czy coś "znajduje zrozumienie". Aż dziw, że Jajko jeszcze nie uwierzył w Boga na tej podstawie  Jak zwykle?? Nie wiem do jakiego "zwykle" się odnosisz. A Twoje mrzonki mają nawet nazwę - utopia. Był taki jeden śpiewak, co to postulował zniesienie granic, własności, religii, co miało być celem do ogólnoświatowego braterstwa i pokoju. Został zastrzelony.
|
Wt lip 08, 2014 12:46 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): A Twoje mrzonki mają nawet nazwę - utopia. Był taki jeden śpiewak, co to postulował zniesienie granic, własności, religii, co miało być celem do ogólnoświatowego braterstwa i pokoju. Został zastrzelony. Aha i dlatego te mrzonki są niesłuszne?
|
Wt lip 08, 2014 13:00 |
|
 |
Jajko
|
Tak, idee utopijne nie są słuszne jak przestają być ideami. Próba ich realizacji nie prowadzi do niczego dobrego. Ludzie to nie roboty, niestety. Zresztą masz najlepszy przykład w naszej powojennej historii. Komunizm to utopia i jego wprowadzenie skończyło się słabo.
|
Wt lip 08, 2014 13:06 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Tak, idee utopijne nie są słuszne jak przestają być ideami. To jak to możliwe, że wcześniej są słuszne? 
|
Wt lip 08, 2014 13:20 |
|
 |
Jajko
|
Bo dopóki pozostają w wyidealizowanej sferze marzeń są słuszne. Giną w konfrontacji z brutalną rzeczywistością. Podobnie jak Twój pomysł likwidacji wojska.
(...)
|
Wt lip 08, 2014 13:22 |
|
|
|