Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Według tradycji hebrajskiej, Lucyfer jako anioł, jako niosący światło bo tak tłumaczy się to imię. Był najwspanialszą istotą stworzoną przez Boga, jako najpiękniejszy, najlepszy z aniołów.

So lip 19, 2014 16:03

Skąd znasz tę tradycję? O jakieś mity chodzi, jak rozumiem?

Poza tym "Lucyfer" z pewnością nie jest imieniem z tradycji hebrajskiej.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So lip 19, 2014 16:47
Lux Ferre czyli Lucyfer, ale w hebrajskim jest określenie - helel i podobno oznacza Jutrzenkę, gwiazdę poranną czyli Wenus.

Cytuj:
Iz 14,12:
„Jakże to spadłeś z niebios,
Jaśniejący, Synu Jutrzenki?”

So lip 19, 2014 17:09

Ale ten fragment nie dotyczy Diabła przecież.

So lip 19, 2014 17:48
Ależ owszem, mówi o Lucyferze / Szatanie. Może ciąg dalszy wyjaśni więcej.

Cytuj:
13 Ty, który mówiłeś w swym sercu:
Wstąpię na niebiosa;
powyżej gwiazd Bożych
postawię mój tron.
Zasiądę na Górze Obrad,
na krańcach północy.
14 Wstąpię na szczyty obłoków,
podobny będę do Najwyższego.
15 Jak to? Strąconyś do Szeolu
na samo dno Otchłani!"
16 Którzy cię ujrzą, utkwią wzrok w tobie,
zastanowią się nad tobą:
"Czyż to nie ten, który trząsł ziemią,
który obalał królestwa,
17 który świat cały zamieniał w pustynię,
a miasta jego obracał w perzynę,
który swych jeńców nie zwalniał do domu?"
18 Wszyscy królowie narodów,
wszyscy oni spoczywają z chwałą,
każdy w swoim grobowcu.
19 A tyś wyrzucony z twego grobu
jak ścierwo obrzydliwe,
otoczony pomordowanymi, przebitymi mieczem,
jak trup zbezczeszczony!
Z tymi, których składają na kamieniach grobowego dołu,
— Księga Izajasza (14, 12 - 19)

So lip 19, 2014 18:45

A może lepiej początek tego tekstu? Tam jest wyjaśnione do kogo ta mowa, a i przytaczane fakty nijak do Szatana nie pasują.

So lip 19, 2014 20:59
equuleuss napisał(a):
"Według tradycji hebrajskiej, Lucyfer jako anioł..."

Obawiam się przyjacielu, że jednak Lucyfer nie ma nic wspólnego z hebrajczykami, tylko z ludźmi oświecenia. Czyli mniej więcej są to czasy pomiędzy barokiem a romantyzmem ;)
"Oryginalny" Szatan z Biblii, jest aniołem i nie ma imienia. To po prostu Szatan, czyli oskarżyciel, a nie przeciwnik, bo chyba tak go nazwałeś. Jest po prostu krytykiem i pomaga Bogu nie popaść w stagnację. Księga Hioba ukazuje kim jest i dlaczego jest. Cała "dorobiona" ideologia związana z upadłym aniołem Lucyferem, nie pochodzi z Biblii, ani nawet z czasów około biblijnych... A najśmieszniejsze jest to, że obraz Lucyfera, wcielonego zła, został "wprowadzony" do religii chrześcijańskiej celowo, i to nie przez ludzi Kościoła. Powiedzmy, że taki bieg wydarzeń odpowiada każdej ze stron. A jest nią Kościół, oraz jego przeciwieństwo, czyli nauka i wiedza.

So lip 19, 2014 23:40
Whispernight
W tych słowach Szatana masz to czego on chciałby najbardziej.

Cytuj:
Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon. Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz. Wtedy opuścił Go diabeł, a oto aniołowie przystąpili i usługiwali Mu.

Jeden Post

Początkiem są właśnie te słowa które zacytowałem wcześniej o synu jutrzenki.

N lip 20, 2014 12:28
Whispernight napisał(a):
equuleuss napisał(a):
"Według tradycji hebrajskiej, Lucyfer jako anioł..."

Obawiam się przyjacielu, że jednak Lucyfer nie ma nic wspólnego z hebrajczykami, tylko z ludźmi oświecenia. Czyli mniej więcej są to czasy pomiędzy barokiem a romantyzmem ;)
"Oryginalny" Szatan z Biblii, jest aniołem i nie ma imienia. To po prostu Szatan, czyli oskarżyciel, a nie przeciwnik, bo chyba tak go nazwałeś. Jest po prostu krytykiem i pomaga Bogu nie popaść w stagnację. Księga Hioba ukazuje kim jest i dlaczego jest. Cała "dorobiona" ideologia związana z upadłym aniołem Lucyferem, nie pochodzi z Biblii, ani nawet z czasów około biblijnych... A najśmieszniejsze jest to, że obraz Lucyfera, wcielonego zła, został "wprowadzony" do religii chrześcijańskiej celowo, i to nie przez ludzi Kościoła. Powiedzmy, że taki bieg wydarzeń odpowiada każdej ze stron. A jest nią Kościół, oraz jego przeciwieństwo, czyli nauka i wiedza.

Nie jest prawdą że Kościół jest przeciwieństwem nauki i wiedzy.

Co powiesz o Mikołaju Koperniku i jego teorii heliocentrycznej?

https://www.google.pl/search?q=teoria+h ... 66&bih=667

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_kopernika%C5%84ska

N lip 20, 2014 19:18
Whispernight, posłuchaj

Grzech pychy a Lucyfer

http://gloria.tv/?media=547797

N lip 20, 2014 19:31
equuleuss napisał(a):
Whispernight W tych słowach Szatana masz to czego on chciałby najbardziej.

A dlaczego Szatan tego chce?
Bo na to wielu ludzi zasługuje, bo tacy właśnie ludzie są! Są źli, podli, sprzedajni, obłudni, zakłamani, przekładający własne korzyści nad dobro innych, i wiele, wiele innych.

"Na to szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Czy za darmo jest Job tak bogobojny? Czy Ty nie otoczyłeś go zewsząd opieką wraz z jego domem i wszystkim, co ma? Błogosławiłeś sprawie jego rąk i jego dobytek rozmnożył się w kraju. Lecz wyciągnij tylko rękę i dotknij tego, co ma; czy nie będzie ci w oczy złorzeczył?"
[Księga Hioba. 1. 9-11.]
Tacy własnie ludzie są, i Szatan to ukazuje. To człowiek jest zły, a nie Szatan!
Gdyby Szatan był złem wcielonym, to każdy człowiek uległby Szatanowi, a tak nie jest! Hiob nie uległ, więc oznacza to, że nie był złym człowiekiem. Zło Szatana okazało się bez znaczenia... rozumiesz? Skoro obwiniasz za zło Szatana, to dlaczego Hiob nie uległ Szatanowi? Bo to nie Szatan był złem, tylko Hiob nie był złem!

equuleuss napisał(a):
Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon. Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie!

Kuszenie Jezusa, i w tym przypadku ukazuje formę księgi Hioba! Jezus był człowiekiem, wiec i jego Szatan kusił do złego, ale Jezus nie miał w sobie zła, więc zło Szatana okazało się bez znaczenia.
Ale chwileczkę... Jak to... diabeł kusi boga? Przecież to idiotyczne nie uważasz?
Szatan oferuje Bogu jego własność!? Oczywiście, że nie! Ten fragment ukazuje jedynie, że Jezus nie jest Bogiem, ale człowiekiem!

equuleuss napisał(a):
Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz.

A te słowa potwierdzają, że i sam Jezus to przyznał!

Maria-Magdalena napisał(a):
Nie jest prawdą że Kościół jest przeciwieństwem nauki i wiedzy.

Nie Twoja opinia jest potwierdzeniem tego faktu, ale historia, przeszłość i czyny Kościoła...
;)

Maria-Magdalena napisał(a):
Grzech pychy a Lucyfer
http://gloria.tv/?media=547797

Powiem szczerze Maria-Magdalena... To orędzie, jest obrzydliwe z jednej prostej przyczyny.
Nie ma w nim miłości za grosz, i jakoś nagle to wielkie miłosierdzie Twojego Boga skarłowaciało.
Można powiedzieć, że znów powiało Starym Testamentem. Groźby moja droga, nie są synonimem miłosierdzia, a sam ton owego orędzia raczej ukazuje zwykły ludzki fanatyzm, aniżeli rękę Boga Ojca... Ale skoro znajdują się tacy, którzy już truchleją, i padają na kolana, to się nie dziwię, że powstają takie piękne przemówienia... Aż litość bierze.

Pn lip 21, 2014 0:44
Whispernight napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Whispernight W tych słowach Szatana masz to czego on chciałby najbardziej.

A dlaczego Szatan tego chce?
Bo na to wielu ludzi zasługuje, bo tacy właśnie ludzie są! Są źli, podli, sprzedajni, obłudni, zakłamani, przekładający własne korzyści nad dobro innych, i wiele, wiele innych.

"Na to szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Czy za darmo jest Job tak bogobojny? Czy Ty nie otoczyłeś go zewsząd opieką wraz z jego domem i wszystkim, co ma? Błogosławiłeś sprawie jego rąk i jego dobytek rozmnożył się w kraju. Lecz wyciągnij tylko rękę i dotknij tego, co ma; czy nie będzie ci w oczy złorzeczył?"
[Księga Hioba. 1. 9-11.]
Tacy własnie ludzie są, i Szatan to ukazuje. To człowiek jest zły, a nie Szatan!
Gdyby Szatan był złem wcielonym, to każdy człowiek uległby Szatanowi, a tak nie jest! Hiob nie uległ, więc oznacza to, że nie był złym człowiekiem. Zło Szatana okazało się bez znaczenia... rozumiesz? Skoro obwiniasz za zło Szatana, to dlaczego Hiob nie uległ Szatanowi? Bo to nie Szatan był złem, tylko Hiob nie był złem!

Dość często człowiek ulega Szatanowi, a może nie tyle całkowicie ulega co daje się nabrać na jego porady i słowa. Jego głos każdy słyszy w swojej duszy, jest to głos pozornie dobry ale kiedy posłuchasz tego głosu to wkrotce okazuje się że to głos zwodziciela który chciał ci zaszkodzić. Szatan jest złem ponieważ nie chce w sobie dobra. Jego dobro jest złudne, on może posługiwać się dobrem do złych celów. Mam na myśli to że aby zwieść człowieka podaje mu cukierka w ładnym opakowaniu, ale kiedy skosztujesz wtedy jego trucizna sączy się do twojego serca zatruwając twoją krew.
Ma przewage nad nami ponieważ jest stworzony jako anioł i nie zatracił anielskiej natury w sensie tego że ma dużo większą wiedzę i nieporównalnie większą inteligancję niż istota ludzka.

equuleuss napisał(a):
Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon. Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie!

Kuszenie Jezusa, i w tym przypadku ukazuje formę księgi Hioba! Jezus był człowiekiem, wiec i jego Szatan kusił do złego, ale Jezus nie miał w sobie zła, więc zło Szatana okazało się bez znaczenia.
Ale chwileczkę... Jak to... diabeł kusi boga? Przecież to idiotyczne nie uważasz?
Szatan oferuje Bogu jego własność!? Oczywiście, że nie! Ten fragment ukazuje jedynie, że Jezus nie jest Bogiem, ale człowiekiem!

Szatan ma wiedzę i poznanie takie jakiego nie ma człowiek. On dobrze wiedzial kim jest Jezus, że jest Bogiem. I dlatego chciał pokłonu Boga przed nim. Oto co chce Szatan. Chce być na miejscu Boga i więcej, aby Bóg mu służył.

equuleuss napisał(a):
Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz.

A te słowa potwierdzają, że i sam Jezus to przyznał!

Jezus mówi tutaj także o sobie samym. Nie zapominaj że Jezus powiedział swoje prawdziwe imię - Ja Jestem, co tak bardzo zbulwersowało Żydów.

Pn lip 21, 2014 2:44
Whispernigt.
Grzech jest ochydą spustoszenia.

Bóg jest miłością.

Mikołaj Kopernik był także duchownym, jesli dobrze pamiętam. Dlatego ten przykład.
Nie wchodzę w głebię jego teorii, są ode mnie mądrzejsi.
Kościół nie wyklucza nauki, a wręcz przeciwnie.

Dobrego dnia.

Pn lip 21, 2014 6:40

equuleuss napisał(a):

Jeden Post

Początkiem są właśnie te słowa które zacytowałem wcześniej o synu jutrzenki.

Nie początek jest taki: Przyjdzie do tego wówczas, kiedy Pan da ci pokój po twych cierpieniach i kłopotach, i po twardej niewoli, którą cię przytłoczono, że rozpoczniesz tę satyrę na króla babilońskiego i powiesz:

Pn lip 21, 2014 7:22
Whispernight

O Mikoaju
http://pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82 ... th_God.jpg

Czy suchales JONASZA o. Adama Szustaka?

Pn lip 21, 2014 14:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 36  Następna strona