Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 36  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Maria-Magdalena napisał(a):
Nie wiem czy bardziej Ci zazdrościć czy współczuć.

Zapewne mi współczujesz Maria-Magdalena... bo zazdrościć niewiary to rzecz niezrozumiała w oczach teisty ;)

Ktoś bardzo mądry zasugerował mi, abym zwróciła uwagę na to zdanie:

A co z tym zdaniem jest nie tak? Rozwiń proszę.

Wt lip 15, 2014 22:44
Hufce napisał(a):
"Owszem Bóg może kłamać bo..."

Nie może przyjacielu.
Jahwe jest ograniczony własną naturą, i skoro jest poza grzechem który nie ma dostępu do Boga, to oznacza, że nie może kłamać. Kłamać za to może Allah, co oznacza że ten "obraz" Boga jest w pełni wszechmogący.

Hufce napisał(a):
"Bóg zaingeruje w świat i usunie według Biblii cierpienie a więc..."

No własnie. Tu zaczyna się mój ulubiony etap chrześcijańskiej filozofii.

Aby człowiek miał wolną wolę, musi istnieć wolność wyboru, dobra lub zła.
I tak w istocie jest. Ale finalnie, jak mówi Pismo... po sądzie ostatecznym zło przestanie istnieć. A skoro tak, przestanie istnieć również wolna wola, bo nie będzie nikt mógł wybrać zła... A skoro tak, to równie dobrze mogłoby tak być od początku! Czyli świat bez zła, śmierci i cierpienia. Więc albo Bóg nie jest dobry, albo co bardziej oczywiste, w ogóle nie istnieje.

Wt lip 15, 2014 23:36
Whispernight napisał(a):
Nie wiem czy bardziej Ci zazdrościć czy współczuć.

Zapewne mi współczujesz Maria-Magdalena... bo zazdrościć niewiary to rzecz niezrozumiała w oczach teisty ;)

Nie zazdroszczę Ci niewiary...zastanawiałam się nad umysłem, takim umysłem, który potrafi na chłodno ocenić sytuację z danych które posiada.

Myślę, że to wielkie nieszczęście dla człowieka, gdy nie ma możliwości patrzenia na świat sercem...choć tego pragnie, nie wiedząc nawet o tym.

Ktoś bardzo mądry zasugerował mi, abym zwróciła uwagę na to zdanie:

A co z tym zdaniem jest nie tak? Rozwiń proszę.

Whispernight napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Czyli Bóg jest niegodziwcem i kłamczuchem?

Nie przyjacielu. To człowiek brnie w swoje urojenia do tego stopnia, że już sam nie wie co jest prawdą, a co fikcją.

Whispernight, ono poruszyło moje serce.
A raczej tęsknota za Bogiem Twojego serca.

Śr lip 16, 2014 14:06

Cytuj:

I tak w istocie jest. Ale finalnie, jak mówi Pismo... po sądzie ostatecznym zło przestanie istnieć. A skoro tak, przestanie istnieć również wolna wola, bo nie będzie nikt mógł wybrać zła... A skoro tak, to równie dobrze mogłoby tak być od początku! Czyli świat bez zła, śmierci i cierpienia. Więc albo Bóg nie jest dobry, albo co bardziej oczywiste, w ogóle nie istnieje.

Dokładnie ,zgadzam się z Tobą ,jeżeli zniknie wolna wola to to zniknie również możliwość wyboru ,chociaż uważam ,że Bóg może mieć w zanadrzu jeszcze jakąś inną opcje funkcjonowania człowieka w tym nowym świecie który ma zaistnieć o której nie wiemy i nawet nie jesteśmy w stanie się jej domyślić ,ale ogólnie zgadzam się z Twoją logiką.A tym bardziej zgadzam się z tym co sam napisałem wcześniej ,że mogłoby tak być od początku - czyli życie bez cierpienia ,śmierci.
Trudno powiedzieć czy Bóg jest dobry ,a może jest bardzo dobrą istotą zawierającą w sobie niewielki pierwiastek zła na przykład ,a może jest jest to taki fenomen ,że potrafi się nieskończenie wiele razy rozwijać ,ewoluować i czymś jeszcze w przyszłości człowieka zaskoczy.

Cytuj:
Nie może przyjacielu.
Jahwe jest ograniczony własną naturą, i skoro jest poza grzechem który nie ma dostępu do Boga, to oznacza, że nie może kłamać. Kłamać za to może Allah, co oznacza że ten "obraz" Boga jest w pełni wszechmogący.

Hehe zauważ co sam napisałeś - nie może -owszem może ,bo może wszystko wszech-mogący ,i te wyrażenie musi być jednoznaczne ,bo to od Boga wiemy ,że taki jest ,zapewnił ludzi o tym ,także z tym zdaniem się absolutnie nie zgadzam.Bóg nie jest ograniczony niczym a tym bardziej jakimś niewielką planetą w układzie słonecznym z siedmioma miliardami ludzi ,kiedy włada całym wszechświatem bez wysiłku.

Śr lip 16, 2014 16:50

Dlaczego się nie kierujecie się prawdą biblijną?Ona odpowiada jakie orędzie niesie biblia .Jak przyszłosć czeka ludzi.Czy to zycie tu na ziemi jest krótkie i potem koniec?czym jest Królestwo Boże?Dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia.Jaka nadzieja jest dla umarłych?

Śr lip 16, 2014 18:56
Moderator

hriss napisał(a):
Dlaczego się nie kierujecie się prawdą biblijną?Ona odpowiada jakie orędzie niesie biblia .Jak przyszłosć czeka ludzi.Czy to zycie tu na ziemi jest krótkie i potem koniec?czym jest Królestwo Boże?Dlaczego Bóg dopuszcza cierpienia.Jaka nadzieja jest dla umarłych?

Prawda biblijna odpowiada jakie orędzie niesie Biblia.
To fakt.
A masło jest maślane.

A poza tym: proszę o trzymanie się tematu.

Śr lip 16, 2014 19:08
Zobacz profil WWW
Post Re:
Atei napisał(a):
Dlaczego Bóg nie ochronił pierwszych ludzi przed złem? Czy nie mógł powiedzieć Szatanowi: "Nie będziesz niszczył mojego planu!"

Księga Hioba ukazuje, że taki jest właśnie plan Boga. Szatan nie niszczy planu Boga, ale go realizuje.
Jednak kolejną logiką chrześcijaństwa jest inny aspekt dotyczący Szatana.
Księga Hioba jasno i wyraźnie ukazuje, dlaczego człowieka spotykają nieszczęścia i kim jest Szatan. Bóg oczywiście to akceptuje. Jednak chrześcijanie uznają za tego samego Boga... Jezusa Chrystusa, ale ten tak bardzo kocha ludzi, że przegania Szatana aby więcej nie kusił ludzi...
Wychodzi więc na to, że Bóg zaprzecza sam sobie.
I jeszcze jedno: przez cały czas mówicie, że "Szatan, zbuntowany anioł".
Gdzie jest tak napisane? Gdzie w Biblii jest potwierdzenie, że Lucyfer zbuntował się przeciw Bogu, i że jest panem piekła? Że to właśnie on jest Szatanem o którym mówimy... a nie Szatan z Księgi Hioba, który jest aniołem na dworze Pana, który jedynie wykonuje swoją pracę?

Przecież słowa modlitwy "i nie wódz nas na pokuszenie" są kierowane do Boga, a to oznacza że Szatan jednak jest aniołem z Księgi Hioba własnie, i działa na polecenie Boga, i nie on sam jest przyczyną cierpienia ludzi bezpośrednio... ale jest nią Bóg, który traktuje Szatana jako krytyka własnego dzieła stworzenia.

Wpierw Bóg nakazuje walczyć swojemu ludowi wybranemu, a jego prorocy jak choćby Mojżesz, każe gwałcić i mordować. On sam, Bóg, zsyła potop, bo ludzie bardzo go rozczarowali... i teraz przyszedł do nas w postaci baranka, aby pokazać jak bardzo kocha ludzi!?

Cz lip 17, 2014 0:18

Cytuj:
Szatan jednak jest aniołem z Księgi Hioba własnie, i działa na polecenie Boga, i nie on sam jest przyczyną cierpienia ludzi bezpośrednio... ale jest nią Bóg, który traktuje Szatana jako krytyka własnego dzieła stworzenia.

Zgadzam się. Jest to logiczny wniosek płynący z Księgi Hioba.

Cz lip 17, 2014 6:27

Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?A czy Bóg kazał wam postawic bazylike w Licheniu?,nasiąknietą?złotem i marmurami i przepychem.Czy Bóg mówi wam o miłosci bliżniego,byście pomagali głodnym dzieciom w Afryce?https://www.google.pl/search?q=głodne+dzieci+afryka+photo&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QRLIU86VIKeP7Aa2hoGIAg&ved=0CB4QsAQ&biw=1280&bih=898 Czy tu widzicie BOGA I JEGO MIŁOŚĆ???????????

Cz lip 17, 2014 19:14
Widać brak miłości bliźniego.
A Bóg powiedział - kochajcie się wzajemnie, kochaj bliźniego jak siebie samego, kochaj nieprzyjaciół.
A co Ty zrobiłeś dla tych dzieci, czy wysłałeś chociaż garść ryżu lub symbolicznego dolara?
Co dzisiaj zrobiłeś aby świat wokół Ciebie był lepszy?

Cz lip 17, 2014 19:41

Hufce napisał(a):
Cytuj:

Po Sądzie Ostatecznym, człowiek zbawiony nadal będzie mógł wybierać. Mając jednak wtedy już pełną świadomość tego kim jest Bóg a kim szatan - wybierze Boga w sposób wolny i nieodwracalny. Tak samo jak w sposób wolny i nieodwracalny szatan odrzucił Boga.

Cz lip 17, 2014 21:10
Gorgiasz napisał(a):
Cytuj:
Szatan jednak jest aniołem z Księgi Hioba własnie, i działa na polecenie Boga, i nie on sam jest przyczyną cierpienia ludzi bezpośrednio... ale jest nią Bóg, który traktuje Szatana jako krytyka własnego dzieła stworzenia.

Zgadzam się. Jest to logiczny wniosek płynący z Księgi Hioba.

Tak przyjacielu... innego logicznego wniosku nie ma. A ten który celebruje Kościół, jest niezgodny z Pismem świętym.

karban napisał(a):
Po Sądzie Ostatecznym, człowiek zbawiony nadal będzie mógł wybierać. Mając jednak wtedy już pełną świadomość tego kim jest Bóg a kim szatan - wybierze Boga w sposób wolny i nieodwracalny.

Skąd ta pewność, powiedział Ci o tym jakiś Mal'ach, czy tylko zgadujesz?

karban napisał(a):
Tak samo jak w sposób wolny i nieodwracalny szatan odrzucił Boga.

Wybacz, ale chyba czerpiesz wiedzę z Biblii Szatana, bo z całym szacunkiem, ale nie z Pisma świętego ;P
Ale może się mylę, dlatego przytocz przyjacielu tekst z Biblii, który świadczy o buncie Szatana.

Cz lip 17, 2014 23:31

Skąd się wziął Szatan?

Wszystkie dzieła Jehowy są doskonałe;nie jest on sprawcą niesprawiedliwości ani nie stworzył nikogo złego (5 Mojż.32:4) (Ps5:5).Szatan był pierwotnie doskonałym duchowym synem Bożym>Mówiąc o Diable ,że "W prawdzie nie wytrwał "Jezus dał do zrozumienia ,że kiedyś był w prawdzie.(Jana 8:44).Ale jak wszystkie rozumne stworzenia Boże ,takze ten duchowy syn został obdarzony wolna wolą .Naduzył jednak tej swobody wyboru i pozwolił ,żeby w jego sercu rozwineło się wygórowane mniemanie o sobie ,jak również pragnienie odbierania czci,a więc czegos co nalezy sie wyłącznie Bogu i dlatego zwiódł Ewę i Adama ,żeby słuchali raczej niego niz Boga.W ten sposób sam uczynił siebie szatanem to znaczy przeciwnikiem(Jak 1:14,15).

Pt lip 18, 2014 22:24
Duchowy syn? A cóż to jest? Lucyfer był stworzony jako anioł. Więc pod względem istnienia jest aniołem.

So lip 19, 2014 6:56

equuleuss napisał(a):
Lucyfer był stworzony jako anioł.

Skąd taka teoria?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lip 19, 2014 6:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 36  Następna strona