Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
 Re: Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Kael napisał(a): Nie zabijajac akurat tego dziecka. To nie jest odpowiedź na pytanie. Pytanie było, dlaczego nie prowadził prywtnej kliniki, gdzie nie tylko mógłby w pełni realizować swoje zasady moralne bez popadania w konflikty z prawem i pracodawcą ale i znacznie wydajnie i efektywniej pomagać kobietom i dzieciom?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr lip 09, 2014 10:57 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): Moze myslala, ze jest mozliwy jakis "cud medyczny" i ordynator znajdzie sposob, zeby dziecko leczyc i dlatego zwleka? Może myślała. Ale trzeba ponosić konsekwencje swoich decyzji. Cytuj: Kobieta lapie sie kazdej nadziei, nawet najbardziej nieracjonalnej, szczegolnie, kiedy ktos "zwleka z decyzja" i jej nie mowi wprost: zadnych szans nie ma, dziecko umrze krotko po urodzeniu. Ja nie jestem lekarzem, a Chazan twierdzi, że szanse były. Cytuj: Ja sie tylko pytam gdzie byl ojciec tego dziecka, zeby podjac decyzje np o zmianie lekarza. To jest zawsze dobre pytanie i dziwne, czemu się w takich sprawach nie wspomina o ojcach. pilaster napisał(a): Przecież ktoś taki powinien mieć prywatną klinikę, gdzie nie tylko lepiej niż na państwowym pomagałby kobietom i dzieciom, zarabiałby olbrzymią kasę, ale i nie był narazony na jakiekolwiek konflikty prawno - moralne. Byłby. Prawo dotyczy wszystkich lekarzy, bez względu na to, czy pracują na państwowym, czy prowadzą prywatne kliniki. Było to już kilka razy wyjaśniane.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lip 09, 2014 11:04 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): pracując w państwowym szpitalu, służąc "zwykłym" kobietom, których nie stać na prywatne kliniki? Acha, a w kobiety które stac na prywatne kliniki są gorsze od takich, które znają kogo trzeba, aby uzyskać protekcję? quas Cytuj: To pytanie do Tuska i Platformy Nie, to pytanie do quasa. Czy dzieci poczęte i urodzone in vitro można zabijać?
|
Śr lip 09, 2014 11:06 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Johnny99 napisał(a): Ja nie jestem lekarzem, a Chazan twierdzi, że szanse były.
Szanse na cud są zawsze. Wierzący lekarz nigdy nie może wykluczyć ingerencji z zaświatów, nieprawdaż?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 09, 2014 11:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To bylo pytanie, na ktore odpowiedzialam. pilaster napisał(a): Jajko napisał(a): Może chciał odkupić swoje grzechy z przeszłości? W jaki spośób chciał odkupić? A dlaczego nie mial prywatnej kliniki, to sie juz Chazana musisz zapytac. Albo nie mial ochoty ryzykowac i wygodnie mu bylo byc ordynatorem w "panstwowym szpitalu", albo chcial polepszyc jakosc "normalnego" szpitala, gdzie trafiaja zwykle pacjentki? To co tu o szpitalu pisza, jest warte pochwaly: http://rodzina.wiara.pl/doc/2080120.Szp ... -tej-ziemiTakiego podejscia do pacjentek nalezaloby zyczyc sobie zawsze. Ale ... nie kazda kobieta (i mezczyzna) sa do przekonania, ze lepiej jest urodzic chore dziecko i sie z nim pozegnac, niz ciaze usunac przedterminowo. I dlatego mamy prawo takie, jakie mamy. A profesor widac uznal, ze jego wizja tego, co jest sluszne jest wazniejsza niz prawo polskie i wolna wola pacjentki. I jezeli pacjentki nie da sie przekonac, to trzeba zastosowac podstep. @quas, to jest do sprawdzenia (dla ludzi inteligentnych). Od kiedy jest "program PO", od kiedy jest in vitro i ile dzieci z in vitro sie urodzilo w Polsce. Zbierania i analizy danych ucza w szkolach. Za rzadow PiSu i innych (np popieranego przez o. Rydzyka ZCHN) in vitro tez bylo i nikt sie tym nie interesowal. @Johnny99, niby jakie szanse byly wedlug Chazana? Ze dziecko przezyje kilka tygodni po urodzeniu? Bo chyba nie na wyleczenie dziecka bez twarzoczaszki itp?
|
Śr lip 09, 2014 11:09 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Kael napisał(a): @Johnny99, niby jakie szanse byly wedlug Chazana? Nie wiem, musisz jego zapytać.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lip 09, 2014 11:29 |
|
 |
Jajko
|
Ale przecież te wadliwe (że się tak wpiszę w retorykę przedmówców), ale poczęte nie w probówce lecz w jajowodzie też można zabijać, więc o co chodzi??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 09, 2014 11:44 |
|
 |
Jajko
|
pilaster napisał(a): Jajko napisał(a): pracując w państwowym szpitalu, służąc "zwykłym" kobietom, których nie stać na prywatne kliniki? Acha, a w kobiety które stac na prywatne kliniki są gorsze od takich, które znają kogo trzeba, aby uzyskać protekcję? Jeszcze raz proszę, bo nie rozumiem o co Panu chodzi. Kobiety bogate są gorsze od tych, które znają kogo trzeba??? A jak jest bogata i zna kogo trzeba, to co?
|
Śr lip 09, 2014 11:58 |
|
 |
proteom
|
Niestety, ale zwolniono prof. Chazana! http://fakty.interia.pl/polska/news-zap ... lock=facts Wrogowie życia triumfują. 
|
Śr lip 09, 2014 12:15 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Triumfują nie wrogowie życia, lecz prawo. Dura lex, sed lex.
|
Śr lip 09, 2014 12:17 |
|
 |
Johnny99
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Triumfują nie wrogowie życia, lecz prawo. Czyli, w przypadku prawa wrogiego życiu, wrogowie życia. Non omne quod licet honestum est.
|
Śr lip 09, 2014 12:25 |
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): Kobiety bogate są gorsze od tych, które znają kogo trzeba??? Nie "bogate", tylko takie które stać na prywatne kliniki, czyli najbardziej potrzebujące. Bo tak to już jest. W systemie prywatnym do najlepszego lekarza trafiają najbardziej porzebujący. A w socjalizmie ci, którzy znają kogo trzeba. proteom Cytuj: zwolniono prof. Chazana Oooo! i teraz już pod plotem z głodu zdechnie A może jednak założy tę swoją prywatna klinikę z brązową deklaracją hipokryzji przed wejściem i stanie się nie tylko bardzo moralny, ale i bardzo bogaty? Który scenariusz się zrealizuje?
|
Śr lip 09, 2014 12:28 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Cytuj: Czyli, w przypadku prawa wrogiego życiu, wrogowie życia. Rozumiem, że większość to wrogowie życia? Czyli lepsze jest niewolnictwo niż skrócenie cierpienia zarówno matce jak i dziecku które i tak w miarę szybko umrze.
|
Śr lip 09, 2014 12:33 |
|
 |
pilaster
|
quas znów nie odpowiedział na pytanie, czy ludzi urodzonych z in vitro można zabijać. Ten uporczywy brak odpowiedzi sam w sobie jest jednak odpowiedzią. Quas uznaje że można, a może nawet trzeba, tylko wstydzi się powiedzieć to wprost, przyłączając się tym samym do plemienia żmijowego. 
|
Śr lip 09, 2014 13:01 |
|
 |
Johnny99
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Czyli lepsze jest niewolnictwo niż skrócenie cierpienia zarówno matce jak i dziecku które i tak w miarę szybko umrze. Hehe, to teraz już matce też będziemy skracać cierpienie? Oczywiście, że niewolnictwo jest lepsze od zabijania.
|
Śr lip 09, 2014 13:06 |
|
|
|