Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 13, 2025 18:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
 Prawo i Sprawiedliwość alternatywą dla Platformy 
Autor Wiadomość
Post Re: Prawo i Sprawiedliwość alternatywą dla Platformy
gita napisał(a):
Na razie nie ma szans na lepszy rząd dla Polski.
Platforma rośnie w siłę, ostatni sondaż PO-29%, PiS-25%.Oczywiście jest to sondaż CBOSu, najprawdopodobniej robiony we więzieniach i urzędach opanowanych przez Platformę.
We więzieniach to na pewno znacznie poparcie wzrosło. Przestępcom podoba się to, że rządzą nimi przestępcy podobni do nich posługujący się nawet identycznym kniajackim językiem.

Skoro przekupienie kawą i papierosami w jednym więzieniu dało 90% poparcia na kandydata PiS, to może należy zadziałać globalnie :D

Pt lip 11, 2014 8:30

reasumując, ja doskonale rozumiem osoby które mają wątpliwości co do programu PIS- każdy myślący "rynkowo i wolnościowo" ma takie wątpliwości. Rozumiem świetnie osoby które nie bardzo widzą partię na która by miały głosować.
Nie rozumiem tylko jednej grupy- wyznawców PO. Jest taka grupa, która będzie za PO choćby im za przeproszeniem narobili to talerza. Choćby nie zrealizowali nic, i w sposób lekko bezczelny natychmiast wycofywali się z wszelkich obietnic. To jest myślenie typu- jak PO nie zrealizowało, to znaczy że "pewnie się nie da" :) To mnie i bawi i przeraża.

Pt lip 11, 2014 8:41
kropeczka_ns napisał(a):
reasumując, ja doskonale rozumiem osoby które mają wątpliwości co do programu PIS- każdy myślący "rynkowo i wolnościowo" ma takie wątpliwości. Rozumiem świetnie osoby które nie bardzo widzą partię na która by miały głosować.
Nie rozumiem tylko jednej grupy- wyznawców PO. Jest taka grupa, która będzie za PO choćby im za przeproszeniem narobili to talerza. Choćby nie zrealizowali nic, i w sposób lekko bezczelny natychmiast wycofywali się z wszelkich obietnic. To jest myślenie typu- jak PO nie zrealizowało, to znaczy że "pewnie się nie da" :) To mnie i bawi i przeraża.

Tak PO jak i PIS mają trwały elektorat, który nie tak kocha swoich wybranków, jak nie lubi przeciwników.
A obietnice wyborcze? - znasz taka partię, która choćby 30% zrealizowała z obiecanych w kampaniach wyborczych?

Pt lip 11, 2014 9:00

czyli czym się kierujesz głosując? Jeśli nie programem? Zakładasz z góry że nic nie zrealizują? Ja nie uznaję czegoś takiego jak trwały elektorat. Jak ktoś leci w kulki to wypad. Nie znam wśród moich znajomych prawie nikogo kto by tak rozumował. Tak jak kiedyś pisałam, większość tych o których wiem że głosowali na PO teraz jasno mówią że już nie zagłosują (bo niczego co ważne nie zrealizowali, a dużo namieszali) i teraz uważnie obserwują scenę polityczną żeby przemyśleć decyzję na kogo głosować.
Ok, Alus, co konkretnie w dwóch kadencjach rządów PO (jakie reformy, które ustawy) powodują że jesteś gotowa dać im kolejny raz zielone światło (o ile jesteś)?

Pt lip 11, 2014 9:28
kropeczka_ns napisał(a):
czyli czym się kierujesz głosując? Jeśli nie programem? Zakładasz z góry że nic nie zrealizują? Ja nie uznaję czegoś takiego jak trwały elektorat. Jak ktoś leci w kulki to wypad. Nie znam wśród moich znajomych prawie nikogo kto by tak rozumował. Tak jak kiedyś pisałam, większość tych o których wiem że głosowali na PO teraz jasno mówią że już nie zagłosują (bo niczego co ważne nie zrealizowali, a dużo namieszali) i teraz uważnie obserwują scenę polityczną żeby przemyśleć decyzję na kogo głosować.
Ok, Alus, co konkretnie w dwóch kadencjach rządów PO (jakie reformy, które ustawy) powodują że jesteś gotowa dać im kolejny raz zielone światło (o ile jesteś)?

Według Ciebie nic nie dokonano....choćby roczny płatny urlop macierzyński z opłacanymi składkami ZUS, to pryszcz?
Zmiany w emeryturach, poprzez zaliczanie okresów pracy przy brakujących RP7 na których kilka milionów biednych emerytów zyskało, też pryszcz?
Zmiany w rejestracji działalności prywatnej w ciągu 1 dnia, też nic nie znaczy?
Mogę wiele jeszcze wyliczać, to drobne rzeczy, jak nazywają je przeciwnicy ciepła woda w kranie.
Podniesienie minimalnego wynagrodzenia od 936 zł w 2007r czyli 1/3 średniego 2691 zł;do 1680zł 1/2 średniego 3878 zł, to też nic.
Ale właśnie dla tej "ciepłej wody" wyemigrowały miliony Polaków, bo przecież nie jechali pod hasłem "za naszą i waszą wolność".

Pt lip 11, 2014 10:10

kropeczka_ns napisał(a):
Nie rozumiem tylko jednej grupy- wyznawców PO.

Przecież takiej grupy w ogóle nie ma. To włąśnie wyznawcy PIS uważają elektorat PO za kogoś takiego samego jak oni, tylko w drugą stronę.

Przypominam, ze wszechstronnie w szkole wyedukowana kropeczka nie odpowiedziała na pytanie z zakresu gimnazjum:

Który król Polski podzielił państwo w testamencie pomiedzy swoich spadkobierców?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lip 11, 2014 11:17

kropeczka_ns napisał(a):
czyli czym się kierujesz głosując? Jeśli nie programem?

Owszem programem i tym co zrealizowali.

W latach 2007-2013

Polski PKB per capita rósł średnio o 3,08% rocznie - był to najszybszy wzrost w Europie
Wskaźnik wolności gospodarczej IEF wzrósł z 59,61 do 67,02 pkt - był to najszybszy wzrost w Europie
Indeks percepcji korupcji CPI wzrósł z 42 do 60 pkt i jest to po Estonii drugi najwyższy wskaźnik ze wszystkich krajów postkomunistycznych

Itd, itp

Wyborcy nie głosują na PO na piękne oczy, tylko dlatego, że PO ma konkretne rezultaty

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt lip 11, 2014 11:41

Cytuj:
kropeczka_ns napisał(a):
MayKasahara, ale to pilaster stwierdził że ja zagłosuje na PIS :mrgreen: nie ja . Pilaster w każdej sprawie wie lepiej niż ja co ja zrobię, co zrobiłam i dlaczego, więc trudno mi z nim rozmawiać :mrgreen:

W takim razie przepraszam, pomyślałam, że skoro Pilaster tak pisze, to widocznie ma na ten temat jakąś wiedzę.

Mnie rząd PO-PSL rozczarował w kilku kwestiach, które już były wymieniane, w kilku innych zaś uważam że spisał się całkiem nieźle, mam tu na myśli między:
- skuteczną politykę zagraniczną - nie tak pompatyczną jak pisowska ale często właśnie bardziej skuteczną - Polska coraz bardziej uczy się pragmatyzmu, jesteśmy wiarygodni na arenie międzynarodowej, umiemy współpracować na przykład z Rosją kiedy to możliwe i przeciwstawić się, zbudować poparcie dla swojej racji wewnątrz UE kiedy to konieczne. Ostatni kryzys na Ukrainie zdecydowanie to pokazał. Kaczyński zawsze postrzegany był jako z natury nieco rusofobiczny Polak, który chce wepchnąć UE w jakąś awanturę, co wpływało na naszą wiarygodność. Tusk i Platforma całkiem nieźle rozgrywają na arenie UE, czy to w kwestii budżetu czy innych kluczowych dla nas reform.
- stosunkowo rozsądną politykę budżetową i fiskalną - u nas Rostowski jako minister finansów był krytykowany, za granicą oceniany bardzo dobrze, jako jeden z najlepszych ministrów tego resortu w UE, osobiście żałuję, że go odwołano. I znowu, nie popieram zupełnie reformy Ofe, ale sensowną krytykę przedstawiają dla mnie na przykład tacy ekonomiści jak Balcerowicz czy nawet z drugiego bieguna - Kołodko, który jest dla mnie zbyt socjalny, ale ma dużo sensownych argumentów - Pis niestety w kwestii gospodarki nie ma wiele do zaproponowania.
- inwestycje i infrastrukturę.
- w wielu sferach mam wrażenie, że mimo wszystko ten rząd jest bardziej profesjonalny od rządu pis - lpr - samoobrona

So lip 12, 2014 0:00

Cytuj:
Polski PKB per capita rósł średnio o 3,08% rocznie - był to najszybszy wzrost w Europie
Wskaźnik wolności gospodarczej IEF wzrósł z 59,61 do 67,02 pkt - był to najszybszy wzrost w Europie
Indeks percepcji korupcji CPI wzrósł z 42 do 60 pkt i jest to po Estonii drugi najwyższy wskaźnik ze wszystkich krajów postkomunistycznych

Ta... :mrgreen: to brawo! :brawo:

Spadek korupcji zawdzięczamy PiS, przez powołanie CBA i programy walki z korupcją, zmiany ustaw o zamowieniach publicznych itp.
Wolność gospodarczą /wzrost/ zawdzięczamy rządom PIS, ktore obniżyly podatki PIT, zmniejszyły składki rentowe, wprowadziły ulgę pro-rodzinna, ograniczyły przywileje i platności notarialne i komornicze, walczyły z korupcją.
Wzrost gospodarczy w roku 2007 nie przypisuj PO... :D bez tego wzrostu, twoje wyliczenia byłyby nic nie warte.

Co mowi Rostowski i Bielecki o posunięciach rządu PiS?

gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/113892,rostowski-pis-uratowal-polska-gospodarke.html
Kto uratował polską gospodarkę przed gigantycznym kryzysem. Według szefa resortu finansów, Jacka Rostowskiego to dzięki.. rządom Prawa i Sprawiedliwości. Podczas dzisiejszej debaty minister pochwalił obniżki podatków i składek rentowych, dzięki którym nie trzeba było wprowadzać pakietu stymulacyjnego.

............

W 2006 roku rząd Jarosława Kaczyńskiego zdecydował o obniżeniu stawek podatku dochodowego z 40% na 32% i z 30% na 18%. Te zmiany weszły w życie od 2009 roku. W 2007 roku obniżyli też składkę rentową z 13% na 10%. Te zmiany dały istotny impuls prorozwojowy dla gospodarki”— pisze Bielecki w raporcie firmy doradczej EY Polska pt. „System stworzony od podstaw - czyli prawdziwa historia 25-lecia polskich podatków”, na który zwraca uwagę serwis niezalezna.pl.
Przyjaciel Tuska dodaje, że obniżka podatków wprowadzona przez rząd Jarosława Kaczyńskiego okazała się „bardzo korzystna dla Polski w momencie gwałtownego kryzysu, który miał miejsce na świecie w 2008 roku” i „przyczyniła się do tego, że Polska nie pogrążyła się w recesji”.

Czytaj oryginalny artykuł na: http://www.stefczyk.info/wiadomosci/pol ... z37Fthiuy3

Co zrobiło PO od siedmiu lat rządow? Jaką ustawę wprowadzili pro gospodarczą? No jaką pilaster? Podniesienie vat? Nacjonalizacja OFE odpowiedz poźyteczny....
Jak powiedział Sienkiewicz...chu.du i kamieni kupa z tego co Tusk obiecuje.

Dodam jeszcze odmrożenie kwoty wolnej od podatku, podniesienie jej, i zlikwidowanie trzeciego progu podatkowego...tak, to wszystko ten bolszewicki PiS.

Alus...

Cytuj:
Według Ciebie nic nie dokonano....choćby roczny płatny urlop macierzyński z opłacanymi składkami ZUS, to pryszcz?
Zmiany w emeryturach, poprzez zaliczanie okresów pracy przy brakujących RP7 na których kilka milionów biednych emerytów zyskało, też pryszcz?

Pilaster liberale! Co ty na to! :mrgreen: i ta najniższa placa! Podnieśli! Pilaster pisz jaki Tusk to komunista i bolszewik! :D

So lip 12, 2014 13:11
No tak...... 1,80%, którym Z. Gilowska obniżyła podatki o kilkanaście % wytworzyło wzrost gospodarczy :D

So lip 12, 2014 14:33

Oczywiscie jak zawsze

Alus mija sie z prawda. Jej Tusk glosil haslo 3x15 co z tego wyniklo? Obiecywał podatek liniowy ...i co?
PiS obiecało obniżke podatkow i ulgi prorodzinne i dotrzymalo słowa.
Przed ta zmiana podatkowa były 3 progi podatkowe. Drugi prog wynosil 30% i placiło go ok.30 % społeczeństwa.
Teraz 18% płaci 98% spoleczenstwa. Praktycznie PiS wprowadzil podatek liniowy i to z ulgami...Wiec nie wiem skad te1.8% ? Z partyjnych szkolen w PO? ;)

Cytuj:
No tak...... 1,80%, którym Z. Gilowska obniżyła podatki o kilkanaście % wytworzyło wzrost gospodarczy

O tym co sie skalada na PKB i dlaczego wzrasta musisz sobie przeczytac, zapoznaj sie z takimi haslami jak konsumpcja wewnetrzna i popyt wewnetrzny. Zapytaj Sienkiewicza po co namawial Belke do dodruku pieniazkow. Kaczynski wolal w kazdym razie obnizyc podatki...
I pisz do Rostowskiego i Bieleckiego, ze nie znaja sie na ekonomi...to koniecznie :D bo ty lepiej wiesz :mrgreen: :brawo:

So lip 12, 2014 14:48
kosiarz1 napisał(a):
Oczywiscie jak zawsze

Alus mija sie z prawda. Jej Tusk glosil haslo 3x15 co z tego wyniklo? Obiecywał podatek liniowy ...i co?
PiS obiecało obniżke podatkow i ulgi prorodzinne i dotrzymalo słowa.
Przed ta zmiana podatkowa były 3 progi podatkowe. Drugi prog wynosil 30% i placiło go ok.30 % społeczeństwa.
Teraz 18% płaci 98% spoleczenstwa. Praktycznie PiS wprowadzil podatek liniowy i to z ulgami...Wiec nie wiem skad te1.8% ? Z partyjnych szkolen w PO? ;)

Cytuj:
No tak...... 1,80%, którym Z. Gilowska obniżyła podatki o kilkanaście % wytworzyło wzrost gospodarczy

O tym co sie skalada na PKB i dlaczego wzrasta musisz sobie przeczytac, zapoznaj sie z takimi haslami jak konsumpcja wewnetrzna i popyt wewnetrzny. Zapytaj Sienkiewicza po co namawial Belke do dodruku pieniazkow. Kaczynski wolal w kazdym razie obnizyc podatki...
I pisz do Rostowskiego i Bieleckiego, ze nie znaja sie na ekonomi...to koniecznie :D bo ty lepiej wiesz :mrgreen: :brawo:

Jak zawsze informacje z biuletynów propagandy PiS, a nie lepiej sięgnąć do danych z 207r Min. Finansów?.....nie zgadza się z biuletynem....a to szkoda....
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/ ... Informacja

So lip 12, 2014 15:15

Jak zawsze przestań się ośmieszać. Prog podatkowy został podniesiony przez PiS z 35 tys w roku 2005 do 43 tys w roku 2007 ...dlatego te 30% ktore skorzystało na tych zmianach.
Gdzie te twoje 1.8%...?w ogole szkoda czasu...

So lip 12, 2014 15:42
kosiarz1 napisał(a):
Jak zawsze przestań się ośmieszać. Prog podatkowy został podniesiony przez PiS z 35 tys w roku 2005 do 43 tys w roku 2007 ...dlatego te 30% ktore skorzystało na tych zmianach.

Ośmieszasz to się ty - niezależnie od kwot, najwyższe podatki płaciło max 5-5,5%
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/ ... Informacja
W 2005r - 5,54% podatników płaciło w II przedziale; 1,12 w III,
W 2004r - 4,38% w II przedziale, 0,85% w III.
W 2008r - 6,45 w II przedziale, 1,4% w III.
Ni ch***y nie chce nigdzie wyjść 30% zyskujących na obniżce podatku dla najbogatszych....nieudolna propaganda, gdy można łatwo znaleźć dane statystyczne,

So lip 12, 2014 16:00
kosiarz1 napisał(a):

Kolejna bajka :D
Próg podatkowy od 2000r do 2006 włącznie wynosił 37.024 zł.
http://www.pit.pl/archiwum_skali_podatkowej_pit_191.php
A mówiłam, że biuletyn kłamie :D :D

So lip 12, 2014 16:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona